Huawei Watch GT 3 Pro Titanium & Ceramic test - GT se vratio

Huawei Watch GT 3 Pro Titanium & Ceramic test - GT se vratio

Huawei Watch GT 3 Pro u Titanium i Ceramic verzijama je vrhunac GT serije pametnih satova. Šta ovi satovi imaju da ponude, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Huawei Watch GT 3 Pro predstavlja vrhunac Huawei Watch GT serije pametnih satova, koja je bez sumnje jedna od najpopularnijih na tržištu. Njena poslednja iteracija dolazi u dve verzije, GT3 Pro Titanium & GT3 Pro Ceramic je izuzetno zreo proizvod koji ima čime da impresionira.

   Huawei Watch GT 3 Pro Titanium & Ceramic test – GT se vratio

   Pozitivne ocene

   • Izvanredan kvalitet materijala i izrade
   • Odlični senzori i analitika
   • Trajanje baterije

   Negativne ocene

   • Ograničen broj dodatnih aplikacija

   Najeksluzivnija verzija Watch GT sata do sada, koja materijalima i izradom pripada najvišoj klasi.

   Pre oko 3.5 godine, mada meni deluje kao da je prošlo i više, Huawei je izbacio svoj Watch GT pametni sat i njime prilično promenio ovo tržište i poimanje korisnika o ovoj kategoriji uređaja. U tom trenutku su pametni satovi još uvek bili u onoj fazi kada proizvođači istražuju šta korisnicima treba i koji set karakteristika je onaj magični recept, ali je upravo Watch GT potrefio “žicu” kod velikog broja korisnika i pružio ono najbitnije u jednom uređaju, koji je uz to imao i razumnu cenu.

   U međuvremenu smo videli priličan broj naslednika ovog modela, tri generacije, ali sa raznim dodatnim sufiksima i generalni utisak je bio da je Huawei u startu odradio dovoljno dobar posao da svaki naredni sat bude samo blaga evolucija prethodnog, a ne baš neki kvantni skok. Uz to, neke od promena koje smo viđali na novim modelima su u vidu ažuriranja dolazile i na starije modele, pa možemo reći da je svaki od Watch GT modela bio dosta dugovečno rešenje.

   U drugoj polovini prošle godine Huawei je malo promešao karte, pa je umesto treće generacije Watch GT izbacio Watch 3 seriju. Tada smo se zapitali šta se dešava sa GT i da li je Huawei možda odustao od nje, ali je odgovor stigao nedavno u vidu Watch GT 3 i Watch GT 3 Pro modela.

   Huawei Watch GT 3 Pro – Verzije

   Mi vam ovom prilikom predstavljamo upravo Pro verziju, a ako vas zanima u čemu je zapravo razlika kao što je i nas zanimalo, Pro ima nekih opipljivih prednosti poput EKG-a, boljih materijala i unapređene vodootpornosti, koje će nekome biti bitne, nekome i ne, pa otud i izbor – običan GT 3 je uostalom i dosta jeftiniji.

   Watch GT 3 Pro dolazi u dve varijante, Titanium koja je veća sa promerom od 46.6 mm i manji Ceramic promera 42.9 mm – možemo slobodno reći muški i ženski sat, pošto je dizajn oba modela takav da će verovatno odbiti jedan pol od kupovine, ali možda grešimo – recite nam u komentarima ispod teksta ako mislite drugačije.

   Huawei Watch GT 3 Pro Titanium

   GT 3 Pro Titanium je sat koji od svih dosadašnjih Huawei modela, možda očekivano, najviše podseća na GT 2 Pro, ali naravno sa dovoljno razlika da i ne možete reći da preterano liče. Zapravo, lično mi se ovaj model daleko više sviđa od GT 2 Pro, jer je Huawei napravio oblik koji je i moderan i dovoljno klasičan.

   Okvir i narukvica ovog modela su napravljeni od titanijuma, odatle i ime, a rezultat je sat koji je prosečne težine, a ima onu ozbiljnost klasičnih satova sa metalnom narukvicom. Za razliku od čelika, titanijum u ovom slučaju nije poliran i refleksivan, već je blago matiran, što ima neki poseban šmek i meni se baš dopada.

   Narukvica je promera od 22mm, sa mehanizmom za lako odvajanje od sata ukoliko poželite da stavite neku drugu, a isti mehanizam se nalazi i na svakom segmentu kako biste dodavanjem i oduzimanjem segmenata mogli da podesite odgovarajući obim prema vašoj ruci. Ovaj mehanizam doduše nije baš najzgodniji zbog nefleksibilnosti titanijumskih segmenata, ali srećom kada jednom podesite nećete morati više da se bavite time.

   S druge strane, mehanizam za pričvršćivanje sata na ruku je odličan i lako se oslobađa pritiskom na mehaničke tastere na bokovima kopče. Gornju površinu sata u potpunosti prekriva staklo i to safirno koje obećava izdržljivost još bolju od već dosta dobre na standardnim GT modelima.

   Ekran je AMOLED tipa, prečnika od 1.43” i rezolucije 466×466 piksela, isti kakav smo videli i na Watch 3 Pro. Oko ekrana je tu i okvir sa dvanaest podeoka ali bez ikakvih brojčanih oznaka, što je neutralnije rešenje koje se lepo slaže sa većim brojem skinova.

   Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic

   Manji model, Watch GT 3 Pro Ceramic je bitno različit sat u pogledu dizajna, veličine i korišćenih materijala. Telo sata je izrađeno od bele keramike, a okvir ekrana je u ovom slučaju vrlo blago izdignut iznad površine ekrana i takođe bele boje, ali sa ivicom od nerđajućeg čelika sa interesantnom teksturom sa 24 talasa koja vas prosto tera da okrenete okvir kao na Samsung satovima, ali to nažalost nije moguće.

   Okvir, metalni deo i telo sata su polirani, kako Huawei kaže dijamantskim prahom, a rezultat je izgled koji podseća na visoko poliranu plastiku, osim što je izdržljivost naravno daleko veća i sat bi trebao da izgleda jednako dobro i nakon dugog korišćenja, kao i da ne matira i ne žuti od sunca. Na našem testu se našla belo siva varijanta, ali je u ponudi i belo zlatna koja rekli bismo izgleda daleko bolje, pa se nadamo da će se i ona naći u ponudi kod nas.

   Razlika između te dve varijante je i u narukvici koja je na belo-zlatnom modelu slična onoj na Titanium satu, ali napravljena od keramike – vrlo interesantno, dok je na belo-sivoj verziji napravljena od prave kože. U obe varijante je promer narukvice 20mm i naravno izmenjive su pa sat možete kombinovati i sa nekim drugim narukvicama tih dimenzija.

   Ekran je i na manjem modelu zaštićen safirnim staklom, a prečnik ekrana je nešto manjih 1.32”, ali zanimljivo uz istu rezoluciju od 466×466, pa je i prikaz još nešto oštriji, iako to baš i nije primetno jer je na obe varijante više nego zadovoljavajuć po tom pitanju.

   Skinovi i interfejs

   Što se skinova tiče, selekcija je identična na obe varijante i moramo reći da je to nešto gde je Huawei napravio ogroman pomak, najviše kada je dozvolio nezavisnim developerima da prave sopstvene skinove i objavljuju ih u prodavnici. Pokušali smo da prebrojimo koliko dostupnih ima, ali skrolovanju nikad kraja, kako za besplatne, tako i za one koji se plaćaju po par stotina dinara, odnosno par evra.

   Što je najbolje, selekcija je sada već izuzetno dobra, pa taman da ne potrošite ni dinara, možete pronaći baš lepih skinova svake vrste, analogni ili digitalni i to od klasičnih do vrlo kreativnih, pa ne sumnjamo da će po tom pitanju svi biti zadovoljni.

   U odnosu na neke prethodne GT modele sada većina skinova ima i svoj sopstveni Always On prikaz, mada je on vrlo pojednostavljen sa crno belim prikazom i u mnogim slučajevima i ne liči naročito na glavni skin. Pored toga, na raspolaganju vam je i šest predefinisanih Always On skinova koji su osmišljeni tako da pokriju što širi spektar.

   Što se interfejsa tiče, on je manje više već viđeno, ali mu promene nisu bile ni potrebne jer je funkcionalan. Pomeranjem prsta po ekranu na levo menjate između widgeta sa korisnim informacijama o zdravlju, aktivnostima i vremenskoj prognozi, pomeranje ka desno daje objedinjeni ekran sa informacijama, ka dole dobijate brzi meni, a ka gore pristup notifikacijama.

   Na oba sata se na desnom boku nalaze i dva tastera, jedan klasičan dole čijim pritiskom dobijate listu aktivnosti i takozvana digitalna kruna čijom rotacijom možete skrolovati kroz neke menije i opcije, a pritiskom pristupiti listi instaliranih aplikacija. Rotacija krune daje i taktilni odziv poput okretanja mehaničkog zupčanika, ali samo u menijima gde ona ima funkciju, dok u drugima deluje kao običan taster kome osovina nije fiksirana.

   Aplikacije i pametne funkcije

   Pomenuli smo aplikacije, a Huawei je na par modela unazad implementirao i mogućnost instalacije dodatnih putem Huawei App Gallery, što bi njihove satove trebalo približiti onome što rade Google, Samsung i Apple. Doduše, uporedili smo aplikacije dostupne u prodavnici sa onim što je bilo dostupno toko recenzije Watch 3 i ustanovili da je selekcija i dalje ista, pa ne očekujte baš previše korisnih van onoga što je dostupno na samom satu.

   Čini se da bi Huawei trebao da primeni sličan princip kao i sa skinovima i na taj način obogati selekciju, makar nove aplikacije i koštale nešto. Od onih dostupnih na satu tu su standardne stvari poput štoperice, tajmera i alarma, kompas, baterijska lampa koja prikazuje beli ekran, i još neke stvari vezane za zdravlje o kojima ćemo detaljnije uskoro, a od dodatnih je moguće instalirati i Petal Maps za navigaciju, kalkulator, jednostavne igrice, online radio, par aplikacija za fitness i ishranu i još neke upitno korisne stvari.

   Kad smo kod pametnih funkcija, na oba modela je moguć i pregled poruka sa mobilnog telefona uz odgovaranje predefinisanim porukama, pregled notifikacija iz aplikacija koje odaberete, kao i javljanje na poziv koje radi prilično dobro – više puta sam tokom testa bio u prilici da se javim na satu jer mi telefon nije bio pri ruci ili mi je jednostavno bilo zgodnije i dobro čujem sagovornika kao i on mene.

   Zdravlje i fitness

   Praćenje zdravlja je naravno nezaobilazan aspekt, a i tu GT 3 Pro donosi određena unapređenja i neke nove mogućnosti. Pored praćenja pulsa, stresa, sna i zasićenja kiseonika u krvi je tu sada i merenje temperature kože koje naravno nije zamena za toplomer, ali je tu kao referenca kroz koju ćete moći da primetite ako nešto nije u redu, odnosno ako vam temperatura poraste više nego što je uobičajeno.

   Novi sistem senzora koji je na oba sata integrisan u keramičku poleđinu podržava i EKG koji na ovom modelu radi bez ikakvih restrikcija za naše tržište kakve smo viđali kod drugih. Jednostavno izmeri grafikon i da vam procenu da li je sve ok ili postoji neki problem, naravno uz upozorenje da ovo ipak nije medicinski uređaj i zamena za doktora.

   Što se preciznosti ostalih senzora tiče, novi sistem jeste unapređenje i vrlo je korektan mada i dalje nije baš savršen, iako preciznost rezultata zavisi i od načina i pozicije na kojoj sat nosite na ruci. Pored tradicionalno detaljnih informacija koje je moguće pogledati u Huawei Health aplikaciji, a što je i jedna od jačih strana Watch GT serije, na GT 3 Pro smo primetili i dosta novih sitnica u vezanih za fitness i zdravlje u vidu novih opcija, optimizacija interfejsa i sl. što ukupno ostavlja utisak optimizovanijeg i ispeglanijeg proizvoda.

   Npr. tu je AI Running plan koji će vam kroz niz pitanja o vašoj formi automatski napraviti plan i raspored treninga, bilo da ste početnik ili se spremate za maraton i dati tačne instrukcije šta kad i kako sa sve kalendarom. Vrlo lepo odrađeno. Tu su i neke napredne opcije poput procene efekta treninga, procene indeksa trkačkih sposobnosti i VO2Max, procena praga pulsa i tempa do koga se telo može oslobađati mlečne kiseline, predviđanje vremena potrebnih za trčanje određenih distanci u skladu sa vašim podacima i istorijom i sl.

   Naravno, tu su i podsetnici za razne stvari vezane za zdravlje, od unosa vode, dnevnih ciljeva aktivnosti, disanja i sl. koji mogu biti korisne pogotovo početnicima. Sa ovim unapređenjima ovo zaista deluje kao jedan ozbiljan sistem i vrlo korisna stvar za sve koji žele da treniraju na pametniji način, pogotovo ako pored toga uparite i neku vagu koja je u stanju da meri naprednije parametre.

   Od aktivnosti koje je sat u stanju da prati tu je trčanje, hodanje, vožnja bicikla, planinarenje, razni trenažeri, skijanje, plivanje i zanimljivo ronjenje koje je na praktično svim pametnim satovima zabranjena stvar i pored toga što nose 5ATM oznaku. Naime, čak i kada neki sat nosi oznaku 50m, to ne znači da možete da ronite 50m u dubinu, što jeste malo zbunjujuće, ali tako je – ronjenje je generalno aktivnost rezervisana za specijalizovane satove isključivo za tu namenu.

   Watch GT 3 Pro je deklarisan na do 30m dubine, a opcija praćenja se odnosi na freediving, ne i scuba diving sa bocama sa kiseonikom. Pored praćenja tu su i opcije za merenje koliko možete da izdržite bez daha, kao i trening radi unapređenja izdržljivosti.

   Huawei Watch GT 3 Pro – Baterija

   Za kraj, red je da pomenemo i bateriju koja je tradicionalno jak adut Huawei satova. Veći model je tokom našeg testa bio u stanju da izdrži oko 16 dana normalnog korišćenja, dakle i više od deklarisanih 14 ili oko 3 dana sa Always On ekranom, dok je manji model deklarisan na 7 dana normalne upotrebe, a u Always On modu takođe izdrži oko 3 dana. Punjenje oba modela se vrši bežično putem postolja sa USB kablom koje se dobija u pakovanju.

   Huawei Watch GT 3 Pro – Utisci i cena

   Sve u svemu, Watch GT 3 Pro je u obe svoje varijante veoma dobar pametni sat, kako po pitanju samog hardvera, tako i u pogledu softvera i integracije sa Huawei Health aplikacijom. Koncept koji je Huawei odabrao se dosta razlikuje od WearOS i WatchOS satova, sa manje pametnih funkcija i aplikacija, ali sa možda i boljom i praktičnijom analitikom podataka i znatno boljim trajanjem baterije.

   Moj lični utisak kao nekoga ko je koristio i neke od prethodnih GT modela, a testirao ih sve jeste da je ova serija najzad sazrela i ovo je sat koji za moj ukus ima skoro sve što bih želeo, uz neka unapređenja koja ga čine i vrednim upgrade-a za korisnike nekih starijih modela. Recite nam u komentarima da li je i po vašem ukusu i kako vam se uopšte dopada Watch GT 3 Pro.

   Da ne zaboravimo i cene, Titanium verzija na domaćem tržištu košta 64,999 dinara odnosno oko 550€, dok je cena manjeg modela 54,999 dinara t.j. oko 466€ sa kožnom narukvicom i 69,999 odnosno oko 590€ sa keramičkom narukvicom.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi