Epson L365 test - štampanje jeftinije nego ikada

Epson L365 test - štampanje jeftinije nego ikada

Da i sami pune dve godine ne koristimo ovakav jedan uređaj, nismo sigurni da bismo poverovali u priču o jeftinom štampanju. Da, moguće je i sa ink jet printerom štampati a da ne razmišljamo o troškovima i skoroj zameni papreno skupih kertridža. Epson je sa svojom ITS tehnologijom napravio pravu malu revoluciju na tržištu inkjet printera, a sa svime se na osnovu ličnih iskustava - apsolutno slažemo

  Sadržaj

   Nakon pauze od nekoliko godina, ponovo se bavimo pomalo zaboravljenom temom: štampačima, odnosno da preciziramo, multifunkcijskim uređajem kompanije Epson. Razlog zbog koga smo odlučili da predstavimo jedan od noviteta u ponudi ove kompanije jeste u prvom redu više nego značajno smanjena cena štampe. Kvalitet printa kada je ova kompanija u pitanju nikada nije bio sporan, ali nova tehnologija nam omogućava da štampamo po nikad nižoj ceni i da o tome ne razmišljamo previše.

   Kada je štampa u nekom kućnom ili SOHO okruženju u pitanju, analiza isplativosti je korisnike uvek udaljavala od lagodnog štampanja: kućni inkjet uređaji su koristili papreno skupe kertridže koji se, koliko god vodili računa da ne štampamo ono što ne moramo, uvek troše ranije nego što bi mi to želeli. Da ne govorimo o tome da komplet crnih i kolor kertridža često košta koliko i najjeftiniji ink jet printeri, ili makar značajan deo cene novih uređaja.
   Standardnu priču o nivou napunjenosti kertridža u novim printerima nećemo posebno napominjati, jer poznajemo korisnike koji su sa nekim novim štampačima uspevali da isprintaju čitavih 5-6 stranica pre nego što bi nestalo boje u kertridžima. Ovo je dovelo do toga da štampače koristimo samo kad moramo…ali ne mora tako uvek da bude.
   epson_l3652_s.jpg
   Još pre par godina kompanija Epson je napravila značajan zaokret na ovom polju, omogućivši korisnicima primenom svoje ITS tehnologije da štampaju, kako bi se reklo „do mile volje“, po ceni koja je izuzetno prihvatljiva, vrlo razumna – i sve to upotrebom originalnih boja! Možda se neko neće složiti sa prethodnim pasusom ovog teksta jer alternativna rešenja u vidu punjenja kertridža kod firmi koje se time bave uvek postoji kao opcija, ali originalno mastilo je ipak po pitanju kvaliteta za korak ili dva ispred. Uz Epson ITS tehnologiju, ne morate o tome voditi računa više nikada.
   epson_l3655_s.jpg
   ITS predstavlja skraćenicu od Ultra-high capacity Ink Tank System i predstavlja potpuno novi način snabdevanja štampača mastilom: nema više kertridža već skladište sa bojom dopunjavate bojom u bočicama, koje donose veliku količinu mastila po nikada nižoj ceni. Na primeru L365 multifunkcijskog uređaja koji se ovog puta našao na našem testu i koji štampa upotrebom Micro Piezo tehnologije, jednostavno ćemo objasniti: u pakovanju dobijate standardni set od tri boje (cyan, magenta, yellow) i čak tri posebne bočice crne boje! To nam omogućava da samo sa inicijalnim setom boja koje ćete dobiti prilikom kupovine možete da odštampate neverovatnih 12.000 crno belih kopija (jedna bočica crne boje – 4.000 kopija), odnosno 6.500 strana u koloru. Impresivno, zar ne?
   epson_l3651_s.jpg
   Daćemo vam primer…u našoj firmi ne štampa se puno toga, standardna papirologija male firme, računi, izveštaji…a ponekad nam zatreba da ipak nešto odštampamo u boji pa zbog toga nikada nismo otišli u priču sa laserskim printerima. Prethodnih godina ustručavali smo se od štampanja jer nam je set kertridža u prethodno korišćenim štampačima trajao par meseci i svaka naredna kupovina koštala nas je 4-5 hiljada dinara. Na godišnjem nivou trošili smo na taj način 15-ak hiljada dinara što je za obim naše štampe bilo i više nego preskupo.
   epson_l3654_s.jpg
   Pre dve godine odlučili smo se da kupimo multifunkcijski uređaj kompanije Epson, nešto slabiji model u odnosu na L365 koji predstavljamo: verujete li da i dan danas koristimo inicijalni set mastila koji je stigao uz štampač a da se nikada nismo pri tome ustručavali da odštampamo bilo šta! I kada potrošimo svu boju, svaka nova bočica košta oko 750 dinara – opet ćete sa četiri nove bočice odštampati daleko više nego da koristite kertridže drugih proizvođača.
   epson_l3656_s.jpg
   Upravo iz navedenih razloga Epson L365 je savršen štampač (a ujedno i MF uređaj) za kućne potrebe, kao i potrebe malih firmi. Što se kvaliteta štampe tiče, to je polje na kome se Epson već decenijama unazad nametnuo kao izuzetno kvalitetan proizvođač: iako ćete na L365 modelu moći da odštampate vrlo kvalitetne fotografije, ne treba posebno napominjati da Epson u ponudi ima fenomenalne foto printere i nadamo se da ćemo neke od njih imati prilike takođe da vam predstavimo.
   Kada je reč o samom ITS sistemu, on se bojom puni na pomalo neobičan način koji smo posebno prikazali u našem video prikazu. Kontejneri za boju se nalaze na boku uređaja i pune se mastilom iz bočica koje stižu zajedno sa štampačem. Sam proces je prilično jednostavan i jedino prilikom inicijalnog pokretanja štampača i prvog punjenja traje do pola sata, dok se boja sistemom cevčica ne sprovede do (Micro Piezo) glave štampača.
   I brzina štampe je unapređena u odnosu na prethodnu generaciju ovog proizvođača i iznosi do 9 strana crno belog teksta u minuti. Posebno smo tokom testiranja ove vrste uređaja uživali u štampanju preko WiFi konekcije, direktno sa mobilnog telefona a da bi ste na najbolji način razumeli kako se Epson L365 konfiguriše, puni bojom, kako radi, poslužiće video prilog kao osnova ovog našeg članka.
   Štampa bez kalkulacija
   Kao što ste mogli videti, konačno se štampanja ne treba plašiti – tačnije rečeno, ne treba se plašiti cene štampanja kada su u pitanju kućni korisnici ili male firme kojima je svaki trošak bitan. Da i sami nemamo prijatno iskustvo korišćenja Epsonove ITS tehnologije već vise od dve godine, mozda ne bi ovako samouvereno tvrdili da je ovo dobitna kombinacija. A jeste…
   epson_l3651_s.jpg
   Epson je trenutno kompanija koja za korisnike u kućnom okruzenju ili malim kancelarijama, nudi najviše za utroseni novac i od nas ovom prilikom sasvim zasluženo dobija nagradu najbolja kupovina!
   Plus:
   – Epson ITS tehnologija
   – 12.000 crno-belih stranica sa inicijalnom količinom crne boje koja stiže uz uređaj
   – 6500 kolor stranica sa inicijalnom kolicinom mastila koje stiže uz uređaj
   – Povoljna cena mastila, nema potrebe za kupovinom neoriginalne boje
   – Skener, kopir
   – Štampanje putem WiFi mreže, direktno sa mobilnog telefona
   Minus:
   – Skenerom nismo oduševljeni

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi