Acer Aspire 3 A315-41-R5BB (Video)

Acer Aspire 3 A315-41-R5BB (Video)

Već smo testirali nekoliko notebook računara baziranih na Ryzen tehnologiji, ali bez obzira na sve, i dalje smo pod utiskom da nije stigao „onaj pravi“. Može li model sa dnaašnjeg testa da nas bolje uveri? Ponovo je pred nama jedan reprezent Acer Aspire 3 serije, sa AMD Ryzen procesorom i Vega grafikom. Koliko može i šta je u stanju da ponudi za prilično primamljivu cenu?

  Sadržaj

   Acer Aspire 3 modeli sa A315 sufiksom su već, u neku ruku, naši stari znanci. Imali smo prilike da isprobamo ove laptopove, kako u Intel, tako i u AMD izvedbi. Međutim, nikako da se pogodi taj odnos cene, performansi i mogućnosti koji bi nas definitivno ubedio da su ovi modeli pravi izbor. Sada imamo pred sobom veoma zanimljiv računar, baziran na AMD Ryzen mobilnoj platformi u kombinaciji sa Vega grafikom.

   Nema potrebe okolišati, već ćemo direktno gađati “u meso”. U trenutku kucanja ovog teksta, laptop ima cenu od nekih 40 do 42 hiljade dinara što je, složićete se, sasvim privlačno. Za nekih 350 evra, dobije se prilično solidan i zaokružen uređaj, koji za razliku od ranije testiranih modela može da se podiči SSD-om, kao i ekranom koji nije “HD Ready”, već se može podičiti 1920 x 1080 rezolucijom, odnosno Full HD oznakom. Drugim rečima, dočekali smo i jeftiniji i bolje opremljeni laptop u odnosu na inicijalne modele. E to je već posao! Odmah se bacamo na ispitivanje mogućnosti laptopa na našem testu.
   Uređaj na testu
   Iskreni da budemo, nismo očekivali neke posebne razlike kada je eksterijer u pitanju i – dobili smo tačno ono što smo očekivali.Kutija je obična, kartonske boje sa ponekom oznakom na sebi. Model na našem testu nosi sufiks R5BB i na takve stvari treba obraćati pažnju. Acer standardno komplikuje sa oznakama i puna oznaka laptopa je Acer Aspire 3 A315-41-R5BB, što treba imati na umu jer je ova šasija dostupna u milion varijanti. Oprema se ne ističe ničim posebnim, te stoga u pakovanju zatičemo samo strujni ispravljač.
    
   Utisak o izradi je prilično pozitivan, naročito imamo li u vidu i standardna. Niti je odlikuju neki vizuelni detalji, niti je atraktivna u bilo kom smislu. Reč je o običnoj braon kutiji na kojoj gotovo ništa nije istaknuto. Pogađate, ni oprema nije naročito bogata – zapravo, unutra zatičemo samo strujni ispravljač.
    
   Izrada laptopa je sasvim pristojna, posebno imamo li u vidu njegovu cenovnu kategoriju. Svi Aspire 3 modeli su izrađeni od plastike, pri  čemu je ta plastika sasvim dobrog kvaliteta. Ne zapažamo nikakve eventualne probleme. Donji deo je napravljen od nešto grublje plastike, i na njemu se veoma jasno uočavaju vratanca čijim bi se odšrafljivanjem dobio pristup unutrašnjosti laptopa, te mogla načiniti intervencija na disku ili memoriji.

   Veći deo laptopa odlikuju teksturisane površine prilično lepe na dodir, a iz daljine će posmatrač veoma lako zameniti ovaj laptop sa nekim metalnim modelom. To se naročito odnosi na poklopac tamno sive boje, koji je naboran i zaista odlično odmeren. Na zadnjem delu je veliki otvor za hlađenje, pa preporučujemo da se to ima na umu prilikom postavljanja laptopa – ne blokirati zadnji deo računara.
    
   Unutrašnjost prati dizajnerski jezik spoljašnjeg dela. I ovde imamo sitne horizontalne nabore na plastici na naslonima za dlanove, pa i taktilno pruža nešto drugačiji (sasvim sigurno bolji) osećaj od brojnih konkurentskih modela iz cenovne klase. Tastatura je velika i dominira centralnim odeljkom. Slično možemo reći i za tačped, koji je pozamašnih dimenzija. Iznad ekrana se nalazi HD web kamera – možda ćete tu informaciju primiti odmahivanjem ruke, ali prethodni A315 modeli sa istim ovim hardvrerom su na naš test došli sa VGA web kamerom. Dakle, beležimo napredak i po tom pitanju.
   Acer Aspire 3modeli stižu sa najnovijom generacijom AMD mobilne platforme, koja nas je upravo i privukla toliko. Nakon ogromnog uspeha na desktop polju, želeli smo i nadali se da će se priča ponoviti i u sferi laptop uređaja. Stoga i ne čudi što smo ipak bili pomalo razočarani prvim izdanjima koja smo testirali na našem sajtu.
   ac315_skrin1_s.jpg
   Ipak, ne treba očekivati čuda. Acer Aspire 3 A315-41-R5BB je baziran na dvojezgarnom AMD Ryzen 3 2200U procesoru.Radi se o procesoru baziranom na Zen jezgrima, koji radi na 2.5 do 3.4 GHz. Podržava SMT, odnosno multithreading, pa je tako u stanju da izvršava do četiri threada simultano. Deklarisana potrošnja iznosi 15 W, što ga čini dobrim izborom za upotrebu u mejnstrim konfiguracijama. Raspolaže sa 1 MB L2, odnosno 4 MB L3 keš memorije i izrađen je u 14-nanometarskom proizvodnom procesu.
   [modul]specifikacija=9575[/modul]
   Nisu svih 4.5 milijarde tranzistora otišli na x86 deo. Naime, ovaj procesor stiže sa integrisanom grafikom, kao što smo i navikli kada je reč o procesorima za mobilne računare. AMD je svoj APU koncept usavršavao godinama i sada su u stanju da ponude vrlo kompetitivna rešenja. Ovde zatičemo Radeon Vega 3 integrisanu grafiku koja ne uspeva da impresionira, ni na papiru, ni u praksi, ali će biti sasvim dovoljna za nezahtevne potrebe. Radi na do 1000 MHz, pozajmljuje memoriju od sistemske, a “ništa posebno” utisak podstiče i prisustvo svega tri Computing jedinice sa ukupno 192 šejdera. U startu je stoga jasno da ovde ne možemo očekivati visok nivo performansi, ali će biti sasvim u stanju da opsluži Full HD ekran ovog laptopa, makar van igara. 

   Memorije ima 4 GB. Reč je o memoriji DDR4 tipa. Skladišni sistem je takođe doživeo osveženje. Tako ovde umesto hard diska imamo SSD – odlična stvar koju svakome preporučujemo, koja ubedljivo deluje na čitav operativni sistem. Istina, A315 stiže sa jednim M.2 i jednim SATA slotom, tako da korisnik može da doda po volji i želji ono što misli da mu fali, ali svakako bismo uvek radije preporučili da se uzme laptop sa SSD-om, jer hard disk posle lako možete dodati, bilo interno u mašinu, bilo kupiti eksterni disk velikog kapaciteta.
   ac315_skrin3_s.jpg
   Sa masom od oko 2,1 kilograma i debljinom od 21 milimetra, jasno je da je Acer Aspire 3 klasičan laptop. Ne naginje ka ultra-tankim modelima, i to je sasvim u redu. Opet, nije ni naročito težak za svoju kategoriju i prilično je lako poneti ga sa sobom. Sa 15,6-inčnim ekranom, jasno je da je forma klasična, te da će ciljati ogroman broj korisnika koji, pokazuje se, i dalje preferiraju ovakve računare jer ipak nude viši nivo komfora u radu u odnosu na male, lako prenosive modele.
   Konektori
   Kompletan spisak konektora možete videti u priloženoj tabeli. Na desnoj strani nalazimo audio kombo priključak, kao i dva USB 2.0 porta. Tu je i strujni konektor, kao i indikatori rada i baterije. Svi konektori su zabačeni ka zadnjem delu, tako da ima dosta mesta tamo gde biste inače držali miša u regularnom korišćenju.
   ac315_skrin1.jpg
   Levo zatičemo Kensington Lock, kao i USB 3.0 port koji je tu da podrži primetno brže transfere. Takođe, ovde zatičemo LAN port, HDMI izlaz pune veličine, kao i SD čitač kartica. Na raspored ponovo nemamo nikakvih primedbi. Pozdravili bismo koji USB port više, naročito USB 3.0 tipa ili čak i noviji, ali jasno nam je da u ovoj kategoriji svaki dinar igra ulogu, pa stoga u domenu konekcija ocenjujemo Aspire 3 A315-41 prolaznom ocenom.
   acer315_11_s.jpgEvo rezultata koje ostvaruje ovakav računar u direktnom poređenju sa konkurentima. Svi ovi modeli su bazirani na AMD hardveru, svi stižu iz Acer-a, samo treba voditi računa da je R84R baziran na snažnijoj Ryzen 5 + Vega 8 kombinaciji hardvera, dok su druga dva računara hardverski praktično identični.
    
   [modul]test=764[/modul]
    Laptop nema operativni sistem, već se za njega morate sami postarati. Mi smo instalirali Windows 10, kao što i sami možete pretpostaviti.Stiže podrazumevano sa Linpus Linux-om, ali za razliku od ranijih iteracija ovde imamo odvojenu particiju sa Windows drajverima, na čemu pohvaljujemo Acer. Umesto da se mučimo sa skidanjem drajvera korak po korak na inače ne baš najbolje organizovanim sajtovima, dobijemo sve gotovo. Naravno, postarali smo se i da osvežimo te drajvere, ali otom potom.
   ac315_skrin2_s.jpg
   Do kakvih zaključaka dolazimo? Procesor je prilično snažan i možemo ga okarakterisati kao manje-više ekvivalent Intel Core i5-7200U, koji je veoma čest izbor u konfiguracijama koje su neretko i skuplje od ove. Sada zaista imamo dobro zaokružen laptop, sa Full HD ekranom, sa 4 GB sistemske memorije, sa SSD-om. Drugim rečima, za razliku od ranije testiranih Aspire 3 A315 modela, ovde nije prisutan toliki stepen uštede, naprotiv.
   Imajte samo jedno na umu – performanse grafike su tek solidne, naročito ukoliko računate na činjenicu da je AMD uvek težio da ponudi više u ovom domenu. Raspolaže sa svega 3 Computing Units, odnosno 192 šejdera, radni takt je svega 1 GHz, pozajmljuje memoriju od sistemskog RAM-a i u praksi Vega 3 dostiže tek nivo Intel HD 520/620 grafike. Ukoliko poželite da se igrate, moći ćete da pokrenete poneku nezahtevnu stvar, ali imajte na umu i da je rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela, što nije tako lako ostvarivo za Vegu 3, osim u zaista nezahtevnim, starijim ili pojedinim indy naslovima.

   Ukupan utisak je prilično pozitivan. Zahvaljujući SSD-u, sistem je prilično odzivan. Ponovo, za razliku od prvih modela koji su imali svega 4 GB sistemske memorije, sada pozajmljivanje iste integrisanoj grafici ima zanemarljive efekte na ostatak sistema. Zaista, mašina prilično dobro radi i utisak je dosta pozitivan. Naravno, bilo bi još bolje da imamo četvorojezgarni procesor, ali šta da se radi. Nije ni realno očekivati tako nešto u ovom cenovnom razredu.
   Zamerili bismo dve stavke. Panel jeste Full HD rezolucije, što pozdravljamo, ali je isto tako očito da se radi o TN panelu. Ipak to ne može da dostigne kvalitet prikaza koji nude IPS paneli. Druga stavka bi bilo odsustvo HDMI 2.0 podrške, što znači da ćete imati poteškoća da izbacite sliku na 4K televizor, pošto će raditi u maksimalnih 30 Hz, što je neupotrebljivo. To napominjemo ukoliko laptop budete koristili kao svojevrsni multimedijalni centar, što je sasvim realno, budući da je reč o dobrom univerzalcu. 
   Tastatura, tačped
   Ono što možemo pohvaliti jesu ulazni uređaji. Tastatura čiklet tipa je veoma dobra u okvirima klase i prijatna za kuckanje, imamo li u vidu cenovni razred u kome je računar pozicioniran. Na raspolaganju je više dodatnih funkcija koje se aktiviraju preko odgovarajuće kombinacije tastera, a prisutan je i numerički deo. Tasteri su dobre veličine, a nasloni za dlanove, ponavljamo, imaju reljefnu notu koja čini držanje zglobova i dlanova na njima sasvim prijatnim. Slično važi i za tačped. Za jedan laptop niže kategorije, ponaša se odlično! Pored toga, ima veliku površinu, koja će sasvim lepo prihvatati komande u svim situacijama.
   acer315_10_s.jpg
   Zagrevanje, buka, baterija.
   U ovom domenu, laptop polaže ispit. Aspire 3 A315 nema nikakvih problema sa zagrevanjem i temperature su sasvim korektne. Slično možemo reći i za buku – zapravo, prilično smo iznenađeni koliko treba ventilatoru da se “zalaufa” od trenutka kada se računar optereti ozbiljnije. Jednostavno, u pogledu termalnih karakteristika je više nego očigledno da je Ryzen sasvim u nivou konkurencije, pa čak i više od toga. Nijednog trenutka nismo zabeležili temperaturu veću od 40 stepeni, čak ni prilikom intenzivnog testiranja.

   Sa baterijom stanje stvari stoji slično kao i sa računarom kao celinom – nije šampionska, ali vas neće ni razočarati. Acer obećava 6 sati, i mi smo izvukli upravo tih 6 sati. Mnogo ili malo, procenite sami – mi smatramo da je sasvim dovoljno. Takođe, treba uzeti u obzir da je u ovom laptopu ugrađena dvoćelijska baterija kapaciteta 4810 mAh.Veoma nam je drago da sada možemo da napišemo drastično drugačiji zaključak u odnosu na ranije testirane modele. Jednostavno je i bolji i jeftiniji od inicijalnih modela. Ionako se radilo o solidnom all-round modelu, koji je sada postao još ubedljiviji. Stiže sa SSD-om, ima 1080p ekran – prihvatićemo sve ove pomake, zašto da ne?
    
   Naravno, nije sve savršeno. Ekran je visoke rezolucije, ali je i dalje reč o jeftinijem TN modelu, performanse integrisane grafike i nisu neke, a i HDMI 1.4 ima određena ograničenja zbog kojih uvek pre želimo da vidimo HDMI 2.0. No, to je sve u razumnim granicama, dok se vidi lepo da je proizvođač Acer odlično izbalansirao mogućnosti i opcije.

   Najlepše od svega jeste što je cena ovog uređaja nekih 40 do 42 hiljade dinara, što je zaista korektno. Za te pare dobijate vrlo pristojnu mašinu koja će lepo poslužiti u mnogim prilikama. Stoga Acer Aspire 3 A315-41-R5BB nagrađujemo Benchmark Approved priznanjem, uz konstataciju da je čitava platforma sasvim korektna i da je više nego pristojan izbor kada su all-round sveupotrebljivi računari u pitanju.  
   Prednosti: – Solidan all-round laptop – Ryzen performanse – SSD u pristupačnoj mašini – Tastatura i tačped veoma dobri u odnosu na klasu – Dobar kvalitet izrade u odnosu na klasu – Odnos uloženog i dobijenog
   Nedostaci: – Performanse integrisane grafike – HDMI 1.4 ograničava 4K na 30 Hz Računar na test ustupio Kimtec.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi