Haylou RT (LS05S) i Haylou RT2 pametni satovi - test

Haylou RT (LS05S) i Haylou RT2 pametni satovi - test

Haylou RT i Haylou RT2 pametni satovi pripadaju cenovno vrlo pristupačnom segmentu. , a šta imaju da ponude pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Haylou RT i Haylou RT2 su dva noviteta u domaćoj ponudi pametnih satova koji nam stižu kompanije Haylou i pripadaju cenovno vrlo pristupačnom segmentu. Po imenu deluje kao da su u pitanju dve generacije istog sata, ali razlike postoje.

   Haylou RT (LS05S) i Haylou RT2 pametni satovi – test

   Pozitivne ocene

   • Vrlo povoljna cena
   • Solidna izrada i materijali
   • Vrlo dobre performanse i solidna preciznost senzora

   Negativne ocene

   • Korisnički interfejs nije najbolje osmišljen u odnosu na ono što viđamo na većini satova

   Dve potencijalno zanimljive opcije u nižoj klasi pametnih satova koje bi uz malo softverskih poboljšanja mogle biti vrlo dobra opcija.

   Pametni i fitness satovi kao kategorija proizvoda postoje već jako dugo, ali je isto tako dobar deo tog postojanja bio rezervisan za proizvode kompanija koje su bili pioniri u tom domenu. Tu najpre mislimo na Garmin, Polar, Suunto, pa i Fitbit u više fitness orjentisanom segmentu, kao i Samsung i Apple u onom “pametnom” delu uz još par tradicionalnih proizvođača satova koji su uz tesnu saradnju sa Google-om nudili i pametne modele.

   Njima su se svojom ponudom najpre pridruživale neke od većih kompanija poznatih po proizvodnji mobilnih telefona, a kako se tehnologija proizvodnje osvajala i postajala pristupačnija, počeli smo viđati sve više i više kompanija koje su manje poznate, ili čak potpuno nove, osnovane upravo radi razvoja pametnih nosivih uređaja, najveći broj njih očekivano iz Kine.

   Potencijalni korisnici kojima se ovaj tip uređaja dopada, ali ne baš toliko da za njega daju više stotina evra zbog ovakvog razvoja imaju razloga za zadovoljstvo, jer je danas pametni sat moguće kupiti i za relativno malo para, dosta ispod granice od 100€, pa su pametni satovi dostupni svima koji imaju potrebu za njima, ili su prosto radoznali da probaju kako to radi.

   Među brojnim brendovima čije nosive uređaje je moguće naći na domaćem tržištu, od nedavno se nalazi i Haylou koji je u vlasništvu kineske kompanije Liesheng, a u čijoj se ponudi pored pametnih satova nalaze i slušalice, pametne vage, sa planovima daljeg razvoja u pravcu IOT uređaja. Na našem testu su se ovog puta našla dva modela, Haylou RT i Haylou RT2, satovi koji na domaćem tržištu koštaju 7499 i 8999 dinara odnosno oko 63€ i 76€, pa hajde da vidimo šta to oni imaju da ponude.

   Haylou RT (LS05S) i Haylou RT2 – Dizajn

   Iako su sličnog imena koje ukazuje da su zapravo dve generacije istog proizvoda, u pitanju su satovi koji baš i ne podsećaju jedan na drugi. Oba su u klasičnom okruglom formatu, ali se dizajnom dosta razlikuju. Haylou RT ima metalno telo izliveno iz komada, sa sve kontaktima za povezivanje narukvice, a u koje je praktično ubačena sva elektronika. Na donjoj strani su tu dva kontakta za punjenje, kao i kružni prorez prekriven providnom plastikom iza koga se nalazi sistem optičkih senzora.

   Na boku zatičemo dva tastera, a telo je sa gornje strane pokriveno metalnim okvirom koji fiksira ekran, mada ne možemo reći da ga baš i štiti jer se nalazi praktično u ravni sa njim, možda tek pola milimetra iznad. U tu svrhu je tu staklo za koje se u specifikacijama ne navodi tip. Na okviru se nalaze i stilizovane izbočine na sve četiri strane, a između njega i ekrana je tu i skala sa podeocima, ali bez brojčanih oznaka, koja je dobar način da se postigne utisak većeg ekrana.

   Haylou RT2 ima nešto moderniji dizajn i jednostavniji izgled, sa konstrukcijom kakvu često viđamo na aktuelnim pametnim satovima – zaobljeni metalni okvir koji okružuje sat sa sve dodacima za povezivanje narukvica, a koji je u nekoj tamno-sivoj gunmetal boji, 2.5D zaobljeno staklo na gornjoj strani i najverovatnije staklena donja strana koja je našrafljena na okvir, a u čijoj sredini se nalazi sličan krug kao i na RT modelu, ali sa nešto modernijim sistemom senzora.

   Na oba modela se nalaze izmenjive crne silikonske narukvice promera od 22mm sa mehanizmom za lako skidanje, koje su vrlo slične, sa identičnim kopčama, osim što je na RT tu i malo izbočina i udubljenja sa spoljne i unutrašnje strane, dok je narukvica na RT2 svedenija i skoro potpuno jednostavna.

   Ono što možemo reći je da su oba sata vrlo dobro napravljena i da se izrada i materijali ne razlikuju bitno od nekih znatno skupljih modela. RT2 je nešto elegantniji, a RT unikatnijeg izgleda, pa će zavisiti od toga šta više volite. Recite nam u komentarima koji dizajn je po vašem ukusu.

   Ekran, skinovi, interfejs

   Pored izgleda, najveća razlika između ova dva modela je u ekranu. Oba sata koriste ekran TFT, odnosno IPS tipa, ali je rezolucija Haylou RT2 360×360 piksela na 1.32”, dok je na RT 240×240 na 1.28”. Iako ni RT2 nije baš na nivou recimo Watch GT koji ima 454 piksela u obe dimenzije, njegova rezolucija je dovoljna za lep prikaz, toliko da nemate utisak da propuštate nešto po pitanju kvaliteta. Tim pre što je u pitanju ekran sa vrlo živom reprodukcijom boja, očigledno iz kvalitetnijeg segmenta IPS ekrana za ovu svrhu.

   Na RT modelu iz daljine sve deluje korektno, ali bliži pogled otkriva pikselizaciju usled niže rezolucije, pa za ekran možemo reći da je funkcionalan i korektan, ali ne i više od toga, delom i zbog nešto nižeg zasićenja boja. RT2 je i nešto svetliji i korektne vidljivosti pri jakom dnevnom svetlu, dok RT zahteva da u nekim situacijama obratite malo više pažnje kako biste videli sve informacije.

   Što se skinova tiče, Njih nema baš previše, 31 na RT2 i zanimljivo 47 na RT modelu, iako je dosta njih zapravo zajedničko za oba sata. Utisak je da je kvalitet analognih skinova nešto bolji nego digitalnih, iako je u oba slučaja moguće pronaći ponešto za svačiji ukus. Digitalni doduše možete napraviti i po vašoj želji u Custom Dial sekciji aplikacije dodavanjem slike po želji i izborom boje fonta predefinisanog prikaza vremena i datuma.

   Korisnički interfejs oba sata je, uz male kozmetičke razlike zapravo identičan, pa prevlačenje prsta po ekranu ka levo i desno cirkuliše između različitih widgeta poput pregleda dnevnih aktivnosti, merenja pulsa i SpO2, pregleda sna, vremenske prognoze i vežbi disanja. Prevlačenje odozgo daje statusni meni sa brzim podešavanjima, a jedino prevlačenje na dole odstupa od uobičajenog kod pametnih satova i daje vam listu dostupnih aplikacija umesto pregleda notifikacija iz odabranih aplikacija na mobilnom telefonu.

   Ovo baš i nije praktično kada vam stigne neka poruka koju želite da vidite, ili makar ko je šalje, ali ne pogledate na sat pre nego što notifikacija nestane, jer to onda zahteva da odete na listu aplikacija, pronaćete aplikaciju za notifikacije i pokrenete je, što u nekim situacijama malo maši poentu ovog tipa uređaja. Sadržaj poruke možete videti ako pristigne jedna, ali ako vam dođe nekoliko od istog pošiljaoca, onda već morate posegnuti za telefonom.

   Odgovaranje na poruke nije moguće, kao uostalom ni na pozive, što je i očekivano. Takođe, funkcija pokretanja liste aplikacija je obično dodeljena jednom od dva tastera koji se nalaze i na ovim modelima ali gornji taster podrazumevano služi samo za buđenje i gašenje ekrana, dok donji poziva listu aktivnosti. Ako na RT modelu pritisnete prvo donji, a zatim gornji taster, prebaciće vas sa liste aktivnosti na listu aplikacija, dok kod RT2 to nije slučaj.

   Voleli bismo da Haylou malo reorganizuje funkcije tastera u nekom od softverskih ažuriranja i doda funkcije dugog pritiska tastera koje bi im omogućile i ono što nedostaje. Nije sramota ponekad prepisati ono što svi rade ako je u pitanju nešto što je funkcionalno. Ono što doduše moramo pohvaliti kod ova dva sata je brzina interfejsa koja je iznad proseka čak i na Haylou RT, a čak iznenađujuće dobra na RT2 modelu – u oba slučaja zaista prijatno iznenađenje za satove ove cenovne kategorije, što dosta popravlja utisak korišćenja.

   Baterija, aplikacije, zdravlje i aktivnosti

   S obzirom na performanse, očekivali smo da trajanje baterije ne bude baš na visokom nivou, jer taj trougao snage, mogućnosti i baterije često naginje na jednu stranu, ali je autonomija na oba modela zapravo veoma dobra. Oba modela su deklarisana na do 20 dana štedljivog rada, ili 12 dana normalnog za RT2 ili čak 15 za Haylou RT.

   U praksi je RT2 izdržao nešto preko 11 dana, dok je RT potrošio samo 15% baterije za 4.5 dana, pa je sposoban da i debelo premaši deklarisano, čak i do 30 dana, što je zaista impresivno. Punjenje se obavlja USB kablom sa dva magnetna kontakta, identičnom za oba modela.

   Od aplikacija koje dolaze sa samim satom (što je uostalom i sve što ćete dobiti jer instalacija dodatnih očekivano nije moguća), tu su mahom standardne stvari – pregled aktivnosti i sna, merenje pulsa i zasićenja kiseonika u krvi, vremenska prognoza, pregled sna i notifikacija, štoperica, tajmer koji odbrojava unazad i mogućnost kontrole muzike na telefonu i pronalaženje istog putem zvuka, ako ga zaturite negde u blizini.

   Merenje pomenutih zdravstvenih parametara je sasvim korektno na oba modela, pogotovo s obzirom na cenovni rang, pa podaci mogu poslužiti kao referenca ili kao pomoć pri treningu, pogotovo merenje pulsa. Merenje sna je takođe korektno, iako su tu samo informacije o dubokom i lakom snu i buđenju tokom noći, ne i merenje REM faze.

   Što se praćenja aktivnosti tiče, podržano je dvanaest različitih, što u odnosu na neke modele možda ne deluje kao puno, ali moramo reći da je tu zapravo sve što će vam zapravo i trebati – trčanje napolju i na traci, bicikl i sobni bicikl, hodanje, planinarenje, joga, gimnastika, trening snage, veslanje, košarka i fudbal.

   Zapravo nedostaje samo plivanje, iako su oba sata IP68 vodootporna, pa kome to treba, verovatno će potražiti neki drugi model – za većinu drugih korisnika je ovo više nego dovoljno. Od senzora, pored onih optičkih za puls i SpO2, tu je još samo akcelerometar, pa nema GPS-a, iako aplikacija može koristiti asistenciju GPS-a sa vašeg mobilnog telefona.

   Haylou RT (LS05S) i Haylou RT2 – Utisci i cena

   Ukupno, ova dva pametna sata nude kombinaciju razumne cene, rekli smo 7499 dinara odnosno oko 63€ za Haylou RT i 8999 dinara, t.j. oko 76€ za Haylou RT2, uz dobar kvalitet izrade i materijala, vrlo dobre performanse, korektno praćenje zdravlja i fitnesa, ali i neke mane koje možda nisu neočekivane u ovoj klasi, ali imamo utisak da su mogle biti i izbegnute uz malo softverskih korekcija.

   U pitanju jeste novo ime, pa ostaje da vidimo koliko ozbiljno shvataju podršku i da li će neke od tih stvari biti popravljene i naknadno kroz ažuriranja – potencijal je svakako tu. U svakom slučaju, Haylou satovi su još jedna opcija u ovoj povoljnoj klasi pametnih satova u kojoj je svaka nova ponuda dobrodošla kako bi kupci imali što bolji izbor.

   Pogledaj i druge Haylou proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi