Huawei Watch GT 4 test - Izbor kakav nismo videli

Huawei Watch GT 4 test - Izbor kakav nismo videli

Huawei Watch GT 4 je novi sat kompanije sa čak 8 različitih modela unikatnog dizajna. Kako radi i šta nudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Huawei Watch GT 4 test – Izbor kakav nismo videli

   Pozitivne ocene

   • Čak 8 modela različitog dizajna
   • Odlična izrada i izgled
   • Trajanje baterije
   • Vrlo dobra preciznost senzora pulsa

   Negativne ocene

   • Određene funkcije su ograničene u odnosu na Watch 4
   • Preciznost GPS-a zahteva poboljšanje

   Sat koji nas je oduševio izgledom u svih 8 varijanti, ali i pored brojnih funkcija ostavio par stvari za poželeti u odnosu na Huawei Watch 4.

   Mislim da slobodno možemo reći da je prvim Watch GT modelom Huawei napravio pravu malu revoluciju na tržištu pametnih satova i doneo drugačiji, specifičan pristup i viziju tome kako bi pametni sat trebao da izgleda i šta od funkcija bi trebao da nudi. U međuvremenu, pored GT serije smo dobili i Watch seriju koja predstavlja naredni korak u pogledu materijala i izrade, uz dodatak eSIM mogućnosti, kao i prošlogodišnji Watch Ultimate koji je klasa za sebe i izradom i cenom.

   Po rečima predstavnika kompanije, Huawei želi da ponudi satove u svim cenovnim kategorijama, od onih najpovoljnijih do apsolutne premijum klase. Ipak, čini se da Watch GT ostaje neka zlatna sredina, odnosno optimalni odnos cene i kvaliteta koji privlači i najveći broj korisnika. Titanijum, keramika, safirna stakla i drugi skupi materijali koji krase modele više klase imaju svoje mesto, ali su se Watch GT satovi i bez toga pokazali kao i dovoljno lepi i izdržljivi da to za prosečnog korisnika ne bude nedostatak.

   Upravo iz tog razloga smo nakon nedavnog testa Huawei Watch 4 konstatovali da je u pitanju sjajan sat, ali da bismo voleli da vidimo i povoljniju GT verziju, sa svim vrlo bitnim unapređenjima koja smo kod tog modela videli. U tom momentu nam nije ni padalo napamet da će taj trenutak doći vrlo brzo, ni nedelju dana nakon naše recenzije, a par meseci od premijere Huawei Watch 4.

   Watch GT 4 nam je na test stigao 20 dana pre svetske premijere, kako i dolikuje ozbiljnim kompanijama poput Huawei-a, ali i medijima kakav je Benchmark, pa smo bili u prilici da sat propisno istestiramo i prikažemo vam sve u detalje odmah nakon zvanične premijere. Inače, utisak je da je Huawei ove godine pun iznenađenja i aktivan kako ih odavno nismo videli, što je svakako dobar znak, kako za samu kompaniju, tako i za korisnike.

   Huawei Watch GT 4 – Dizajn za svačiji ukus

   Zapravo, prvi pogled na Watch GT 4 nam je bio i mali šok, jer je Huawei umesto jednog sata u nekoliko boja predstavio čak osam različitih modela – četiri veća, muška, univerzalna, kako želite, i još četiri koji su definitivno za dame, i one koji se tako osećaju. Ono što je bitno je da razlika nije samo u boji i narukvici, već je svaki od satova drugačiji u nekim detaljima, od boje i materijala, do oblika i visine okvira, pa i ostavljaju bitno drugačiji utisak, praktično kao da je u pitanju drugi sat.

   Ne sećamo se da smo ikada kod nekog proizvoda videli tu vrstu varijacije i malo je reći da smo oduševljeni onim što je Huawei ponudio, kao što će verujemo biti i sami kupci koji će pred sobom imati pravi izbor. Da se razumemo, razlog zašto to niko ne radi je što je u pitanju poduhvat, naročito za proizvodnju, ali i planiranje i prodaju, pa je samim tim i impresivnije što se Huawei odlučio na ovakav potez.

   Što se varijacija tiče, krenimo redom i to od veće, 46mm verzije. Najpre, tu je osnovna varijanta sa sivim kućištem, crnim okvirom ekrana i crnom elastomer narukvicom koja iako je najjednostavnija deluje i klasično i moderno. Vrlo interesantna kombinacija sa kontrastom dve boje i okvirom blago iznad nivoa ekrana koja je namenjena sportskijoj publici, ali će biti jednako interesantna i za formalniji izgled.

   Nakon nje, tu je možda i najunikatnija, zelena varijanta, sa sivim telom i okvirom, ali i dodatnim unutrašnjim okvirom sa zelenim detaljima i naravno zelenom narukvicom koja je kombinacija elastomer osnove i pletenog najlona u sredini, što izgleda vrlo upečatljivo. Ovo je čini se opcija za one koji vole outdoor sportove, satove sa vojnom tematikom ili prosto nešto drugačije od uobičajenog.

   Za one koji žele nešto elegantnije, tu su dva modela, jedan sa sivim kućištem i kožnom narukvicom, a drugi sa potpuno metalnom kombinacijom. Ako pogledate detaljno videćete sitne razlike između modela, mahom u boji tela sata, boji i obliku okvira i naravno narukvici, iako je oblik sata u osnovi isti za sve 46mm modele i drugačiji od onoga što smo viđali do sata.

   Naime, sat je umesto potpuno okruglog obima sada sada praktično oktagonalnog oblika, što je suptilna razlika, ali mu daje malo drugačiji šmek. Bio sam malo sumnjičav iz prve, ali vam ovo brzo priraste za srce, rekao bih jer daje malo kontrasta u odnosu na okrugli okvir ekrana. Ukupno, svi muški modeli izgledaju sjajno i ako me pitate koji mi je favorit, izbor nije lak, jer mi se svaki dopada na drugi način. Ipak, da biram za sebe, verovatno bih se odlučio za crni ili zeleni, ali vidim među kolegama da se svakome dopada nešto drugo, što je valjda potvrda toga da je Huawei odradio odličan posao.

   Što se 41mm verzije tiče, tu su takođe četiri varijacije, mada u ovom slučaju nema razlike u obliku samog sata, već samo u boji tela i materijalu narukvice. Tu je crna varijanta koja je praktično ekvivalent muškoj, ali sa potpuno drugim stilom, zatim sa zlatnim telom i belom kožnom narukvicom, zlatnim telom i zlatnom milanese loop narukvicom i možda i najinteresantnija sa srebrnim telom, zlatnim okvirom i metalnom narukvicom koja je kombinacija srebrne i zlatne.

   Ovaj manji model je potpuno okruglog tela i okvira, sa ekranom u ravni okvira i držačem narukvice specifičnog dizajna koji satu zapravo i daje identitet ženskog sata. Iskreno, deluje da je GT 4 serija ovog puta dizajnom prevazišla i skuplji Watch 4 i Watch 4 Pro, što su u svakom slučaju dobre vesti za korisnike.

   Izrada materijali, narukvice

   Ipak, postoje razlozi zbog kojih je GT 4 povoljniji, a leže najpre u korišćenim materijalima. Umesto titanijuma je tu nerđajući čelik, a safirno staklo je zamenjeno standardnim ojačanim staklom kakvo smo viđali i na prethodnim GT modelima. Iz mog iskustva, kompromis koji je za većinu korisnika više nego prihvatljiv, pogotovo s obzirom na razliku u ceni, ali i činjenicu da satovi ne izgledaju ništa lošije.

   Što se izdržljivosti tiče, Watch GT 4 je 5ATM sertifikovan, a u odnosu na skuplje serije izostala je podrška za ronjenje na dubinama do 30m, dakle podržano je samo plivanje. Vredi pomenuti i da su narukvice na svim modelima izmenjive, sa mehanizmom za lako skidanje, pa umesto njih možete staviti bilo koju promera 22mm na veći ili 18mm na manji sat.

   Meni se recimo jako dopada kako 46mm metalna verzija izgleda i sa kožnim i crnim silikonskim narukvicama. Što se udobnosti tiče, sve ženske opcije su vrlo udobne usled relativno uske narukvice, a što se većih modela tiče, jedino metalna može biti manje udobna, zavisno od obima ruke, zbog činjenice da je u pitanju nefleksibilni metal, kao i da se podešava skidanjem segmenata, što ne dozvoljava baš fin korak. Ako vam se baš taj model dopada, vredi probati ga pri kupovini.

   Huawei Watch GT 4 – Ekran, skinovi

   Druga razlika na koju nailazimo pri upoređivanju Watch GT 4 sa Watch 4 je ekran, odnosno činjenica da GT modeli ne dolaze sa najnovijim 1.5” ekranom koji smo videli kod te serije, već sa, da tako kažemo “starim dobrim” 1.43” ekranom koji nam je poznat sa mnogih prethodnih modela kompanije, uključujući i GT3.

   Iako je u pitanju veoma dobar ekran na koji nemamo baš nikakve zamerke u pogledu kvaliteta prikaza, činjenica je da je Watch 4 u tom pogledu lepši usled manje dodatne margine oko ekrana, odnosno veće površine prikaza. Ipak, sat kao celina izgleda veoma dobro, pa je pitanje koliko će ovo uopšte biti bitna stavka.

   Osim veličine, rezolucija prikaza je ista kao kod Watch 4, a jedina dodatna razlika je što ovde nije u pitanju LTPO matrica, pa sat nema mogućnost smanjenja osvežavanja ekrana i potencijalne uštede baterije na tome. Realno, novi ekran bi bio lepo unapređenje, ali se bojim da bi tada Watch 4 bio ugrožen od strane GT serije, ili da bi cena GT modela bila viša, pa mislim da je Huawei napravio dobar izbor.

   Što se skinova tiče, na raspolaganju će vam biti zaista širok broj dobro dizajniranih, bez obzira na to kakav stil vam se dopada. Tu su brojni besplatni dizajnirani od strane zajednice, oni koji se plaćaju po par evra, kao i oni dizajnirani od strane Huawei-a, a koji dozvoljavaju i dodatno podešavanje izgleda i funkcija.

   Uz to, svaki skin ima označen i power level, odnosno uticaj na potrošnju baterije, mada smo i među najmanje zahtevnim nalazili one izuzetno lepog dizajna, pa i nema nešto potrebe za biranjem između izgleda i trajanje baterije. Skinovi imaju i svoju Always On verziju, koja je mahom pojednostavljena, sa manje elemenata na ekranu i bez pokretnih delova, ali koja uglavnom i dalje izgleda vrlo dobro i omogućuje da sat deluje kao sat, a ne nešto sa ugašenim ekranom.

   Baterija

   Kad pominjemo uticaj na bateriju, Watch GT 4 je poput prethodnih modela deklarisan na do 14 dana upotrebe, ali u kompaniji ističu da je baterija zapravo unapređena kada se u obzir uzmu neke nove funkcije. Mi smo 46mm verziju testirali sa Always On ekranom i uz normalnu upotrebu koja podrazumeva notifikacije i povremeno vežbanje sa GPS-om, sat je izdržao skoro punih osam dana, što je prilično impresivno.

   Treba računati na to da će pri zahtevnijoj upotrebi to biti nešto manje, kao i dodatno na 41mm verziji, ali u svakom slučaju vrlo dobro trajanje baterije koje je i zaštitni znak GT serije i koje je i dalje značajno ispred WearOS konkurencije. Punjenje je bežično putem okruglog punjača sa USB konektorom kakav smo viđali i na prethodnim modelima i nije naročito brzo, pa će vam biti potrebno nekoliko sati za punjenje od nula do sto procenta.

   Huawei Watch GT 4 – Interfejs

   Što se interfejsa sata tiče, on je uobičajen za Huawei satove, ali sa nekim unapređenjima kakva smo videli i na Watch 4. Tu najpre mislimo na nove widgete kroz koje ćete se kretati prevlačenjem prsta po ekranu sa desne ivice, a koji prikazuju različite informacije ili vam daju pristup prečicama za određene funkcije sata. Primera radi, tu je widget sa svim zdravstvenim funkcijama na jednom mestu, gde možete na jednom ekranu videti sve najbitnije parametre, ali i dodirom na njih pristupiti detaljima za tu funkciju.

   Pored toga, tu su i kombinovani lifestyle widgeti sa pametnim funkcijama i vremenskom prognozom, widget namenjen aktivnostima, kao i brojni widgeti za specifične funkcije. Najbolje od svega je što su prečice i podesive, pa je nove widgete moguće prilagoditi sopstvenim potrebama i bez pretrpavanja interfejsa imati odličan pristup i pregled svega bitnog.

   Prevlačenje prsta sa leve strane ekrana daje takozvani Smart Assistance ekran na kome su vremenska prognoza i kontrola muzike sa telefona ili interne memorije samog sata ukoliko ga povežete sa bluetooth slušalicama. Prevlačenje sa vrha ekrana poziva brzi meni sa najbitnijim podešavanjima, dok prevlačenje sa dna prikazuje poruke i notifikacije iz odabranih aplikacija sa telefona.

   Pored dodira ekrana, tu su i dva tastera na desnom boku sata, odnosno jedan taster i jedna rotaciona kruna kojom ćete moći skrolovati kroz neke od opcija, ali nažalost ne baš kroz sve, pa ni većinu, usled dizajna interfejsa. Tako se recimo sa glavnog ekrana ne možete kretati kroz widgete točkićem, ali ćete moći da skrolujete kroz brzi meni, Smart Assistance i notifikacije, kao i neke opcije u interfejsu tamo gde su one prisutne u vidu liste.

   Pritisak krune vam daje listu aplikacija ili vraća na početni ekran, dvostruki pritisak listu nedavno korišćenih aplikacija, poput task managera, dok dugi pritisak poziva meni za gašenje ili restartovanje sata. Donji taster podrazumevano poziva listu aktivnosti mada mu je u opcijama moguće i promeniti funkciju i umesto aktivnosti dodeliti neku drugu po želji.

   Takođe, taster u određenim menijima koji su u vidu liste i potvrđuje izbor, što olakšava korišćenje bez dodira ekrana ili u rukavicama. Upravo iz tog razloga, kao i pomenutog skrolovanja točkićem, lista aplikacija koja se podrazumevano prikazuje u Apple Watch stilu je daleko praktičnija za korišćenje ako odaberete prikaz u vidu liste.

   Aplikacije i pametne funkcije

   Kad smo kod aplikacija, na satu je dostupna uobičajena selekcija na koju smo navikli na Huawei satovima, sa korisnim alatima poput alarma, štoperice, tajmera, kompasa, altimetra i zdravstvenih i fitness opcija. Moguća je i instalacija dodatnih putem Huawei App Gallery prodavnice, ali smo tu naleteli na jednu čudnu stvar.

   Naime, kod nedavno testiranog Watch 4 smo pohvalili to što je broj i kvalitet dostupnih aplikacija najzad proširen i što se među njima nalazi dosta zapravo realno korisnih koje ćete želeti da instalirate, uključujući i one za fitness, razne alate i sl. Zato smo se iznenadili što je na Watch GT 4 dostupna selekcija aplikacija kakvu smo viđali na prethodnim modelima poput Watch 3 i Watch GT3.

   Kako sat testiramo pre premijere i dok još uvek nije dostupan finalni softver, moguće je (i nadamo se) da će to biti ispravljeno i da će GT 4 nuditi aplikacije koje nudi i Watch 4, jer drugačija odluka zaista ne bi imala smisla.

   Postoje doduše još neke razlike u odnosu na Watch 4, a najočitija je odsustvo odgovaranja na poruke. Baš kao i na tom modelu, notifikacije i poruke možete pogledati u celosti, bez agregacije, pa lepo možete pročitati i diskusiju u Viber grupi npr. bez hvatanja za telefon. Ipak, odgovaranje nije moguće kucanjem poruke po želji, što nam se dopalo kod Watch 4, već samo odbijanje poyiva predefinisanim porukama, koje istina možete prilagoditi.

   Koliko vam je ovo bitno, procenite sami – u suštini i nije toliko realno korisna funkcija koliko je prosto čudno što se ovaj model ograničava u odnosu na Watch 4 bez razloga. Obavljanje poziva je takođe moguće, osim što u ovom slučaju nema LTE veze, pa sat komunicira sa telefonom putem Bluetooth-a.

   Huawei Watch GT 4 – Praćenje zdravlja

   Pored pametnih funkcija, očekivano su tu i one vezane za praćenje zdravlja i to sa određenim unapređenjima, čak i u odnosu na Watch 4, što je zanimljivo. Najpre, tu je HUAWEI TruSeen™ 5.5+ sistem za praćenje pulsa, stresa, zasićenja kiseonika u krvi i sna, a koji se sastoji iz istog sistema optičkih senzora, bez EKG-a koji kod nas svakako nije ni podržan.

   Razlika između TrueSeen 5.0+ kod Watch 4 i 5.5+ kod GT 4 je u unapređenim algoritmima, koji bi trebali bolje reagovati na aktivnosti kod kojih se puls brzo menja, poput nekih High Intensity Interval treninga, funkcionalnih treninga, vežbi snage i slično.

   Videćemo šta će o ovome reći kolega Quantified Scientist, ali u aktivnostima koje smo probali, ovaj sistem radi veoma dobro što se pulsa tiče, uz ne baš relevantno merenje temperature kože, dobro praćenje nivoa stresa i standardno upotrebljivo praćenje sna koje će vam davati korisne informacije i predloge kako da poboljšate kvalitet sna. Ako ste dama, kao što ja nisam, tu je i praćenje mesečnog ciklusa koje iz razumljivih razloga nismo bili u prilici da testiramo, a koje bi trebalo da predviđa kada se očekuje naredni.

   Kad pominjemo senzore, Huawei ističe da je i preciznost GPS-a unapređena, jer sat podržava Dual-band pozicioniranje sa pet različitih sistema i Enhanced Satellite Antenna Array tehnologiju koja reorjentiše antenu tako da uvek ima optimalan prijem. Ipak, iz našeg iskustva preciznost i dalje nije baš idealna, jer se na mapi može videti da se povremeno trčalo kroz zgrade i kroz šljivike i livade, dok recimo Garmin Forerunner 255 u istim uslovima pokazuje znatno precizniju rutu. Nadamo se da je ovo nešto što Huawei može dalje poboljšati putem softvera.

   Sport i praćenje aktivnosti

   Što se praćenja aktivnosti tiče, tu nije bilo nekih iznenađenja u odnosu na ono što očekujemo od Huawei satova. Kao što smo rekli, izostalo je ronjenje, ali su tu hodanje, trčanje i biliciklizam napolju i na trenažeru, planinarenje, skijanje, plivanje, triatlon, preskakanje konopca i još par kardio trenažera.

   Zapravo, promene su mahom ispod haube u vidu detaljnih opcija koje će vam biti na raspolaganju za određene aktivnosti, pogotovo za trčanje gde možete odabrati cilj u vidu distance, vremena i broja potrošenih kalorija, podesiti sprint intervale po želji, ili zadati opseg pulsa u kome želite da trenirate.

   Za one koji aktivnije trče tu su i opcije aktiviranja metronoma ili asistenta za tempo, vodiča za trku za sve standardne dužine, kao i importovanje ruta, podešavanje podataka koje želite da vidite na ekranu i još ponešto. Za početnike su tu i vođeni treninzi hodanja i trčanja, a tu je i AI generisani plan koji vam može pomoći da uđete u formu, a koji napredniji korisnici mogu iskoristiti za spremanje za određenu distancu, od 3k do maratona i poboljšanje ličnog rekorda.

   Sat će vam davati i korisne informacije o vremenu oporavka, proceni Running Ability Indexa, kumulativnog opterećenja treningom, trening indexa, VO2Max i projektovanim vremenima za trčanje 5k, 10k, polumaratona i maratona. Uz to, moguće je i merenje laktatnog praga, a u Huawei Health aplikaciji ćete pronaći i nedeljne i mesečne izveštaje pomoću kojih možete pratiti svoj napredak.

   Ono što nam se dopalo je i podrška za eksterne senzore poput HR trake za grudi, senzora kadence ili snage, koji će pogotovo dobro doći biciklistima, a tu je i HR broadcast opcija deljenja senzora samog sata sa eksternim spravama. Sve fitness i zdravstvene podatke je moguće pratiti u samoj aplikaciji, ali i podeliti sa Stravom ili Komoot-om, kao i drugim Huawei korisnicima (ili članovima porodice) na njihovoj Health Community platformi.

   Pored aktivnosti, Huawei je dodao i opciju praćenja unosa i potrošnje kalorija putem Stay Fit aplikacije na satu u kojoj bi se trebalo videti da li ste u kalorijskom deficitu ili suficitu, koliko ste kalorija uneli kojim obrokom, koliko potrošili aktivnostima i kakav vam je bazalni metabolizam.

   Moguće je podesiti i cilj gubitka kilograma, pri čemu će vam sat predložiti vremenski interval i tempo gubitka za zdravo postizanje cilja, sa sve podacima za projektovane kalorijske vrednosti potrebnih obroka. U trenutku testa aplikacija na telefonu još uvek ne podržava ovu funkciju, odnosno unos namirnica i obroka, ali očekujemo da to bude ispravljeno u finalnoj verziji.

   Huawei Watch GT 4 – Utisci i cene

   Sve u svemu, Huawei Watch GT 4 je vrlo interesantan sat koji u odnosu na svog skupljeg i vrlo impresivnog Watch 4 rođaka donosi određene kompromise, ali i neočekivane prednosti. Tu najpre mislimo na dizajn koji je zaista dobar koju god verziju da odaberete, bolje trajanje baterije, ali i par novih funkcija koje su više usmerene ka sportu i aktivnostima.

   Što se kompromisa tiče, oni se svode na odsustvo premijum materijala, nešto manji i manje napredan ekran, nemogućnost pisanja poruka na satu i manji izbor aplikacija. Koliko su vam ovi kompromisi bitni će verovatno i odrediti to koliko će vam se sat u celini dopasti, ali mislimo da su oni za većinu korisnika sasvim prihvatljivi, tim pre što sat deluje vrlo kvalitetno, izgleda odlično i nudi puno toga u pogledu mogućnosti.

   Naravno, tu je i cena koja će biti presudan faktor za mnoge korisnike, a ona je 39.999 dinara za crni, 42.999 dinara za zeleni i 52.999 dinara za srebrni metalni, odnosno oko 340, 365 i 450€ – naravno mislimo na 46mm verzije.

   Što se 41mm ženskih varijanti tiče, njihove cene su 42.999 za beli i zlatni, i 53.999 za srebrno-zlatni, odnosno oko 365 i 460€. Treba pomenuti i da svi oni koji kupe bilo koji Watch GT 4 do 31.oktobra, na poklon dobijajaju i FreeBuds SE 2 slušalice.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi