Logitech G815 i G915 gejming tastature (Video)

Logitech G815 i G915 gejming tastature (Video)

Nove Logitech tastature možda po prvi put uspešno kombinuju niskoprofilni dizajn i gejming zahvaljujući specijalnim prekidačima sopstvene proizvodnje. Rezultat su modeli koji će se jednako dopasti gejmerima i svim ljubiteljima dobrog osećaja pri kucanju.

  Sadržaj

   U vreme kada je PC bio u ekspanziji, a korisnici skloniji trošenju novca na svoj računar nego što je to danas slučaj, najveći entuzijasti su po pravilu sve pare davali na unapređenje hardvera radi nekog promila ekstra performansi, zanemarujući sve što ne ide u samo kućište. Naravno, kako je vreme prolazilo, menjali su se i pogledi na to šta je zapravo bitno i sve manje značaj davao jurenju najnovijeg hardvera, a sve veći udobnosti u radu. Dobar monitor, radni sto, udobna stolica i kvalitetna tastatura i miš su ono što u ogromnoj, ako ne i najvećoj meri utiče na lakoću i prijatnost dugotrajnog rada za računarom. Sve ovo naravno važi i za gejming u jednakoj meri, osim što gejmeri za razliku od, da tako kažemo “običnih” korisnika, zahtevaju i ono nešto više i dodatno kako bi periferije ispunjavale njihove specifične potrebe. Kada su tastature u pitanju, mehanički modeli su se praktično uspostavili kao obavezna stavka u arsenalu zahtevnijih igrača. Preciznost i brzi odziv su imperativ, jer itekako utiču na performanse igrača, a dodatne stavke kao što je osvetljenje i neke specijalne funkcije su korisne, ali i daju konkretnoj tastaturi specifičnosti koje bi vas trebale prelomiti da se odlučite baš za taj model.

   Logitech kao svakako najveće ime u ovom domenu nas je odavno navikao na predstavljanje vrhunskih proizvoda namenjenih gejmerima kroz svoju G seriju. Kada nam je na test stigao ceo jedan paket ovogodišnjih noviteta, znali smo otprilike šta da očekujemo, ali su dve tastature ta očekivanja daleko premašila. Reč je o G815 i G915 modelima.logitechglow13_resize.jpg
   Na prvi pogled, makar na samoj kutiji, ove dve tastature deluju identično. Razlika je zapravo u tome što G815 ima kabl, odnosno zahteva dva USB porta, jer se na gornjoj ivici tastature nalazi i jedan passtrough USB port, dok je G915 bežični model.
   logitechglow15_resize.jpg
   G915 komunicira sa računarom putem Logitech Lightspeed tehnologije koju smo već spominjali u testovima Logitech gejming miševa, a koja nudi veliku brzinu komunikacije, pa samim tim i praktično zanemarljivo kašnjenje (1ms) u odnosu na vezu kablom, što je naravno bitno za jedan proizvod koji je ipak napravljen najpre probirljivim gejmerima. Pored toga, ovaj model podržava i Bluetooth, kao naravno i konekciju micro USB kablom, pa svakako treba pohvaliti fleksibilnost koju ovakva raznovrsnost konekcija nudi. 
   logitechglow14_resize.jpg
   S druge strane, kabl na G815 je iako kvalitetan i sa pletenom zaštitom, prilično krut, pa treba voditi računa da će tastatura zahtevati određeni prostor na stolu ispred sebe, obzirom da kabl nije moguće saviti ili sprovesti sa strane kroz telo tastature. 
   logitechglow20_resize.jpg
   Ovo je doduše razumljivo, obzirom da su obe tastature dosta drugačije od većine modela koje smo do sada imali prilike da viđamo, jer je u pitanju niskoprofilni dizajn sa ukupnom debljinom od svega 22mm. Koliko je zapravo tanka, najbolje se vidi kada je postavite ravno na sto, mada su tu naravno i stopice koje će izdignuti prednji deo i to u dva koraka, odnosno dve različite visine, naravno sa gumiranim delovima koji sprečavaju klizanje.           
   logitechglow18_resize.jpg                                                                                                      
   Kućište tastatura je zaista veoma tanko, ali i impresivne čvrstine koja je rezultat kombinovanja čelične baze, aluminijumske gornje površine i nešto malo plastike u sendviču. Ukupni rezultat je da tastatura nije teška, makar G815 model koji u sebi nema bateriju, ali zaista odaje utisak da je robustna kao tenk, ili neka Lada, što je neočekivano obzirom na izgled.
   logitechglow19_resize.jpglogitechglow11_resize.jpg
   Oba modela dolaze sa tasterima pune veličine i numeričkim delom, ali i pet programabilnih G tastera sa leve strane, koji istina umeju da zbune dok se na njih ne naviknete, jer će vam se često dešavati da umesto Control pritiskate G5. 
   logitechglow35_resize.jpg
   Ovi tasteri su zapravo opremljeni Logitech-ovim GL mehaničkim prekidačima koji su takođe niskoprofilnog dizajna i dostupni su u tri varijante, Linearnoj, koja je osećajem npr. poput Cherry MX red, ali sa plićim hodom i bez koraka ili klika, Taktilnoj koja je neki ekvivalent Cherry MX Brown sa taktilnim odzivom i Clicky varijanta koja podseća na neki Cherry MX Blue, ali sa plićim hodom i kombinacijom klika i taktilnog odziva. Na našem testu se našla jedna Linearna i jedna Clicky verzija. Ovi tasteri poseduju hod od 2.7mm, sa pragom aktivacije od 1.5mm uz silu aktivacije od 50g.
   logitechglow08_resize.jpg
   Prethodni niskoprofilni modeli koje smo imali prilike da probamo se baš nisu proslavili zbog pomalo čudnog odziva i teškog navikavanja, ali nam je već prvi dodir novih Logitech G tastera naterao osmeh na lice. Ukoliko ste nekad bili u prilici da koristite standardne mehaničke tastature sa plavim tasterima, G815 sa Clicky tasterima je relativno srodna jer nudi prepoznatljivi osećaj mehaničkih tastera, ali uz kraći hod koji pruža još brži odziv i nekako direktniju kontrolu kako pri kucanju, tako i u igrama. Čak je i verzija sa linearniim tasterima znatno bolja od sličnih tastera normalnog profila, jer usled kraćeg hoda tasteri imaju manji bočni hod pa je pritisak jasniji i precizniji. Obzirom da su Red linearni tasteri baš i namenjeni gejmingu, ova još brža verzija bi svakako trebala biti pun pogodak u tom smislu, dok će oni koji dosta kucaju možda preferirati klik varijantu.
   logitechglow29_resize.jpg
   Kucanje je izuzetno udobno u oba položaja podešavanja visine, a čak i nekome ko je navikao na nagib, na ovom modelu će verovatno savršeno odgovarati i potpuno ravan položaj, zahvaljujući specifičnim tasterima. Najbolje od svega je što su i kapice tastera zapravo kao na standardnim mehaničkim modelima, samo pliće,  sa uobičajenim oblikom sa blagim udubljenjem na sredini koji je nekako i najprirodniji, pa tastatura ne zahteva neko posebno navikavanje. Bukvalno za par sati ćete se navići na plići hod i odmah biti u prilici da iskoristite prednosti koje on pruža. Kad smo kod kapica, Logitech navodi da su one presvučene oleofobnim slojem koji bi trebao smanjiti količinu bureka koji se na njima zadržava, ali nismo primetili da je to kod ovih modela na nekom višem nivou nego što je uobičajeno.
   logitechglow27_resize.jpglogitechglow02_resize.JPG
   Naravno, tu je i nezaobilazno RGB osvetljenje, pa je svaki od tastera nezavisno osvetljen, a boju, animaciju i efekte možete menjati po svom ukusu u Logitech G Hub softveru. Na raspolaganju vam je čak 16.8 miliona boja, 9 efekata i 5 animacija, pa je malo verovatno da ćete smisliti nešto što ovo osvetljenje ne može da izvede. Kao i sve novije Logitech G periferije i ove tastature podržavaju Lightsync tehnologiju, pa je moguća sinhronizacija osvetljenja sa drugim kompatibilnim periferijama poput Logitech G miševa, zvučnika i slušalica. 
   logitechglow03_resize.JPG
   U G-Hub softveru je moguće i reprogramiranje svakog od tastera, programiranje macro komandi, kao i dodeljivanje specijalnih funkcija poput npr. nekih akcija unutar Discord ili OBS softvera ili sistemskih komandi.
   logitechglow31_resize.jpg
   Iznad funkcijskih tastera se nalaze i tri memorijska tastera, koji doduše nisu mehanički već gumeni membranski, a koji će vam pružiti pristup profilima osvetljenja, ali i dati mogućnost da za svaki od njih izaberete različite funkcije G tastera, što ukupno daje prilično mogućnosti na dohvat ruke tokom igranja ili rada u nekoj od profesionalnih aplikacija. 
   logitechglow25_resize.jpg
   Pored memorijskih, tu je i taster za kontrolu jačine osvetljenja, kao i Game mod taster čijim pritiskom možete isključiti prethodno izabrane tastere poput npr Windows tastera čiji vas slučajni pritisak može ometati tokom igranja.
   logitechglow32_resize.jpgIznad numeričkog dela su još četiri tastera za kontrolu multimedije, a iznad njih valjak koji nudi vrlo finu kontrolu zvuka. Valjak poseduje zupčastu teksturu i linearni hod, pa je moguće i fino  i brzo podešavanje jačine, mada mislimo da bi neki taktilni odziv mogao dati još bolji osećaj pri njegovom korišćenju.
   Sve u svemu, G815 i G915 tastature ostavljaju zaista sjajan utisak i zauzimaju sam vrh među mnogobrojnim tastaturama koje smo imali prilike da probamo. Njihova primarna namena možda jeste gejming, ali osećaj koji daju pri kucanju, kao i fleksibilnost dodatnih tastera ih čine i perfektnim izborom i za korisnike kojima gejming nije prioritet.
   logitechglow38_resize.jpg
   Po našem mišljenju, oba modela zaslužuju preporuku u vidu Highly Recommended nagrade, a potencijalnim vlasnicima ostaje da odluče da li žele bežičnu ili verziju sa kablom, kao i koji od tri tipa tastera najviše odgovara njihovim navikama. Što se cene tiče, ovakvo zadovoljstvo naravno nije jeftino, pa se G815 kreće oko 225€, dok je G915 blizu 280€. 
    
   Prednosti:

   Izvanredan osećaj i odziv zahvaljujući GL Low-Profile tasterima

   Visok kvalitet izrade

   Fleksibilnost osvetljenja i programabilnih funkcija

    
   Mane:

   Relativno visoka cena

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi