Honor Watch 4 test - Nije jabuka, ali liči

Honor Watch 4 test - Nije jabuka, ali liči

Honor Watch 4 po razumnoj ceni nudi prepoznatjliv izgled, kvalitetnu izradu i korisne funkcije, a kako radi i šta sve može, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Honor Watch 4 test – Nije jabuka, ali liči

   Pozitivne ocene

   • Dizajn u Apple Watch stilu
   • Dobra izrada i materijali
   • Trajanje baterije

   Negativne ocene

   • Bazične aplikacije

   Sat koji za svoju klasu pruža vrlo korektan paket upotrebljivosti, izgleda i trajanja baterije.

   Ako za nešto možemo reći da je dobra strana konzumerizma, to je činjenica da se tržište, kao posledica takve kulture, razvilo tako da apsolutno svako može pronaći uređaj po svojoj meri. Ovo je vrlo očito kada pogledamo ponudu pametnih satova, gde bezbroj kompanija, poznatih i manje poznatih, nudi uređaje raznih oblika, boja, funkcija, karakteristika i namena. Uostalom, naš zadatak se često i svodi na to da uređaj povežemo sa pravom ciljnom publikom, jer sa svojim prednostima, manama i cenom on nije namenjen svakome, već delu publike koji traži baš to.

   Danas nam se na testu našao jedan model pametnog sata čiji zadatak nije da se takmiči u konkurenciji najboljih, ali jeste da za razumnu sumu novca ponudi uređaj prepoznatljivog dizajna i dobre izrade, kao i set funkcija koje će biti realno korisne najširem krugu korisnika. U pitanju je Honor Watch 4, koji na dan izlaska ove recenzije doživljava svoju premijeru van kineskog tržišta, za globalne korisnike.

   Honor naravno ima solidnu tradiciju kada su pametni satovi u pitanju, još od vremena kada je bio deo Huawei-a, a kada je uz svaki Watch GT matične kompanije sledila i Honor verzija sa drugačijim, pa nekada čak i boljim dizajnom. No, kompanija je sada na nekom svom putu, koji srećom podrazumeva i pojednostavljivanje oznaka proizvoda, pa je umesto kriptičnih GS i ES sufiksa ovog puta tu samo broj – 4.

   Honor Watch 4 – Dizajn

   Honor Watch 4 zapravo i jeste u neku ruku naslednik Honor Watch ES, jer je u pitanju sat sličnog, pravougaonog formata, ali bismo rekli da ostavlja utisak kakav definitivno nismo imali od tog modela. Deluje znatno ozbiljnije, manje kao jeftini gedžet, a znatno više kao ono što mu je očita inspiracija – Apple Watch.

   Glavni razlog za to je telo sata, odnosno okvir, koji je ovog puta izrađen od aluminijuma, što satu daje elegantniji izgled, ali i utisak robustnosti i kvaliteta kakav plastika ne ostavlja, i pored činjenice da su moderni materijali značajno napredovali u tom pogledu.

   Gornju površinu prekriva staklo koje je ravno, ali sa vrlo blagim zaobljenjem ka ivicama kako bi se savršeno uklopilo u okvir – kombinacija koja i izgleda veoma dobro kada se sat pogleda kao celina. Nismo uspeli da u Honor specifikacijama pronađemo podatak o tome koje je staklo u pitanju, pa će, kako ovo ipak nije dugotrajan test, otpornost na udarce i ogrebotine ostati nepoznanica, iako ne bismo rekli da ga je baš lako oštetiti.

   Iako Honor Watch 4 iz daleka vrlo podseća na Apple Watch, ono što ga odaje je činjenica da je umesto rotacione krune i tastera tu samo jedan taster na boku, pored koga se nalazi i otvor za zvučnik, dok je sa suprotne strane tu još i rupica za mikrofon. Iako vizuelno takođe podseća, s obzirom da deluje kao integrisana u telo sata, narukvica dolazi sa klasičnim sistemom montaže u dve tačke i mehanizmom za skidanje sa polugicom kakav viđamo na većini modela koji to podržavaju.

   Narukvica je silikonska i čini se nešto deblja od proseka, ali je i dalje dovoljno fleksibilna da lepo leži na ruci. Zapravo, čitav sat, kako zbog narukvice, dimenzija i težine je vrlo zgodan za nošenje, bez obzira na veličinu zgloba i dovoljno lagan da zaboravite na njega ako ga nosite konstantno.

   Ekran i skinovi

   Što se ekrana tiče, on zauzima dobar deo gornje površine, pri čemu se do ivice okvira nalazi još samo oko 2mm dodatne margine, pa sat deluje modernije od uobičajenih modela ovog tipa, izuzev naravno Apple Watch-a. Dizajn interfejsa kod ovakvih satova često prikriva veličinu ekrana i čini da se margine ne primećuju, što je slučaj i ovde, ali ćete u određenim stvarima primetiti da ekrana ima, da tako kažemo “više”.

   Zapravo, njegova dijagonala je 1.75”, a uz rezoluciju od 390×450 piksela omogućuje dobar prikaz i sitnog teksta, što dobro dođe za određene elemente interfejsa i prikaz notifikacija. Ekran je AMOLED tipa i pruža očekivano kvalitetan prikaz visokog kontrasta i živih boja, što ostavlja dobar utisak pri svakodnevnom korišćenju.

   Svetlinu ekrana smo izmerili na oko 650 nita, pa je vidljivost napolju po sunčanom danu sasvim korektna. Sat poseduje i senzor ambijentalnog svetla i može automatski prilagođavati svetlinu ekrana za optimalan prikaz, iako nam se čini da je podešen tako da blago naginje ka uštedi baterije pre nego boljoj vidljivosti.

   Od onoga što ćete gledati na ekranu, najpre će vas dočekati skinovi koji su još jedan indikator da ovaj model inspiraciju uzima od Apple Watch-a. Primera radi, Leisures skin vrlo podseća na podrazumevani na Watch Ultra, Light Gray na onaj sa Watch 8, ali ovo ne bismo uzimali kao zamerku, jer će nekim od korisnika omogućiti da imaju makar utisak nošenja pomenutog sata.

   Iako skinova nema previše, u aplikaciji je ukupno raspoloživo tek nešto manje od 50, selekcija je makar vrlo dobra, možda i među najboljima koje smo videli kod nekog sata u pravougaonom formatu. Honor, čiji dizajnerski tim i stoji iza njih se očigledno potrudio da ponudi kvalitet pre kvantiteta i rekli bismo uspeo u tome, jer solidan broj ponuđenih skinova izgleda veoma dobro na ekranu sata.

   Podržan je i Always On mod prikaza, mada vam je u njemu dostupna selekcija od deset skinova koji su potpuno jednostavni, crno beli i dizajnirani tako da maksimalno štede bateriju, tim pre što će i svetlina biti smanjena kada ne gledate u sat. Nije neka lepota, ali je i dalje bolje od ugašenog ekrana.

   Honor Watch 4 – Interfejs

   Što se interfejsa sata tiče, on je u skladu sa onim na šta smo i navikli na prethodnim Honor modelima. Glavni element su widgeti kroz koje ćete cirkulisati prevlačenjem prsta levo ili desno, a među kojima su pregled istorijata pulsa, trenutni nivo stresa, vremenska prognoza i pregled ispunjenja ciljeva po pitanju pređenih koraka, potrošenih kalorija i vremena aktivnosti. Tu su i kontrole muzike sa telefona ili samog sata ukoliko ga povežete sa Bluetooth slušalicama i prebacite pesme na internu memoriju.

   Prevlačenje sa vrha ekrana daje pristup brzom meniju za podešavanja, koji je moguće i prilagoditi svojim potrebama, dok se prevlačenjem sa dna dobija pregled poruka i notifikacija sa telefona. Odgovaranje na poruke nažalost nije moguće, čak ni u vidu predefinisanih odgovora, ali je pozitivno što se više poruka u okviru jedne aplikacije ne agregira u jedno obaveštenje, već ćete moći da pročitate prvih 165 karaktera, sasvim dovoljno za većinu poruka.

   Pored poruka, tu je i mogućnost zvanja sa sata i primanja poziva, s obzirom da je on opremljen mikrofonom i zvučnikom i praktično se ponaša kao Bluetooth slušalica za telefon. Ova funkcija lepo radi i vrlo je korisna za ovu klasu uređaja.

   Aplikacije i hardver

   Pritiskom na taster na boku uređaja dobijate pristup aplikacijama, odnosno da pre kažemo pametnim funkcijama, s obzirom da su pored klasičnih aplikacija tu i fitnes i zdravstvene opcije. Tu možete pokrenuti ili pregledati aktivnosti, izmeriti neke od podržanih zdravstvenih parametara, ili iskoristiti neki od alata poput štoperice, tajmera, kompasa ili baterijske lampe u vidu belog ekrana.

   Tu je i alarm koji vas može probuditi vibracijom, a koji podržava i Smart alarm funkciju kako bi vreme buđenja odgodio za 5 do 30 minuta (koliko odaberete) kako vas ne bi budio iz dubokog sna. Ovo je doduše i sve od aplikacija, pošto instalacija dodatnih nije moguća, mada je tu ono što će većini korisnika realno biti potrebno, osim možda kalkulatora.

   Pretpostavljamo da je razlog za ovakvo ograničenje relativno skroman hardver, uostalom sat ima svega 32MB RAM-a, ali funkcije koje su ponuđene rade vrlo korektno, kao uostalom i sam interfejs, čija brzina pruža više nego pristojno iskustvo korišćenja. MagicOS 7.2 koji pokreće ovaj sat je očigledno skrojen za ovaj hardver i odlično optimizovan.

   Honor Watch 4 – Praćenje zdravlja

   Bitan deo pametnih funkcija koje nudi Honor Watch 4 je i praćenje zdravlja, a u tom pogledu su vam na raspolaganju merenje pulsa, nivoa stresa, zasićenja kiseonika u krvi i sna. U ove svrhe se koristi sistem optičkih senzora na poleđini sata, za koji Honor navodi da koristi mikrosočiva kako bi poboljšao performanse očitavanja i merenje učinio preciznijim.

   Za tip korisnika kojima je ovaj uređaj namenjen preciznost je vrlo korektna, pa će vam sat dati upotrebljive informacije o pulsu tokom kardio aktivnosti, kao i vrlo korektne procene stresa i SpO2. Praćenje sna nije potpuno tačno, kao uostalom ni na jednom uređaju koji se nosi na ruci, ali su podaci smisleni i upotrebljivi, pri čemu će vam sat davati procenu kvaliteta sna, kao i predloge za poboljšanje.

   Tu su čak i vežbe disanja pred spavanje koje bi trebale pomoći, a isto važi i za stres, gde je na raspolaganju šest različitih vežbi disanja sa različitim ciljem. Za ove vežbe, kao i za meditaciju ili pred spavanje, Honor Health aplikacija nudi i deset ambijentalnih muzika, odnosno zvukova koji su vrlo opuštajući i koristan dodatak koji može dobro doći i tokom rada ili u drugim situacijama.

   Kad pominjemo aplikaciju, na njenom početnom ekranu su raspoređene informacije iz svih pomenutih kategorija, kako za jasan pregled, tako i za lak pristup detaljnim podacima za prethodne dane.

   Praćenje aktivnosti, baterija

   Pored zdravlja, podržano je i praćenje aktivnosti, a na listi su stvari poput trčanja i vožnje bicikla napolju ili unutra, preskakanje vijače, trenažeri za veslanje i nordijsko skijanje i plivanje u bazenu i u otvorenim vodama, s obzirom da je sat i vodootporan po 5ATM standardu. Na raspolaganju su vam i vođeni treninzi trčanja, kao i vođene fitness vežbe za različite nivoe, što će naročito dobro doći početnicima koji nisu sigurni odakle da krenu.

   Animacijom je prikazano kako se izvodi svaka vežba, uz informacije o težini, broju ponavljanja i sl. Za svaku aktivnost ćete nakon završetka dobiti i informacije o potrošenim kalorijama, procenu koliko od toga su masti, tempo, dužinu koraka i još ponešto. Za aktivnosti napolju tu je i prikaz mape sa informacijama dobijenim sa GPS senzora, čija preciznost nije sjajna, ali je korektna za rekreativnu upotrebu.

   U Workout status sekciji ćete moći pronaći i informacije o nivou zamora i vremenu potrebnom za potpuni oporavak, nivou kumulativnog opterećenja treningom, kao i VO2Max parametra. U aplikaciji je u All Data sekciji moguće videti detaljne informacije o svim zdravstvenim i fitness parametrima, mada su tu i neke proizvoljne stvari, poput Fitness Age procene koja meni laskavo daje 26, što je daleko od procene koju daje Garmin recimo, a još dalje od realnosti.

   Ipak, većina podataka je sasvim upotrebljivo, a možemo reći da je količina informacija i veća nego što bismo očekivali od ovakvog uređaja. Inače, zanimljivo je da vam sat pri pokretanju aktivnosti sugeriše da pritisnete donji taster kako biste počeli, zaboravljajući da ima samo jedan taster koji nema tu funkciju. Honor je očigledno pri prilagođavanju interfejsa sa drugih modela prevideo ovo, mada je sve naravno moguće odraditi dodirom ekrana. Mala greška koja bi lako mogla biti ispravljena u narednoj verziji softvera.

   Što se baterije tiče, ona je kapaciteta 451mAh i deklarisana je na do 14 dana rada. Zavisno od načina upotrebe, realno je očekivati koji dan manje ako ne koristite Always On, dok će sa stalno aktivnim ekranom sad izdržati oko 5 dana, što je i dalje vrlo dobro. Uređaj se puni putem punjača sa dva kontakta i standardnog USB porta.

   Honor Watch 4 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Honor Watch 4 je za one koji nisu previše zahtevni po pitanju pametnih funkcija i prosto žele sat u Apple Watch stilu koji će im omogućiti pregled notifikacija, obavljanje razgovora i praćenje zdravlja i aktivnosti.

   Za cenu od dinar ispod 20.000, odnosno oko 170€ aduti ovog modela su kvalitet izrade i materijala, udobnost pri nošenju, funkcije koje pokrivaju sve najbitnije stavke, kao i odlično trajanje baterije. U suštini vrlo dobar paket izgleda, mogućnosti i upotrebljivosti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra