Draconic tastatura i Storm miš (Video)

Draconic tastatura i Storm miš (Video)

Redragon nam je do sada već dobro poznat po svojim gaming orijentisanim periferijama dobrog dizajna i odličnog odnosa cene i kvaliteta. Ovog puta, na našem testu se našla Bluetooth gaming tastatura u mini 60% formatu, kao i jedan miš sa smanjenom težinom i kvalitetnim senzorom, oba po ceni koja je značajno niža od nekih sličnih rešenja.

  Sadržaj

   Recenzije proizvoda brenda Redragon ste već imali prilike da gledate na našem kanalu i mahom su u pitanju bili uređaji koji su nudili odličnu vrednost za uloženi novac.
    

    
   Redragon je kompanija koja se specijalizuje za gaming periferije i sada ima već prilično širok portfolio proizvoda, mnogi od kojih su dostupni i na našem tržištu. Na našem testu su se ovog puta našla dva njihova proizvoda, jedan gaming miš koji prati aktuelni trend smanjivanja težine uz vrlo dobre specifikacije koje obećavaju dobre performanse, kao i kompaktna 60% bežična tastatura koja će pored gejmera biti zanimljiva i svim drugim korisnicima koji su u potrazi za bežičnom tastaturom, bilo za računar, pametni TV ili neki drugi uređaj.
    
   U pitanju su Redragon Draconic tastatura i Storm miš.Krenućemo upravo od tastature. Imali ste nedavno prilike da vidite našu recenziju još jednog sličnog modela, koji je takođe bio u takozvanom 60% formatu, a Redragon Draconic je jedna od povoljnijih modela ovog tipa, sa cenom od oko 8000 dinara, odnosno nešto ispod 70€. Razlog zašto sam se ja odlučio upravo za ovaj model je, pored naravno cene, i želja da svoje desktop periferije zamenim bežičnim verzijama, naravno sa određenim nivoom kvaliteta na koji sam navikao, kao i da smanjim zauzeće prostora na stolu, pa je Draconic praktično delovao kao idelan izbor. Takođe, s obzirom da i dalje imam običaj da povremeno odigram poneku partiju Warzone-a ili Apex Legends, želeo sam i tastaturu koja nudi dovoljno nisku latenciju bez kabla za dobro gaming iskustvo.
    
   rdr1s.jpg
    
   Možemo reći da je Draconic ispunio moja očekivanja, iako ima nekih sitnih mana koje ćemo takođe spomenuti.
    
   Najpre, što se dizajna tiče, tastatura je toliko mala da dizajna i nema, sve je spakovano u najmanji mogući format, sa plastičnim kućištem čiji je okvir tik oko samih tastera i koje je debljine otprilike kao visina standardnih kapica tastera. Na donjoj strani tastature su gumirane površine protiv klizanja, kao i dve stopice kojima tastaturu možete postaviti pod nagibom, na prednjoj ivici je tu samo logotip zmaja, dok su na levoj tu USB Type-C port,dva prekidača i dva LED indikatora.
    
   USB port služi kako za punjenje baterije, tako i za vezu kablom, ukoliko se tastatura isprazni, a treba vam, što će vam svakako biti od koristi. Kabl koji se dobija u pakovanju je sa ugaonim konektorom, i oko metar i po dužine.
    
   rdr2s.jpg
    
   Trajanje baterije je oko desetak dana umerenog korišćenja, ali ako se dosta igrate ili puno kucate nije loša ideja tastaturu pred spavanje staviti na punjenje. Status baterije je moguće videti i u Windowsu kada koristite Bluetooth vezu, kao i putem crvene diode koja će vas obavestiti da je vreme za punjenje. Što se pomenutih prekidača tiče, jedan služi za uključivanje tastature, odnosno njenog bežičnog moda, dok se sa kablom koristi u isključenom položaju. Drugi prekidač je sa tri položaja, i služi za izbor jednog od tri uređaja sa kojim možete istovremeno upariti tastaturu, dakle ništa od fensi prebacivanja putem samih tastera.
    
   Što se kvaliteta veze tiče, ona je sasvim korektna i kao što rekoh iznenađujuće neprimetne latencije, što mi je bila i najveća dilema pri izboru i razlog zašto sam se dvoumio između Bluetooth i Wireless veze. No, iako tokom upotrebe ili igranja sve radi besprekorno, ima nekih sitnih bubica, pa sam primetio da se ponekad kada se tastatura ne koristi, najverovatnije zbog algoritma uštede energije može desiti da se zbuni, a pogotovo kada ostane bez baterije. No, ovo vrlo lako može biti i do činjenice da moj desktop ima integrisani Bluetooth 4.0, koji baš i ne sarađuje sjajno sa ovom tastaturom po tom pitanju, pa ako imate 5.0, moguće je da će sve raditi još bolje. U svakom slučaju, vezu je moguće resetovati kombinacijom FN1 i ESC tastera koja rešava problem.
    
   rdr3s.jpg
    
   Što se samih tastera tiče, u pitanju su naravno mehanički prekidači i to Redragon brendirani, za koje pretpostavljam da su zapravo Outemu OEM varijanta. Prekidači su Brown, što znači taktični odziv bez klika, a iako pored plavih ovo inače ne bi bio moj prvi izbor, moram priznati da su prijatno iznenađenje jer su dosta tiši, a pružaju prilično dobar osećaj pri kucanju i relativno mali otpor. Kapice su standardne veličine, dubine i oblika, pa sa te strane tastatura ne zahteva navikavanje. Zapravo, svi tasteri, uključujući i Backspace, Enter i desni Shift su kao na bilo kojoj normalnoj tastaturi, ali praktično nedostaje ceo numerički deo, kao i onaj srednji sa strelicama i Delete, insert, PG Up i Down i sl.
    
   Iako numerički deo mnogi ni ne koriste, nedostatak strelica i Delete tastera je nešto što će vam, ukoliko iole kucate nešto na računaru, ipak faliti i što je ustvari ono što zahteva navikavanje. Sve ove funkcije su i dalje tu, ali su izmeštene na kombinaciju Fn tastera i nekog od drugih tastera, pa je Delete npr. na prvom tasteru do desnog Shift-a, dok su strelice na WASD tasterima, dok, što zahteva dve ruke da biste se kretali po tekstu – izvodljivo, mada ne i idealno, pa tu leži kompromis kada je ovaj model u pitanju.
    
   rdr4s.jpg
    
   Kapice tastera su osvetljenje i to Full RGB osvetljenjem sa podesivom bojom i efektima, ali ne i individualnim podešavanjem za svaki taster. Krivac za ovo je softver koji je vrlo skroman, čak rekli bismo loš i koji uz to radi samo putem USB veze, pa kvari utisak ozbiljnosti koji ostavlja sam hardver. U svakom slučaju, ako vam nisu potrebne neke naprednije funkcije, ono što Redragon Draconic pruža za ispod 70€ je zaista odlično za taj novac.
    
   Za razliku od tastature, Redragon Storm M808 miš na ovom testu je normalne veličine, i relativno klasičnog oblika, pa će odgovarati velikom broju korisnika koji žele miš ozbiljnih performansi, a ne žele da potroše više od oko 3200 dinara, t.j. oko 27€.
    
   rdr5s.jpg
    
   Kao neko ko Logitech G203 smatra za zlatni standard među povoljnijim miševima, moram priznati da je ono što Redragon Storm nudi za ovako malo novca prilično impresivno.
    
   Najpre, tu je Pixart 3327 optički senzor od čak12400 DPI, koji koristi npr. i HyperX Pulsefire Core, i koji pruža odličan treking bez akceleracije, što je jako bitna stavka i ne nešto što je uobičajeno na povoljnim miševima. Druga stvar koju bih istakao je izuzetno mekani pleteni kabl, vrlo sličan onom koji smo nedavno videli na Cooler Master MM720, a koji pruža značajno manji otpor prilikom pomeranja, dovoljno da vas ne ometa tokom igre.
    
   rdr6s.jpg
    
   Naravno, prva stvar koju ćete primetiti je neobična površina samog miša, sa heksagonalnim izrezima po većem delu gornje i donje površine, što je nešto što u skorije vreme viđamo sve češće, a što bi trebalo da, pored efektnog izgleda, smanji težinu samog miša i na taj način pruži manji otpor, brže reakcije i manje zamaranje pri dugotrajnom igranju. Ipak, uz svu šupljikavost, težina ovog miša je oko 85g, što je u gram isto sa pomenutim G203 – jeste manje od miševa ove veličine koji su mahom između 100 i 120g, ali nije ni 49g kao na pomenutom Cooler Master modelu. 
    
   Ipak, zbog ovih saća na površini miš izgleda zaista dobro, pogotovo u kombinaciji sa RGB osvetljenjem u vidu dve trake duž cele leve i desne strane i oboda točkića. Kao i na tastaturi, i ovde je u softveru moguće podešavanje boje i efekata, mada isti softver u ovom slučaju ipak deluje znatno funkcionalnije, jer je moguće mapiranje funkcija svih tastera, programiranje macro-a, pa čak i snimanje 5 različitih profila koje birate tasterom koji se nalazi sa donje strane miša. Kad smo kod tastera, pored levog i desnog klika koji imaju vrlo prijatan i jasan klik, tu su i dva tastera pod palcem sa leve strane, kao i tri na gornjoj površini ispod točkića. Sam točkić je gumiran po sredini, sa preciznim skrolom i kratkim hodom tastera kada ga pritisnete, što nam se u prvi mah dopalo, ali smo tokom korišćenja primetili da taj klik ponekad ume da zaglavi iznenada, na potpuno neobjašnjiv način, obzirom na tako kratak hod. Moguće je da je u pitanju samo konkretan primerak, pa ako često koristite srednji klik, obratite pažnju tokom kupovine.
    
   rdr7s.jpg
    Ukupno, Redragon Draconic tastatura i Storm miš pružaju puno toga za vrlo nisku cenu u poređenju sa sličnim uređajima nekih poznatijih proizvođača. Sa izuzetkom pomenutog točkića, kvalitet hardvera je veoma dobar, pa je najveća razlika u odnosu na neke veće kompanije u softveru koji ne nudi jednaku fleksibilnost i mogućnosti. S obzirom na uštedu, ne sumnjamo da će mnogi korisnici odlučiti da prihvate kompromis i dobiju visoku vrednost za relativno malo para.
    

    
   Recite nam naravno u komentarima kakvi su vaši utisci o ova dva uređaja, kao i da li ste imali neka iskustva sa Redragon periferijama. Pratite nas i dalje, spremamo za vas još puno zanimljivih sadržaja, a Benchmark ekipa vas pozdravlja.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi