HyperX Pulsefire Dart i ChargePlay Base (Video)

HyperX Pulsefire Dart i ChargePlay Base (Video)

HyperX nas uvek obraduje zanimljivim gejming periferijama, a ovog puta na testu su se našla dva uređaja namenjena gejmerima kojima je dosadilo da se bore sa kablom umesto sa protivnicima.

  Sadržaj

   Ako sebe smatrate ozbiljnim gejmerom, pomisao na bežičnog miša kod vas verovatno izaziva mrštenje i povik „meh“ praćen odmahivanjem ruke. Nećemo reći da ovo nije razumljivo, jer smo, do skoro, na prste jedne ruke mogli da nabrojimo dobre bežične miševe. Kada kažemo dobre, mislimo na modele koji nisu imali problema sa kašnjenjem usled bežične veze sa računarom. I po pravilu takve periferije su cenovno bile pozicionirane u rangu sa osrednjim grafičkim kartama.
    
   HyperX sa bežičnom verzijom Pulsefire Dart miša želi da malo promeni stanje na tržištu, pre svega u pogledu cene. Jedno pravilo koje autor ovih redova može da potvrdi ličnim iskustvom je da kada se jednom oslobodite kablova – nema vam više povratka nazad. Bilo da pričamo o mišu, slušalicama ili tastaturi.
   Pulsefire Dart model je prvi gejming miš HyperX porodice koji koristi sve prednosti jednog ozbiljnog gejming miša, samo bez kablova, i sa mogućnostima Qi bežičnog punjenja. Nešto slično smo videli kod Logitech G serije modela sa bežičnim punjenjem, ali zbog drugačijeg Qi protokola punjenje je moguće samo sa njihovom podlogom. Pulsefire Dart koristi standardni Qi protokol, što znači da će većina bežičnih punjača odgovarati.
    
   Pored toga, HyperX je paralelno predstavio i Chargeplay Base, podlogu za bežično punjenje dva uređaja, idealnu za ovog miša. U paketu sa mišem ne dolazi bežični punjač, što je i očekivano s obzirom na cenu uređaja, pa je velika šansa da će korisnici uz Pulsefire Dart pazariti i Chargeplay Base podlogu, posebno ako imaju i telefon ili slušalice koji podržavaju bežično punjenje.

   [modul]specifikacija=9802[/modul]ChargePlay Base podloga za punjenje predstavlja vrlo jednostavni i pametno osmišljeni punjač namenjen istovremenom punjenju dva uređaja. Jednostavan dizajn sa dve polukružne površine i izbočenim središnjim elementom sa LED svetlosnim indikatorima je maksimalno pojednostavljen. Povezivanje se obavlja preko USB C kabla, a u paketu se dobija i AC adapter koji omogućava nešto brže punjenje. Maksimalna kombinovana izlazna snaga je 15 W, odnosno po 10 W ukoliko se ChargePlay Base koristi samo sa jednim uređajem, i vaš uređaj podržava bežično punjenje ove snage.
   Zbog svog niskog profila ChargePlay Base je moguće smestiti bilo gde na sto gde imate slobodnih 215×90 mm. Svaka površina za punjenje ima cirkularne šare na mestu gde se nalaze indukcioni kalemovi, a tu su i gumene stopice koje onemogućavaju klizanje uređaja kada ih namestite da se pune, što je dobrodošao dodatak.
    
   Onog trenutka kada postavite uređaj na podlogu i diode promene boju u crveno znate da je punjenje aktivno. Diode su diskretne i prostiru se celom širinom uređaja, a prednja strana ističe beli HyperX logo koji razbija monotoniju gotovo potpuno crnog uređaja. Kada se uređaji napune, LED indikatori se ugase, tako da imate vizuelne indikatore napunjenosti baterije.
   Široko podržani Qi standard omogućava punjenje najrazličitijih uređaja, od miševa, telefona, slušalica, preko pametnih satova, narukvica i slušalica. Za razliku od konkurentskog rešenje, veličina podloge za punjenje je mala, pa nećete moći da koristite miša kada se puni. Ako baš ne možete bez miša, svi ovi uređaji imaju opciju priključivanja na kabl.
   Sa ili bez punjača, Pulsefire Dart miš ima bateriju koja omogućava 50 sati rada (90 bez svetala), što je sasvim korektno, ali dosta ispod konkurentskih modela koji mogu da rade skoro tri puta duže sa aktivnim RGB svetlosnim efektima, odnosno duplo duže bez njih.
   Kako ne biste došli u situaciju da ostanete bez napajanja, a i kako biste imali najbolju moguću konekciju, HyperX u paketu isporučuje produžni kabl koji možete smestiti blizu miša. Na ovaj način rešavate dva problema – kvalitet bežične konekcije i blizinu punjača, kada je baterija na izdisaju.
    
   Puilsefire Dart ne spada u grupu simetričnih miševa i namenjen je za korišćenje desnom rukom, sa izraženim ergonomskim zakrivljenjem koje prati „prirodni“ položaj šake prilikom držanja miša. Kombinacija crne plastike, sa crnim gumiranim elementima i crnim tasterima čine da ovaj miš izgleda – crno. Monotoniju razbijaju providni HyperX logo koji je smešten na delu na koji naleže korena šake (kada miša držite popularnim „palm gripom“), kao i svetlost koja izbija sa bokova skrol točkića.
   Dva primarna tastera dobili su društvo u vidu dva tastera za palac i tastera za cirkularnu promenu DPI, tik iznad skrol točkića. Oni su Omron tipa i deklarisani su na 50 miliona klikova. Za maksimalno preciznu detekciju pokreta se brine Pixart 3389 senzor karakterističan za sve modele Pulsefire serije osim Core RGB koji poseduje malo slabiji Pixart 3327. Senzor raspolaže rezolucijom od 16.000 dpi, a moguće je menjanje u rasponu od 200-16.000 dpi, sa tri predefinisana režima rada: 800, 1600 i 3200. Maksimalna podržana brzina je 450 ips, a ubrzanje 50G, što smatramo adekvatnim i za najoštrije FPS okršaje. Komunikacija se obavlja preko Wi-Fi adaptera koji radi na 2.4 GHz, što sa pooling rate od 1000 Hz garantuje izuzetak kašnjenja u radu.

    Sve izmene se obavljaju preko HyperX NGENUITY softvera koji dozvoljava promenu boje, kao i profila, efekata, DPI koraka, kreiranje makroa i slično. NGENUITY radi sa svim kompatibilnim HyperX uređajima – od miševa, preko slušalica do memorije. Softver je i dalje u BETA verziji, ali se to u radu nije dalo osetiti, a pri prvom pokretanju bilo je potrebno obaviti ažuriranje firmvera, kako bi sve „leglo“ na svoje mesto.
    
   Softver u slučaju Pulsefire Dart miša ima tri kategorije: svetla, tasteri i senzor.
   Deo posvećen svetlima omogućava odabir efekta, kao i boja koje će se smenjivati u slučaju da birate kruženje, odnosno brzinu ako odaberete pulsiranje i slično.
   Kada su tasteri u pitanju, sve je maksimalno pojednostavljeno. Dovoljno je da odaberete jedan od šest elemenata: levi/desni klik, levi/desni bočni tasteri, skrol klik i DPI taster, i da odaberete neko od ponuđenih funkcija podeljenih u nekoliko kategorija: Funkcije tastature, Funkcije miše, Multimedija, Makro, isključeno ili učitavanje zasebnih predefinisanih funkcija.
    
   Kako se DPI profili menjaju cirkularno – jednim tasterom, bez dodatnog indikatora, korisno je definisati različite boje, posebno ako želite da dodate još koraka, što toplo preporučujemo. DPI je moguće podešavati slajderom ili upisivanjem numeričke vrednosti, a slično je i sa bojama, gde pored predefinisanih imate cirkularu paletu i slajder svetline, kao i RGB selektor ukoliko znate numerički kod boje.
   Svako od ovih podešavanja se može sačuvati kao profil, što omogućava jednostavnu upotrebu za više korisnika.Nešto izdignutiji središnji deo ovog miša omogućava neočekivano prijatnu bazu za korišćenje. U kombinaciji sa blago nagnutim kućištem prsti nalaze prirodni oslonac bilo da koristite „palm“ ili „claw“ grip. Prosto, HyperX inženjeri nisu mnogo eksperimentisali kada je dizajn u pitanju, već su se odlučili za dobro proverini, klasični pristup, bez nekih preteranih ergonomskih vratolomija.
    
   Blago reljefne mekane bočne stranice omogućavaju prijatno držanje i jasnu kontrolu nad svakim pokretom. U realnom radu, ovo itekako znači, posebno kada je visok nivo preciznosti presudan. Kašnjenja gotovo i da nema, a za sve one koji ne veruju, tu je kabl koji omogućava žičnu komunikaciju. Koliko god da smo se trudili, nismo mogli da pronađemo razlike između bežičnog i žičnog rada, pa nema razloga da sumnjamo u odlične performanse ovog miša.Kao bežičan gejming miš, HyperX Pulsefire Dart je pravi HyperX proizvod – za klasu bolji od onoga što očekujete u tom cenovnom rangu. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da bežični punjač ne dolazi u paketu i da cena ChargePlay Base nije nimalo zanemarljiva. Da li bi bilo bolje da je HyperX predstavio dve verzije – jednu jeftiniju, bez bežičnog punjenja, i jednu skuplju, sa sve punjačem u paketu, pitanje je na koje, bar u ovom trenutku, nećemo dobiti odgovor.
    

    
   Ako saberete cenu miša i podloge HyperX se izjednačava sa konkurentskim rešenjima i zaista ne postoji prava prednost koju ovaj komplet poseduje. Bez podloge za punjenje imate odličnog bežičnog gejming miša, sa mogućnostima bežičnog punjenja koje nećete moći da koristite, osim ako već ne posedujete Qi punjač (što danas i nije česta pojava). Ako pređete preko bežičnog punjenja kao još jednog gimmick-a Pulsefire Dart će u potpunosti povratiti uloženo poverenje, a neće baš toliko udariti po džepu.
    
    
   Prednosti:
   – Cena
   – Ergonomija
   – 2,4 GHz bežična komunikacija
   – USB C žična veza
   – Pixart 3389 senzor do 16.000 dpi
   – Qi bežično punjenje
   – Dobar sofver za prilagođavanje i kontrolu
    
   Nedostaci:
   – Qi punjač se posebno kupuje
   – Osrednja autonomija baterije

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi