Logitech G512 i G513 CARBON (Video)

Logitech G512 i G513 CARBON (Video)

Iako smo na tržištu mehaničkih gaming tastatura do sada videli praktično sve što je moguće ponuditi, za kvalitet čini se uvek ima mesta. Ovog puta, na testu su nam se našle dve veoma slične tastature iz Logitech G serije koje nude visoku udobnost i relativno sveden dizajn koji će jednako odgovarati gejmerima i ostalim korisnicima.

  Sadržaj

   Prošlo je celih 6 meseci od našeg prethodnog testa neke gaming tastature, pa smo rešili da vam ovog puta predstavimo dva modela, vrlo slična, a koji opet nude čak 6 različitih opcija za praktično svačiji ukus.
    

    
   U pitanju su Logitech G512 Carbon i G513 Carbon – mehaničke gaming tastature koje će pored gamera sigurni smo interesovati i sve ostale korisnike računara.
    
   Tastatura je uz monitor i miša jedan od najbitnijih uređaja za interakciju sa digitalnim sadržajima i njena udobnost i kvalitet itekako utiču na utisak u svakodnevnom radu i zabavi. U tom smislu, tastature sa mehaničkim prekidačima su se pokazale kao najbolji izbor zbog svoje konzistentnosti i generalno dobrog kvaliteta čak i na povoljnijim modelima.  Naravno, kada pričamo o kvalitetu, Logitech je tradicionalno jedan od najboljih izbora kao kompanija sa dugom tradicijom koja dosta ulaže u razvoj periferija, a naročito kroz svoju G seriju prevashodno namenjenu gamingu.
    
   tech1s.jpg
    
   Do sada smo videli dosta njihovih modela na testu, a danas smo u prilici da vam predstavimo G512 Carbon sa cenom od oko 16.000 dinara ili 138€ na domaćem tržištu, kao i G513 Carbon čija je cena oko 22.000 dinara, t.j. 190€. 
    
   Vizuelno, oba modela su praktično identična i krasi ih jednostavnost i čiste linije, bez ikakvih egzibicija i nepotrebnih detalja, kao i naravno besprekorna izrada, što i očekujemo od Logitech-a u ovoj klasi.
    
   tech2s.jpg
    
   Gornja površina tastature je zapravo aluminijumska ploča sa teksturom brušenog metala i gunmetal sivom bojom, koja crnim tasterima daje blagi kontrast, a što svakako izgleda dosta bolje, zanimljivije, pa i elegantnije nego potpuno crna varijanta. Pored Carbon, u ponudi je i Silver varijanta koja je identična, osim što je gornja ploča u dosta svetlijoj metalik nijansi. Jedini detalji pored tastera su G logotip u desnom gornjem uglu, kao i dva indikatora za Caps i G lock.
    
   Kako su prekidači montirani direktno na gornju ploču, kapice tastera su naravno izdignute u odnosu na površinu, i čini se primetno lakše nego što je uobičajeno, sa vrlo jasnim i lepo definisanim oznakama kroz koje izvire Logitech Lightsync osvetljenje. Samo osvetljenje nam je dobro poznato sa drugih Logitech uređaja i nudi individualno osvetljenje svakog od tastera u nekoj od 16.7 miliona boja, kao i osam različitih efekata uključujući i reagovanje na zvuk ili sadržaj ekrana. Sve ovo je moguće podesiti u Logitech G Hub softveru, a ukoliko imate još neki Logitech uređaj koji podržava Lightsync, poput npr. Miša ili zvučnika, moguće je i sinhronizovati osvetljenje između njih kako bi sve svetlelo u istom stilu.
    
   tech3s.jpg
    
   Donji deo tastature je izrađen od plastike, sa četiri gumene podloške u uglovima koje sprečavaju klizanje po površini stola, kao i dve stopice kojima je moguće tastaturu postaviti pod određenim uglom u odnosu na podlogu. Kabl tastature je solidnog promera i obložen gustom pletenom zaštitom, a na njegovom kraju se nalaze dva konektora – jedan za povezivanje same tastature, a drugi za vezu računara sa USB portom koji se nalazi na zadnjoj ivici tastature, a koji praktično služi kao jednoportni HUB za lak pristup.
    
   Sve pomenuto važi za G512 i G513, a glavna razlika između ova dva modela je što uz G513 dolazi i odvojivo odmorište za dlanove, koje je prekriveno veštačkom kožom (koja ga ujedno čini i otpornim na tečnost) i ispunjeno memorijskom penom odlično odmerenog umerenog otpora koja je izuzetno udobna i za naš lični ukus definitivno vredan dodatak. Sa odmorištem za dlanove, kucanje je vrlo udobno u oba položaja, i potpuno ravnom i sa blagim nagibom i u tom smislu nas podseća na legendarne Microsoft ergonomske tastature, ali u tradicionalnom umesto u izlomljenom formatu.
    
   tech4s.jpg
    
   Druga razlika između dva modela je što uz G513 dolaze i dodatne kapice, kao i alat za njihovo uklanjanje. Fabričke kapice su tradicionalnog oblika sa blagim ulegnućem u sredini, dok su dodatne u ovom slučaju sa ravnim definisanim linijama oko ulegnuća i namenjene samo tasterima koji se obično koriste za gaming.
    
   Što se prekidača tiče, na oba modela na raspolaganju su vam po tri varijante, pa treba obratiti pažnju prilikom kupovine i izabrati onu koja vam najviše odgovara.
    
   tech5s.jpg
    
   Logitech umesto Cherry MX ili nekih alternativa koristi sopstvene GX tastere, koji su što se osećaja pod prstima tiče makar egal, ako ne i bolji od odgovarajućeg Cherry MX modela. Doduše, kodiranje po bojama je identično kao i kod drugih proizvođača, pa su tako GX Red prekidači potpuno linearni i bez taktičnog odziva, GX Brown sa taktilnim odzivom ali bez klika, i GX Blue sa klikom i taktilnim odzivom.
    
   Na našem testu se ovog puta našao jedan model sa crvenim tasterima, koji i u ovom slučaju nude najbrži odziv za gaming, naročito u kombinaciji sa vrlo laganim kapicama tastera, kao i jedan sa braon tasterima koji su se pokazali kao nešto tiši i sa većim otporom, ali vrlo dobri za kucanje, pa i generalno korišćenje. Treću opciju nismo imali prilike da probamo, ali nema sumnje da će oni biti izbor onih kojima ne smeta glasnoća, a unose dosta teksta i žele ultimativni osećaj pri kucanju.
    
   tech6s.jpg
    
   Što se dodatnih opcija tiče, iako je tastatura spolja naizgled jednostavna, bez dodatnih specijalnih tastera, Logitech G HUB softver zapravo omogućuje prilično opcija za konfigurisanje, podešavanje i olakšavanje gaminga i posla. Moguće je onemogućiti određene tastere poput Windows ili bilo kog drugog po vašem izboru kako vam ne bi smetali u određenoj igri, reprogramirati funkcije bilo kog tastera i dodeljivati neku drugu funkciju ili macro. Fn taster vam omogućuje i pristup dodatnim funkcijama nekih od tastera, dok uključivanje G-Lock-a pretvara sve funkcijske tastere of F1 do F12 u G tastere kojima takođe možete dodeliti zasebne funkcije po želji. Sve u svemu, G512 Carbon i G513 Carbon su ono što i očekujemo od Logitech-a – izuzetno kvalitetni i dobro dizajnirani proizvodi koji jednostavno rade to što im je posao, a pritom nude i puno dodatnih mogućnosti. 
    

    
   Od ova dva modela, G513 nam se više dopao zbog odmorišta za dlanove, ali se postavlja pitanje da li taj dodatak, kao i dodatne kapice za tastere vrede razlike u ceni od oko 50€.
    
   U svakom slučaju, oba modela su vrlo kvalitetna stvar koja će vas sigurno dugo i lepo služiti, pa ako želite dobru mehaničku tastaturu, vredi razmotriti ono što G512 i G513 imaju da ponude. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra