Logitech G305 test

Logitech G305 test

Logitech G serija miševa ima nekoliko veoma dobrih predstavnika. U sklopu “G Lightspeed” serije nametnulo se nekoliko veoma interesantnih rešenja. Ipak, mnogo puta do sada smo konstatovali da nekako fali cenovno konkurentan miš raznovrsnih sposobnosti. Izgleda da je neko u Logitechu slušao, pošto je kompanija predstavila veoma konkurentan model. Upoznajte Logitech G305, bežični miš koji bi mogao biti veoma zanimljiv velikom broju korisnika.

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Imamo utisak da bi G305 mogao uspeti tamo gde, naše je mišljenje, prethodni modeli Lightspeed serije nisu uspeli. Na tržištu se našlo nekoliko miševa iz ove serije, ali čak uprkos odličnim specifikacijama i mogućnostima, nisu bili u stanju da ponude jednostavan all-round miš. Upravo tu bi, deluje nam, G305 mogao da uzme svoje parče kolača. Da bude dobar i prihvatljiv gejming miš za mnoge, a istovremeno izuzetno zahvalan miš za bilo kakav vid upotrebe.
   Kao i drugi modeli iz kategorije, i ovaj stiže sa optičkim HERO senzorom (i dalje je reč o akronimu od izraza High Efficiency Rated Optical). Istovremeno, u stanju je da izađe na kraj sa apsolutno svim izazovima koje pred njega možete da stavite, zadržavajući relativno razumnu cenu koja iznosi nešto manje od 70 evra, odnosno konkretno 8200 dinara. Miš stiže u beloj i crnoj varijanti, pri čemu smo mi na test dobili – belu.
   logitech_g305_1_s.jpg
   Uređaj
   Logitech G305 stiže u veoma maloj i jednostavnoj kutiji, koja je dizajnirana u skladu sa drugim kutijama G serije, te njom dominira svetlo plava boja. U samoj kutiji zatičemo miša, kratko uputstvo, te minijaturni risiver. U pakovanju se nalazi i jedna AA baterija, o kojoj će nešto kasnije biti više reči.
   [modul]specifikacija=9547[/modul]
   Glavni utisak nam je identičan kao i kod drugih modela G Lightspeed serije. Sam miš je veoma jednostavan i pristojno dizajniran. Ništa na njemu ne deluje „preterano“. Model koji smo mi dobili na test je bele boje i prilično nam se sviđa, svakako više od crnog (makar na slikama). Sad, ima korisnika sa raznim ukusima, svakako vas nećemo kriviti ukoliko imate suprotno mišljenje.

   Dakle, Logitech se držao sledeće devize – miš vrhunske tehnologije u jednostavnom i nenametljivom pakovanju. Sviđa nam se! Nema ogromnog broja tastera, nema nekih specijalnih funkcija, niti su zone osvetljenja napadne. Dok smo to doživljavali kao pomalo negativno na miševima koji su daleko skuplji, uvek treba imati na umu da se ovde radi o relativno dostupačnom mišu, tako da takav pristup u potpunosti razumemo i podržavamo. Zapravo, dopada nam se, jer nam štedi novac. Situacija je drugačija kada govorimo o miševima čije cene idu preko 15 ili čak 20 hiljada dinara…
   Sve u svemu, Logitech je kreirao veoma interesantan bežični gejming miš. No, neke uštede u odnosu na top modele su prisutne, i ponovo, sasvim su razumljive. Tako recimo Omron mikrosvičevi ispod glavnih tastera garantuju 10, umesto 20 ili čak 50 miliona klikova. Međutim, to je sasvim dovoljno, zar ne? Slično možemo reći i za glajdere, koji garantuju da će njihov životni vek biti oko 250 kilometara, ukoliko se koriste u kombinaciji sa adekvatnom podlogom.

   Na gornjoj strani se nalazi točkić koji je solidan, ali koji ipak nije Hyper-Scroll, što bi učinilo ovog miša još zanimljivijim i za druge grupe korisnika osim igrača, pre svih za poslovne korisnike. Sa donje strane zatičemo samo jedan prekidač, pomoću kog možemo ugasiti miša. Izbor između performans moda i štedljivog moda se odvija preko softvera, ali o tome nešto više u kasnijem toku izlaganja. Najzad, treba voditi računa da G305 ne podržava promenu mase, te nema nikakve tegiće. Njegova masa od svega 99 grama obećava puno kada je realna upotreba u pitanju. Što nas dovodi do sledeće sekcije…
    Glavna razlika između performance moda i regularnog moda je u tome što je odziv u standardnom modu nešto niži, ali to ne ostavlja naročito problematične posledice na ponašanje miša u realnom radu. Ukoliko želite, možete da precizno odaberete režim u kome će miš raditi selektovanjem odgovarajuće opcije u kontrolnom softveru – pod uslovom da ga instalirate. Mnogo puta nam se dešavalo da miša ostavimo u high performance modu pa baterija daleko brže istekne. To nam ne smeta toliko kada imamo ugrađenu Li-Ion bateriju, ali ovde se koristi standardna AA baterija.

   Deklarisana trajnost je 250 sati u igrama ili oko 9 meseci u regularnim uslovima eksploatacije, što svedoči o odličnoj optimizovanosti miša, odnosno njegovog senzora. Moramo reći da miša koristimo za svakodnevni posao, prilično puno, ne samo za igranje, ali i da se ponekad poigramo koristeći baš njega. Prošlo je skoro mesec dana da miša nismo „iscedili“, niti je indikator napunjenosti baterije pokazao da se približava vreme kada bi valjalo razmišljati o zameni baterije.  Indikator će se upaliti otprilike onda kada preostane oko 15% baterije.
   Sa masom od 99 grama, ovaj miš prosto leti po podlozi. Glajderi su mu odlični i zaista je uživanje rukovati njime. Možda bi neko voleo da su glajderi veće površine, ali pretpostavljamo da je to jedan od aspekata u kojima valja odeliti ovakav miš od skupljih modela.  No, nemamo ništa protiv, kao što smo rekli.

   Ozbiljnija stvar jeste oblik miša. U suštini, on je praktično simetričan, sa izuzetkom prisustva dva bočna tastera na levom boku, tako da G305 zapravo pogoduje desnorukim korisnicima. Zbog malih dimenzija, ali i visine, prilično je pogodan za claw grip, ali i fingertip grip. U samom radu nismo primetili nikakve lagove, niti bilo kakve neželjene stvari zbog kojih su bežični miševi u prošlosti bili tako nepopularan izbor među igračima. Reakcije su momentalne, senzor fantastično prati pokrete, G305 je zaista sjajan miš po tom pitanju i pokazuje da ne morate posedovati miš skuplji od 100 ili 150 evra da biste imali pravovremene reakcije i kvalitetan odziv pod rukom.
   Sa druge strane, oblik možda neće odgovarati svakome, i to je ponovo nešto što bismo razumeli. G305 je lagan miš relativno malih dimenzija, pre svega nalik na G Pro koji smo prikazali pre koju godinu. Nema nikakvih velikih ergonomskih udubljenja, valovitih površina, nema nekog luksuza i uzbuđenja. Nemate gde da odmorite šaku, ako je to cilj, niti ćete imati more dugmića na raspolaganju.

   Logitech je uradio fenomenalan posao posmatrajući stvari iz još jednog ugla – bežični miš je uvek veoma zgodan za brojne situacije jer lišava vlasnika potrebe da stalno barata sa kablovima. Stoga je ovo veoma pogodan miš koji uvek možete poneti sa sobom. Dovoljno je da njegov risiver postavite u odgovarajuće ležište tik pored baterije, kada se gornji poklopac otvori, i spremni ste za put.
   Takvom korišćenju će pogodovati i prisustvo 32-bitnog ARM procesora i mesta za smeštanje jednog profila. Da, baš se štedelo na memoriji, ali to verovatno nije bilo zbog nekog posebnog ograničenja hardverske prirode, koliko verovatno zbog toga što su u Logitechu želeli da ovaj miš ipak nešto više razdvoje od višestruko skupljih bežičnih izdanja G serije.
    Najzad, stižemo do stavke zvane softver. Kao i druge Logitech miševe iz G serije, i ovaj možete kontrolisati, optimizovati i podešavati putem odgovarajućeg softvera. Reč je o Logitech Gaming Software aplikaciji, koja je narasla na pozamašne gabarite i koja se instalira na vaš računar, te pokreće zajedno sa startovanjem Windows-a.
   g305soft1_s.jpg
   Najvažnija stavka je svakako podešavanje senzora u preciznim koracima od 200 do 12.000 DPI. Isto tako, možete menjati funkcije bilo kom od 6 tastera, mada pretpostavljamo da ćete ipak u ubedljivo najvećem broju slučajeva ostaviti stvari takvim kakve jesu. Podrazumevano, imate levi i desni klik, točkić, dugme za menjanje DPI u letu, kao i back i forward tastere.

   Preko ovog softvera možete osvežavati firmver miša, igrati se sa raznim setovanjima, menjati mu boju, efekte i intenzitet osvetljenja, kao i ubacivati podešavanja u odgovarajući profil koji ostaje snimljen na mišu. Nakon toga miša možete komotno poneti sa sobom i on će imati identične karakteristike i performanse, gde god ga povezali. Idealno za LAN Party i razne turnire.

   Sve u svemu, tu nema mnogo toga što se može dodati ili oduzeti. Miš je prilično jednostavan, pa su takve i njegove softverske funkcije. Odlično za sve koji ne žele da se opterećuju raznim glavolomkama, niti im trebaju naročite komplikacije kada je korišćenje ili setovanje miša u pitanju. Logitech je u tom pogledu zaista napravio veoma dobar posao.
    

    Veoma nam je drago da nakon serije čudnovatih miševa koji su koštali puno, a davali ne toliko koliko su koštali, te bili opterećeni raznim funkcijama koje mnogima realno nisu ni trebale, vidimo da se Logitech vraća korenima. Novi univerzalac je našao svoj put, i čak bismo otišli toliko daleko da kažemo da vidimo potencijal u njemu da postane neka vrsta etalona miša za novo doba. Odgovara i korisnicima koji traže jednostavnost i koji traže nešto više, odgovara za razne vrste upotrebe, načine držanja, bežičan je i nema nikakve probleme sa bežičnom konekcijom, predstavlja najmanji zajednički sadržalac kada govorimo o modernim miševima.
   logitech_g305_7_s.jpg
   Logitech je napravio odličan posao i kreirao univerzalca koji će se lako uklopiti u svačiji koncept upotrebe PC računara, a da pri tome neće razočarati ni zagrižene gejmere. Što se nas tiče – odlična kombinacija! U suštini, sa G305 mišem teško da možete pogrešiti, makar ga samo koristili za svakodnevni rad i surfovanje, jer nije toliko skuplji od iole kvalitetnijih bežičnih miševa. Sa druge strane, veoma je zahvalan u svim zahtevnijim scenarijima i lako može postati izbor mnogih igrača kojima je potrebna fleksibilnost bežičnog miša.
   award_g305_s.jpg
   Stoga, Logitech G305 Lightspeed nagrađujem Benchmark Approved priznanjem Benchmark sajta. Ukoliko ste želeli bežični miš jednostavnog oblika i funkcija, koji ne opterećuje korisnika, već ga osvaja upotrebom iz dana u dan, možete se slobodno opredeliti za njega. Bez obzira da li želite da se igrate, ili vam samo treba kvalitetan i pouzdan bežični miš, G305 je sasvim sigurno dobra opcija o kojoj treba razmisliti.
   Prednosti: – Senzor – Odlično ponašanje u radu – Omron mikrosvičevi – Odnos cene i mogućnosti – Prijatni klikovi, naročito glavnih tastera
   Nedostaci: – Više bismo voleli Li-Ion bateriju – Sitni načini da se miš odeli od skupljih modela – (Uslovno) Dizajn neće svakoga impresionirati, a utisak će zavisiti i od željenog načina držanja
   Cena: 8.200 dinara
   Uređaj na test ustupio Logitech.
    

   Možda vam se svidi