Razer Level Up komplet (Video)

Razer Level Up komplet (Video)

O kvalitetu periferija kompanije Razer ne treba previše trošiti reči: ali ovog puta Razer je napravio komplet pod imenom Level Up Bundle, u kome se nalaze tastatura, miš i podloga za miša - Razer Cynosa Lite, Viper mini i Gigantus V2. Sve to po ceni koja je tek neznatno viša od sličnih kompleta kompanija koje ni izbliza ne uživaju reputaciju poput ovog proizvođača. Pa, vredi li ova kombinacija?

  Sadržaj

   Razer je jedna od kompanija koje imaju dobru reputaciju u gaming svetu, ali koje tu reputaciju umeju i da naplate. Ovaj proizvođač je tokom godina imao neke zaista legendarne modele, najpre miševa, mada i tastatura, slušalica i drugih gaming periferija, za kojima su mnogi gameri patili ili skupljali pare da se obraduju nekim od Razer uređaja.
    
   Ako pogledamo po čemu je Razer zapravo poseban, zaključak je da je u pitanju kombinacija specifičnog dizajna koji je po pravilu vrlo prepoznatljiv, nivoa kvaliteta i performansi na koje smo navikli od ove kompanije, ali i vrlo dobrog marketinga koji je prilagođen gaming populaciji.
    

    
   Dobar deo strimera i poznatih gamera koristi Razer periferije, pa je potpuno prirodno da svaki, pogotovo mlađi gamer poželi da tako nešto krasi i njegov igrački kutak.
    
   Problem je naravno što je opremanje svog desktopa jednim setom Razer periferija uglavnom bio prilično skup sport, pa je tim pre ovo što ćemo vam danas predstaviti jedno prijatno iznenađenje.
    
   Naime, Razer je napravio set pod imenom Level Up Bundle, u kome se nalaze tastatura, miš i podloga za miša, a koji na domaćem tržištu košta oko 8800 dinara, odnosno oko 75€, što je veoma dobra cena i ne toliko veća od nekih no name gaming setova. Šta se zapravo dobija u ovom kompletu i kako to radi, proverili smo u višednevnom korišćenju, pa evo naših utisaka.
    
   Najpre, da kažemo da Level Up bundle čine Razer Cynosa Lite tastatura, Razer Viper Mini miš i Razer Gigantus V2 podloga za miša, koji bi, ako biste ih kupovali posebno ukupno koštali oko 14100 dinara, odnosno 120€, pa je ušteda kupovinom Level Up kompleta prilična, naravno pod uslovom da vam odgovaraju baš ove periferije koje se u njemu nalaze. Mi ćemo ih, naravno, predstaviti redom, a krenućemo od podloge, koja je relativno standardna platnena podloga solidne veličine od 36 x 27.5cm, što je dovoljno za komforan rad čak i sa vrlo malom osetljivošću miša. Gornja površina se sastoji od fine tkanine, bez opšivenih ivica, a jedini detalj na njoj je ušivena Razer etiketa u gornjem desnom delu. Ispod tkanine je sloj Razer zelene memorijske pene od 3mm, koji je dovoljno čvrst da mišu pruži glatko kretanje, ali i uleže malo pod šakom kako bi bio udobniji za one koji oslanjaju bazu šake na podlogu. Donji sloj podloge je od gume u istoj nijansi sa heksagonalnom teksturom, koji podlogu čvrsto drži na stolu sprečavajući klizanje.
    
   rayer1s.jpg
    
   Iako platnene podloge nisu neko čudo tehnologije, specifičnost ove je što je u Razer softveru pri kalibraciji senzora moguće izabrati baš profil za nju, a da li to pravi neku realnu razliku, nismo sigurni.
    
   Što se miša tiče, Razer Viper Mini je, kao što mu ime kaže, minijaturnija verzija popularnog Vipera, koja i dalje izgledom veoma podseća na svog velikog brata.
    
   Težina ovog miša je svega 61g, što ga čini veoma lakim za pomeranje, pa samim tim i potencijalno vrlo preciznim, jer inercije skoro da nema. Doduše, njegove umanjene dimenzije, 8.5mm kraća dužina, a naročito širina koja je oko 4mm manja nego kod standardnog Vipera, ga čak i za one sa manjim šakama čine zgodnijim za claw ili fingertip grip, pre nego za palm grip, pa tu najpre treba tražiti odgovor na pitanje da li je ovo miš, odnosno komplet za vas.
    
   rayer2s.jpg
    
   Izrada samog miša je odlična, a korišćena su i neka zanimljiva dizajnerska rešenja, poput tastera koji nisu mehanički, već prekidaju snop infracrvenog svetla što bi trebalo da pruži brži odziv, ali i dugotrajnost koja je umela da bude problem kod mnogih gaming miševa.
    
   Za senzor je odabran PAW3359 od 8500dpi koji nudi odlične performanse kada je tracking u pitanju i čija je jedina zamerka što ima relativno visok prag rada kada podignete miš od podloge, koji je donekle moguće regulisati u softveru.
    
   rayer3s.jpg
    
   Dodatnih tastera je dva na desnom boku i jedan tik ispod točkića, koji podrazumevano služi za promenu DPI, ali se kao i svi ostali sa izuzetkom levog klika može remapirati i dodeliti nekoj od funkcija ili programabilnih macro-a. Točkić je gumiran sa tačkastim izbočinama koje sprečavaju klizanje i blagim taktilnim odzivom, što u kombinaciji pruža korektnu preciznost i vrlo prijatno okretanje. Sa donje strane se u gornjem i donjem delu nalaze velike teflonske stopice koje su odlično rešenje i omogućuju vrlo glatko kretanje po podlozi. Kabl, koji je, pored stopica i male težine, jedina stvar koja vam može smetati, je sa pletenom zaštitom, ali srećom fleksibilniji i laganiji nego što izgleda, pa ne predstavlja problem, čak i ako ne koristite mouse bungee ili neki sličan dodatak. Što se osvetljenja tiče, ono je diskretno, ali efektno, pa je sa gornje strane osvetljen Razer logotip, a sa donje samo obod zadnje strane, koji se ujedno blago reflektuje od podlogu dajući vrlo interesantno isijavanje oko miša.
    
   U pitanju je naravno Full RGB rešenje sa Razer Chroma podrškom, što pored finog podešavanja znači i sinhronizaciju sa drugim Razer uređajima i stvarima koje podržavaju Chroma standard. 
    
   rayer4s.jpg
    
   Treći deo ovog kompleta, Razer Cynosa Lite tastatura je praktično budžetska verzija Cynosa Chroma RGB tastature, a ovo je ujedno bila i prva stvar koju smo izvadili iz kutije u kojoj Level Up bundle dolazi. Moramo priznati da nam je prvi utisak bio da tastatura deluje jeftino i ne baš na Razer nivou, ali nam se utisak dosta popravio nakon kraćeg perioda korišćenja. Glavni krivac za taj prvi utisak je zapravo kućište same tastature koje je izrađeno od plastike sa ne baš idealnom završnom obradom i grubom teksturom koja definitivno ne izgleda skupo.
    
   Iako dizajn i oblik tastature baš i nisu vizuelno najprimamljiviji, zasek na prednjoj strani je zapravo i koristan i u nedostatku palm resta pruža udobnije naslanjanje baze šake prilikom kucanja. Srećom, ono što se najviše računa, a to su tasteri, je zapravo vrlo pristojno, i pored činjenice da nisu u pitanju mehanički (što naravno ni ne očekujemo po ovoj ceni), već membranski.
    
   rayer5s.jpg
    
   Otpor koji pružaju i osećaj pod prstima je prilično dobar, kako za kucanje, tako i za gaming, pa je možda jedina zamerka koju imamo to što je Space taster pomalo lenj kada ga pritisnete po strani u standardnom gaming WASD položaju, što je manje više standardno kod većine membranskih modela.
    
   Kapice tastera su relativno standardnog oblika i veličine, sa blagim udubljenjem na sredini, a naravno dolaze sa Chroma RGB pozadinskim osvetljenjem koje je moguće sinhronizovati sa Viper Mini mišem. Font koji je korišćen je neuobičajeno tanak, što će se nekome možda dopasti, nekome ne, a nama se dopada, jer osvetljenje čini preciznijim i diskretnijim. Pored tastera, osvetljen je još i logotip koji se nalazi na sredini donjeg dela, a koji deluje kao dodat naknadno kako bi tastatura postala “Razer”. 
    
   rayer6S.jpg
    
   Pored podešavanja osvetljenja, Razer Synapse softver omogućuje i puno remapiranje svih tastera funkcijama ili macroima po želji, isključivanje odabranih tastera u Game modu, kao i Hypershift funkciju, koja pritiskom Fn tastera svim tasterima može dodeliti alternativne funkcije, što pruža prilično impresivne mogućnosti prilagođavanja ne samo igrama, već i programima gde dodatne prečice mogu dosta olakšati rad.Ukupno, za 8800 dinara, odnosno oko 75€ Razer Level Up bundle nudi prilično dobru vrednost za uložen novac. Dobijate miš ozbiljnih performansi, kvalitetnu podlogu i udobnu tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem, sve to sa Razer šmekom, a što je možda i najbitnije, sve prednosti koje pruža Razer Synapse softver, što znači programabilnost i fleksibilnost kao i na bilo kom Razer proizvodu.
    

    
   Ovo je čini se i ključna prednost u odnosu na povoljne gaming periferije manje poznatih proizvođača, pa ukoliko vam odgovara oblik i veličina miša, što će verovatno biti odlučujući faktor, ovaj komplet svakako ima našu preporuku.
    
   Ako imate iskustva sa Razer periferijama, ili neki svoj omiljeni komplet, podelite to sa nama u komentarima i recite nam kako vam se dopada Level Up bundle. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi