Cooler Master Q500 Flatpack test

Cooler Master Q500 Flatpack test

Cooler Master se potrudio da nam sa Q500 Flatpack kućištem učini posebno zadovoljstvo sklapanja koje ovog puta u najkraćem glasi - hajde da sklopimo kućište.

  Sadržaj
   Cooler Master Q500 Flatpack test

   Pozitivne ocene

   • Kompaktne dimenzije
   • Potpuno modularan sistem
   • Visoka protočnost vazduha
   • Filteri za prašinu
   • Bela, crna i verzija sa izmenjivim kolor panelima
   • Kućište koje se sklapa
   • USB-C 3.2 2×2 20 Gbps prednja konekcija

   Negativne ocene

   • Nema rezervnih plastičnih “žabica” za ubodne panele

   Potpuno novi koncept koji donosi Cooler Master Q500 Flatpack će oduševiti sve one koji vole svojeručno da sastave računar, ali ovog puta će prvo morati to da učine sa kućištem!

   Cooler Master je firma poznata po tome što gaji kulturu koja brine o korisnicima koji vole sami, svojeručno da sklope svoj računar. Ovog puta, u slučaju novog CM Q500 Flatpack modela kućišta, iskustvo sklapanja je dobilo jednu novu dimenziju jer je pored samog računara tj konfiguracije, potrebno je sklopiti i kućište.

   Dakle, sklapanje što bi rekli „od nule“ iz same osnove, jer se računar bukvalno sastavlja od samog početka. Vrlo zanimljiv koncept, koji vam daje dosta manevarskog prostora u vezi sklapanja, kombinovanja i kabliranja, dok sa druge strane zahteva preciznost i strpljenje.

   Ovaj pritup je potpuno modularan i omogućava veliki broj kombinacija i razmeštanja komponenti, čak i naknadnog, kada vam postojeća konfiguracija malo dosadi pa biste hteli da je preuredite i nešto da promenite, bilo iznutra ili spolja. Da li ćete grafičke kartu postaviti horizontalno ili u vertikalni položaj, hoćete li dodati neki od RGB uređaja, vodeno hlađenje ili ćete pak promeniti spoljne panele i kombinovati ih u različitim bojama. Na kraju možete i odštampati dodatak na 3D štampaču i postaviti na jedan od mnogobrojnih otvora lociranih na panelima. Jednostavno, samo želja i mašta vam stoje na putu do jedinstvenog izgleda vaše konfiguracije.

   Cooler Master Q500 Flatpack – karakteristike

   Može vam se na prvu učiniti kako je MasterBox Q500 Flatpack namenjen mlađoj publici, zapravo proizvođač polazi od logike da mlađi brže usvajaju i lakše uvode promene. Međutim, Q500 Flatpack je daleko od igračke. U pitanju je ozbiljno kućište kako u pogledu kvaliteta izrade panela, tako i čitavog koncepta modularnosti i transformacije. Zapravo oni iskusniji će u punoj meri znati da uživaju u njegovim beskonačnim kombinacijama.

   Kao što mu naziv kaže, Q500 Flatpack stiže potpuno rastavljen i složen u kutiju koja zauzima vidno manje zapremine od klasičnog sklopljenog kućišta. Tu je onaj “eko” momenat jer u kontejner može da stane mnogo više proizvoda nego onih sastavljenih, a uz to se utroši i do 45% manje materijala za ambalažu od onih standardno spakovanih.

   Međutim, to nas iskreno najmanje interesuje, ali svakako nije bez značaja kada je u pitanju ekološka savest svakog od nas iole normalnog. Ono što je neuporedivo važnije jeste da je kućište koncipirano po principu velike protočnosti vazduha i praktično je perforirano otvorima po čitavoj površini dostupnih panela. Svi oni su branjeni mrežastim filterima protiv prodora prašine u unutrašnjost.

   Kućište iako po formi više pristaje kategoriji mikro ATX modela, može da primi ploču Full ATX formata. Nešto poput svog duhovnog prethodnika iz MasterBox Qube serije, modela Q500L. Neka dobra  rešenja novi Q500 Flatpack, preuzima i od drugih kompaktnih modela poput mini ITX NR200 od koga je pozajmio koncept prečke koja osim što dodatno ukrućuje čitavu šasiju, služi za dodatno montiranje ventilatora i radijatora vodenog hlađenja.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Iako zapremine od samo 33 litra, Q500 Flatpack ima dovoljno prostora da primi osam ventilatora (sedam četrneastica, plus još jednu dvanaesticu), tri radijatora vodenog hlađenja dva od 280/240 mm i jedan od 120 mm) , čak šest hard diskova od 3.5” i tri 2.5” SSD uređaja. Pored toga, sposoban je da primi vazdušni kuler sa visinom tela hladnjaka od maksimalno 17 centimetara, zatim grafičku kartu maksimalne dužine 36.5 centimetara,  a što znači da i trenutno najjači GeForce RTX 4090 modeli imaju dovoljno prostora da se razmahnu.

   Međutim njegova najjača karakteristika je moć transformacije, što će znati da cene pre svega oni koji vole sve stvari da prave svojim rukama. Osmišljen u tom stilu, Qube 500 Flatpack je čitav sastavljen od demontirajućih panela, stranica koje maksimalno olakšavaju pristup unutrašnjosti tokom sklapanja. Svaka od njih je potpuno nezavisna i može se demontirati nezavisno od one druge što omogućava dodatnu fleksibilnost tokom sklapanja.

   Za ovako nešto je potrebno vremena, ljubavi i strpljenja u suprotnom zaboravite na Q500 Flatpack. Ovo nije onaj tip kućišta kod koga ćete „o-ruk“ metodom zbrzati konfiguraciju. Iskreno, potrebno je odvojiti par dana da se sve lepo projektuje, skocka i postavi na svoje mesto.

   Zapravo nije strašno sastaviti kućište i posložiti komponente u računar jer i dalje najviše vremena odlazi na kabliranje. Samo ovaj put je čitav taj mukotrpni proces maksimalno olakšan. Ali vremena i dalje treba. Što više, to bolje po vas i vaš računar.

   Cooler Master Q500 Flatpack – majstor transformacije

   MasterBox Qube 500 možete postaviti u klasičnu „mini tower“ formu, zatim u uspravnu formu kada dobijate klasični efekat „dimnjaka“. Možete ka koristiti rasklopljenog poput nekog vida test bench platforme. Zatim obrnuti nogice i postaviti ga u horizontalni desktop položaj. Na kraju, koliko ste puta poželeli da vam prozor na unutrašnjost računara dođe sa leve umesto standardno desne pozicije. I to je moguće, postaviti ga u tzv ogledalo mod.

   Svemu tome dodajte mogućnost lake izmene panela u različitim kolor kombinacijama, postavljanje ručki za lakše nošenje i premeštanje računara i mnogobrojnih dodataka.

   Pri tome dozvoljava dok sklapate računar, da mu priđete sa bilo koje strane, odozdo ili odozgo, sa boka ili otpozadi. Time dobijate neometan i direktan pristup apsolutno svakom pojedinačnom konektoru na ploči. Iako zvuči sve gotovo savršeno, uvek imajte na umu da se radi o kućištu manje zapremine i s tim uvezi problema rada u skučenom prostoru.

   Zbog toga preporučujemo da obavezno koristite napajanje sa „plagovima“ tj nastavcima i da koristite samo potrebne energetske kablove. Takođe je i preporuka da ne preterujete sa komplikovanim „build-ovima“ jer ovo treba da bude pre svega kućište za kompaktnu i moćnu gejming stanicu. Iako je kreativnost vodeći princip prilikom konstruisanja sistema sa ovim kućištem, imajte u vidu praktičnost i smislenost takvog računara.

   To će vam garantovati sate i sate užitka prilikom sklapanja vašeg računara, ali i sa druge strane zadovoljstvo povremene izmene jer sa ovim kućištem praktično nikada niste završili sa sklapanjem računara jer uvek postoji opcija više i da se nešto bolje uradi i reši – takav je Q500 Flatpack. Možda bi mu bolje pristajalo Q500 Infinity. Eto ideje za neki možda sledeću model, jer na ovom svakako ima mesta za unapređenje.

   Konačno, obratite pažnju i na kolor opciju. Pored standardno crne i bele varijante tu je i Macaron Limited Edition koja se od klasične crno bele varijante razlikuje i po tome što ima aRGB ventilator na zadnjoj poziciji, zatim stiže sa dodatnom ručicom za nošenje u mint zelenoj boji, pored one standardno boje slonove kosti. To nije sve, jer tu su i dva nosača, jedan Gem mini dodatak za rukovanje kablom slušalica, a svakako glavni specijalitet jeste set panela u pink, mint zelenoj i krem boji.

   Uska prednja lajsna koja zapravo predstavlja prednju konzolu sa priključcima nudi trenutno najbrže USB opcije. Jedan USB-C 3.2 2×2 tip konekcije sa maksimalnim transferom od 20 Gbps, dok je tu i dodatni par USB-A konekcija koje počivaju na USB 3.2 interfejsu prve generacije.

   Cooler Master Q500 Flatpack – performanse

   U pogledu performansi Qube 500 Flatpack ne ustupa ni za centimetar. Veliki prozračni paneli omogućavaju da se svež vazduh sa lakoćom uvlači u unutrašnjost kućišta i tako efikasno hladi ključne komponente u sistemu. Sa druge strane isto tako se lako oslobađa toplog vazduha. Jednom rečju vazduh struji i cirkuliše čitavom površinom i zapreminom kućišta. Na taj način efikasno koristi ventilatore na samim komponentama, ali dozvoljava ugradnju dodatnih koji će ubrzati cirkulaciju vazduha.

   Test sistemi:

   CPUAMD Ryzen 5 7500F
   MBGigabyte X670E Aorus Pro X
   CoolerCM Hyper 212 Halo White
   GPUSapphire Radeon RX 7700 XT PURE 12G
   SSD2 TB Lexar NM790 M.2 PCIe x4 Gen4
   PSUCooler Master MWE 750 Bronze
   CaseCooler Master Q500 Flatpack Macaron Limitied Edition
   Sistem 1 – beli

   CPU AMD Ryzen 9 7900X
   MBASRock B650M – HDV/M.2
   CoolerCM MasterLiquid 240 ATMOS
   GPUPower Color Radeon RX 7600 Hellhound 8G
   SSD2 TB Lexar NM790 M.2 PCIe x4 Gen4
   PSUCooler Master MWE 750 Bronze
   CaseCooler Master Q500 Flatpack Black
   Sistem 2 – crni

   Cooler Master Q500 Flatpack – u aplikacijama:

   Merili smo performanse sistema na bazi moćne AMD Ryzen 9 platforme sa 12 Zen 4 jezgra i možemo samo potvrditi kako su temperature skoro na nivou velikih „Middle-Tower“ rešenja sa značajno većom zapreminom.

   Uostalom evo i grafikona sa izmerenim vrednostima, zatvorene bočne stranice kao i situacije kada je ista uklonjena.

   Kada pratimo rad moćnog 12-jezgarnog Zen 4 Ryzen procesora poslednje generacije, pomenimo da je bio hlađen jednim skromnim 240 mm AiO sistemom hlađenja. U pitanju je novi MasterLiquid 240 ATMOS sa neverovatno tihom pumpom, dvostrukom rashladnom komorom i natprosečno tihim SickleFlow Edge aRGB ventilatorima.

   Iz prikazanih grafikona možete videti da su rezultati sa otvorenom i zatvorenom stranicom vrlo slični tj sa malim odstupanjima na strani naravno, otvorenog kućišta. Sve to govori o učinku „High Airflow“ dizajna. Prilikom maksimalnog naprezanja procesora u renderingu, PBO2 mehanizam ga gura na maksimalni nivo frekvencija sve dok granica termo limita ne bude dosegnuta. To u ovom slučaju znači da su sva jezgra radila na proseku od 5-5.1 GHz i na graničnoj vrednosti temperature od 90-92 stepena. Najbrža jezgra su išla još više od 5.2-5.7 GHz. Pri tome je procesor dotakao u jednom trenutku maksimalni termalni limit, ali vrlo važno je napomenuti da ni jednog trenutka bilo da je u pitanju zatvoreno ili otvoreno kućište, nije aktivirao „throttling“ mehanizam.

   Cooler Master Q500 Flatpack – u igrama:

   Slično je i sa Radeon RX 7700 XT grafičkom kartom, gde posebno impresionira termo rezerva koju pokazuje grafička karta tokom gejminga  uostalom pogledajte rezultate koje smo izmerili:

   Uglavnom, procesor i grafičke karta su tokom celodnevnog rada u sigurnoj zoni temperatura i to sa nekim minimalnim brojem obrtaja ventilatora u sistemu koji su u ovom slučaju imali i estetski zadatak. Vrlo je važno napomenuti da ventilatori rade u prilično relaksiranom modu do maksimalnih 1000 obrtaja u minuti, tako da je sistem u potpunosti bešuman tokom rada i igranja.

   Cooler Master Q500 Flatpack – grejanje:

   MasterBox Q500 Flatpack – kreativnost i uživanje pre svega

   Na samom kraju, zaključujemo da je Q500 Flatpack kućište, neobične vizije koje vas vodi nevidljivom rukom kreativnosti. Da odlutate malo i date mašti na volju. Dalje od standardnih, konvencionalnih rešenja. Zaista je bilo zadovoljstvo uživati dok smo radili i sklopili čak dva sistema. Jednostavno nismo odoleli.

   Sa druge strane nam je potvrdio ono što smo i od ranije znali, a to je da traži dosta vremena. Oni koji pokušavaju da zbrzaju konfiguraciju, sam gotovo siguran biće „kažnjeni“. Jednostavno treba vam vremena  za studiranje svih opcija pa da natentane uđete u suštinu i izaberete pravu opciju i rešenje. Rezultat je zadovoljstvo i neizmerna satisfakcija koju donosi takav pristup sklapanju iz same osnove desktop računara.

   Nije sve idealno obzirom posebno kada ste pritisnuti vremenskim rokom, postoje detalji koji su osetljivi poput plastičnih žabica u koje se ubadaju bočni paneli. Nema rezervnih u pakovanju što bi proizvođač definitivno morao da ima u vidu jer i malo veća primena sile, a to je gotovo pravilo kada žurite i žabica će biti polomljena, a stranica će da zjapi velikim zazorom. Dakle naglašavamo, nema žurbe, smireno i dva puta meri jednom seci kao što reče ona stara narodna.

   Rezultat, pa vidi se iz priloženog bar ne moramo o tome previše da pričamo. Zbog toga i nagrada za inovativni dizajn jer je MasterBox Q500 Flatpack jedno od retkih kućišta koje koristi princip uradi sam i to od početka kada sastavljate svoje kućište i sistem – istovremeno!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra