Honor Magic6 Pro test: fantastične fotografije

Honor Magic6 Pro test: fantastične fotografije

Honor Magic6 Pro je telefon najviše klase, najbolji izdanak ovog proizvođača sa brojnim inovacijama u odnosu na godinu pre i iznad svega, sjajnim fotografijama

  Sadržaj
   Honor Magic6 Pro test: fantastične fotografije

   Pozitivne ocene

   • Najbolje noćne fotografije slikane mobilnim telefonom do sada
   • Odlične fotografije danju
   • Izvanredan hardver, sposoban za sve
   • Fantastičan ekran
   • Baterija od čak 5600 mAh

   Negativne ocene

   • Nisu svi oduševljeni velikim prorezom za sistem prednjih kamera
   • Bez punjača u pakovanju

   Ukoliko vagate i merite, namerili ste da ove godine sebe počastite dobrim telefonom sa kamerama izvanrednih  mogućnosti: sa ovim telefonom pogrešiti nećete a dodatni plus je i par stotina evra niža cena od direktnih konkurenata. Honor je i ove godine uspeo da nam priredi lepa iznenađenja, da bude vidljivo bolji nego sezonu pre toga i Honor Magic6 Pro od strane Benchmark redakcije ove godine zaslužuje konkretnu preporuku

   Da bi se u premijum segmentu nametnuli kupcima pored modela kompanija Apple i Samsung, morate da budete zaista dobri, morate da donesete nešto novo, konkretno, nešto nikada viđeno. Publika mora da vam veruje i nema puno proizvođača koji to mogu. Godina je 2024-ta, Honor je upravo predstavio svoj Magic6 Pro kojim će to pokušati: sagledali smo da li je i u kojoj meri uspeo da parira konkurentima, a da na pojedinim poljima bude i ispred njih.

   U ovim vremenima kada svi koriste iste procesore, imaju vrhunske ekrane,slične baterije, zadovoljavaju sve standarde konektivnosti, tri su glavna parametra po kojima ih publika rangira: jedan je izgled uređaja koji je subjektivna kategorija, drugi su mogućnosti kamera sistema, treći je naravno cena. Ona i ne mora da bude presudan faktor jer kada vam se nešto dopadne onda ćete za to i platiti da bi imali to što želite i znate da je baš to-to – ali može da bude prelomni činioc kada ste neodlučni.

   Honor Magic6 Pro košta 150 hiljada dinara (oko 1270e) a u pretprodaji do 13 februara na poklon dobijate i  Honor Pad X9 čija je cena 30 hiljada dinara kod nas. Samsung Galaxy Ultra u varijanti sa 512 GB je preko 1500e a za Xiaomi 14 Ultra je određena evropska cena od 1500e pošto koliko možemo da vidimo još nema cene kod nas. Honor Magic6 Pro počeće da se isporučuje 13 marta u Srbiji, pogledajte i ponudu kod naših drugara u Yettel-u, jer većina najskupljih telefona se kod nas prodaje upravo kupovinom na rate preko operatera…

   Kamere – sigurno najjači adut Magic6 Pro telefona

   A sigurno je da ono što nas možda i najviše zanima na telefonu ove klase su kamere, jer je to kategorija u kojoj se jasno vidi da li je u pitanju uređaj za maksimalne domete, na koje ovaj telefon definitivno pretenduje. Iz tog razloga ćemo malo i zarotirati naš uobičajeni način predstavljanja, jer verujemo da je upravo to ono što potencijalne kupce ovog telefona najviše i zanima.

   Bili smo u prilici da isprobamo svaki detalj ovih kamera i to na lepim lokacijama, tokom boravka na mobilnom kongresu u Barseloni, ali i da Magic6 Pro direktno uporedimo sa Galaxy S24 Ultra – što se kaže, ako želiš da postaneš šampion, moraš da pobediš najveće suparnike. 

   I nekako, već nakon prvih par fotografija koje smo napravili, čak i na ekranu telefona, delovalo je da smo dobili vrlo ozbiljnog takmičara u najvišoj klasi, koji može da se uhvati u koštac sa bilo kim. Honor Falcon sistem kamera nas je u pojedinim situacijama zaista impresionirao.

   Ono što je zanimljivo je da se Honor odlučio da za glavni senzor ne odabere ono najbolje što u tom trenutku nudi Sony, koji je defacto standard, pa čak ni sa najboljim Samsung senzorima, već je odabrao OV50H senzor kompanije Omnivision – govorili smo o tome u unboxing videu ovog telefona.

   U očima većine poznavalaca Omnivision sigurno ne izaziva jednako poštovanje poput Sony-a ili Samsunga, ali smo na njihovim senzorima srednje klase već imali prilike da vidimo da ne da nisu inferiorni, već umeju da iznenade i pruže i bolje rezultate. Setimo se kakve je fotografije pružao recimo Huawei P50 Pro sa Omnivision OV50A senzorom – a ovaj senzor koji za sada sadrži samo ovaj telefon je dve godine noviji, verujemo – i bolji.

   U pitanju je vrlo zanimljiv senzor, 50MP i to sa promenljivim otvorom blende od f/1.4 do f/2.0. Dakle ozbiljno velik otvor blende, primera radi, 200MP senzor S24 Ultra je f/1.7, fiksno. Veći otvor, kao i promenljiva blenda imaju svojih konkretnih prednosti, videćemo na primerima, a senzor je baš kao i kod pomenutog konkurenta potpomognut kombinacijom laserskog i faznog autofokusa, uz naravno optičku stabilizaciju.  Korisnicima su na raspolaganju prilikom fotografisanja predefinisane vrednosti 0.5, 1x, 2.5 i 5 puta.

   Dnevne fotografije koje isporučuje Honor Magic6 Pro su nesumnjivo na flagship nivou i izgledaju izuzetno dobro čak i kada se gledaju na monitoru ili većem ekranu. Kombinacija pomenutog Omnivision senzora i Snapdragon 8 Gen 3 procesiranja radi sjajno, pa možemo reći da je Honor odradio odličan posao, kao i da je skok u odnosu na Magic5 Pro primetan. To se vidi i po nivou detalja, dinamičkom opsegu, ali i generalnom izgledu fotografija koje ostavljaju jako dobar utisak.

   No, koliko god fotografije izgledale dobro, prava “slika” se dobija tek kada se uporede sa Galaxy S24 Ultra, predstavnikom serije koja već godinama dominira u najvišoj klasi, pa i u pogledu kamere.

   Ono što smo odmah primetili je da Honor model ima nešto uži kadar, iako je prema nezvaničnim specifikacijama deklarisan na 23mm, a S24 Ultra na 24mm. Moguće je da telefon primenjuje određeni crop kadra radi dodatne stabilizacije ili iz nekog drugog razloga.

   Magic6 Pro isporučuje više detalja, pa ćete ako dosta zumirate na stvari poput lišća ili znakova u daljini videti da oba telefona primenjuju diskretno izoštravanje, ali da Honor nudi ipak nešto više prirodne oštrine. Isto važi i za dinamički opseg, pa Magic6 Pro zadržava nešto više detalja u najtamnjijim delovima scene.

   Ono gde mislimo da ovaj telefon nije na nivou Galaxy S24 Ultra je reprodukcija boja, jer je naš utisak da na dnevnim fotografijama Samsung pruža prirodniji izgled, dok Honor daje malo izraženije boje, naročito crvenu i plavu, što uzrokuje da nebo često bude malo previše plavo. Naravno sve vizuelno je i stvar ukusa, pa će se nekome možda više dopasti jedan ili drugi pristup – recite nam u komentarima kako to izgleda iz vašeg ugla.

   Brza fotografija u momentima kada treba uhvatiti brzu promenu u kadru, sport je možda najbolji primer pa otud i novoformirani pojam – sportography, još jedan je od aduta Honor Magic6 Pro telefona.

   U svakom slučaju, ozbiljna glavna kamera koja ima svojih aduta čak i u odnosu na tako jakog konkurenta. Noću je još zanimljivije, ali doći ćemo do toga.

   Najpre da kažemo da su pored glavne tu još dva senzora, ultraširoki i telefoto, što i očekujemo od flagship modela koji treba da pokrije sve situacije.

   Ultraširoki senzor takođe potpisuje Omnivision, a u pitanju je OV50D40 Light Hunter 400, 50MP senzor sa otvorom blende f/2.0 i faznim autofokusom. Njegove performanse nisu na nivou glavnog, pa ćete na dnevnom fotografijama odmah primetiti razliku u pogledu oštrine. Ipak, ovaj senzor je u stanju da napravi dobre fotografije na nivou onoga što se očekuje od modela ove klase.

   U poređenju sa S24 Ultra, ultraširoka kamera na Magic6 Pro pruža nešto manje oštrine, ali ima nešto bolji dinamički opseg, uz rekli bismo manju razliku u reprodukciji boja nego što je to slučaj kod glavnog senzora.

   Zanimljivo, iako je ova kamera takođe deklarisana na 13mm kao kod Samsung modela i pokriva 122 stepena, svega 2 više, realno je kadar primetno širi, pa pokriva solidno širu scenu, ali i pravi znatno veću razliku u širini u odnosu na glavni senzor nego što je to slučaj na S24 Ultra.

   Ultraširoki senzor u ovom slučaju ima i ulogu macro kamere, pa ćete uz Super Macro mod dobiti zaista izvanredne makro fotografije, sa opcijom dodatnog 2x uvećanja, kao i autofokusom koji korišćenje čini lakim i jednostavnim.

   Ono gde nam je Honor Magic6 Pro možda bio i najzabavniji pri testu kamera je telefoto senzor, a u pitanju je periscope telephoto od čak 180 MP potpisan od strane Samsunga. U pitanju je  ISOCELL HP3 sa otvorom blende od f/2.6, faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom, a koji je deklarisan na optičko uvećanje od 2.5x.

   Ako ste sada razočarani što je samo 2.5x, a ne 5 ili 10x, da kažemo da je skromniji optički zum tu s razlogom, kao uostalom i senzor sa tolikim brojem megapiksela. Da, viđali smo telefone sa dva telefoto senzora i velikim zumom, ali u praksi dve telefoto kamere lošijih specifikacija imaju i svojih mana, pogotovo kada treba da snimite nešto što je “ni tamo, ni vamo”, gde nijedna kamera nije u svojoj optimalnoj zoni.

   Honor je verovatno iz tog razloga odlučio da implementira jednu kameru, sa dobrom optikom i senzorom, da pruži 2.5x uvećanje na hardverskom nivou (koje je zgodno za većinu situacija), a da sve preko toga postigne kropovanjem slike sa ogromnog senzora. Voleli mi više ovaj ili onaj pristup, rezultati kao i uvek govore za sebe, a ono što je Magic6 Pro u stanju da postigne je zaista impresivno.

   U ovom slučaju u pitanju je snimak sa 2 kilometra udaljenosti vazdušnom linijom. Kakav god da je optički zum, mi smo impresionirani i u praksi kada vam je potrebno da uhvatite ovako nešto, to prosto radi dobro.

   Pokušavam da se prisetim prvog svog oduševljavanja telefoto kamerom na Huawei P20 događaju u Parizu, kvaliteta fotografija tada i sada: pomak je zaista evidentan po pitanju kvaliteta. U onom momentu je to bilo oduševljenje što je uopšte moguće napraviti fotografiju sa tolike udaljenosti, danas već govorimo o nekom konkretnom kvalitetu. Jer, za tako nešto ni naša profesionalna kamera sa objektivom od 200 mm ne može puno toga da uradi, potrebna vam je ozbiljnija optika vredna nekoliko hiljada evra – zato ovo što današnji telefoni mogu na tom planu jeste pravo čudo.

   U poređenju sa S24 Ultra se možda i najbolje vidi kakve rezultate daju dva različita pristupa telefoto kameri koje smo pomenuli. Honor daje više detalja i realno bolju sliku sve do maksimalnog zuma, kada Samsung zbog 5x optičkog uvećanja prelazi u prednost. Dok god kombinacija manjeg uvećanja, kropovanja velikog senzora i procesiranja može da dobro obavi svoj posao, Magic6 Pro zapravo ima prednost.

   Kad smo kod prednosti, moramo priznati da nas je noćni mod na ovom telefonu impresionirao već na prvu loptu i ne bismo preterali ako kažemo da je u pitanju najbolja noćna fotografija na nekom telefonu koju smo do sada napravili.

   Razloga za to je nekoliko, ali je ono što možda najpre treba istaći su nivo detalja, reprodukcija boja i dinamički opseg koji ostavljaju izvanredan utisak. Sve je oštro, jasno, kontrastno, čak i u uslovima vrlo slabog uličnog svetla, gde do izražaja dolazi onaj veliki otvor blende od f/1.4 koji smo spominjali. Zahvaljujući njemu, moći ćete čak i da uhvatite neke brže pokrete noću, jer je telefon u stanju da kraćom ekspozicijom dobije jednaku količinu svetla.

   Poseta starom gradu Poblenou Espana nam je baš bila savršen primer za ovakve fotografije, prelep ambijent, kombinacija potpunog mraka i slabo osvetljenih uličica – da kamere pokažu koliko mogu u takvim uslovima.

   U sve to smo se uverili na flamenco nastupu gde smo umesto zamućenih pokreta dobili veoma upotrebljive fotografije. Ono što nam se pogotovo dopalo je da je, za razliku od Galaxy S24 Ultra, pa i ranijih Huawei flagship modela, izgled noćnih fotografija vrlo prirodan i nema one preosvetljenosti zbog koje nekad niste sigurni da li je noć ili dan, kao ni preteranih boja.

   Honor Magic6 Pro verno dočarava ono što vidite i ako vam je noćna fotografija bitna, to je veliki plus za ovaj telefon. Posebno nam se dopala fotografija gde su osim objekta koji smo fotografisali na nebu jasno primetne zvezde – baš onako kako je i bilo. Ili na primer grupna fotografija novinara u nekakvom polumraku: preozbiljan zadatak pri kome bi se do pre koju godinu lica tek nazirala, a ovde su apsolutno jasna.

   Što se videa tiče, rekli bismo da je to jedan aspekt u kome Magic6 Pro i dalje nije u potpunosti dostigao S24 Ultra, iako jeste prišao vrlo blizu. Razlika u kvalitetu se zapravo primeti samo ako imate oba telefona i snimite identičan kadar i dobro se fokusirate, gde Honor minimalno zaostaje u pogledu detalja, dinamičkog opsega i glatkoće kadra pri pokretima. Tu ne mislimo na stabilizaciju, koja je veoma dobra, već na mikro trzaje koji su prisutni na oba telefona, ali malo primetniji na Honoru. Kolorit, realniji prikaz onoga što vidimo golim okom tokom video snimanja, takođe ide u korist S24 Ultra.

   Govorimo naravno o 4K videu, dok je 8K za razliku od Samsung modela izostao, mada to i ne smatramo nekom bitnom stavkom u praksi. Ono što jeste realno lošije je činjenica da je snimanje u 4K moguće u 60 slika u sekundi, za razliku od 120 kod S24 Ultra. Neće ni to trebati većini korisnika, ali čisto sa tehničke strane oni koji daju novac za flagship model mahom ne vole nikakva ograničenja ovog tipa.

   Ono što nam se dopalo u pogledu videa su dodatne i napredne opcije koje Magic6 Pro nudi, pa je tako moguće snimati u u 16:9 i filmskom 21:9 formatu, kao i snimati u SDR i HDR modovima.

   Za one koji naginju ka profesionalnoj videografiji, tu je i opcija snimanje u LOG formatu, vrlo interesantno, a na raspolaganju vam je i snimanje videa u Pro modu, sa punim setom podešavanja blende, ISO vrednosti, dužine ekspozicije i svega ostalog. Realno, jako lep alat za one koji žele više od telefona u pogledu video snimanja.

   Kvalitet noćnog snimanja je veoma dobar zahvaljujući pomenutom senzoru, sa malo manje detalja i primetnijim šumom u odnosu na fotografije, ali i dalje vrlo impresivan.

   Što se ultraširoke kamere tiče, ona danju nudi očekivano nešto lošiji kvalitet videa, dok je noću ta razlika dosta primetnija, opet – očekivano s obzirom na lošije performanse.

   Telefoto senzor se danju odlično snalazi uz veoma dobru stabilizaciju koja značajno pomaže u dobijanju dobrih snimaka. Noću je kvalitet takođe vrlo dobar, ali uz jedan bug koji smo primetili pri 2x zumu, gde čitavi delovi scene umeju da se drmaju, verovatno usled kombinacije stabilizacije i promene fokusa.

   Da ne zaboravimo ni prednju kameru koja se sastoji od 50 MP senzora sa otvorom blende od solidnih f/2.0 i TOF 3D biometričkog senzora dubine. Ova kamera podržava i autofokus, a iako oštrina nije baš na nivou glavne, možemo reći da smo sasvim zadovoljni onim što pruža u pogledu reprodukcije boja, dinamičkog opsega i generalnog izgleda. Selfi video snimanje, koje je podržano u 4K sa do 30 slika u sekundi je dobro, uz pristojnu stabilizaciju, rezultati noću su nam se čak više svideli nego kod S24 Ultra.

   Sve u svemu, ako bi trebali da proglasimo boljeg u ovom duelu, rekli bismo da su nam se fotografije slikane Honor Magic6 Pro modelom sveukupno više dopale, sa naglaskom na noćnu fotografiju koja nas je oduševila.

   Samsung i dalje nudi bolje rezultate kada je video snimanje po sredi mada je primetan napredak Honora i na ovom planu. Nije u svakoj situaciji jedan uređaj dominantan nad drugim ali kada je u pitanju fotografija, Honor blista – pa neka neko kaže da je sve isto kao pre par godina. Nije isto, daleko od istog…

   Hardver – naravno Snapdragon 8 Gen 3

   Hardverska osnova Magic6 Pro telefona bazira se na mogućnostima danas najsnažnijeg Qualcomm čipseta, Snapdragon 8 procesora treće generacije uparenog sa 12GB RAM-a i 512 GB prostora za podatke. Što se performansi tiče, suvišno je bilo šta govoriti, u ovoj klasi telefona to nikada nije bilo sporno i realno nikada nismo obraćali pažnju na par procenata boljih poerformansi u odnosu na neki drugi model sa istim procesorom. Apsolutno nebitan podatak.

   Više bi nas zanimalo zagrevanje uređaja, potrošnja i stabilnost u radu. Volimo u tom smislu da pokrenemo 3D Mark Wild Life Stress test u njegovih 20 uzastopnih testova kako bi utvrdili ponašanje uređaja pod pritiskom neprestanih intenzivnih operacija. Interesantno je da je Honor Magis6 Pro čak i u prvom pokušaju ostvario nešto bolji rezultat od S24 Ultra uprkos naprednijoj, nešto bržoj verziji procesora u Galaxy telefonu. Isto važi i za najslabiji krug testa gde je Magic6 Pro mnogo manje gubio na performansama koje su kod S24 Ultra značajnije opadale usled želje sistema da očuva stabilnost sistema zarad manjeg zagrevanja.

   Tako je rezultat testa stabilnosti kod Magic6 Pro bio 65.2 naspram 51.2% kod Samsung Galaxy S24 Ultra. Napomenućemo da su oba testa izvršena sa najnovijom verzijom softvera. S druge strane, softverski izmerena vrednost temperature izmerila da je Honor bio topliji za jedan stepen – dok subjektivni utisak govori da nam se S24 Ultra ipak činio manje vrelim u rukama, baš zahvaljujući tome što se procesoru ne dozvoljava da ide u ekstremne vrednosti.

   Naravno, ovo su testovi a realna upotreba nešto sasvim drugo: ne poznajemo igru koja če na ovaj način dostizati limite procesora u kontinuitetu. Tokom uobičejenog gejminga zaista nismo primetili neko prekomerno zagrevanje i sa te strane sve funkcioniše besprekorno.

   Dizajn – subjektivna stvar

   Na planu dizajna, Magic6 Pro je pravi naslednik prošlogodišnjeg Magic5 Pro modela i glavna promena svakako je oblika kamera sistema gde je pravilna kružnica zamenjena nešto karkaterističnijim oblikom – ukusi su naravno različiti, pratili smo komentare publike u našem unboxing videu, nekima se promena dopala a drugima ne.

   Sve u svemu karakteristična forma telefona sa blago zakrivljenim ekranom na obodima uređaja, tankim ramom uređajima na bokovima i konkretnijim na vrju i dnu telefona, gde se prednja i zadnja strana uređaja na jednak način ulivaju u okvir.

   Okvir telefona je aluminijumski, napred i nazad staklo u jednoj verziji, to je onaj primerak u crnoj boji koji nam se u Barseloni na događaju možda i više dopao, u drugoj verziji eko koža kao na ovom našem rezedu zelenom test modelu.

   Težina zavisi od verzije, 225 do 229 grama, IP68 se u ovoj klasi podrazumeva. Tasteri i konekcije su na svojim uobičajenim pozicijama, nekih iznenađenja tu nema, samo bi istakli da je gornji zvučnik nezavisan, sa svojim prorezima odakle dopire zvuk – ne koristi se u te svrhe slušalica telefona.

   Zvuk koji dopire iz zvučnika više nam se dopao kod Honor predstavnika: što se glasnoće tiče tu su negde, ali nam deluje da je zvuk sa Magic6 Pro puniji, konkretniji, jasniji – mnogo je manje prisutan onaj dobro poznati utisak da dopire iz nekakve kutije.

   Zvuk iz slušalice prilikom razgovora je jasan, nema neželjenog rasipanja zvuka da svi oko vas čuju šta vaš sagovornik govori – Honor se na prezentaciji u Barseloni posebno pohvalio tim mogućnostima telefona baziranim na Privacy AI mogućnostima.

   Sveukupni utisak po pitanju dizajna ukoliko zanemarimo izgled kamera koji se nekome hoće, a nekome neće dopasti, jeste da se išlo na sigurno rešenje i da je primenjen recept koji smo videli na brojnim telefonima prethodnih godina: voleli bi da je smo na delu videli malo više umetničke slobode i neku posebnost kojom bi Honor bio karakterističan na neki svoj način. Eto prilike da se nešto na tom planu učini sledeće sezone.

   Najnapredniji ekran u industriji?

   Ekran je iste dijagonale kao i prethodne godine, iste kao i kod najvećek konkurenta, 6.8 inčni LTPO OLED sa osvežavanjem 120 Hz, manje gustine piksela usled niže rezolucije koju konkurenti vole da implementiraju a uglavnom je ne koristimo kako bi saćuvali bateriju: 1312×2848 piksela.

   I zaista je ekran ovog telefona izuzetan u svakom pogledu, svetao, oštar, sertifikovan od strane TUV Rheinland instituta po nekoliko parametara: i Honorov specijalitet, PWM zatamnjivanje čiji je zadatak da smanji naprezanje očiju korisnika sada je dodatno unapređeno, čak 4320 Hz je frekvencija zatamnjivanja ekrana, značajno više nego kod konkurencije: kažu da čuva oči…a ova vrednost je primera radi skoro 10x puta više nego kod ekrana na Samsung telefonima.

   U pitanju je najsvetliji ekran na telefonima Android sveta koji smo ikada našim kolorimetrom izmerili – 1570 nita naspram 1313 nita kod S24 Ultra. Samo su iPhone 15 Pro i Pro Max ostvarili na našim merenjima bolje rezultate, nešto preko 1600 nita.

   A takođe vidimo da se dosta polemika vodi oko marketinški navedenih vrednosti osvetljenja u HDR režimu, 5000 kod Honora odnosno 2600 nita kod Galaxy S24 Ultra: na Honor prezentaciji jasno je navedeno da su te vrednosti pri nama dostupnim merenjima oko 1700 nita, mi smo eto zabeležili nešto manje od toga.

   Ono što možemo da vidimo u komentarima korisnnika jeste i blago nezadovoljstvo “pilulom” unutar ekrana, tačnije sistemom kamera koje čine TOF senzor i prednja kamera.

   Naravno da je oku prijatnije da ne vidi toliki otvor, naročito prilikom gledanja filmova, serija, prilikom gejminga – ali TOF senzor koji služi za prepoznavanje lica svakako da ima svoju ulogu. Svaki korisnik iPhonme telefona tako otključava telefon, većina u Android svetu korišćenjem senzora otiska prsta ispod ekrana ili na power tasteru – a Honor nudi obe varijante.

   Bez takvog senzora nema efikasnog otključavanja skeniranjem lica – u trenucima kada su vam mokre ruke ili zamazani prsti a želite da otključate telefon, neće ići tako lako korišćenjem senzora otiska prsta i smatram da je mogućnost da to uradite na dva načina aposlutno korisna stvar. Da  ne prija oku – tačno je, da je korisno – apsolutno. Govorimo na primeru onoga što se svakome od nas desilo makar nekoliko puta.

   A tu je i već pominjana Magic Capsule softverska animacija oko ove, da je tako nazovemo pilule: inspiracija naravno potiče od Apple-ovog Dynamic islanda i korisnicima omogućava notifikacije u vezi sa trajanjem poziva, alarmom, muzike koju puštamo putem audio plejera i slično.

   Što se zaštite ekrana tiče, imali smo zanimljiv komentar, probajte da li se grebe! Mi to da radimo ne možemo pa moramo da se oslonimo za sada na video koji je Honor prikazao na događaju u Barseloni: Nano Crystal Shield zaštitno staklo naspram zaštite na konkurentskim modelima.

   Dva telefona su, da tako kažemo ispaljivana jedan ka drugom, a Magic6 Pro je u tom sudaru lomio stakla iPhone 15 Pro i S24 Ultra telefona. Honor je veoma samouveren po pitanju zaštitnog sloja na svojim telefonima, kako će se u praksi u rukama korisnika pokazati – ostaje da vidimo.

   Velika baterija i solidno punjenje

   Na planu baterije i punjenja, Honor je ovog puta pomerio granicu implementacijom specifične, silicijum karbonske baterije od čak 5600 mAh: to bi trebalo u praksi da znači barem 10 procenata dužu autonomiju u odnosu na konkurente. U realnom radu, dan i kusur upotrebe, tu zbora nema, osim ukoliko ne preterujete sa fotografisanjem i snimanjem videa dobrim delom dana – ili ukoliko osvetljenje ekrana odvrnete na maksimum i pokazujete ostatku ekipe koliko je dobar prikaz na suncu.

   Međutim, prilikom našeg desetočasovnog testa YouTube reprodukcije u odnosu na S24 Ultra tu razliku nismo uočili, zabeležili smo 67 odnosno 68 procenata preostalog kapaciteta baterije. Verujemo da bi se kroz naredne softverske optimizacije to dodatno moglo poboljšati ali u ovom momentu to je viđeno stanje stvari.

   Što se punjenja telefona tiče, još jedan u sve dužem nizu telefona koji stiže bez punjača u pakovanju što publika nikako ne voli. 80W žično i 66W bežično punjenje veoma su lepe vrednosti, bolje nego prethodne godine i skoro duplo brže od konkurenta – ali se postavlja pitanje kojim punjačem? I takvih par pitanja smo videli u komentarima: probaćemo da dobijemo odgovor od proizvođača po pitanju sugerisanog ili oficijalnog punjača za ovaj telefon – ali imali smo situaciju kao i sa nekim drugim telefonima, da se ne pune dovoljno brzo punjačima nekih drugih proizvođača, i ne postižu deklarisane brzine punjenja.

   Sve je došlo na svoje punjenjem putem kvalitetnog Gun punjača od 120W: pa eto ako se pitate šta raditi u ovakvim situacijama, kupite punjač proverenog proizvođača, izdvojite malo više novca i dobićete kvalitetan i brz punjač kojim ćete istovremeno moći da punite više uređaja, pa i laptop – završili ste posao za neke godine koje slede. Od kada na put nosim ovaj punjač svi problemi su rešeni i to za sve uređaje, jer samo punjač za laptop sa onim debelim kablom ima više od pola kilograma. Kada putujete sa malim koferom, itekako znači…još samo kada bi ponuda kvalitetnih punjača kod nas bila malo konkretnija.

   Magic OS 8 – četiri godine softverskih unapređenja

   Android 14 i Magic OS u verziji 8 čine softversku komponentu Honor Magic6 Pro telefona. Jedan od onih tradicionalnih korisničkih interfejsa na koji smo se navikli kroz godine, još tamo od Huawei telefona na ovamo.

   Sa vizuelne strane, nije puno toga promenjeno ali je primera radi Honor puno toga učinio na AI funkcionalnostima i povezivanju Honor uređaja (telefon, tableta, laptopa) putem Magic Ring sistema i prijavljivanja putem jedinstvenog Honor ID-a: prenošenje informacija, dokumenata, sinhronizacija uređaja, rade besprekorno i jednostavno – ostaje nada da će to biti omogućeno i korisnicima ostalih uređaja drugih proizvođača.

   Trenutno je to privilegija korisnika Honor ekosistema a to baš i nije tako jednostavno – na primer, ne sećamo se kada smo poslednji put testirali neki Honor laptop. Isto tako, ne želi baš svako da se vezuje za sve uređaje istog proizvođača, u stvari, Apple je jedini kod koga takvih primera ima dovoljan broj.

   Pošto je jedan od najvećih konkurenata pre samo mesec i po dana objavio podatak o sedam godina unapređenja operativnog sistema za svoje telefone, potražili smo i taj podatak kada su novi Honor telefoni u pitanju. On glasi: četiri godine ažuriranja operativnog sistema i pet godina sigurnosnih unapređenja. Četiri jeste manje od sedam ali je i dalje dobro: bilo je dosta tih polemika ko će to isti telefon koristiti sedam godina. Šta vi kažete, da li je dovoljno ovo što Honor nudi na tom planu?

   Da li nam se dopala nova Magija?

   I sada kada treba podvući crtu nad svime viđenim tokom ovog testiranja, ostaje nam da zaključimo ovaj prilog nekim finalnim impresijama: jako dobar posao je uradio Honor sa svojim Magic6 Pro telefonom, nastavio tamo gde je stao prethodne godine.

   Hardverska osnova je zaista sjajna, ekran besprekoran i fantastično osvetljen, dobro trajanje baterije, uređaj utegnut do maksimuma: pa ipak, najsnažniji utisak su na nas ostavile kamere ovog telefona. Prošle godine sjajne fotografije, ove još bolje, noćne su nas zaista ostavile bez daha – naravno da još uvek nismo isprobali sve najbolje telefone ove godine ali do tada – telefon koji će vam omogućiti najbolje fotografije slikane mobilnim telefonom zove se Honor Magic6 Pro. Majstorski odrađen posao…

   Ukoliko vagate i merite, namerili ste da ove godine sebe počastite dobrim telefonom sa kamerama izvanrednih  mogućnosti: sa ovim telefonom pogrešiti nećete a dodatni plus je i par stotina evra niža cena od direktnih konkurenata. Honor je i ove godine uspeo da nam priredi lepa iznenađenja, da bude vidljivo bolji nego sezonu pre toga i Honor Magic6 Pro od strane Benchmark redakcije ove godine zaslužuje konkretnu preporuku!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi