Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X 24G test

Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X 24G test

Benchmark je bio mesto gde su se, susrele stara i nova generacija najboljih Radeon “flegšip” kartica - Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X & Nitro+ RX 6950 XT.

  Sadržaj
   Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X 24G test

   Pozitivne ocene

   • Vrhunske performanse
   • Overkloking potencijal
   • NITRO Cool Tech sistem hlađenja
   • Tih rad ventilatora
   • aRGB i Fan konektori na kartici

   Negativne ocene

   • Potrošnja energije u režimu punog angažovanja
   • Visoka cena

   Sapphire Nitro+ RX7900 XTX Vapor-X je do sada najbolja verzija AMD Radeon grafičke karte koju smo imali prilike da testiramo. U pitanju je jedan vrhunski, premijum modul sa unikatnim detaljima dizajniranim sa ciljem dominacije u pogledu performansi.

   Ukoliko ste kojim slučajem propustili premijerni prikaz i upoznavanje sa novom generacijom Radeon RDNA 3 grafičkih karti, ovo je možda prava i još bolja prilika da se upoznate sa poslednjom generacijom AMD Radeon grafičkih karti. U pitanju je možda i najbolji Radeon flegšip u “teškoj” kategoriji gejming modela. Praktično najbolja demonstracija i izdanje u primeru nesvakidašnjeg Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X 24G modela.

   Sapphire je svoj najjači Radeon RDNA 3 opremio unikatnim rashladnim rešenjem i detaljima koji omogućavaju da pogurate najjači primerak do samih limita današnje tehnologije. Zbog toga je Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X u neku ruku i unikatna grafička karta, svakako jedna od najboljih u svetu AMD Radeon modela. 

   Da bi videli koliko je nova generacija napredovala, na test smo uzeli i Nitro+ RX 6950 XT, još uvek aktuelan model iz RDNA 2 serije, a koji je po mnogima najlepša grafička karta. Sudar starijeg i novog modela na delu će pokazati dobre i loše strane prethodne i najnovije filozofije pristupa u dizajnu Radeon flegšip modela.

   Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X 24G – glomazan i raskošan

   Centralna tačka oko koje je izgrađen ovaj reprezentativni Radeon model je Navi 31 grafički procesor. U pitanju je najjači u liniji RDNA 3 predstavnika koji u sebi sadrži 6144 “stream” izvršnih jezgara, 96 namenskih Ray Tracing jezgara i 192 jedinice za AI procesiranje. Karta je opremljena sa 24 GB GDDR6 video memorije koja je povezana sa grafičkim procesorom magistralom širine 384-bita.

   Ovde prestaje svaka dalja sličnost Sapphire Nitro+ verzije sa referentnom AMD Radeon RX 7900 XTX kartom. Počev od frekvencije koja je povećana u proseku za 200 MHz u odnosu na referentnu grafičku kartu. Obzirom da “boost” frekvencija dostiže vrednosti od 2680 do 2700 MHz, ova karta je itekako veliki potrošač energije sa TDP faktorom podešenim na čak 420 W.

   Imajući u vidu visoke radne frekvencije i veliku razliku u odnosu na referentni Radeon model, bilo bi pošteno reći da Sapphire u Nitro + verziji troši 80 W više. To je čak više i od onoga što navodi Sapphire u specifikacijama svoje “flegšip” grafičke karte.

   Sa ovim podacima idu pod ruku i veliki zahtevi u pogledu napajanja. Zato ova kartica koristi tri 8-pinska  PCIe konektora. Rešenje koje i nije za pohvalu obzirom na kabaste konektore i pravu šumu debelih kablova. Vezu sa monitorima ostvaruje preko duplih Display Port 2.1 i HDMI 2.1 konekcija.   

   Velike dimenzije u službi boljeg hlađenja

   Kartica je osetno veća od Nitro+ RX 6950 XT prethodnika. Koristi slojeviti dizajn rashladnog sistema i jednostavnije linije. Time očigledno želi da pomrsi račune Nvidia GeForce RTX 4080 modelima, pa u skladu sa tim koristi moderan dizajn. On je kombinacija pravilnih oblika, oštrih uglova veliki anodiziranih aluminijumskih površina i dve ogromne RGB ukrasne lajsne koje se pružaju čitavom dužinom 34 cm dugačke karte sa gornje i donje strane. Jednom rečju, malo podseća na Bioshock dizajn.

   Masivan osećaj pojačava ugrađeni ram za ojačanje konstrukcije karte koji je izrađen od legure aluminijuma i magnezijuma, a zbog koga je smanjena ukupna masa karte. Ni približno nije toliko teška koliko biste na prvi pogled zaključili na osnovu dimenzija. One usput mere 32 cm u dužinu, skoro 14 cm u visinu i “debela” je koji milimetar više od 7 cm.

   Vanserijski Nitro Cool Tech kuler za dobro hlađenje i performanse

   Ipak, najveća promena se tiče rashladnog sistema i novog Pantheon kulera koji karticu čini prilično glomaznom zauzimajući čak 3.5 slota u kućištu. Zapravo Pantheon kuler ili Nitro Cool Tech je kombinacija različitih tehnika hlađenja sa ciljem da se ostvari idealan balans efekta hlađenja i buke u radu. Na taj način se hlade ne samo GPU i memorija, već se efekat hlađenja koristi i za druge izvore toplote na grafičkoj karti.

   Vrhunski kuler omogućava kartici da se distancira od sličnih RADEON RX 7900 XTX modela…

   Prvenstveno tu je veliki hladnjak sa talasasto oblikovanim rashladnim rebrima za bolju akustiku i tiši rad sa puno među prostora između različitih slojeva koji omogućvaju bolje provetravnje i lakše odvođenje toplote. Telo hladnjaka sa rebrima je tako oblikovano da stvara “V” usek ka sredini kako bi se usmerio protok vazduha u zoni oko grafičkog procesora. Stvara se veći pritisak i efekat mlaznice što pospešuje boljem hlađenju tamo gde je to najpotrebnije.

   Zanimljiv detalj je svakako povratak parnoj komori, umesto klasičnog bakarnog hladnjaka u delu direktnog kontakta sa površinom grafičkog procesora i GDDR6 memorije. Vapor-X hladnjak koristi prednosti kapilarne tehnologije i brzog transporta toplotne energije, pa je projektovan tako da bude efikasniji u radu od klasičnog bakarnog hladnjaka.

   Napredni dizajn u službi bržeg i efikasnijeg prenosa toplote

   Čitava površina bakarne komore ima zadatak da preuzime i transportuje toplotnu energiju. Nakon što pokupi toplotu sa procesora, ona se usmerava na vaporizacione cevčice u kojima započinje proces disipacije toplote. Usled izuzetno niskog pritiska, tečnost brzo isparava i menja agregatno stanje. Potom se lako kreće kroz vakum gde dolazi do kondezacionih cevčica koje su u kontaktu sa hladnom površinom i tu ponovo menja agregatno stanje u tečno. Na taj način toplotna energija kruži i oslobađa se u okruženje.   

   Vapor-X komora je montirana na glavni hladnjak i koristi tehnologiju kompozitnih toplotnih cevi kako bi ujednačeno prenela toplotu i brže je oslobodila u okruženje. Za efikasni transport telom hladnjaka koristi se sedam kompozitnih toplotnih cevi određenog promera i dužine, dok se za efikasnije oslobađanje koriste specijalni aksijalni ventilatori sa propelerima koji se “lome” u kolenu pod različitim uglom kako bi se ostvario odgovarajući pritisak u zoni hladnjaka. Propeleri su spojeni zajedničkim prstenom kako bi se postigao bolji efekat usmerenog vazdušnog strujanja i veći pritisak.

   Možda ventilatori na novom Nitro+ modelu nisu tako atraktivni kao ventilatori na prethodniku, ali efikasni svakako jesu. Propeleri više nisu prozirni i nemaju podešavajuće RGB efekate. Umesto toga tu je pomenuti par širokih RGB lajsni čiji rad možete sinhronizovati sa ostatkom osvetljenja u sistemu pomoću dodatog aRGB konektora za kontrolu svetla. Promena teme i stila koja se mnogima sviđa, jer deluje elegantnije i ozbiljnije. Tako se bar nama čini, uostalom svaka promena ide na bolje, pa je tako i ovog puta.

   Takođe, slično možete učiniti i sa načinom upravljanja radom ventilatora u vašem računaru koji se mogu povezati direktno na grafičku kartu pomoću odgovarajućeg kabla adaptera i tako pratiti potrebe provetravanja u skladu sa opterećenjem grafičke karte. Kada kartica ubrza i počne da se greje u gejming radnom scenariju, tako će i sistemski ventilatori ubrzati svoj rad i povećati dotok svežeg vazduha u zoni pozicije grafičke kartre. Prilično “cool” i korisna opcija.

   Prekidač za dva radna režima – Dual BIOS

   Specijalitet Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X modela je i opcija biranja između dve verzije učitanog upravljačkog softvera (BIOS). Prvi je brži tzv „Performance“, dok je sekundarni malo tiši uz nezatno redukovane performanse.

   Odgovarajući režim rada se bira pomoću mikroprekidača koji ima tri pozicije: softverski, sekundarni i  primarni. Softverski omogućava da pomoću TRIXX softverskog alata izaberete odgovarajući radni režim bez potrebe da prstima ili pincetom „tražite“ i pomerate minijaturni prekidač.

   Nakon izbora odgovarajućeg radnog režima iz padajućeg menia i potvrde izbora, računar će tražiti restart proceduru kako bi aktivirao odgovarajuću verziju softvera grafičke karte.

   Inače, razlika između dva radna režima je u visini radne frekvencije grafičkog procesora.  Sa primarnim „Performance“ profilom, Navi 31 GPU radi na 200 MHz većoj radnoj frekvenciji i pri tome troši 40-50 W više energije. Međutim, ovo nisu krajnji overkloking dometi Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X  grafičke karte koja može još više ukoliko krenete putem ručnog podešavanja radnih parametara. U tim situacijama očekujte osetno veću potrošnju, bolje performanse za 10-ak % i rad ventilatora na većem broju obrtaja koji treba da se izbore sa toplotom koju stvara potrošač od 500 W i čak malo više.

   Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X 24G – performanse

   CPU: AMD Ryzen 9 7900X
   MB:ASRock X670E Taichi
   RAM:2x 16 GB G.Skill Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30
   Cooler:NZXT Kraken X73
   GPU:Sapphire Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X 24G
   SSD:1 TB Kingstong KC3000 M.2 PCIe Gen4 x4
   PSU:Cooler Master MWE Gold 1250 V2
   OS:Windows 10 2H22, Windows 11 2H22
   Drivers:Adrenalin 23.2.2
   AMD Chipset ver. 5.02.16.347
   Test sistem

   Performanse u igrama:

   Prilikom poređenja performansi sa dosadašnjim Nitro+ RX 6950 XT modelom, novija RDNA 3 verzija je vidno brža. Razilika je u klasi, a što samo po sebi dovoljno govori. Konkretno, frejmrejt je veći od 10-75 % posebno kada uključite FSR 2 akceleraciju u Ray Tracing igrama. Kako raste rezolucija, Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X postaje sve ubedljiviji što je i logično jer na nižim rezolucijama CPU postaje usko grlo.

   U poređenju sa direktnom GeForce RTX 4080 konkurencijom, stvari su malo drugačije. U klasičnim naslovima Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X ima prednost i kreće se od 10-25%. Na momente to zna da bude i ubedljivije, pogotovu u višim rezolucijama. Ubedljivo je brži u Red Dead Redemption 2 igri koja je neka vrsta reference u ovoj kategoriji sa prosekom od 20% prednosti bez obzira na rezoluciju.

   Ray Tracing gejming:

   Međutim, kada dođe na teren Ray Tracing igara ta prednost se topi. Kartice su skoro izjednačene u igrama sa FSR 2 i DLSS 2 optimizacijom skaliranja. Problem po Radeon RX 7900 XTX nastaje u slučaju igara sa DLSS 3 opcijom i tehnologijom generisanja dodatnih kadrova, kada počinje ozbiljno da zaostaje jer FSR 2 ne može da parira performansama Nvidia DLSS 3 optimizacije. Zaostatak u naslovima kao što su Cyberpunk 2077, F1 2022 ili Dying Lights 2 ide i preko 50% što je prilično velika razlika za ovu klasu.

   Dobar za video produkciju

   U aplikacijama sa GPU podrškom, CUDA tradicionalno ima prednost poput aplikacija kao što su one iz Adobe ponude za obradu fotografija i primene video efekata. Slično je i u najnovijem Blenderu gde zahvaljujući OptiX tehnologiji Nvidia modeli pokazuju i do 3x bolje performanse.

   Radeon je izjednačeniji i vodi grčevitu borbu u delu hardverske akceleracije poslednje generacije media enkodera, kada se radi o hardverskom kodiranju H.264, H265 i AV1 video formata. To se odnosi na poslednju Radeon RDNA 3 generaciju koja je postala izuzetno moćna, posebno u programima koji imaju optimizaciju za najnoviju generaciju grafičkih karti i njihovih namenskih media enkoder procesora. Rezultati su i do duplo bolji u odnosu na Radeon RX 6950 XT generaciju.

   Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X – ponašanje u radu:

   Uporedili smo rad Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X grafičke karte sa referentnim Radeon RX 7900 XTX modelom. Uprkos većoj potrošnji za čak 80 W, i 200 MHz većoj GPU frekvenciji, temperatura kartice je u proseku bila 10 stepeni niža što samo govori u prilog činjenici koliko je dobro Nitro Cool Tech sistem hlađenja na ovoj nesvakidašnjoj kartici.

   Tih rad ventilatora i ogromne rashladne površine hladnjaka posebno impresioniraju u radu najnovijeg Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X modela. Očigledno se isplatio dodatni trud proizvođača u cilju napora za pronalaženje optimalnog sistema hlađenja. Novi grafički procesor je značajno veći u pogledu broja prisutnih trnazistora i hardvera uopšte, pa je bio pravi izazov kako ga ohladiti na pravi način, a da se ne naruši radna kultura.

   Inženjeri kompanije Sapphire ne samo da su u tome uspeli, nego su prevazišli prethodni model i zadali zadatak konkurenciji. Zbog toga je kompletan utisak o Nitro+ RX 7900 XTX Vapor-X modelu u radu, krajnje impresivan.

   Bez sumnje NITRO + RX7900 XTX je vanserijska Radeon grafička karta

   Sveukupno gledano Sapphire je sa NITRO + RX7900 XTX Vapor-X 24G modelom pokazao zašto ga smatraju među boljim, ako ne i najboljim proizvođačem AMD Radeon grafičkih karti. Neuporedivo je lepši i bolji od referentnog AMD RX 7900 XTX modela, pokazavši krajnje domete Navi 31 grafičkog procesora i šta je zapravo sposoban da uradi u ekstremno dobroj verziji koja je podređena postizanju maksimalnih performansi.

   Osim što isporučuje vrhunske performanse, sjajno izgleda sa svojim novim imidžom koji se razlikuje od starijih Nitro+ modela i pri tome je očuvao visoku ergonomiju rada. Dvostruke RGB lajsne su pravo osveženje i preko potrebna promena. Ističu masivnu pojavu i prisustvo Nitro+ kartice u sistemu dajući joj onaj tako poželjan premijum šmek.

   Ogroman hladnjak sa slojevtom strukturom je pun pogodak jer su performanse hlađenja izuzetne. Sjajno se nadopunjuju sa prilično velikim ventilatorima zaduženim za stvaranje zone visokog vazdušnog pritiska u zoni hladnjaka čime se ubrzava proces oslobađanja toplote. Sve to uz skoro bešuman rad i pojavu ovog “teškaša” u svetu gejming grafičkih karti. Krajnji rezultat je grafička karta impresivnog izgleda, radnih karakteristika i performansi.

   Ovo je posebno važno jer konkurencija ne spava. Gigabyte je rešio da odgovori na Nitro+ izazov sa svojim Aorus RX 7900 XTX ELITE modelom. Bilo kako, tek ostaje nesumnjiva činjenica da je Sapphire NITRO + RX7900 XTX Vapor-X 24G uspeo da oslobodi maksimalni potencijal AMD Navi 31 procesora i time ga preporuči svim okorelim ljubiteljima AMD hardvera.

   Zbog visoke cene, ogromnih dimenzija i svakako unikatnih osobina, ovo je definitivno parče hardvera namenjeno specijalnoj grupi ljubitelja PC komponenti koji žele vanserijskih hardver i pri tome imaju mogućnosti da ga priušte. Definitivno se radi o najbržem AMD Radeon modelu koji smo do sada imali na testu.

   Pogledaj i druge Sapphire proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan