Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro Test - Satovi kakve smo čekali

Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro Test - Satovi kakve smo čekali

Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro su daleko najbolji Huawei pametni satovi do sada. Kako rade i šta je sve poboljšano, pogledajte u našem videu.

  Sadržaj
   Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro Test – Satovi kakve smo čekali

   Pozitivne ocene

   • Izrada i dizajn na visokom nivou
   • Unapređena ponuda dodatnih aplikacija
   • Puno korisnih unapređenja interfejsa
   • eSIM podrška

   Negativne ocene

   • Kraće trajanje baterije u standardnom režimu u odnosu na prethodnike

   Satovi koji donose poboljšanja u većini aspekata koje smo zamerali prethodnim Huawei modelima, što ih čini vrlo zanimljivim izborom.

   Mislim da možemo slobodno reći da tržište pametnih satova, kao uostalom i ono mobilnih telefona ne bi bilo isto bez prisustva kompanije Huawei. Kada u tržišnoj trci ne učestvuju sa preprekama, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, Huawei je itekako u stanju da ponudi ne samo konkurentne, već i inovativne proizvode koji neke stvari rade na drugačiji način.

   Veoma dobar primer ovoga su upravo satovi ove kompanije, koji su još od prvog Watch GT modela bili drugačija vizija pametnog sata – možda ne obavezno najbolja za sve korisnike, ali sudeći po popularnosti, očigledno prava za veliki broj korisnika. Ono što je karakteristično za Huawei satove je oduvek bio dobar balans upotrebljivosti i trajanja baterije, koje je uz klasičan dizajn predstavljalo i zaštitni znak, kako Watch GT, tako i Watch serije.

   Ipak, ako se nešto da zameriti Huawei satovima, to je da su svakom novom generacijom i svakim novim modelom donosili više varijacije u dizajnu i izradi, a manje realna unapređenja u pogledu mogućnosti i softvera. Da se razumemo, bilo ih je – ako uporedimo npr. Watch GT3 sa prvim Watch GT, napredak je evidentan, ali je ipak u pitanju bila pre lagana evolucija, nego nešto što bismo nazvali velikim promenama.

   Zbog svega ovoga, bili smo prijatno iznenađeni onime što donose dva najnovija modela Huawei Watch serije koji su nam se našli na testu, a koji su možda i veći korak u odnosu na prethodni model, nego što je on bio u odnosu na prvi Watch GT. U pitanju su dva modela koji ne dolaze pod GT brendingom – Huawei Watch 4 i Huawei Watch 4 Pro, a za koje možemo reći da su nesumnjivo najzanimljiviji Huawei satovi do sada.

   Zanimljivi nama koji smo ispratili ovu seriju još od prvog modela, ali zanimljivi i nekim novim kupcima koji možda u Huawei satovima do sada nisu dobijali sve ono što žele. Najpre, da kažemo da su oba sata veoma sličnih mogućnosti i funkcija, što je i razlog zbog čega ih predstavljamo zajedno. Stoga ćemo razlike isticati samo tamo gde postoje, a najvidljivije su naravno u pogledu dizajna i korišćenih materijala.

   Huawei Watch 4 Pro – Dizajn

   Watch 4 Pro je apsolutno premijum sat, ono najbolje što Huawei ima da ponudi i to se vidi. Kućište je od titanijuma, zaštitno staklo od safirnog kristala, a u ponudi su dve varijante, sa braon kožnom ili titanijumskom izmenjivom narukvicom. Takođe, u pitanju je poveći sat, 47.6mm u prečniku, sa profilom od 12.9mm i težinom od 65g bez narukvice – što bi se reklo, ima ga.

   Ovo je definitivno muški sat, pa iako sasvim ok stoji i na užem zglobu, najviše će prijati onima koji vole veće satove. Što se dizajna tiče, relativno je klasičan, sa možda malo više materijala u samom telu sata u delu koji se spaja sa narukvicom.

   Ono što je najinteresantniji detalj je činjenica da je safirno staklo sferično, odnosno čitava površina solidno izbočena, znatno više nego što smo navikli kod takozvanih 2.5D ekrana. Efekat ovoga je da ekran na Pro verziji izgleda veći nego na Watch 4, iako je na oba modela u pitanju identičnih 1.5”.

   Interesantno, mada izbočenost ima i negativnu stranu, jer će ekran biti prvi na udaru kada sat zakačite negde u prolazu, srećom safirno staklo obećava da to neće biti problem, ni za udarce niti ogrebotine.

   Huawei Watch 4 – Dizajn

   Manji i jeftiniji Watch 4 model je znatno manje “fancy”, ali i dalje vrlo klasično dizajniran i vrlo kvalitetno izrađen sat. Umesto titanijuma je tu 316L nerđajući čelik na telu i neimenovano zaštitno staklo preko ekrana koje Huawei naziva 3D, mada je u suštinu upravo pomenuti 2.5D dizajn, koji se prostire skoro do same ivice sata.

   Ono što je bitno – u pitanju je kompaktniji sat od Pro modela, 46.2mm u prečniku, 10.9mm debljine, pa je i zgodniji za nošenje, naročito na manjoj ruci, ali i za trening ugled manje težine od svega 48g bez narukvice. Uz njega dolazi samo silikonska narukvica koja je zanimljivo teža od kožne, pa je ukupna razlika u odnosu na Pro model samo 4g, ali i dalje sam sat ima manje inercije kada npr. trčite sa njim. Zbog težine, ali i klizavosti ne mogu reći da mi se ova narukvica naročito dopada, ali je izmenjiva, pa je lako možete zameniti nekom drugom promera 22mm.

   Kad smo kod nošenja i udobnosti, vredi pomenuti i da Huawei kod oba modela ističe upotrebu grafenskog 3D sistema odvođenja toplote koji je za 24% efikasniji nego kod prethodnih satova. S obzirom da sam bio u prilici da na nekim satovima vidim efekat grejanja na ruci tokom dugotrajnog nošenja, ovo svakako nije zanemarljivo unapređenje, jer je sat praktično hladan tokom rada.

   Oba sata su sertifikovana na otpornost na vodu i prašinu po 5ATM i IPX6 standardu, a pored toga podržavaju i ronjenje na dubini do 30m, što pozdravljamo i što čini se polako postaje standard u višoj klasi. Što se kontrole tiče, na desnom boku oba sata se, poput prethodnih modela nalazi po jedan taster, kao i digitalna rotaciona kruna o čijim ćemo funkcijama nešto kasnije, kao naravno i ekran osetljiv na dodir.

   Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro – Ekran

   Pomenuli smo već da je na obe verzije Watch 4 prisutan identičan ekran od 1.5”, sa malom vizuelnom razlikom uzrokovanom drugačijim staklom. U pitanju je AMOLED i to LTPO, što znači da osvežavanje može prilagođavati po potrebi i povećati ga kada treba prikazati nešto animirano, a spustiti na svega jednu sliku u sekundi kada se prikazuje sat ili neki statičan sadržaj.

   Ovo je vrlo korisno za pametne satove kod kojih baterije nikad dosta i pomaže u uštedi energije i boljoj autonomiji. Kvalitet prikaza je izuzetno dobar, sa živim bojama i rezolucijom od 466×466 piksela koja je dovoljna da svi elementi na ekranu izgledaju vrlo glatko i detaljno. Što se svetline tiče, ona jeste visoka i dovoljna za dobru vidljivost u većini situacija, ali ipak očekujte malo zagledanja ekrana napolju pri jakom dnevnom suncu.

   To je prosto neizbežno sa AMOLED-om i razlog zbog koga lično preferiram transflektivni LCD, iako je kvalitet prikaza na AMOLED-u iznad svega ostalog. Sat poseduje senzor ambijentalnog osvetljenja, pa će prilagođavati svetlinu uslovima, radi bolje vidljivosti ili uštede baterije. Ovo radi vrlo dobro, tako da vam ekran subjektivno uvek deluje jednako svetao u odnosu na okolinu, dobro se vidi tokom dana i ne blješti noću.

   Skinovi i interfejs

   Što se onoga što ćete gledati na ekranu tiče, najpre tu su skinovi kojih je više nego što se može prebrojati u nekom razumnom roku, što besplatnih, što onih koji se plaćaju po par evra. U obe kategorije ćete pronaći puno zaista dobrih, bez obzira da li volite analogne, digitalne, animirane ili nešto drugo.

   Skinovi imaju i svoju Always-On verziju, a dobra vest je da te verzije zadržavaju dovoljno detalja da sat izgleda vrlo lepo kada ga nosite na ruci, naravno ako odaberete ovu opciju nauštrb dužeg trajanja baterije. Kad pominjemo bateriju, skinovi sa sobom obično nose i rejting potrošnje, pa će 1 biti najštedljiviji, a 3 najzahtevniji, pa korisnik može proceniti šta želi da koristi.

   Huawei je nove modele opremio i sa nekoliko novih skinova koji su interaktivni, poput Starry Sky, Planet Quest, Kaleidoscope ili Video, a čiji sadržaji koji reaguju na okretanje krune ili dodir ekrana. Ne možemo reći da je ovo baš praktično korisno, ali je taktilno i estetski vrlo zanimljivo, pa i zabavno, ali što je bitnije – ukazuje na želju Huawei-a da svoje satove unapredi i osveži.

   Srećom, nisu se zaustavili samo na ovome, već je kroz čitav interfejs vidljivo mnoštvo malih poboljšanja koja ukupno ostavljaju daleko bolji utisak i unapređuju korisničko iskustvo. Sam koncept je ostao isti – tu su brzi meni dostupan prevlačenjem prsta sa vrha ekrana, notifikacije koje dobijate prevlačenjem odozdo, widgeti kroz koje cirkulišete sa desne strane i asistent za taj dan prevlačenjem sa leve strane.

   Ono što je novitet je što je tu mnogo više opcija i podešavanja, pa npr. možete prilagoditi brzi meni prečicama koje želite. Tu su i novi tipovi widgeta, pa pored onih rezervisanih samo za jedan tip sadržaja sada imate i one sa mnoštvom polja koje možete prilagoditi po želji. Ovo vam omogućuje da jednim pogledom dobijete više informacija, ili brže pristupite određenim funkcijama i po našem mišljenju je i vizuelno i funkcionalno pun pogodak.

   Tasteri i kontrole

   Ono što smo dugo zamerali Huawei satovima, a odnosi se na funkcionalnost i korisnost tastera je takođe najzad unapređeno, pa je točkić upotrebljiv za skrolovanje u većem broju menija, a uloga donjeg tastera potpuno promenjena. Tako ćete njegovim pritiskom umesto liste aktivnosti sada dobiti novi brzi meni sa tri prilagodljive prečice koji je i lepši i korisniji. Dvostruki pritisak donjeg tastera poziva Wallet, a šteta je što je Huawei propustio priliku da i dugom pritisku dodeli funkciju, kao i da obe opcije budu podesive po želji.

   Što se krune, odnosno točkića tiče, pored skrolovanja, pritiskom dobijate listu aplikacija, dugim pritiskom meni za gašenje ili restart, a dvostrukim pritiskom task manager putem koga se možete prebacivati između nedavno korišćenih prozora ili aplikacija, što će bitno olakšati multitasking tokom treninga npr.

   Na skinu na početnom ekranu je dostupan i takozvani floating task ball koji će omogućiti da se vratite u neku aplikaciju koja radi u pozadini, npr. praćenje aktivnosti, poziv i sl. Sve u svemu, krupne promene što se korisničkog iskustva tiče, pa Watch 4 i Watch 4 Pro po tom pitanju ostavljaju značajno bolji utisak od svih prethodnih modela.

   Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro – Aplikacije

   Što se aplikacija tiče, na samom satu vas očekuje uobičajena selekcija alata poput štoperice, tajmera, altimetra, kompasa, snimača glasovnih poruka, baterijske lampe u vidu belog ekrana, kao i mnoštvo zdravstvenih i fitness stvari o kojima ćemo detaljnije kasnije. Naravno, kao i na par prethodnih modela moguća je i instalacija dodatnih aplikacija putem App Gallery prodavnice, ali je dobra vest da je i na tom polju najzad napravljen ozbiljniji iskorak.

   Kritikovali smo to što čitavu godinu od pojave ove funkcije na Huawei satovima nije bilo ni jedne nove aplikacije, ali je sada stanje značajno bolje. Ne samo da ima više dostupnih aplikacija, već se među njima nalazi i solidan broj onih koje su zapravo korisne. Npr. tu je potpuno nezavisna Petal Maps navigacija sa sve mapama, u kojoj možete pretraživati adrese, lokacije i okolne restorane, prodavnice, autobuske stanice i sl. Definitivno jedna od najboljih implementacija navigacije na nekom satu do sada.

   Pored toga tu je i glasovni prevodilac sa praktično svim jezicima koji vam mogu zatrebati, koji takođe radi veoma dobro. Dostupna je i aplikacija za pisanje podsetnika, zamena za Shazam za prepoznavanje pesama, zamena za trubu ili zvonce na biciklu, aplikacija sa domaćim radio stanicama za mnoge zemlje uključujući i naš region, selekcija fitnes aplikacija sa vođenim vežbama i animiranim prikazom istih i još puno toga. Iako ovo i dalje nije na nivou onoga što nude WearOS ili Apple satovi, znatno je bogatije i konkretnije od onoga što su pružali prethodni Huawei modeli, pa pozdravljamo napredak u ovom domenu i nadamo se da će se nastaviti i ubuduće.

   Pametne mogućnosti, eSIM

   Inače, da biste koristili sve mogućnosti nekih od ovih aplikacija biće vam neophodna internet veza, bilo u kombinaciji sa telefonom ili nezavisno, s obzirom da oba sata podržavaju i eSIM. Podržan je i samostalni rad sa novim brojem, ili takozvani OneNumber, odnosno kloniranje vašeg postojećeg broja.

   Sa sata je moguće i pozivati i primati pozive, s obzirom da je opremljen mikrofonom i zvučnikom, a u slučaju da koristite eSIM, to možete raditi i bez potrebe za telefonom. Iako sat radi sa eSIM-ovima svih domaćih provajdera, nažalost nijedan od njih ne dozvoljava opciju kloniranja vašeg postojećeg broja. Srećom, u Huawei-u su našli način da ovo reše, pa je moguće preusmeriti pozive automatski kada sat nije u dometu telefona, dok kada jeste, eSIM nije aktivan i štedi bateriju. Kako ovo možete izvesti na svom satu, pogledajte na ovom linku.

   Pored poziva tu su i poruke, a to je još jedna oblast gde su načinjena bitna unapređenja. Naime, notifikacije i poruke sada stižu u punoj sadržini i bez agregacije, pa možete npr. pregledati čitavu konverzaciju u Viber grupi bez potrebe da se hvatate za telefon. Omogućeno je i odgovaranje na poruke u svim aplikacijama, i to putem mini tastature sa prediktivnim tekstom, glasovnim diktiranjem teksta, ili predefinisanim porukama, što znatno proširuje upotrebljivost sata.

   Praćenje zdravlja

   Pored ovog smart dela, tu su i bogate mogućnosti koje se tiču zdravlja. Oba modela poseduju identičan sistem senzora koji se nalazi na donjoj strani sata, a koji se sastoji od optičkog senzora pulsa i zasićenja kisenika u krvi, EKG senzora i senzora temperature kože. Da kažemo odmah da EKG nažalost nije podržan u Srbiji, ali jeste u Hrvatskoj i Makedoniji, pa ako želite pun set mogućnosti, možete jednostavno odabrati drugu lokaciju.

   Ovo se odnosi na EKG aplikaciju, dok se sam senzor koristi u svakom slučaju u pozadini, za preciznije podatke. Pored pulsa i SpO2, tu je i praćenje stresa, kao i sna sa detaljnim informacijama o fazama i kvalitetu sna, kao i predlozima za njegovo poboljšanje. Što se preciznosti tiče, san je kao i na većini uređaja ovog tipa tu više radi reference u odnosu na uobičajeno stanje, kao i temperatura kože, dok je merenje pulsa veoma dobro, odnosno u rangu najboljih pametnih i fitnes satova.

   Na samom satu, kao i u Huawei Health aplikaciji će vam na raspolaganju biti i Health Glance funkcija koja radi proveru sedam različitih parametara uključujući i respiratorni sistem i upozorava ukoliko se uoče neke nepravilnosti. Zanimljivo je da je Huawei implementirao i funkcije deljenja informacija između članova porodice koji nose ove satove, pa možete dobiti notifikaciju kada su puls ili nivo kisenika u krvi nekoga iz porodice abnormalni, ili je detektovan pad.

   Sport i praćenje aktivnosti

   Ono što je meni lično bilo najzanimljivije za testiranje su funkcije namenjene praćenju aktivnosti, a i tu su prisutna neka korisna unapređenja, naročito za trkače, koji su možda i najčešći korisnici pametnih satova u rekreativne svrhe. Podržano je praćenje brojnih aktivnosti, ali bez neke egzotike – trčanje, šetanje i vožnja bicikla napolju ili unutra, razni trenažeri, plivanje u bazenu ili otvorenim vodama, ronjenje na dah, golf, planinarenje, skijanje, snowboard i triatlon.

   Početnicima, a zašto ne i onim naprednijim koji žele da poboljšaju formu su na raspolaganju i vođeni treninzi trčanja, kao i AI generisani plan treninga koji vas mogu spremiti za određenu distancu i rezultat. Podržan je i test laktatnog praga kako bi sat prilagodio zone pulsa i omogućio vam da više vremena provedete u takozvanoj “Zoni 2”, odnosno Z3 kako se naziva na Watch 4, a koja je najefektniji način za trošenje masti.

   Kad smo kod trčanja, za slobodnu aktivnost je moguće odabrati cilj u vidu distance, vremena ili potrošenih kalorija, nažalost ne i zone pulsa, kao i aktivirati Smart Companion koji će vam pomoći da se držite određenog tempa tokom trke i vidite koliko ukupno prednjačite ili zaostajete u odnosu na zacrtani cilj. Uz to, sat vas tokom trčanja može glasovno obaveštavati o svemu što odaberete. One koji trče trail će zanimati mogućnost ubacivanja ruta u gpx, tcx i klm formatu, kao i navođenja na početnu tačku, a aktivnosti je moguće i podeliti sa drugima putem Huawei Health Community platforme, kao i putem Strave i Komoot-a.

   Huawei Health će vam davati i procenu efekta treninga, aerobnog stresa, running ability indexa, VO2Max i vremena oporavka, uz procenu vremena potrebnog za određene distance, a kada sat nosite više od osam dana, dobijaćete i pregled trenda određenih parametara, uključujući i puls u mirovanju, stres, san i SpO2. Uz to su tu i nedeljni i mesečni izveštaj koji će vam dati korisne podatke, ali i motivaciju da poboljšate svoje rezultate.

   Pored svega pomenutog, fitness aplikacije koje je moguće pronaći u App Gallery dodatno proširuju mogućnosti, pa umesto internih mogućnosti možete npr. koristiti Adidas Running, ili neku od aplikacija za vežbe snage ili funkcionalni trening kao dopunu kardio treninzima.

   Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro – Baterija

   Na kraju svega, moramo pomenuti i bateriju, a ni ovaj deo nisu zaobišle promene. Naime, Huawei je nove modele opremio sa nekoliko režima baterije koji će korisnicima omogućiti da balansiraju između dugotrajne autonomije po kojoj su satovi ove kompanije i poznati, i boljih performansi za određene zadatke.

   Ono što je ranije bilo standard je sada Ultra režim u kome Watch 4 može izdržati do 14 dana, a Pro varijanta do 21 dana, uz praćenje zdravlja i aktivnosti, ali pri čemu je od veza aktivan samo Bluetooth. Dakle u rangu onoga na šta smo navikli, pa i više na Pro modelu.

   Normalni režim, koji je podrazumevan je znatno zahtevniji, ali nudi i vidno bolje performanse što je primetno u samom interfejsu i glatkoći rada funkcija i aplikacija. U njemu je Watch 4 deklarisan na 3 dana rada, a Pro model na 4.5. Tokom našeg testa, isprobali smo najzahtevniju kombinaciju sa aktiviranim Always On ekranom, ali bez eSIM-a, pri čemu je Watch 4 izdržao 2 dana i 5 sati, a Pro dva sata kraće od 5 dana.

   Za punjenje oba sata se koristi bežični punjač koji vam za 15 minuta može omogućiti dan korišćenja, a za pun kapacitet mu je potrebno oko sat vremena.

   Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro – Utisci i cena

   Sve u svemu, Huawei Watch 4 i Watch 4 Pro donose mnoštvo promena i unapređenja u praktično svim segmentima i u neku ruku su ova dva uređaja upravo ono što smo oduvek želeli od Watch GT serije. Za one kojima nije potreban eSIM, pretpostavićemo da će upravo naredni Watch GT biti isto ovo, ali bez te opcije.

   U svakom slučaju, odlični satovi koji su smanjili razliku u odnosu na “pametniju” konkurenciju u pogledu funkcija i aplikacija, ali uz prepoznatljivu izradu, kvalitet i trajanje baterije. Što se poređenja dva modela tiče, moj lični utisak je da je standardni Watch 4 zgodniji sat, ali da Watch 4 Pro izgleda dosta bolje, kao i da ima konkretnu prednost u pogledu baterije za one koji žele da ga koriste bez ograničenja.

   Što se cena tiče, Pro verzija na domaćem tržištu košta dinar ispod 80.000, odnosno oko 675€, dok je Watch 4 62.999, t.j. oko 530€. Nije malo, ali su ovo realno najbolji satovi na tržištu koji su kompatibilni i sa Android i iPhone telefonima.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi