Test: Samsung T9 brzi portabl USB 3.2 2x2 20 Gbps SSD

Test: Samsung T9 brzi portabl USB 3.2 2x2 20 Gbps SSD

Samsung T9 je mali, izdržljiv i vanserijski brz eksterni SSD koji spaja neke od najvažnijih karakteristika i tako nam pomaže da lakše uhvatimo ritam brzog životnog tempa koji na nameće svakodnevica, bilo kod kuće ili na poslu.

  Sadržaj
   Test: Samsung T9 brzi portabl USB 3.2 2×2 20 Gbps SSD

   Pozitivne ocene

   • Kompaktne dimenzije
   • Brzina prenosa preko USB-C 20 Gbps interfejsa
   • Izdržljivo, gumirano kućište
   • Lako se nosi
   • Jednostavno se koristi
   • Možete ga koristiti na svim aktuelnim uređajima današnjice

   Negativne ocene

   • USB-C 3.2 2×2 je dostupan samo na određenim uređajima
   • Kada se zakači na USB4 radi u 10 Gbps režimu
   • Skup

   Samsung T9 portabl SSD vam pruža komfor dostupnosti najvažnijih podataka u svakom trenutku jer ga možete poneti sa sobom bilo gde. Mali je i zgodnih dimenzija, te zahvaljujući gumiranom telu gućište, izdržljiv je ako ga ispustite tokom upotrebe. Uz sve to je i vanserijski brz jer prebacuje podatke maksimalnom brzinom od 20 Gbps

   Dinamično vreme u kome pravovremene informacije igraju ključnu ulogu u našim životima i poslu, nameću nam potrebu da uvek u svojoj blizini i pri ruci imamo raspoložive najvažnije podatke. Bilo da su na nekom “cloud” servisu ili na USB flešu ili još bolje, na eksternom disku. To vam možemo potvrditi iz prve ruke jer bez par takvih eksternih uređaja velikog kapaciteta, ne bi mogli da zamislimo obavljanje svakodnevnih poslova. Ovom prilikom vam predstavimo jedan takav, mali, izdržljiv i brz – Samsung T9 portable SSD koji radi na brzom USB 3.2 2×2 standardu i isporučuje maksimalno 20 Gbps podataka.

   Samsung T9 – karakteristike

   Sa svojim kompaktnim dimenzijama od 60 x 88 x 14 mm i malom masom od 122 grama, Samsung T9 je nesumnjivo napravljen da se nosi i koristi u pokretu. Jedva je nešto veći od dimenzija kreditne kartice. Možda je površina nešto veća od sličnih uređaja, ali je osetno tanji pa se zato lakše i komotnije nosi u džepu košulje ili pantalona. Pri tome vrlo lepo leži u ruci jer je obložen teksturirano brušenim gumenim materijalom koji odlično leži i ne kliza u ruci. Ima odličan grip, a što je vrlo bitno tokom korišćenja u pokretu.

   Samsung nije naveo nikakve specijalne standarde zaštite kako je to danas moderno u smislu usaglašenosti sa određenim vojnim kriterijumima, već jednostavno navodi podatak da uređaj izdržava pad sa visine od tri metra.

   Na jednoj od tankih bočnih ivica tela ovog malog uređaja se nalazi USB-C priključak i pored njega jedna minijaturna LED dioda koja signalizira aktivnost uređaja. Samsung T9 portabl SSD je baziran na jednom od trenutno najbržih USB standarda – USB-C 3.2 2×2 sa maksimalnim transferom od 20 Gbps.

   Dakle po specifikacijama to je oko 2000-2500 MB/s, što u realnom radu znači da je vrlo brz. Daleko brži od dosadašnjih sličnih SATA portabl SSD uređaja. Praktično to nas navodi na zaključak da se u telu Samsung T9 SSD modela nalazi jedan funkcionalno brzi NVMe SSD uređaj koji koristi brzi USB interfejs kako bi isporučio maksimalne performanse sa kojima raspolaže.

   Brzina je bitan detalj

   Inače USB 3.2 2×2 standard je dosta egzotičan, ali se u poslednje vreme sve češće pojavljuje na matičnim pločama novije generacije. Zahteva zaseban kontroler i nije tako često prisutan na laptop prenosnim računarima, na kojima u poslednje vreme preovlađuje USB4 standard. Uprkos tome što isporučuje maksimalno 40 Gbps, važno je naglasiti da je USB4 kompatibilan sa USB 3.2 2×2 standardom ali da ne obezbeđuje maksimalnu propusnu moć uređaja.

   Dakle, kada povežete Samsung T9 USB-C 3.2 2×2 na USB4 on će raditi u režimu običnog USB 3.2 standarda druge generacije sa maksimalnim transferom od 10 Gbps. Za mnoge poslove to je i više nego dovoljno, daleko brže i bolje od USB 3.2 standarda prve generacije, a ultra spori USB 2.0 standard da i ne pominjem. Zato obavezno pazite u koji USB port povezujete Samsung T9 SSD kako bi u svakom trenutku ostvarili najbolje performanse i takođe povedite računa koji kabal koristite pogotovo one sa drugih uređaja jer mogu ozbiljno uticati na brzinu u radu.

   USB-C 3.2 2×2 20 Gbps obezbeđuje preko potrebne performanse

   U pakovanju sa uređajem se isporučuju brzi “USB-C u USB-C”, kao i nešto tanji i sporiji “USB-C u USB-A” kablovi.

   Zbog svega izrečenog ovaj Samsung T9 ima veliku upotrebnu vrednost jer radi na praktično svim aktuelnim uređajima današnjice. Od Windows PC desktop i laptop računara, preko Apple Mac uređaja, mobilnih telefona, tablet računara i naravno gejming konzola.

   Zgodan je za klasično prebacivanje podataka sa diska na disk tj računara na računar, zatim za prenos velike količine podataka ako se recimo bavite video editingom. Isto tako možete na njega instalirati svoju radnu verziju operativnog sistema i po potrebi ga priključiti i podići na drugom računaru. Zatim možete privremeno bekapovati podatke sa telefona ili tableta. Od pomoći je i gejmerima koji na njemu mogu čuvati i pokretati svoju biblioteku gejming naslova. Dakle, univerzalno koristan i u nekim situacijma zaista nezamenjiv uređaj.

   Lako se instalira jer ga najnovije verzije operativnih sistema automatski prepoznaju i prijavljuju. Priključite ga u računar i podaci su odmah dostupni. Na uređaju stiže instalacija Samsung Magician softverskog alata koji služi za ažuriranje “firmvera” kako bi duže vremena ostao u radnoj kondiciji. Takođe, pomoću njega s vremena na vreme, proveravate zdravlje vašeg uređaja i ugrađene NAND memorije. Konačno imate mogućnost da zaštite svoje podatke koji se na njemu nalaze i čuvaju. Uzgred, pomenimo da Samsung T9 podržava 256-bitno šifrovanje podataka.

   Samsung T9  – performanse

   Performanse uređaja smo poredili sa nekim sličnim rešenjima i konkurentskim modelima. Pored Kingston XS2000 modela, koji smo ranije predstavili u test smo uključili i jednu LC Power  fioku sa USB 3.2 2×2 interfejsom koja prima klasični M.2 2280 PCIe x4 SSD uređaj. Tu su i odgovarajući modeli na bazi SATA-USB interfejsa.

   Možete videti iz prikazanih grafikona da se Samsung kreće u okviru zadatih performansi i rezultata koje definiše korišćenje USB 3.2 2×2 standarda sa zaista malim odstupanjima u brzini. Sa jednom naznakom da je maksimalni transfer nešto manji od teorijskog limita ovog standarda što je inače slučaj sa svim uređajima ove vrste koje smo do sada probali.

   Ono što je svakako najvažnije jeste da vam još jednom skrenemo pažnju na detalj povezivanja uređaja na odgovarajuće brzi USB port. U suprotnom razlike u performansama i brzini rada mogu biti drastične, a što najbolje ilustruje vreme učitavanja igara. Zato malo pažnje nije na odmet, kao i izbor odgovarajućeg kablića koji na sreću dobijate u pakovanju ovog uređaja.

   Ovaj mali portabl SSD, osim što je izdržljiv na svakodnevne pretumbacije nošenja i korišćenja s eprilično malo greje u radu. Ukoliko pak ostane na nekom nezgodnom mestu koje je pod uticajem toplote, Samsung T9 ima ugrađene senzore i kontrolnu elektroniku koja prati temperaturu i time obezbeđuje da uređaj radi u optimalnom režimu performansi.

   Samsung T9  – digitalni aksesoar koji morate imati

   Zaključujemo da je upotrebna i praktična vrednost jednog ovako malog i za korišćenje zgodnog SSD uređaja zaista velika i nezamenjiva u svakodnevnim praktičnim situacijama. Meni lično nikada nije dosta ovakvih uređaja. Cena za tako nešto u slučaju Smasung T9 modela iznosi oko 150 evra. Postoje i oni većeg kapaciteta od 2 i 4 TB, ali po još većoj ceni.

   To je i ujedno najveći uslovno rečeno problem sa Samsung T9 uređajem jer je skup, ali ponovo sa druge strane, moramo priznati da je zgodan, brz i izdržnjiv. Pravi digitalni „kofer“ za vaše najvažnije podatke koji će biti uz vas sigurni i u trenutku kada vam najviše zatrebaju.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi