Mega uporedni test tastatura

Mega uporedni test tastatura

Navikli ste na testove 7, 8, 10 uređaja u uporednom testu; ovaj put vas čeka iznenađenje! Dugo na Benchmarku nije bilo uporednih testova računarskih tastatura, a naročito ne u ovakvom obliku. Ovoga puta prikupili smo preko trideset veoma različitih modela i ukrstili im koplja – koliko je to moguće u ovolikom opsegu cena i upotrebljivosti. Tu su tastature od klasičnih jednostavnih modela za svaki dan pa do „opasnih“ igračkih teškaša koji izgledaju kao da je celokupan računar sadržan u njima, a cenovni opseg ide od hiljadu pa do čak 22.000 dinara. Dakle, bukvalno za svakog ponešto. Pa, krenimo...

  Sadržaj

   Ivan Todorović Kako smo testirali Tastature spadaju u onu računarsku opremu koja se prosto mora opipati i dobro propustiti kroz šake kako bi se stekao pravi utisak o kvalitetu i upotrebljivosti. Zato smo  ih upravo tako i testirali u praksi – opis svake tastature otkucan je upravo na toj tastaturi. Kako je autor ovih redova stari “tastaturni” veteran, nije izostalo ni dodatno muštranje u vidu pozivanja brojnih sistemskih prečica u Windowsu, čisto tastaturnog rada u Total Commanderu i sličnih primena koje su od značaja kada se ozbiljno bira tastatura za svakodnevni rad. Jedini izuzetak bila je bluetooth tastatura sa testa, koja je isprobana na Android telefonu. Trudili smo se i da izbegnemo previše ponavljanja, pa su neki opisi kraći od drugih, iako se suštinski radi o veoma sličnim tastaturama. U tim slučajevima, sve što smo “prećutali” u opisu neke tastature, podrazumeva se da je isto ili veoma slično kao u slučaju prethodne.

   Što se tiče zagriženih igrača, njima je jako bitan podatak koliko simultano pritisnutih tastera je tastatura u stanju da registruje. Za te potrebe koristili smo program Keyboard Tester, s tim što su podaci dati u obliku od-do, jer tastature nemaju jedinstvenu matricu da detekciju pritisaka pa jako zavisi u kom delu tastature i koliko je daleko udaljeno ono što ste istovremeno pritisnuli. Prateći softver Mnoge tastature, a naročito skuplji igrači modeli, stižu sa pratećim softverom koji omogućava dodatna podešavanja, poput remapiranja tastera, snimanja makroa, podešavanja boje pozadinskog osvetljenja i slično. Ovakav softver se jednom instalira i nadalje „čuči“ u sistemskom tray-u i možete ga pozivati na klik. Kod nekih tastatura, deo funkcija (poput snimanja i pozivanja makroa, rešen je i hardverski, pa nije potrebno da napuštate igru kako biste aktivirali određeni makro u pratećem softveru. Pamćenje makroa moguće je zahvaljujući ugrađenoj programabilnoj memoriji u kojoj se čuvaju podešavanja, pa će „hardverski“ makroi biti zapamćeni i ako tastaturu prenesete na neki drugi računar.

   Uglavnom, za sve prateće programe važi da su sasvim dobro rešeni, ne troše previše sistemskih resursa, jasnog su dizajna i pokrivaju sve što treba, tako da smo zadovoljni tim aspektom. Naravno, ovaj softver ne predstavlja drajver za tastaturu i ona će sasvim normalno funkcionisati u osnovnom režimu, ali je nekim funkcijama (poput pomenutog podešavanja boje pozadinskog osvetljenja) najčešće moguće pristupiti samo preko dodatnog softvera.


    
    Dok drugi proizvođači često “šaraju” u pogledu stila svojih miševa i tastatura, Razerova igračka oprema prilično je ujednačenog dizajna, što ne ubrajamo u loše osobine. Kompanija ima igrađen stil i cilja na okorele igrače specifičnog ukusa, a koliko možemo da konstatujemo, sasvim im dobro ide. Tastatura Anansi predstavlja zanimljiv spoj „opasnog“ gejmerskog dizajna i nekih konzervativnih, ali proverenih rešenja.

   Na prvom mestu moramo pohvaliti klasičan raspored tastera – nema neugodnih eksperimenata, tasteri su širine taman koliko treba, isto važi i za razmak između logičkih grupa tastera na tastaturi, pa će prelazak na Anansi u tom pogledu biti krajnje bezbolan (nama je trebao ceo minut da postignemo uobičajenu brzinu kucanja i odsustvo grešaka). Zanimljivo je što tasteri imaju dubok hod i pružaju sasvim solidan otpor tokom pritiskanja, što podseća na klasične tastature od pre 15-20 godina koje su svojevremeno bile vrlo hvaljene od strane PC veterana. Zato će tastatura tokom kucanja biti nešto bučnija u odnosu na „mekanu“ konfekciju, ali zato pod prstima nema osećaja da radite sa nečim za šta je proizvođač već u startu zamislio da bude potrošna oprema. Odozdo se nalaze velike papučice koje sprečavaju proklizavanje, a i sama tastatura nije preterano lagana, tako da je teško zamisliti situaciju kada bi Anansi tek tako mogao da sklizne sa stola.

   Za tvrdokorne igrače, tu je nekoliko dodataka. Iako generalno ne podržavamo bilo kakvo ubacivanje tastera levo od „Tab“-a, jer to najčešće zbunjuje sve koji vladaju „slepim kucanjem“, na Anansiju nema preterivanja pa se dodatak svodi na pet programabilnih tastera, pa navikavanje ne predstavlja traumatično iskustvo. Ispod „Space“-a nalazi se sedam niskih i ne tako primetnih dugmiča koji se lako dohvataju levim palcem. Osim za igre, ove tastere možete isprogramirati i za neke korisne funkcije na desktopu (recimo, kao Shift+Alt za brzo menjanje između engleske i srpske tastature). Dalje, Razer se hvali skeniranjem tastera učestalošću od hiljadu herca, što će pokriti i najbrže akcione igre. Tasterima je moguće dodeliti pozadinsko osvetljenje u konkretnoj boji ili sa pretapanjem u celokupnom spektru što se ne sreće tako često, a tu je i organizacija podešavanja u profile koji se mogu učitavati po želji, kao i snimanje tastaturnih makroa.

   Sve ovo ima svoju cenu –sto evra svakako deluje kao suludo visoka cifra za jednu tastaturu, ali posle nekog vremena korišćenja zaključili smo da ovakva oprema ipak ne može da košta malo. Ovo je model koji se kupuje jednom u X godina, pa ako imate sklonosti ka video igrama i želite da to bude jasno svakome ko prođe pored vašeg kompjutera, nije zgoreg častiti sebe uz dobar povod. Za:
   Veoma kvalitetna izrada Klasičan raspored tastera Potpuno podesivo pozadinsko osvetljenje
   Protiv:
   Cena (uslovno rečeno) Dodatni tasteri levo od Tab-a Ne tako velik broj simultanih pritisaka u poređenju sa drugim modelima
   Keyboard tester: 4-6 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Razer Lycosa (9.999 dinara) Tastatura Lycosa primetno se razlikuje od prethodnog modela. Umesto visokih tastera, ovi su daleko „plići“, a pritom su presvučeni gumenom teksturom tako da su pod prstima nešto mekši od onih na Anansiju. Naravno, otpor koji pružaju i dojam čvrstine koji ostavljaju daleko su ispred najjeftinijih modela koji se prodaju budzašto, tako da osećaja kvaliteta tokom rada ima u obilnim količinama.

   Raspored tastera je potpuno klasičan i nema dodatnih igračkih tastera, što zdušno pohvaljujemo, a i ukupan izgled dosta se razlikuje od „svemirski brod“ varijante kojim se odlikuje Anansi. Kao što rekosmo, Lycosa nema nikakve gejmerske prečice levo i ispod glavnog bloka tastera, dok je prisutna samo nekolicina vrlo diskretno postavljenih senzora iznad numeričke tastature koji vrše ulogu multimedijalnih komandi (zaustavljanje, pauziranje, premotavanje muzike i slično, uz taster za isključivanje pozadinskog osvetljenja. Za pohvalu je veliko podnožje za dlanove koje drastično olakšava duge daktilografske sesije.

   Cena je i dalje možda previsoka za jednu tastaturu, ali će mnogi ceniti to što je Lycosa uspela da spoji futuristički šmek sa izgledom koji nije napadan i verovatno cilja na malo starije igrače. Takođe, ovo je tastatura i te kako upotrebljiva za daleko ozbiljnihe poslove od igranja, tako da joj nismo uspeli naći nedostatak koji bi bilo koga odvratio od kupovine, pa zaslužuje našu preporuku.
   Za:
   Veoma kvalitetna izrada Klasičan raspored tastera Pozadinsko osvetljenje
   Protiv:
   Cena (uslovno rečeno) Ne tako velik broj simultanih pritisaka u poređenju sa drugim modelima
   Keyboard tester: 4-6 simultanih pritisaka (zavisno od zone)
    
    Tastatura Arctosa na prvi pogled izgleda kao gotovo identična kopija Lycose, ali samo na prvi pogled. Jedino što deli sa snažnijom i skupljom braćom jeste skeniranje pritisnutih tastera učestanošću od hiljadu herca, dok je na svemu ostalom prisutna degradacija u manjoj ili većoj meri. Doduše, Razer to ni ne krije, pa je na pakovanju jasno obeleženo da se radi o „entry“ modelu. Na prvom mestu, nema diskretnog pozadinskog osvetljenja tastera, koje je i te kako od pomoći ako često kucate umorni u mraku. To ne bi predstavljalo toliki problem da nije lampica koje predstavljaju indikaciju pritisnutih tastera Caps/Num/Scroll Lock, a koje sijaju toliko jako da predstavljaju neugodnost za oči čak i u osvetljenoj prostoriji, a kamoli u mraku. Na prethodna dva modela pozadinsko osvetljenje je daleko prijatnije i ni slučajno ne smeta u radu, tako da Arctosa definitivno nema čime da se pohvali na ovom polju.

   Masa cele tastature deluje nešto manja nego kod Lycose, dok je i sam osećaj pod prstima „plastičniji“ i ovaj model u radu ostavlja utisak kao da košta prilično manje para. Takođe, broj tastera koje je moguće simultano pritisnuti više varira u zavisnost od tastaturne zone nego kod skupljih modela, mada je i dalje sasvim dovoljan za sve igračke potrebe. U kolonu „plus“ beležimo klasičan raspored tastera i ponovo veliko podnožje za dlanove, ali to nije dovoljno da nadomesti nepogodan odnos uloženog i dobijenog. Prethodna dva modela jesu vrlo skupe tastature, ali je kvalitet na izuzetno visokom nivou i brzo ćete prežaliti to što ste potrošili na njih, dok cenu od šest hiljada dinara Arctosa ne može da opravda.
   Za:
   Klasičan raspored tastera
   Protiv:
   Kvalitet ne opravdava cenu Prejaka svetlost lampica indikatora Nedostatak pozadinskog osvetljenja (za ovu cenu) Ne tako velik broj simultanih pritisaka u poređenju sa drugim modelima
   Keyboard tester: 3-6 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Razer Marauder (13.990 dinara) Miševi i tastature sa tematikom popularnih video igara nisu ništa novo, a model Marauder namenjen je ljubiteljima igre Starcraft 2. Moramo priznati da je Razer sa dizajnerske strane napravio sjajan posao, počev od karakterističnog fonta kojim su ispisani dugmići, pa do ivica i boja koje su sasvim u duhu ove fenomenalne strateške igre. Osim pozadinskog osvetljenja na samim tasterima (i to u bilo kojoj boji), tu je i osvetljenje koje izbija sa ivica, tako da u zamračenoj prostoriji ostavlja krajnje impresivan utisak. Sami tasteri su visokog profila, pružaju relativno blagi otpor i ostavljaju dobar osećaj pod prstima, pošto su blago teksturirani i nema govora o goloj, glatkoj plastici kao na jeftinim modelima.

   Kako se radi o skupom igračkom modelu, Marauder (inače zemljanska jedinica u igri Starcraft 2) pored klasičnog snimanja makroa putem Razerovog softvera omogućava i snimanje makroa u letu (npr. u toku igranja), što može biti korisno ako utvrdite da često ponavljate jednu istu akciju, a ne izlazi vam se iz igre. Jedina, uslovno rečeno, neugodnost jeste početno navikavanje na odsustvo bloka tastera između numeričke tastature i „Enter“-a – kursorski tasteri integrisani su sa numeričkom tastaturom i potrebno je neko vreme da formirate mahinalni pokret ka odgovarajućem delu tastature, ali smo se mi navikli relativno brzo.

   Za pohvalu je i to što nema nikakvih dodatnih tastera van uobičajenog skupa sa neugodnim rasporedom, a kada uzmemo u obzir veoma kvalitetnu izradu, možemo samo da konstatujemo da se radi o jednom rasnom igračkom modelu. Nažalost, sve to ima svoju cenu.
   Za:
   Veoma kvalitetna izrada Klasičan raspored tastera Potpuno podesivo pozadinsko osvetljenje
   Protiv: Cena (uslovno rečeno)
   Keyboard tester: 2-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Razer BlackWidow Ultimate (15.999 dinara) Najskuplja Razerova tastatura na ovom testu veoma je interesantna po tome što ima mehaničke tastere, što su inženjeri doslovno shvatili pa tasteri ispuštaju veoma glasan „klik“ pri pritisku. O ovome imamo pomešane utiske – iako efektno za ljubitelje akcionih video igara, apsolutno je neprihvatljivo ako vam među redovne aktivnosti na računaru spada i unos teksta, a u prostoriji u kojoj to radite ima još ljudi. Pre ili kasnije (verovatno pre) bićete udaljeni iz prostorije.

   Osim izvedenog USB porta što nije retkost među skupljim modelima, „crna udovica“ ima i izvedene stereo konektore za mikrofon i slušalice. Naravno, signal se ne prenosi do tastature bežično, već se na glavnom kablu nalaze i odgovarajući stereo priključci koje utačinjete u kućište ili laptop, a tastatura samo glumi „produžni kabl“. Što se tiče igračkih karakteristika, nije smelo izostati snimanje makroa u letu, a pozadinsko osvetljenje podesivo je u četiri nivoa direktno sa tastature. Za one koji imaju omiljene igre u kojima provode dosta vremena, moguće je napraviti profile gde ćete odrediti koji će tačno tasteri biti osvetljeni, što je i te kako korisno ako igrate video igre u mraku.

   S obzirom na vrhunski kvalitet izrade i sve očekivane igračke „featurese“ koje ova tastatura nosi, ne možemo joj naći nikakvu konkretnu manu osim pomenutog glasnog „škljocanja“ tastera na pritisak. Nama se to definitivno nije svidelo, ali će se nekome možda i svideti. Razer je stoga bio dovoljno dobar da na samom pakovanju napravi pravougaoni otvor, pa možete isprobati zvuk i osećaj pod prstima bez potrebe da tražite od prodavca da vam raspakuje celu tastaturu.
   Za:
   Vrhunska izrada Klasičan raspored tastera Veoma visok nivo softverske podesivosti Podesivo pozadinsko osvetljenje
   Protiv:
   Cena (uslovno rečeno) Neprijatno glasno škljocanje tastera Dodatni tasteri levo od Tab-a
   Keyboard tester: 3-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone)
    A4Tech važi za proizvođača sa opremom cenovno nešto iznad konfekcijskog nivoa, ali neki od njihovih uređaja zaista imaju sjajan odnos uloženo-dobijeno. Tastatura KD-126 predstavlja vrlo dobar model klasičnog rasporeda dugmića, koji su doduše nešto mekši nego što bismo mi to voleli, ali je navikavanje svejedno bilo veoma brzo. Tasteri su inače plitki i oštrih ivica, pa podsećaju na one sa tastatura starijih laptop računara (ali ne čiklet). Broj dodatnih tastera je minimalan i svodi se na pet komada u gornjem levom uglu, obeleženih za multimedijalne funkcije i prebacivanje kompjutera u sleep režim. U gornjem desnom uglu prisutan je taster za uključivanje pozadinskog osvetljenja prijatno plave boje koja u kombinaciji sa osnovnom crnom bojom ovoj tastaturi daje impresivan izgled nalik na mnogo skuplje modele, a pritom daleko olakšava kucanje u mraku.

   Uzevši u obzir razumnu cenu, KD-126 predstavlja više nego korektan model modernog izgleda koji će se dopasti svima osim onima koji preferiraju izrazito čvrste tastere sa većim otporom prilikom kucanja.
   Za:
   Klasičan raspored tastera Pozadinsko osvetljenje
   Protiv:
   Ništa naročito (za ovu cenovnu klasu)
   Keyboard tester: 2-4 simultanih pritisaka (zavisno od zone) A4Tech X7 G300 (1.590 dinara) Ovaj model A4Tech reklamira kao idealan za igraonice i internet kafee, jer je vodootporan i jednostavno se čisti. Ono što je za svaku pohvalu su izuzetno čvrsta konstrukcija i savršeno klasičan oblik i visina tastera, s tim što nema ni reči o pozadinskom osvetljenju, što je ipak osobina karakteristična za skuplje modele. S obzirom da tasterske grupe WASD i kursorske strelice se najbrže „potroše“, odnosno izližu kada su u pitanju igrači, tastatura dolazi sa gumiranim dugmićima na njihovim mestima, što ima dvostruku ulogu – tasteri će biti izdržljiviji, a igrači će lakše moći da repozicioniraju ruke u slučaju da moraju da ih nakratko sklone.

   Upadljivo crvena boja gumiranih tastera može smetati onima koji nisu baš toliko zagriženi igrači, pa je A4Tech napravio pravi potez time što je u paket uključio klasične varijante ovih tastera, tako da ih možete samostalno zameniti bez po muke. Time se G300 jednostavno pretvara u potpuno uobičajenu tastaturu konzervativnog dizajna. Ako ste ljubitelj ovakvih modela sa visokim dugmićima koji ispuštaju zvuk tokom kucanja, želite da budete bezbedni od prolivanja tečnosti, a pritom raspolažete jako ograničenim budžetom, X7 G300 zaslužuje apsolutnu preporuku. Napominjemo da smo na testu imali model sa PS/2 priključkom, dok USB varijantu nije moguće pronaći kod nas.
   Za:
   Klasičan raspored tastera Gumirani WASD i kursorski tasteri koji se mogu zameniti klasičnim verzijama Otporna na prolivanje tečnosti Povoljna cena za ovaj kvalitet
   Protiv:
   Ništa (za ovu cenovnu klasu)
   Keyboard tester: 2-4 simultanih pritisaka (zavisno od zone) A4Tech X7 G800 (2.190 dinara) Skuplji model nedvosmisleno ostavlja utisak igračke tastature. Ponovo se radi o klasičnim visokim tasterima, mada su ovoga puta logičke grupe tastera nešto zbijenije. Ne dopada nam se to što je Delete-End-PgDn blok odmah iznad kursorskih strelica, što ponekad zbunjuje one koji bez gledanja rade na tastaturi. A4Tech je pribegao postavljanju gejmerskih dugmića-prečica levo od Tab-a, ali je to izveo na pametan način – radi se o manje upadljivim i vrlo plitkim tasterima koji ne narušavaju “monolitnost” ostatka tastature, tako da nema zbunjivanja za veterane slepog kucanja.

   Desno od numeričkog bloka nalaze se programabilni multimedijalni tasteri, dok “dedicated” gejmerskih dugmića ima ukupno petnaest, a deo se nalazi ispod Space-a za brzo dohvatanje levim palcem. Iznad numeričkog bloka su kontrolni tasteri kojima povećavate učestanost skeniranja pritisnutosti, što može biti od koristi u pojedinim igrama. Kao kod prethodnog X7 modela, i ovde su WASD i kursorske strelice podrazumevano u gumiranoj varijanti, a u pakovanju stižu klasični tasteri za one koji bi voleli klasičniji izgled tastature (koliko je to moguće s obzirom na sveukupan dizajn). Lepo je što tastatura sadrži ugrađeno ležište za dlanove, ali je mali propust što je ono previše kratko, tako da u radu nismo osetili nikakve prednosti u odnosu na tastature bez ležišta.

   X7 G800 nije naročito skupa tastatura, ali se suštinski ne razlikuje od modela G300, ako ne računamo dodatne tastere za prečice u video igrama. Izgled i kvalitet dugmića na G800 i G300 su maltene identični i u oba slučaja ne postoji pozadinsko osvetljenje, tako da ne vidimo zašto biste se odlučili baš za ovaj model pored živog G300 ako tastaturu kupujete za sebe. Međutim, G800 može biti vrlo pristojan poklon nekom mlađem igraču koji polaže na izgled svog računara, a da finansije ne trpe previše. Čvrsta konstrukcija i otpornost na tečnost obezbediti dovoljno dug rok trajanja takvom poklonu.
   Za:
   Klasičan raspored tastera (u najvećoj meri) Gumirani WASD i kursorski tasteri koji se mogu zameniti klasičnim verzijama Otporna na prolivanje tečnosti
   Protiv:
   Ako niste MMO igrač, nema suštinske razlike u odnosu na jeftiniji G300
   Keyboard tester: 2-4 simultanih pritisaka (zavisno od zone)  Cooler Master do pre nekoliko godina nije bio tako snažno ime na polju igračkih periferija, ali je agresivan marketing učinio svoje pa sada svako ko se interesuje za gejming zna da ova firma nudi miševe i tastature namenjene zagriženim igračima. QuickFire Pro je interesantan po tome što izgleda kao neki od računara iz osamdesetih godina prošlog veka – retrofuturistički dizajn ogleda se u visokom profilu tastature i vrlo visokim tasterima koji su bazirani na mehaničkim CHERRY MX mikroprekidačima. PC veterani sigurno se sećaju Cherry tastatura od pre petnaestak godina, koje su bile bazirane na ovakvom sistemu – ista firma sada prodaje i odgovarajuće mikroprekidače koje drugi proizvođači ugrađuju u svoje modele. Inače, postoji četiri QuickFire Pro modela sa različitim tipovima mikroprekidača. Mi smo na testu imali „crveni“ model koji se odlikuje niskim nivoom mehaničkog otpora i linearnim hodom.

   Raspored tastera je klasičan da ne može biti klasičniji. Sve dodatne funkcije vrše se kombinovanjem funkcijskog tastera sa uobičajenim dugmićima, tako da nema „smetala“ u vidu gejmerskih tastera. Privikavanje je zbog toga ekspresno. Šti se tiče igračke funkcionalnosti, tu je za ovu klasu već uobičajeno skeniranje tastera učestanošću od hiljadu herca, zatim delimično pozadinsko osvetljenje koje se može podešavati u tri nivoa, odnosno tri veličine površine na tastaturi, kao i aktiviranje igračkog režima kada se isključuje funkcionalnost Windows tastera, kako ne biste nehotično izletali u operativni sistem. Kabl za povezivanje je sa jedne strane klasičan USB 2.0, a sa druge mini USB i može se izvaditi iz tastature radi lakšeg prenošenja. Korisno je to što sa donje strane postoje kanalnice u tri smera, tako da se kabl može izvući napred, levo ili desno, zavisno od toga sa koje vam je strane kućište ili kakav vam je raspored na stolu.

   S obzirom da QuickFire Pro ide u ekstrem što se tiče veličine tastera, nije lako dati preporuku. Nostalgičarima će se ovako nešto verovatno jako svideti, a ni mi nismo ostali ravnodušni, mada moramo priznati da višečasovno kucanje teksta na ovakvom jednom modelu definitivno nije kao na tastaturama prvenstveno namenjenim intenzivnom kancelarijskom radu. Da ne bude zabune, kvalitet izrade je vrlo visokom nivou, ali je najbolje da je pre kupovine probate na licu mesta.
   Za:
   Klasičan raspored tastera Veoma kvalitetna izrada Selektivno pozadinsko osvetljenje Mehanički mikroprekidači
   Protiv:
   Isključivo namenjena igračima Cena (uslovno rečeno)
   Keyboard tester: 6-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Cooler Master QuickFire TK (cena nepoznata) Ovaj model nije ništa drugo do kompaktnija verzija modela QuickFire Pro. Osim nešto manjih dimenzija, manja je i ivica oko dugmića, a izbačen je i blok sa kursorskim tasterima tako da su ostali glavni blok i numerička tastatura, slično kao na laptopovima. Stoga nam sama poenta modela TK nije najjasnija – čemu izrada na nivou zahtevnih igračkih modela, zajedno sa pratećim osobinama, a da se štedi na dimenzijama kao da je u pitanju prenosiva multimedijalna tastatura? Ipak, kada se već štedelo na prostoru, daleko je bolje što je izbačen deo sa kursorskim tasterima nego da je sklonjena numerička tastatura, kao što rade neki drugi proizvođači, tako da TK i dalje zadržava visok nivo upotrebljivosti za neigračke poslove.

   Kompletan test tastature možete pronaći na ovoj adresi, gde je i iskazano opširnije mišljenje redakcije o njoj.
   Keyboard tester: 6-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Cooler Master Storm Trigger (11.990 dinara) Još jedna igračka tastatura iz Cooler Masterove linije Storm takođe ima mehaničke mikroprekidače Cherry, mada su ovoga puta korišćeni MX Black koji navodno pružaju jači otpor u odnosu na MX Red. Ono što smo u radu osetili je neznatno drugačiji hod tastera u odnosu na QuickFire Pro, mada nema neke suštinske razlike u funkcionisanju pa sve što smo rekli za prethodnu tastaturu, važi i za ovu – sjajna za igre gde morate biti stoprocentno sigurni da ste pritisnuli neki taster, dok za višečasovno kucanje ipak zavisi od ličnih afiniteta. Međutim, ogromna prednost u odnosu na QuickFire Pro je što Trigger stiže sa ogromnom podlogom za dlanove koja se može stavljati i skidati po želji, tako da bez problema možete prilagoditi tastaturu svojim navikama ili trenutnim potrebama (igračke sesije, rad u Wordu itd).

   Ovaj model stiže sa programabilnim makro tasterima levo od Tab-a, što vam se može ali i ne mora svideti. Kao i u slučaju QuickFire Pro, ponovo je tu mogućnost definisanja makro sekvenci u letu, što znači da ne morate da napuštate igru kako bi snimili neki redosled tastera – dovoljno je da dve sekunde držite tastere Alt i Storm i možete snimiti sekvencu na neki od tastera po želji. Sjajna stvar je što tastatura glumi i USB hab, a osim dva USB porta tu je i priključak za ispravljač od pet volti, tako da u tastaturu po želji možete zakačiti i veće potrošače. Naposletku, crveno pozadinsko osvetljenje deluje izuzetno lepo i dopadljivo.

   Iako i ovaj model ima paprenu cenu, nalazimo da ipak vredi dodati hiljadu dinara u odnosu na QuickFire Pro tastaturu. Za te pare se dobija funkcionalnost USB haba kao i velika i kvalitetna podloga za dlanove, tako da ovaj model ipak pokriva veću primenu u odnosu na čisto gejmerski QuickFire Pro.
   Za:
   Klasičan raspored tastera Veoma kvalitetna izrada Selektivno pozadinsko osvetljenje Mehanički mikroprekidači
   Protiv:
   Cena (uslovno rečeno) Dodatni tasteri levo od Tab-a
   Keyboard tester: 6-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone)  Logitechove tastature najzastupljenije su na ovom testu, ali ne zato što gajimo neku specijalnu naklonost prema ovom proizvođaču, već Logitech u ponudi ima zaista ogroman broj modela, a pritom je jak brend na našem tržištu pa je dosta i tražen. Model G105 predstavlja tipičnu igračku tastaturu ovog proizvođača, pa su oblik i linije sasvim prepoznatljivi. Pored toga, radi se o klasičnim visokim tasterima koji pritom imaju plavo pozadinsko osvetljenje, dok je raspored potpuno uobičajen a osećaj pod prstima jako dobar. Pozadinsko osvetljenje može se jednostavno isključiti odgovarajućim dugmetom na vrhu sredine tastature.

   Tasterske grupe WASD i kursorske strelice obojene su drugačije, ali se radi o sivoj nasuprot crnoj boji kod ostatka tastature, pa nema ni govora o napadnom dizajnu – sve izgleda sasvim diskretno i sa ukusom. Vrlo zanimljivo je i prisustvo hardverskih makro tastera koji se mogu programirati u letu pritiskom na dugme MR (Macro Record), pa bez posezanja za specijalnim softverom možete snimiti odgovarajuće tastaturne kombinacije.

   Uprkos čvrstini i visokom kvalitetu kojim se ova tastatura može pohvaliti, jedno nam je zasmetalo – šest gejmerskih prečica pune visine levo od Tab-a, koji i te kako umeju da zasmetaju pri slepom kucanju. Ako gledate u prste dok kucate, ovo vam neće predstavljati problem, ali ako sebe ubrajate u PC veterane koji mahinalno spuštaju levi dlan na osnovu pozicije leve ivice tastature gde se nalaze Ctrl, Caps Lock i Tab, greške su neminovne. Naravno, čovek se može na sve navići pa i na ovo, ali ne očekujte momentalno privikavanje. Ako izuzmemo ove igračke prečice, po svim ostalim karakteristikama ova tastatura briljira, pa ako menjate postojeću tastaturu koja takođe ima tastere levo od Tab-a i to vam nije smetalo, G105 je odličan izbor.
   Za:
   Klasičan raspored tastera Veoma kvalitetna izrada Pozadinsko osvetljenje
   Protiv:
   Dodatni tasteri levo od Tab-a
   Keyboard tester: 6-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Logitech G110 (9.390 dinara) Iako se prethodni model po imenu ne razlikuje mnogo od G110, razlika u praksi je mnogo veća, što pokazuje i cena. Oblik tastera i otpor koji pružaju su slični kao na G110, ali je kvalitet izrade još bolji i sasvim odgovara ovoj cenovnoj klasi. Dodatnih gejmerskih tastera-prečica ima celih dvanaest komada kojima se može dodeliti trojaka funkcija, pa tako dobijate celih 36 kombinacija prečica ili kompletnih makroa koji se mogu snimati u letu pomoću tastera Macro Record. Pozadinsko osvetljenje nije fiksno plavo kao kod G105, već možete birati nijanse na potezu od čiste plave do čiste crvene.

   Sjajna stvar je što ova tastatura ujedno predstavlja i eksternu USB zvučnu karticu sa priključcima za mikrofon i tastaturu, što značajno doprinosi rešavanju problema kabliranja kod igrača koji u obaveznu opremu svrstavaju mikrofon i tastaturu. Tu je i dodatni USB port za povezivanje dodatnih periferija, uz nezaobilazne multimedijalne tastere za puštanje muzike.

   Ova tastatura ipak nije više nego duplo bolja od modela G105, kako cena možda sugeriše, ali se svejedno radi o vrhunskom modelu koji obavezno treba uzeti u razmatranje ako tražite top modele koji se mogu naći na našem tržištu.
   Za:
   Klasičan raspored tastera Veoma kvalitetna izrada Podesivo pozadinsko osvetljenje Izvedeni konektori za mikrofon i slušalice
   Protiv:
   Dodatni tasteri levo od Tab-a
   Keyboard tester: 6-9 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Logitech G19 (20.990 dinara) Ukratko, napredniji i drastično skuplji brat modela G110. U odnosu na njega, postoje dve vidne razlike: prva je da umesto tastera za pojačavanje zvuka u muzičkim plejerima ovde postoji rotirajući potenciometar kojim se ovaj posao vrši daleko elegantnije. Druga je minijaturni ekran koji se može podešavati na sopstvenoj osovini, i na kome možete prikazivati bukvalno svašta – od časovnika i opterećenja procesora, pa do onlajn ćaskanja u igrama i instant mesidžing klijentima, putem odgovarajućeg plagina. Ekrančić ima i sopstvene komande na tastaturi, a upotrebljivost mu je zaista široka pa sumnjamo da će ga iko držati isključenog (makar na njemu prikazivao samo pomenuti časovnik).

   Pozadinsko osvetljenje ovde se može podešavati potpuno slobodno (za razliku od G110 koji nudi nijanse između crvene i plave boje), a postoje i izmene u vezi sa brojem dodatnih konektora – nema audio priključaka i ova tastatura ne vrši funkciju eksterne USB zvučne kartice, ali su tu dva USB porta u koja možete „ušnirati“ miš i USB slušalice sa mikrofonom.

   Gledajući čisto po funkcionalnosti i kvalitetu izrade, ovo je apsolutno vrhunski model, ali je cena zaista neprijatno visoka i nema ni govora o računanju nekakvog odnosa uloženo-dobijeno – ispisivati kolone „za“ i „protiv“ do tančina za ovakav model je isto kao ispisivati kolone „za“ i „protiv“ u recenziji Ferarijevog automobila, pa ako imate para za bacanje, G19 je logičan izbor.
   Za:
   Vrhunska izrada Potpuno podesivo pozadinsko osvetljenje Pojačavanje zvuka putem obrtnog potenciometra Ugrađeni ekran sposoban da prikazuje složenu grafiku
   Protiv:
   Cena Dodatni tasteri levo od Tab-a
   Keyboard tester: 6-9 simultanih pritisaka (zavisno od zone)  Još jedna varijacija na temu nezanemarljivo je jeftinija od modela G19, ali nekih ključnih razlika nema. Osećaj pod prstima je gotovo isti, gore desno je „točak“ za pojačavanje zvuka, raspored tastera je jako sličan, pozadinsko osvetljenje se može podešavati po želji i tako dalje. Jedina razlika ogleda se u ekranu – radi se o prostijem modelu koji prikazuje samo jednu (podesivu) boju, a ekran pritom nema sopstvenu osovinu pa je uvek u jednom istom položaju. Za razliku od G19, a nalik na G110, ova tastatura ponovo glumi i eksternu USB zvučnu kartu, pa su tu konektori za miš i slušalice, kako ne biste morali da istačinjete prave zvučnike iz kućišta. Jedino što nedostaje je USB port na tastaturi tako da ona ne glumi hab, ali to ne uzimamo kao nedostatak vredan preterane pažnje.

   Što se tiče dodatnih igračkih tastera levo od Tab-a, Logitech je ovde otišao u ekstrem pa je tu sada čitavih osamnaest komada (tri grupe po šest tastera u tri kolone). Ako nemate problema sa navikavanjem na ovako nešto (recimo, imali ste tastaturu sličnog tipa), onda sa G510 nema greške jer se radi o vrhunskom modelu. Jedino što cena neće nikog oduševiti, mada, s obzirom na kvalitet koji pruža, skloni smo zažmuriti na jedno oko.
   Za:
   Vrhunska izrada Potpuno podesivo pozadinsko osvetljenje Pojačavanje zvuka putem obrtnog potenciometra Ugrađeni monohromatski ekran
   Protiv:
   Cena (uslovno rečeno) Previše dodatnih tastera levo od Tab-a
   Keyboard tester: 6-9 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Logitech Wireless Iluminated Keyboard K800 (12.990 dinara) Ovo nije prva ovako skupa tastatura na ovom testu, ali definitivno gađa potpuno drugačiju ciljnu grupu. K800 je bežični model namenjen svakodnevnoj upotrebi (office, elektronska pošta, internet itd), a naročito može biti privlačna vlasnicima prenosnih računara. Ono čime ovaj model pleni je vrhunski kvalitet izrade – apsolutno ni na čemu se nije štedelo, pa je konstrukcija besprekorna a tasteri izuzetno stabilni. Tasteri su inače znatno plići nego na prethodnom modelu i imaju zaobljene ivice, pa su ugodniji za višesatne daktilografske sesije.

   Belo pozadinsko osvetljenje izuzetno je prijatno prilikom kucanja u mraku. Naravno, s obzirom da se radi o bežičnom modelu sa sopstvenim napajanjem, tu je i prekidač kojim možete isključivati tastaturu kada je ne koristite. Tu je i udobno podnožje za dlanove, mada oni sa najvećim šakama možda neće biti sasvim zadovoljni veličinom, ali svi ostali hoće. Ugrađena baterija puni se preko USB-a, a sa jednim punjenjem možete izvući desetak dana rada (verovatno i više ako isključujete pozadinsko osvetljenje tokom dana, mada se ono i samo isključuje kada ništa ne pritiskate određeni broj sekundi). Naravno, uz tastaturu dobijate i USB prijemnik za računar, pa nije potrebno dokupljivati ništa od dodatne opreme.

   Jedino što vas može odvratiti od kupovine je cena, ali je ona u ovom slučaju opravdana – ovo je vrhunska tastatura za sve neigračke potrebe.
   Za:
   Vrhunski kvalitet izrade Odličan dizajn Pozadinsko osvetljenje Ugrađena baterija
   Protiv:
   Cena (uslovno rečeno)
   Keyboard tester: 6-9 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Logitech Illuminated Keyboard (7.390 dinara) Suštinski, radi se o „žičnoj“ verziji prethodne tastature, uz neke jedva primetne razlike. Recimo, ivice su nešto oštrije (mislimo samo na dizajn, ne i na kvalitet izrade), a umesto tastera Insert i Delete nalazi se samo veliki Delete. Insert je izmešten u blok iznad, na mesto Scroll Lock-a (koji ionako niko i ne koristi otkad je kompjuterski miš ušao u široku upotrebu). Kvalitet izrade je i dalje na vrhunskom nivou, pa ako ne insistirate na bežičnoj funkcionalnosti, ova tastatura može biti fantastičan izbor za opštu upotrebu, naročito jer je cena značajno niža u odnosu na K800.

   Za:
   Vrhunski kvalitet izrade Odličan dizajn Pozadinsko osvetljenje
   Protiv:
   Cena (uslovno rečeno)
   Keyboard tester: 6-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone)  Kada ste poslednji put videli solarnu tastaturu? I nama je prvi put, a moramo reći da je Logitech uradio dobar posao. Model K750 sadrži integrisanu bateriju koja se pripunjava kada god je tastatura na svetlosti, tako da je možete koristiti i u potpunom mraku, sve dok baterija nije potpuno iscurela. Logitech kaže da puna baterija može da izdrži najmanje tri meseca što, naravno, nismo stigli da utvrdimo u praksi, ali ono što smo stigli da utvrdimo je da se radi o tastaturi koja pruža sasvim „laptopoliki“ osećaj u radi. Srećom, klasičan raspored tastera nije narušen, tako da je korišćenje znatno udobnije nego na prosečnom laptopu.

   Tasteri su čiklet tipa i sasvim solidnog kvaliteta, mada možda ne onoliko koliko bismo voleli gledajući cenu tastature, mada je jasno da je ona formirana na osnovu drugih osobina. Tastatura je čvrste konstrukcije, a ne treba zanemariti ni fensi faktor niti to što ne morate kupovati baterije, jer je dovoljno da ne živite u pećini i tastatura će uvek biti napunjena. S obzirom da se radi o bežičnom modelu, lepo je to što se podaci prenose šifrovani koristeći standard AES sa 128-bitnim ključem, tako da niko neće moći da „prisluškuje“ koje to lozinke unosite (ili makar ne u realnom vremenu). Ako ne gajite averziju prema čiklet tasterima karakterističnim za laptopove, onda bi vam se K750 najverovatnije dopao.
   Za:
   Vrlo dobar kvalitet izrade Dizajn “Besplatna” baterija
   Protiv:
   Cena
   Keyboard tester: 3-8 tastera (zavisno od zone) Logitech Wireless Touch Keyboard K400 (4.690 dinara) Još jedan zanimljiv model ponovo je bežična tastatura, ali ovoga puta cilja na druge korisnike: radi se o kompaktnoj i veoma laganoj tastaturi sa integrisanim tačpedom, što je čini idealnom za upravljanje HTPC računarom (ili laptopom povezanim na televizor) iz fotelje. Tasteri su plitki i pružaju solidan otpor pod prstima, ali su manjih dimenzija nego na standardnim tastaturama i sve je previše zbijeno, tako da će ovu tastaturu retko ko koristiti u svakodnevnom radu. Inače, K400 nema ugrađenu bateriju već se napaja sa dve standardne AA baterije (srećom, već se dobijaju dve alkalne baterije unutra), ali kako ove tastature generalno nisu preterani potrošači, neće biti previše čestog menjanja.

   Sam tačped je vrlo dobrog kvaliteta, štaviše boljeg nego na većini jeftinijih laptopova, tako da upravljanje “televizorom” iz fotelje zaista nije naporno ili problematično. Jedino što nam se konkretno ne dopada jeste relativno visoka cena, uzevši da se radi o tastaturi vrlo uskog polja primene. Mada, ako često “kampujete” ispred kućnog bioskopa baziranog na PC računaru, brzo ćete prežaliti tih četrdesetak evra.
   Za:
   Odlična za daljinsko upravljanje HTPC računarom Dobar tačped
   Protiv:
   Slaba upotrebljivost za svakodnevne poslove na računaru Cena
   Keyboard tester: 3-6 tastera (zavisno od zone) Logitech Wireless Keyboard K360 (3.490 dinara) Ova tastatura se pod rukom jasno razlikuje od skupih modela koji ostavljaju utisak kao da bi izdržali da preko njih pređe automobil, ali nam se dizajn neverovatno dopada. Radi se o čiklet tastaturi sa kućištem zaobljenih ivica, s tim što je glavna površina ukrašena  zanimljivom teksturom, pa K360 razbija monotoniju i izgleda jako osvežavajuće. Ipak, tasteri su kvaliteta kao na laptopovima niže i srednje klase, a takođe može zasmetati izražena kompaktnost što je povuklo i tastere nešto manjih dimenzija u odnosu na uobičajene. Ono što nedostaje je Home-Insert-Delete blok između numeričke i glavne tasterske sekcije, s tim što su kursorske strelice izmeštene ispod velikog desnog Shifta, pa ta funkcionalnost nije izostala. Kako se radi o bežičnom modelu, napajanje se vrši pomoću baterija. Tu su dva ležišta za AA baterije, a u paketu smo dobili dva komada alkalnog tipa.

   Svejedno, navedeni nedostaci mogu predstavljati bitan problem samo onima koji dnevno unesu hiljade i hiljade karaktera teksta u svoj računar, dok će svima ostalima i te kako vršiti funkciju, naročito ako se radi o nešto mlađim korisnicima koji traže osveženje i distanciranje od klasičnog kancelarijskog dizajna.
   Za:
   Odličan dizajn Klasičan raspored tastera, ne računajući odsustvo srednjeg bloka
   Protiv:
   Možda previše kompaktnih dimenzija, s obzirom da se radi o tastaturi opšte namene
   Keyboard tester: 3-6 tastera (zavisno od zone)
   Još jedan Logitechov model koji košta kao svetog Petra kajgana, ali će teško koga ostaviti ravnodušnim, makar što se tiče dizajna. Radi se o tankom bežičnom modelu sa kvalitetnim plitkim tasterima kao kod skupljih laptopova. Nedostaje numerička tastatura, ali su tu kursorske strelice i Home-Insert-Delete blok, pa je tastatura sasvim upotrebljiva i za daktilografske poslove, naročito što tasteri pružaju sasvim solidan otpor i ostavljaju dobar utisak pod prstima. Tu je i aluminijumska podloga za dlanove koja će odgovarati svima sa šakama manje i srednje veličine. Raspored tastera je gotovo klasičan i vreme navikavanja je minimalno, a svi dodatni multimedijalni tasteri vrlo su diskretno uklopljeni i ne smetaju u radu.

   Ono po čemu se ova tastatura razlikuje od drugih je neobični tačped kružnog oblika, koji po ivicama prepoznaje „gestove“ za skrolovanje. Iznad tačpeda nalazi se senzorski slajder za pojačavanje i smanjivanje zvuka, s tim što njegova preciznost i osetljivost nisu najsjajniji. Kvalitet tačpeda je više nego korektan, mada oni koji izbegavaju da ga koriste na laptopovima, izbegavaće i ovde.

   Upotrebljivost ove tastature za klasične kancelarijske i kućne poslove je možda diskutabilna, ali ono gde diNovo Edge briljira je upotreba u dnevnoj sobi, za kontrolu HTPC računara. Pored toga što je vrlo visokog kvaliteta izrade i ima integrisan tačped, ima integrisanu bateriju i stiže sa punjačem u koji se postavlja vertikalno, pa čak i kada je ne koristite, izgleda kao sjajna high-tech dekoracija u kući. Na potencijalnim kupcima je još samo da prelome što se tiče cene, s obzirom da K400 koji takođe ima tačped košta gotovo četiri puta manje, ali je razlika u kvalitetu i upotrebljivosti tolika da se zaista radi o dva različita sveta.


   Za:
   Vrhunski kvalitet izrade Odlična za daljinsko upravljanje HTPC računarom Interesantan tačped
   Protiv:
   Nedostaje numerički deo Cena
   Keyboard tester: 3-7 tastera (zavisno od zone) Logitech Washable Keyboard K310 (4.600 dinara) Logitech je toliko razradio posao sa tastaturama da bukvalno ima model za svakoga.  Udarna osobina tastature K310 je otpornost na tečnost, i to ne u smislu da se ništa neće desiti ako prolijete pola čaše vode na nju, već je komotno možete prati pod mlazom vode. Tasteri su nalik onima na čiklet tastaturi, s tim što su ovde izdignuti u vidu platformi pa je vizuelni utisak koji K310 ostavlja krajnje neobičan. Uz tastaturu dobijate i četkicu za čišćenje, tu su i odvodi za brže sušenje, a natpisi na tasterima su laserski gravirani tako da se neće „oprati“ pod vodom.

   Nažalost, cena ovog modela previsoka je za ono što se nudi. Otpornost na prolivanje tečnosti je svakako veliki plus, ali je u svemu ostalom ova tastatura u rangu duplo jeftinijih modela, tako da ne vidimo čiji bi bila izbor osim korisnika kojima je apsolutni prioritet da im tastatura ne otkaže funkciju ako se pokvasi. Mada, možemo se vratiti na početnu priču o modelima za svaku ciljnu grupu…
   Za:
   Potpuno vodootporna tastatura Klasičan raspored tastera
   Protiv:
   Cena
   Keyboard tester: 3-6 tastera (zavisno od zone) Logitech Wireless Keyboard K230 (2.390 dinara)
   Jeftina bežična Logitech tastatura za one sa plićim džepom definitivno nas nije oduševila – preterano je kompaktna, što je povuklo totalnu zbijenost svih prisutnih tastera, koji inače nisu lošeg kvaliteta. Kursorski tasteri su spakovani u jedan red, Enter je previše uzak, Backspace takođe, funkcijski tasteri su prepolovljene površine, nedostaje ceo blok između numeričkog i centralnog dela… obrni-okreni, ovo apsolutno nije tastatura za bilo koga ko provodi iole značajnu količinu vremena unoseći tekst na računaru. Sam kvalitet izrade uopšte nije loš, ali to prosto nije dovoljno da nadomesti cenu, jer se za hiljadu dinara više dobija znatno udobniji model K360.

   Za:
   Ništa naročito
   Protiv:
   Preterano tesan raspored tastera Cena
   Keyboard tester: 3-6 tastera (zavisno od zone) Logitech K120 (1.690 dinara) Naposletku, evo je najjeftinija i najklasičnija tastatura od svih Logitechovih modela na testu. Igrom slučaja, autor ovih redova eksploatiše ovaj model već gotovo godinu dana na svom kućnom računaru i nema nekih specijalnih zamerki – tasteri su srednje visine i umerene mekoće, raspored je apsolutno klasičan bez ikakvih neprijatnih eksperimenata, a osećaj pod prstima, iako daleko od spektakularnog, sasvim je u rangu onog što se očekuje u ovoj cenovnoj klasi. Iako o ovom modelu nema ništa naročito da se kaže, ako tražite što jeftiniju tastaturu koja će vas pošteno služiti, sa K120 ćete biti zadovoljni.

   Za:
   Klasičan raspored tastera
   Protiv:
   Ništa naročito (za ovu cenovnu klasu)
   Keyboard tester: 3-6 (zavisno od zone)  Gigabyte je na našem tržištu definitivno poznatiji po matičnim pločama nego po kompjuterskim periferijama, ali je ipak pustio „pipke“ i na tom polju. Model K7100 spada u klasu tik iznad najjeftinije konfekcije i ne može se meriti sa teškašima sa ovog testa, ali zapravo predstavlja sasvim solidnu tastaturu za tu cenu. Tasteri su jako plitki ali pružaju solidan osećaj pod prstima (čak bolji i od mnogih skupljih modela), dok je raspored sasvim klasičan, ako zanemarimo jednu stvar.

   Naime, 99% tastatura danas ima Windows tastere levo i desno od „Space“-a i pripadajućih „Alt“ tastera. U slučaju modela K7100, Windows taster je samo desno, a levo se nalazi „Function“ koji u kombinaciji sa ostalim tasterima pruža dodatne funkcije (recimo, funkcije multimedijalnih dugmića). S obzirom da je Windows 7 doneo odličnu i brzu pretragu Start menija, korisnici navikli na intenzivnu upotrebu tastature često levom rukom pritiskaju taster Windows i odmah započinju unos teksta za pretragu. Takvi će ovde biti u debelom „zbunu“. Obično nismo skloni ovolikom cepidlačenju, ali je autor ovog teksta igrom slučaja radio na ovoj tastaturi nekoliko meseci i nikako nije uspeo sasvim da se navikne na nedostatak tastera Windows na levom delu tastature. Zato bismo daleko više voleli da Windows i Function imaju zamenjena mesta, ali šta je tu je.

   Ako zanemarimo ovo, radi se o solidnom modelu povoljne cene koja će ispuniti sve potrebe korisnicima koji nisu zagriženi igrači i ne žive od svojih spisateljskih veština.
   Za:
   Solidan kvalitet izrade Klasičan raspored tastera Povoljna cena
   Protiv:
   Umesto levog tastera „Windows“, nalazi se „Function“
   Keyboard tester: 2-8 simultanih pritisaka (zavisno od zone) Gigabyte K6800 (1.200 dinara) Iako iste cene kao prethodna, tastatura K6800 primetno se razlikuje. Tasteri su viši i nešto težeg hoda, pa je sve prilično klasičnijeg dizajna. Za pohvalu je to što su svi multimedijalni tasteri jako plitki i postavljeni vrlo diskretno, pa neće izazivati zabunu kod veterana slepog kucanja koji ne tolerišu bilo šta osim standardnog rasporeda glavnih tastera. Međutim, Gigabyte je i tu napravio manje izmene, pa je taster „Backspace“ prepolovljen, a pored njega je postavljena „uspravna cevka“, odnosno slovo „ž“ na srpskom tastaturnom rasporedu. Tu mu ipak nije mesto na najvećem broju tastatura i u toku rada sa modelom K6800, često smo potezajući za tasterom „Backspace“ pogađali „ž“. Takođe, blok iznad kursorskih tastera nešto je izmenjen (nije izveden kao dva reda po tri tastera, već tri reda po dva), pa ako ste navikli da se kroz tekst procesore krećete isključivo tastaturom uz pomoć tastera Home, End, PgUp i PgDn, biće vam potrebno neko vreme da se naviknete.

   Ovo svakako nisu ozbiljne mane i K6800 predstavlja vrlo korektnu tastaturu za ovaj novac, a naročito je interesantan detalj u vidu točka za pojačavanje i smanjivanje sistemskog zvuka, a koji radi „out of the box“ bez ikakvog dodatnog softvera. Ovaj točak je takođe postavljen diskretno u gornji desni ugao i nimalo ne smeta prilikom rada.
   Za:
   Solidan kvalitet izrade Dizajn Povoljna cena
   Protiv:
   Blago izmenjen raspored tastera u odnosu na većinu ostalih tastatura
   Keyboard tester: 3-6 simultanih pritisaka (zavisno od zone)
    Za Genius periferije dugo je važila izreka „koliko para, toliko muzike“, i to nažalost u najnegativnijem mogućem smislu. Moramo priznati da se situacija poslednjih godina promenila i da je ovaj proizvođač izgleda rešio da se otarasi epiteta nekvalitetnih periferija, pa sada i te kako ima šta da ponudi. Komplet SlimStar i820 sastavljen je od bežičnog miša i tastature, gde je tastatura čiklet tipa pune veličine i potpuno klasičnog rasporeda tastera, a miš je ultra kompaktan i pomera se bukvalno s dva prsta. Tastatura potpuno upotrebljiva sa sve računarske poslove i sasvim je čvrste konstrukcije, dok za miš ne možemo da garantujemo da će se dopasti baš svima. Neuobičajeno je robustan pod prstima uzevši u obzir dimenzije, ali prosto postoje korisnici koji su navikli da miš pomeraju celom šakom i njima se ovaj model definitivno neće svideti.

   Pohvalno je i što se uz ovaj komplet dobijaju četiri AAA baterije, tako da odmah po kupovini možete početi sa korišćenjem. Svekupno, za ovu cenu komplet i820 je veoma dobra kupovina za sve kojima je neophodno bežično upravljanje računarom.
   Za:
   Čvrsta konstrukcija Klasičan raspored tastera Cena
   Protiv:
   Premali miš (uslovno rečeno)
   Keyboard tester: 3-8 tastera (zavisno od zone) Genius SlimStar i222 (1.450 dinara) Još jedan čiklet model predstavlja klasičnu žičanu PC tastaturu, s tim što su tasteri ovde nešto veći, a samim tim i gušći u odnosu na SlimStar i820. O ovom modelu se nema šta naročito reći – raspored tastera je apsolutno klasičan, a sve što ima od dodataka su tri tastera za pojačavanje, smanjivanje i isključenje zvuka, smeštena vrlo diskretno ispod LED indikatora u gornjem desnom uglu tastature. S obzirom da se ovaj model nalazi cenovno u rangu sa Logitechom K120 i A4Techom G300 i da su po svom tipu i nameni direktno uporedivi, moramo reći da je i222 najslabija tastatura od ove tri gledajući čisto po udobnosti prilikom unosa teksta, tako da ne možemo dati preporuku jer konkurencija nudi bolje.

   Za:
   Čvrsta konstrukcija Klasičan raspored tastera Cena
   Protiv:
   Nešto slabiji kvalitet izrade u poređenju sa konkurencijom u istoj klasi
   Keyboard tester: 3-8 tastera Genius LuxeMate i220 (1.150 dinara) Ovaj solidno jeftniji model zapravo izgleda dosta privlačnije od i222, iako se tehnički isto radi o tankoj čiklet tastaturi velikih i gusto raspoređenih tastera.  Navikavanje je takođe bilo brzo, ako ne računamo nešto izmenjen deo između numeričkog i glavnog bloka, pa ako primarno koristite tastaturu za navigaciju u tekst procesoru, biće vam potrebno nekoliko minuta za navikavanje. U svakom slučaju, još jedan model o kome ne vredi raspredati posebnu priču, ali za ovu cenu i te kako zaslužuje preporuku.

   Za:
   Solidna konstrukcija Cena
   Protiv:
   Ništa naročito
   Keyboard tester: 3-5 tastera (zavisno od zone) Genius LuxeMate Compact Multimedia Keyboard i200 (1.190 dinara) Na prvi pogled i dodir, i200 nije ništa drugo do kompaktna žična verzija tastature iz kompleta i820. U praksi, kvalitet tastera je lošiji što je automatski povuklo i određenu dozu neudobnosti u toku rada. Glavni problem ovakve tastature je što se radi o žičanom modelu – da je u pitanju bežična varijanta, mogla bi da prođe kao solidan model za upravljanje HTPC računarom u dnevnoj sobi. Ovako, niti kvalitetom opravdava cenu, niti je zbog preterane kompaktnosti i „laptopolikog“ rasporeda tastera pogodna za bilo kakav rad na računaru osim povremenog unosa lozinki i odgovaranja na jedan e-mail dnevno. Možda bi mogla da se pokaže kao simpatičan poklon za nekog ko pravi prve korake u računarskim vodama, dok svima ostalima toplo preporučujemo zaobilaženje.

   Za:
   Ništa naročito
   Protiv:
   Jedva upotrebljiva za uobičajene poslove
   Keyboard tester: 3-5 tastera (zavisno od zone) Omega Wireless Keyboard (3.520 dinara) Za kraj, tastatura totalno drugačija od drugih. Ovaj srebrno-beli model komunicira s drugim uređajima isključivo preko Bluetooth interfejsa, što na njega baca sasvim drugačiju sliku. Ovo definitivno nije tastatura za uobičajene PC poslove već nešto što se povezuje na razne tipove uređaja, uključujući tablet računare i telefone. Radi se o čiklet modelu vrlo zadovoljavajućeg kvaliteta, mada već na bliži pogled postaje jasno da sličnost sa Appleovim periferijama postoji samo iz daleka, jer kvalitet ipak nije na nivou skupljih modela. S obzirom na ciljnu grupu i primenu, jedino šta možemo zameriti je cena. Mada, uzevši u obzir da konkurencija nije brojna, ako vam treba Bluetooth tastatura za tablet računar, nemate mnogo izbora.

   Za:
   Dizajn Klasičan raspored tastera (koliko je to moguće za ove dimenzije)
   Protiv:
   Cena  Neki čitaoci verovatno neće biti zadovoljni što nismo podelili više nagrada ili napravili još jasnije preporuke za kupovinu. Naše opravdanje je da, osim cene i kvaliteta izrade, postoje dodatni kriterijumi po kojima se bira dobra tastatura, i da ono što je dobro autoru ovih redova ne mora obavezno biti dobro nekom drugim. Zbog toga nije lako pikirati neku tastaturu i koristeći egzaktne kriterijume reći „ovo je savršena tastatura“. Sve „Value for Money“ i „Highly Recommended“ nagrade možete slobodno interpretirati kao „model koji bi autor teksta voleo da ima, strogo razmatrajući cenu“ i „model koji bi autor teksta voleo da ima, ne žalivši para“. Jasno je da je tu subjektivni utisak i te kako ostavio traga, ali smo se trudili da budemo što je moguće objektivniji jer, prosto, neko će otići u prodavnicu posle čitanja ovog teksta, a definitivno ne želimo da se igramo tuđim parama.


   Value for Money – Gigabyte K6800, Genius LuxeMate i220 Ono što nas je prijatno iznenadilo je da kod skupih modela nema “hvatanja krivina” i da je proizvođačima bilo jasno koliko novca traže u poređenju sa ostalim računarskim komponentama, pa je posao urađen na najvišem nivou, makar što se tiče izrade i završne obrade.


   Value for Money – A4Tech X7 G300, Logitech K120 U srednjoj klasi zavisi od slučaja do slučaja, a u najnižoj je najčešće po sistemu „koliko para, toliko muzike“. Prirodno, preporuke koje smo dali u najnižoj klasi važe samo za tu klasu, jer tastatura od hiljadu i po dinara i ona od deset hiljada zaista predstavljaju dva različita sveta. Ipak, autor ovih redova je otkucao stotine hiljada karaktera baš na tastaturi najniže klase i tu avanturu ne pamti kao traumatično iskustvo.


   Highly Recommended – Logitech G105, Logitech Illuminated Najjednostavnija preporuka bi bila da od prodavca tražite da raspakuje tastaturu pre nego što se odreši kesa. Oni koji kupuju tamo gde to nije moguće (u megamarketima i velikim prodavnicama tehničke robe) moraće da veruju našem utisku, mada ponavljamo, trudili smo se da istaknemo razliku između subjektivnih i objektivnih kriterijuma, pa ako na kraju i završite sa nekom od preporučenih tastatura sa ovog teksta, nadamo se da ćete biti zadovoljni koliko smo i mi bili.


   Highly Recommended – Razer Lycosa, Cooler Master Storm Trigger
   Srećno kucanje! Razer Lycosa, Arctosa i Anansi tastature ustupio Game-S. Razer BlackWidow i Marauder tastature ustupio Desk. Gigabyte K6800 i K7100 tastature ustupio DirectLink. Posebno se zahvaljujemo kompaniji Gigatron koja je ustupila većinu tastatura sa ovog testa!  
   strong

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi