Logitech G413 SE i G413 TKL SE (Video)

Logitech G413 SE i G413 TKL SE (Video)

Logitech je dobro poznat po svom statusu i kvalitetu kako kancelarijska, tako i gaming oprema. Sve to očekivano košta, ali je Logitech odlučio da uz primenu određenih kompromisa, predstavi "light" verzije G413 tastature.

  Sadržaj

   Kada su računarske periferije u pitanju, Logitech je kompanija koja nesumnjivo uživa u najvišoj reputaciji, bilo da je u pitanju kancelarijska, ili gaming oprema. Istina, dobra reputacija brenda i kvalitetni proizvodi su nešto što neminovno i košta, pa neki od Logitech uređaja, pogotovo kada je u pitanju njihova G serija namenjena gamingu, možda nisu baš uvek bili pristupačni najširem krugu korisnika, odnosno onima sa ograničenim budžetom. U Logitechu su naravno svesni ovoga, pa je kompanija povremeno imala serije gaming proizvoda koje su bile osmišljene tako da ponude kvalitet po kome je Logitech poznat, ali po pristupačnijoj ceni, uz što manje kompromisa.
    
    
    
   Sjajan primer ovoga su npr. Logitech G203 i G103 miševi koje i dalje smatramo izvanrednom vrednošću i koji su toliko dobri da bi sa njima čak i zahtevni gameri mogli biti sasvim zadovoljni.
    
   S druge strane, kada su u pitanju mehaničke tastature, koje su takođe vrlo popularan izbor među gamerima, čini se da Logitech baš i nije imao sličnu opciju u tom segmentu koji tradicionalno ne košta baš malo, čak i u najpovoljnijim varijantama.
    
   Kada su se mehaničke gaming tastature počele pojavljivati, cena prosečnog modela je bila solidno iznad granice od 100€, delom i zbog skupim Cherry MX prekidača, a tek je masovnija pojava modela manje poznatih kineskih proizvođača sa alternativnim mehaničkim prekidačima uspela da je spusti u domet gamera koji nisu spremni da plate tako visoku sumu za jednu tastaturu. Taj pritisak na tržište je srećom uzrokovao da i poznatija imena počnu da nude budžetske verzije svojih tastatura, a Logitech je možda i najduže odolevao, delom i zbog toga što su verovatno najjači brend u tom segmentu i sasvim im dobro ide sa G serijom.
    
   logitechi1s.jpg
    
   Ipak, kompanija je nedavno rešila da i to promeni, pa su nam se na testu našle dve sveže tastature, Logitech G413 SE i G413 TKL SE, a kod kojih ova oznaka SE, odnosno što mi volimo da kažemo “siroma edition” ukazuje da je u pitanju povoljnija varijanta postojećih G413 tastatura.
    
   Pa hajde da vidimo šta to nude ova dva modela i gde su kompromisi u odnosu na regularne ne-SE varijante.Najpre da kažemo da je u pitanju praktično identična tastatura, ali u dve varijante, standardnoj i TKL, odnosno TenKeyLess, tj. u bukvalnom prevodu deset tastera manje jer je na toj verziji izostao numerički deo na desnoj strani.
    
   Iako smo očekivali da SE varijante dođu sa nekom vidnom razlikom u kvalitetu u odnosu na regularne, možemo reći da su kvalitet materijala i izrada na visokom nivou koji i očekujemo od Logitech-a. Ova dva modela možda ne ostavljaju baš premijum utisak poput nekih od dvestotinak evra, ali daleko od toga da imamo bilo kakvu konkretnu zamerku po pitanju izrade i materijala. Baza tastature sa gornje strane, odnosno ispod tastera je izrađena od aluminijuma, crno anodiziranog sa brušenom teksturom, dok je telo tastature sa donje strane od plastike, sa zaobljenim ivicama koje ostavljaju lep utisak, iako tastaturu istina i nećete baš držati u rukama, nego na stolu.
    
   logitechi2s.jpg
    
   Na donjoj površini su i 5 gumenih stopica za sprečavanje klizanja, kao i dve platforme za podizanje nagiba koje možete podići po želji. Što se tiče ukupnih dimenzija, obe tastature su vrlo kompaktne, pa je prostor oko samih tastera minimalan, odnosno tastatura zauzima taman toliko mesta na stolu koliko je neophodno za tastere pune veličine i tek oko 5mm više sa svake strane. Dobra strana ovoga je što je tastatura relativno zgodna za korišćenje i bez oslonca za dlanove, jer nema prednje ivice koja vam može smetati.
    
   Kako su prekidači montirani na aluminijumsku bazu, tasteri i kapice su u potpunosti iznad površine, što je po našem mišljenju modernije rešenje po pitanju izgleda, ali i praktičnije za održavanje, jer možete jednostavno poskidati kapice, očistiti njih i kompletnu bazu i uvek imati tastaturu koja izgleda kao nova. Pritom, ovakav dizajn je i otporniji na slučajno prosipanje, što je bitno za dugotrajnost, pogotovo ne tako jeftinih periferija. Kad smo kod dugotrajnosti, Logitech ističe da su kapice tastera izrađene od PBT-a, odnosno polibutilen tereftalata za razliku od uobičajene ABS plastike od koje se npr. prave i Lego kocke, što bi po njihovim rečina trebalo da pruži veću mehaničku izdržljivost na habanje.
    
   logitechi3s.jpg
    
   Svi koji intenzivno koriste tastature za gaming verovatno znaju da se WASD tasteri brzo izližu tokom upotrebe, pa bi ovo verovatno trebalo biti rešenje tog problema, mada naravno nemamo načina da to proverimo u ovom kratkotrajnom testu. Kapice su standardne veličine i sa finom teksturom koja daje lep osećaj na dodir i smanjuje klizanje prstiju, a na njima se nalaze transparentne oznake slova i brojeva kroz koje prolazi osvetljenje koje je u ovom slučaju rešeno na malo drugačiji način nego kod većine aktuelnih gaming mehaničkih modela.
    
   Naime, jedan deo baze prekidača je dizajniran sa prorezom kako bi svetleća dioda ispod prekidača direktno osvetljavala kapicu tastera sa donje strane, odnosno ne kroz sam prekidač. Rezultat ovoga je da je svetlo prilično jako, pa su oznake tastera vrlo jasne i vidno osvetljene čak i danju. Ovo je ujedno i neophodno, jer su oznake na tasterima takve da se uopšte ne vide kada je svetlo ugašeno, pa će vam ono biti neophodno uvek. Dobra vest je da je moguće podešavanje jačine svetla u tri koraka koji su dobro odmereni, od taman dovoljnog koje izgleda kao bele štampane oznake do baš jakog i jasnog svetla.
    
   Tu dolazimo i do prvog kompromisa – u eri RGB-a gde se taj vid osvetljenja stavlja na praktično sve uređaje, Logitech se u ovom slučaju odlučio samo za obično belo svetlo. Ovo se možda neće dopasti nekim korisnicima, ali iz ličnog iskustva, RGB ume i da dosadi, pa bismo bili sasvim zadovoljni i ovakvim osvetljenjem. Naravno recite nam kakva su vaša razmišljanja o tome u komentarima.
    
   logitechi4s.jpg
    
   Da ne bude da je baš obično osvetljenje, pored podešavanja jačine su tu i efekti poput pulsiranja, trčećeg svetla i nasumičnog uključivanja tastera, što ukazuje na to da je osvetljenje nezavisno po svakom tasteru, kao i kod naprednijih RGB varijanti.
    
   Tu dolazimo do još jednog kompromisa – kontrola osvetljenja je moguća samo putem kombinacije tastera, a ne i putem softvera, pošto je ovim SE modelima uskraćena mogućnost korišćenja Logitech G-Hub softvera. S obzirom na jednostavnost osvetljenja to i nije neki problem, ali to sa sobom povlači i nemogućnost programiranja funkcija tastera i macro-a, što već jeste nešto što možemo uzeti kao ozbiljniju zamerku. Ovi modeli su očigledno namenjeni onima koji ne koriste te naprednije funkcije i jednostavno žele kvalitetnu tastaturu, što verovatno predstavlja i većinu korisnika, čak i među gamerima, naravno sve dok su spremni da se odreknu i RGB šareniša.
    
   Iako programiranje tastera nije moguće, na tastaturi su dostupne najbitnije multimedijalne prečice kojima pristupate putem Fn tastera i jednog od funkcijskih tastera. Tačnije svih dvanaest funkcijskih tastera ima neku dodatnu funkciju, od kontrole svetla, pozivanja kalkulatora i pretrage, prekakanja pesama i podešavanja jačine zvuka.
    
   logitechi5s.jpg
    
   Ono najbitnije u realnoj upotrebi su sami tasteri, a i tu imamo određeni kompromis, pošto umesto Logitech-ovih sopstvenih Romer-G tastera, koji su možda i naši favoriti, a koji dolaze na standardnom G413 modelu, G413 SE i TKL SE koriste Long Hua Brown tastere, koji nude pomalo neobičan osećaj u odnosu na druge braon tastere koje smo probali, napominjemo – ne lošiji, već jednostavno drugačiji.
    
   Ono što nam se kod ovih tastera dopada je taktilni odziv koji daje subjektivno “kvalitetniji” osećaj od nekih drugih braon tastera, jasan i precizan. Takođe su i relativno tihi za ovaj tip tastera.
    
   Pre nego što smo pogledali koji su prekidači u pitanju, imali sam utisak da je u pitanju i korak iznad po pitanju kvaliteta. Ono što nam se manje dopada u odnosu na Cherry MX Brown, Romer-G Tactile ili Outemu ekvivalent je što tasteri deluju dosta tvrđe pri kucanju i zahtevaju malo navikavanja ako ste koristili neko od pomenutih rešenja.
    
   logitechi6s.jpg
    
   Nakon navikavanja možemo reći da je osećaj kucanja vrlo dobar, ali i dalje ostaje činjenica da ovi tasteri zahtevaju malo više “truda” od vaših prstiju. Nekome će se ovo baš i dopasti, nekome verovatno i ne, pa preporučujemo da tastaturu “opipate” u nekoj prodavnici i vidite kako vam leži. U svakom slučaju u pitanju je vrlo specifična i neobična tastatura po ovom pitanju koja predstavlja zanimljivu alternativu zbog izbora tastera i koja će nekim od korisnika biti upravo ono što im treba.Ako rezimiramo razlike G413 SE modela u odnosu na standardni Logitech G413, ono najbitnije – kvalitet i funkcionalnost koje očekujemo od jedne mehaničke tastature su tu, ali korisnici SE modela dobijaju belo svetlo umesto RGB-a, izostaje mogućnost programiranja svetla i tastera, prekidači pružaju nešto drugačiji osećaj, kabl je običan, bez pletene izolacije i nema dodatnog USB porta na samoj tastaturi za povezivanje Flash-a ili drugih uređaja. I da, još jedna stvar – podržan je 6-key umesto n-key rollover, pa tastatura registruje 6 istovremenih pritisaka, a ne beskonačno, što je za većinu korisnika, osim možda najzahtevnije gamere u specifičnim situacijama kada koriste dve ruke sasvim okej.
    
    
    
   Ako je negde trebalo praviti kompromise zbog niže cene, za naš ukus je Logitech odabrao dobro, mada smo sigurni da će svako imati različito mišljenje, pa nam recite u komentarima šta od ovih funkcija bi vama bilo bitno?
    
   Problem je zapravo što je razlika u ceni između običnog G413 i SE modela na domaćem tržištu samo 900 dinara, odnosno 7.6€, pa je apsolutno razumno doplatiti toliko i dobiti sve ono navedeno. Da je razlika veća, npr. 30-ak evra, to bi već bila druga priča, ali ovako kako je, standardni G413 će se prodavati više sve dok bude dostupan ili razlika u ceni u odnosu na SE ne bude značajnija. 
    
   Kad smo kod cena, G413 SE u domaćim prodavnicama košta oko 10599 dinara, odnosno oko 90€, dok je cena G413 TKL SE verzije 9299 dinara, odnosno oko 79€.
    
   Korisna adresa: Logitech G413 SE i G413 TKL SE

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi