Cooler Master Synk X test - Električna stolica

Cooler Master Synk X test - Električna stolica

Cooler Master Synk X je mnogo više od obične gejmerske stolice i nudi iskustvo kakvo nismo doživeli do sada. O čemu se radi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Cooler Master Synk X test – Električna stolica

   Pozitivne ocene

   • Interaktivna vibracija koja prati zvuk
   • Vrlo dobra udobnost
   • Osećaj kakav vredi doživeti

   Negativne ocene

   • Zvuk preko Bluetooth veze nije visokog kvaliteta
   • Zahteva redovno punjenje

   Vrlo udobna gejming stolica koja nudi i nešto više – inovativnu i realno upotrebljivu vibraciju koja upotpunjuje doživljaj u igrama.

   Iako testiranje gaming proizvoda siguran sam zvuči kao vrlo zabavan posao, nivo toga koliko je zabavan za nas koji to radimo godinama definitivno ume da varira. Npr. kada nam na test dođe jubilarna stota tastatura sa istim mehaničkim tasterima i funkcijama, nalaženje inspiracije za pisanje baš i nije tako lako kao kada je u pitanju neki baš dobar gaming monitor.

   Ipak, postoji i jedan poseban nivo rezervisan za zaista inovativne proizvode koji čak i nama kojima je kroz ruke prošlo hiljade uređaja pruže neko potpuno novo iskustvo i nateraju nas da sa entuzijazmom jurimo kolege po redakciji da probaju i oni. Takvih uređaja je naravno izuzetno malo, pa je i poseban momenat kada nam se tako nešto nađe u redakciji.

   I sad se vi pitate, pa dobro, kakve to veze ima sa stolicom?
   Verujte – ima, iako ni ja to nisam očekivao. Zapravo, ova stolica nam je došla u redakciju jedno dve nedelje pre nego što sam krenuo sa testom i zbog uređaja koji su čekali na red nisam još posvećivao nikakvu pažnju, jer testiranje još jedne gaming stolice baš i nije zvučalo kao zabavan zadatak.

   Primetio sam da na boku ima nekakve tastere i potenciometre, i pretpostavio da je u pitanju neka fora sa ugrađenim zvučnicima, što mi takođe nije delovalo kao dobra ideja. Kada je zapravo došao trenutak da se posvetim testu, ispostavilo se da su moja očekivanja bila potpuno pogrešna, kao i da stolica itekako može da bude zabavan i inovativan uređaj. Istina i skup, ali doći ćemo i do toga – da krenemo mi od početka.

   Cooler Master nam je svima verujem dobro poznat, najpre po svojim periferijama, kućištima, hladnjacima i napajanjima, mada je u proteklim godinama radio na širenju svog portfolia i na neke nove kategorije, poput npr. gaming monitora ili upravo gaming stolica.

   U jednoj njihovoj stolici čak svakodnevno sedim na poslu već 4 godine, što bi se reklo long-term test, i kada malo razmislim i dalje izgleda kao nova, što je ne samo pohvalno već i iznenađujuće za jednu stolicu. Ako se pitate, u pitanju je Cooler Master Caliber R1. Ovog puta, na testu nam se našla Cooler Master Synk X, prilično drugačija stolica u pogledu dizajna, ali i mnogo više od prostog “nameštaja”.

   Cooler Master Synk X – Dizajn i udobnost

   Na prvi pogled, Caliber R1, koja je tradicionalnijeg gaming dizajna je možda i vizuelno atraktivnija, sa kombinacijom crne i ljubičaste kože i oblikom sportskih sedišta trkačkih automobila. Synk X je s druge strane kao sedište nekog francuskog vozila, manje kao kadica, a više kao oblak na kome sedite, sa vrlo bogatom potporom u vidu memorijske pene na sedalnom i lumbalnom delu, kao i sa strane.

   Iako Caliber možda deluje modernije od “tri nijanse sive” u slučaju Synk X, iako će to svakako biti stvar ukusa, Synk X je značajno udobnija za sedenje i to postaje jasno i pri prvom kontaktu, a pogotovo pri dužem sedenju. Čak, rekli bismo da je udobnost ne samo bolja od većine gaming stolica, već i u klasi vrlo dobrih kancelarijskih fotelja.

   Za ovo je pogotovo zaslužan odličan oblik leđnog dela koji omogućuje vrlo prirodnu potporu takvu da leđa možete opustiti umesto da se borite da ih držite pravo. Takođe, činjenica da je umesto kože odabrana mrežasta tkanina će svakako pomoći da se ne zalepite za stolicu u vrelim letnjim danima, ili da vam makar bude znatno manje toplo nego u stolici od veštačke kože.

   Uz to, ispod prednje ivice je tu i dodatak za noge koji je moguće izvući i preklopiti još jednom za ukupno dva položaja, odnosno udaljenosti, što može dobro doći da malo promenite položaj nogu tokom dugog sedenja, ili da se potpuno opružite ako nagnete leđni deo do maksimalnih 135 stepeni. Mehanizam stolice je takav da se nagibom leđnog dela menja nagib i sedalnog, pa ćete u tom zavaljenom položaju biti vrlo udobno smešteni i lično mi se on jako dopada za opuštanje, ili npr. za gledanje nekog filma ili serije.

   Iako neki modeli omogućuju potpuno horizontalan položaj, moj utisak je da je ovo sasvim dovoljno i da je zapravo udobnije i praktičnije. Inače, za razliku od Linus Tech Tips videa o ovoj stolici, nisam stekao utisak da bih se mogao preturiti u ovom položaju, verovatno zbog činjenice da imam jedno 80kg manje od kanadskog kolege.

   To nije i jedina stvar koja se ne slaže sa njihovim utiscima, a razlog za to je verovatno u premašenoj maksimalnoj težini, koja je deklarisana na 135kg za sedalni deo 96 kg za leđnu potporu, kao i 23 kg pritiska na oslonac za ruke i 30 kg za potporu za noge. Dok god ste u ovim okvirima, stolica je više nego dovoljno robustna da izdrži normalnu upotrebu.

   Kad već pominjemo dimenzije, utisak je da je ova stolica optimalno dizajnirana za nekog ko je makar 180cm kako bi sve bilo u idealnom položaju u odnosu na visinu stola, naslone i stopala na podu. Mi malo kraći ćemo moći da biramo da li da nam nasloni za ruke budu u ravni stola a stopala landaraju, ili da budemo čvrsto na zemlji, a da ruke oslanjamo na sto.

   Da nasloni za ruke imaju još samo par centimetara hoda preko podržanih 9cm, ovo ne bi bio problem, pa ako ste visine od oko 175 ili niži, imajte to u vidu. Opseg visine je doduše i jedina zamerka na naslone, jer su inače vrlo fleksibilni što se tiče podešavanja i moguće ih je rotirati ka unutra ili spolja za po 35 stepeni, pomerati ka spolja ili unutra u opsegu od 2.5cm, kao i napred i nazad u opsegu od 5cm.

   Za razliku od kanadskih kolega moramo reći i da su točkići, sa nešto ispod 80kg opterećenja i na pločicama u našem studiju vrlo brzi i glatko se okreću, pa bismo se kada sednemo obično kotrljali unazad do prve prepreke koja može da nas zaustavi.

   Ono što je izdvaja…

   E sad, sve pomenuto za sada se odnosi na tradicionalnu funkciju jedne stolice, ali je ovde ipak u pitanju više od obične stolice, odnosno uređaj koji Synk X zapravo i čini tako zanimljivom. I ne – ne govorimo o RGB osvetljenju u vidu Cooler Master logotipa koje je vizuelno verovatno najgejmerskiji detalj.

   Synk X je opremljena nečim daleko korisnijim, što zapravo bitno menja iskustvo gaminga i konzumiranja sadržaja. U pitanju je interaktivna vibracija, odnosno nešto poput force feedback sistema na volanima, ali implementirana na sedište i leđni oslonac. Ideja je da vibracija prati zvuk, bilo u igrama ili kada gledate film ili slušate muziku, i na taj način način pruži dodatni nivo interakcije sa samim sadržajem.

   Ono što moram priznati je da ovo u praksi, makar po mom ukusu, radi daleko bolje nego što bih očekivao. Prva stvar koja mi je pala napamet je da pustim neki dinamični dubstep i vidim ceo opseg reakcija koja stolica može da proizvede. Kada se stvar zakuvala, bukvalno sam u jednom trenutku imao osećaj da sam u luna parku, jer je vibracija na maksimumu prilično jaka, toliko da je mene, ali i kolege u redakciji koje su probale naterala na smeh.

   Zapravo, za neko normalno korišćenje je sasvim dovoljno smanjiti vibraciju na pola, ili čak nešto ispod pola, pogotovo u igrama kada ne želite da vam kiša metaka remeti koncentraciju. Na maksimumu i uz odgovarajuću muziku, doživljaj može biti poput masaže nakon nekih pola sata ili sat korišćenja.

   Kako to radi

   Za razliku od masažnih stolica doduše, Cooler Master Synk X funkcioniše po drugačijem principu i u stanju je da proizvede priličan opseg doživljaja, kombinacijom dve vibracione zone i reakcija na različite zvuke. Interakcija se zapravo ostvaruje pretvaranjem zvuka u realnom vremenu u vibracije, pri čemu je osećaj često kao da sedite na nekom jakom subwooweru.

   Ipak, sistem ne reaguje samo na niske frekvencije već i na perkusione elemente, odnosno tranzijente u signalu, pa ćete pri slušanju muzike često osećati sinkopirane vibracije na različitim mestima, što pruža odličan osećaj. U igrama, vibracije reaguju na različite zvukove, a najveći doprinos doživljaju će verujemo imati entuzijasti za simulacije vožnje koji će pored feedbacka u volanu moći da osete i motor i put ispod sebe, kao i ljubitelji FPS igara koji će svaki trzaj puške ili eksploziju osetiti čitavim telom.

   Kontrola jačine vibracija se obavlja putem potenciometra na panelu koji se nalazi na desnoj strani stolice, a na kome se nalazi još mnoštvo kontrola konektora i indikatora.

   Cooler Master Synk X – Povezivanje

   Najpre, da objasnimo kako se stolica zapravo povezuje. Pomenuli smo da ne poseduje ugrađene zvučnike, već je predviđeno da na stolicu povežete slušalice u odgovarajući 3.5mm izlaz. Izvor zvuka, odnosno veza sa računarom, konzolom ili mobilnim uređajem se može ostvariti na tri načina, analogno 3.5mm kablom, putem Bluetooth-a ili 5.8GHz adaptera koji se kupuje odvojeno.

   Bežična veza je svakako praktičnija s obzirom da se može desiti da se otkotrljate van opsega kabla, s tim što Bluetooth standardno ima malo kašnjenje, pa su za gaming kabl ili 5.8GHz ipak poželjnija opcija. Kontrola jačine zvuka je dostupna direktno na panelu stolice i pruža prilično glasnoće, zapravo i više nego što je potrebno.

   Pored audio ulaza i izlaza, na panelu ćete zateći i taster za izbor izvora zvuka, doduše bez vizuelne indikacije, pa stavite slušalice kako bi vam stolica glasom saopštila u kom je modu. Tu su i taster za uključivanje, ovog puta sa svetlosnom indikacijom, a kad smo kod svetla, pored njega se nalazi i taster kojim možete cirkulisati kroz različite modove RGB osvetljenja koje je implementirano u naslon stolice sa zadnje strane. Ono neće baš biti za vaše oči, ali može napraviti malo atmosfere za igranje u mraku u manjoj prostoriji.

   Naravno, da bi sve ovo radilo, potrebno je i napajanje, a ono je izvedeno u vidu osmoćelijske baterije od 5200mAh koja je integrisana u stolicu i omogućuje vam slobodu kretanja kada niste povezani na punjač. Punjenje do 100% traje oko 6 sati, a omogućuje po specifikaciji do 4 sata korišćenja sa vibracijom.

   Dakle, računajte na svakodnevno punjenje tokom noći. Korišćenje je moguće i dok se stolica puni, sa smanjenim intenzitetom vibracije, koji je doduše i dalje dovoljan u većini slučajeva. Indikacija punjenja i napunjenosti je izvedena putem pet dioda na bočnom panelu.

   Cooler Master Synk X – Utisci i cena

   Sve u svemu, Cooler Master Synk X je jedna veoma zanimljiva sprava koja je ne samo prevazišla naša očekivanja, već je uspela i da nam pruži potpuno novo iskustvo, što se ne dešava baš često. Uz to, u pitanju je i vrlo udobna stolica koja je zaista prijatna za dugotrajan rad.

   Što se vibracionih efekata tiče, iako ovo nije pravi force feedback, u pitanju je jednostavna ali vrlo efektna implementacija koja postiže sličan efekat, ali po nižoj ceni, što je bitno kako bi proizvod bio dostupniji širem krugu korisnika. I pored toga, Synk X i dalje nije baš jeftino zadovoljstvo, jer na domaćem tržištu košta nešto preko 1300€.

   Stoga, publiku za ovaj model vidimo najpre među gejming entuzijastima koji to sebi mogu da priušte, a pogotovo onima koji vole racing simulacije i žele potpuni doživljaj. U svakom slučaju, ako budete u prilici da je negde probate, preporučujemo da iskoristite priliku – nećete zažaliti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan