Epson EcoTank L1300 test

Epson EcoTank L1300 test

Epson L1300 se može pohvaliti karakteristikama kao malo koji štampač u svojoj klasi. Osim što omogućuje kolor štampu na velikom A3+ formatu, ovaj štampač odlikuje vrhunski kvalitet štampe, lako korišćenje i izrazito izdržljiva pojava. Da je u pitanju prava mera za sve one koji puno štampaju u koloru, stiže mogućnost lake i jeftine dopune rezervoara za mastilo. Na foto sjajnom papiru daje otisak koji će vas ostaviti bez teksta. Skoro da je sve idealno osim činjenice da nema...

  Sadržaj

   Za sve one koji vole štampu u boji na većim formatima od uobičajenog A4 papira, danas predstavljamo jedan poseban uređaj – Epson EcoTank L1300, kolor štampač sa 4 osnovne boje i mogućnosti štampe na A3+ papiru. Ovo je prvi štampač ovog formata sa rezervoarima koji se mogu dopuniti.
   Kada pričamo o štampačima koji koriste mastilo, ne možemo da se ne prisetimo, svojevremeno jednog od najboljih modela iz Epson ponude – Stylus Pro XL, A3 modela koji je u to vreme doneo pravu malu revoluciju u smislu brzine i superiornog kvaliteta, zbog čega Epson modeli imaju gotovo legendaran status među zahtevnijim  korisnicima.
   Međutim, zadovoljstvo je imalo i svoju bolnu stranu u vidu skupih kertridža sa mastilom koja su se ekspresno trošila na formatu A3 velikog papira. Danas su stvari malo drugačije…
   Novi EcoTank L1300 nastavlja tradiciju vrhunskih Epson štampača, unapređujući tehnologiju ink-jet štampe velikih formata, time što je ovaj model opremljen rezervoarima velikog kapaciteta koji se dopunjuju, pa više ne morate da vodite računa o zameni skupih kertridža jer sada možete odštamapti i do 7500 crno-belih i 6500 kolor stranica sa samo jednim punjenjem, čime troškove štampe svodi na apsolutni minimum.
   Epson_L1300_1s.jpg 
   Kuriozitet je mogućnost štampe na A3+ formatu dimenzija 329x483mm koji je veći od klasičnog A3 papira. Velika površina štampe i sistem dopunjivih rezervoara mastila uz visok kvalitet i brzu štampu su recept za uspeh. Kada svemu dodate i činjenciu niskih troškova korišćenja, jasno je da je ovaj model napravljen da puno štampa. Zbog toga je kao stvoren za štampu propagandnih materijala, rad u projektnim biroima, za pravljenje grafičkih izveštaja, škole i druge obrazovne institucije i svakako ga vidimo u kancelariji firmi sa potrebom štampanja u koloru.
   Mehanizam za uvlačenje papira dozvoljava da ga postavite horizontalno ili vertikalno. Nema klasičnu kasetu, već ćete najšeče koristi vertikalni uvodnik za maksimalno 100 listova obične hartije ili 20-ak namenskih foto papira. Inače “fider” i čitav mehanizam odaju utisak prilično robusne mehnike pa deluje značajno pouzdanije od običnih “svakodnevnih” ink jet modela.
   Epson_L1300_2s.jpg 
   Tradicionalno, Epson uređaji ove vrste koriste Micro Piezo glave za štampu što u kombinaciji sa Dye-Ink mastilom daje vrhunski kvalitet grafičkih detalja uz širok spektar kolor nijansi. U ovom slučaju rezolucija iznosi čak 5760×1440 tački po inču. Ukupno 360 brizgaljki izbacuje crno mastilo dok je 59 brizgaljki zaduženo za doziranje pojedinačnih boja. Veličina kapljice iznosi 3 pikolitra sa tehnologijom promenljive veličine kada se mešaju boje. Precizna štampa je kao stvorena za arhitekte, inženjere, studente i svima koji se bave projektima. Posebno je impresivna mogućnost štampe od ivice do ivice papira, praktično bez margine. Ovo je idealno ukoliko štampate fotografije na namenskom Epson foto papiru. Epson_L1300_3s.jpg

   Uređaj je obzirom na format štampe prilično veliki i potrebno je dobro isplanirati njegovu buduću radnu poziciju zbog dimenzija koje mere širinom od 70 cm, 32 cm dubine i visine 21.5 cm zajedno sa bočnim delom koji sadrži rezervoare za mastilo. Klasičan kutijasti oblik i težina od 12 kg zahtevaju stabilnu radnu podlogu.
   Štampač se povezuje pomoću klasičnog USB-AB kabla, dok za napajanje uređaja zahteva tzv “osmicu” kabal.Instalacija protiče izuzetno  jednostavno, bez ikakve komplikacije i u najkraćem roku se instalira prateći softver. Bez preteranih komplikacija i procedura, sva dodatna štelovanja i podešavanja obavljate iz “Printer Settings” dela, gde se u par tab menia nalazi sve neophodno za rad ovog štampača. Robusno i jednostavno… to je preovlađujući utisak u rukovanju sa ovim štampačem.
   Epson_L1300_4s.jpg 
   Deo sa rezervoarima se postavlja sa desne bočne strane štampača i sadrži duple tankove za crnu boju i po jedan za plavu, žutu i crvenu. On se može delimično odvojiti tokom postupka punjenja kao i u slučaju transporta, pa je potrebno okrenuti svojevrsni ključ i blokirati dotok mastila iz rezervoara. Isto tako se mora vratiti u polažaj za korišćenje mastila prilikom stavljanja u funkciju. Upravo smo to probali obzirom da smo na test dobili uređaj koji je već bio u funkciji sa delimično napunjenim rezervoarima i možemo potvrditi da se ve besprekorno i sigurno funkcioniše.
   Inače, kapacitet flašica za dopunu mastila iznosi 70ml. Postupak dopune rezervoara se obavlja lako bez prljanja i prolivanja obzirom da je vrh flašice tako napravljen da se ne može promašiti orijentacija položaja tokom postupka dopune rezervoara. Nered bespotrebnim prosipanjem mastila je u potpunosti isključen.
    Epson_L1300_5s.jpg
   Obzirom da je naš uređaj stigao nakon određenog perioda korišćenja, obavezna je procedura čišćenja glave  i Power Ink Flushing tj ispiranja dizni sa mastilom kako bi eliminisali i najmanji trag “banding” efekta prilikom štampanja. Dakle ostaje ono staro pravllo kako se mora štampati relativno često da se ne bi zapušile osetljive dizne na glavama tj da nakon određenog perioda eksploatacije koja podrazumeva i prekide u radu, morate preduzeti ove servisne radnje u cilju  najkavalitetnijeg mogućeg otiska na papiru.
   Brzina štampanja je zaista impresivna jer do sada nismo videli ovako brz inkjet štampač. A4 stranicu teksta u MLA formatu izbacuje za 4 sekunde, A4 obostrano gusto kucan tekst za 15-ak sekundi obzirom da je potrebno ručno obrnuti stranicu jer nema klasični dupleks mehanizam, A4 Open House Word Flyer u kolor varijanti sa kombinacijom 70% pokrivenosti fotografijama i 30% tekstom štampa za 33 sekunde, dok A4 High Color Photoshop fotografiju sa 95% pokrivenosti stranice izbacuje za minuti i 18 sekundi.
   Epson_L1300_6s.jpg 
   Kada je u pitanju A3 tekstualni dokument u MFL DOC formatu, štampa za 7.5 sekundi, a punu A3 fotografiju u Photoshop High Color 300 dpi podešavanjima za 11 min. Ovde ide jedna važna napomena. Ne koristite običan 80 gramski papir za ful kolorštampu  jer će se pod dejstvom boja papir raskvasiti i štampač će ga zgužvati. Koristite namenski 250gr foto sjajni papir za velike površine štampe u boji. Prpeoruka je da to bude originalni Epson papir da se ne bi digađale prethodno pomenute situacije. Njegova cena se kreće od 10ak evra za 40 listova A4 formata do 36 evra za 20 listova punog A3 formata..
   Možete se i sami uveriti u kvalitet štampe ovog štampača jer slika vredi hiljadu reči. Malo smo intezivnije štampali, probali nekoliko vrsta papira, eksperimentisali sa različitim sadržajima štampe, a Epson L1300 je stojički izdržao “maltretiranje” čak kada smo izvlačili zaglavljeni papir i da bi se odmah vratio u funkciju kao da se ništa nije desilo i to štampom bez ijedne zamerke.
   Spomenimo i cenu od 500-550€. Pojedinačna dopuna boje kapaciteta 70ml košta oko 10€, a ako ih kupujete u kompletu izađe vas još jeftinije. Uglavnom flašice sa mastilom su neuporedivo jeftinije od nekadašnjih kertridža, pa se otuda cena kolor štampanje na velikim formatima ne može porediti nekada i sad. Na kraju ostaje pitanje da li bi mu nešto zamerili. Obzirom da je ovako robustan kolor štamapč itekako rado viđen u nekoj firmi. Nedostaje mu mrežna konekcija jer je nema ni u vidu klasičnog Ethernet priključka niti WiFi bežične konekcije. Takođe, u kancelarijskim uslovima i štampanja uvećim kolor formatima nabavka specijalnog papira može biti dodatni trošak koji će zavisiti i od inteziteta štampe, ali nesumnjivo je da to sadruge strane vraća vrhunskim kvalitetom štampe. 
    
   Kada sve saberete i obzirom na prilično pristupačnu cenu za jedan ovako upotrebljiv i kvalitetan uređaj koja je i do 3x manja od nekadašnjeg rodonačelnika ov eklase štampača, Epson L1300 je pravi izbor za one korisnike koji imaju potrebe za preciznom štampom na A3 formatu!    
    
   Prednosti:– Izuzetan kvalitet štampe- Veliki format štampe A3+- Mali troškovi po jedinici štampe- Rezervoari za mastilo koji se dopunjuju 
   Nedostaci:– Odsustvo LAN i WiFi konekcije  – Osetljivost brizgaljki u slučaju neaktivnosti
   CENA: 500-550€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi