Acer Aspire 3 A315 (Video)

Acer Aspire 3 A315 (Video)

Jedno od večitih pitanja koje muči prosečnog korisnika jeste nabavka idealno jeftinog, a u pogledu opšte namene, dobrog laptop računara. Ovaj zahtev i svojevrsni zazov proizvođačima je većita tema inženjerskih timova vodećih marki na ovom delu tržišta. Sa vremena na vre se pojavi model koji se učini kao najbliži odgovoru na prethodno pomenuti zahtev, a jedan od takvih je i danas testirani Acer Aspire 3 A315-41-R0KD...

  Sadržaj

   Moram priznati da smo se u neposrednoj pripremi ovog testa našli u jednoj “situaciji”, a koja se kasnije ispostavilo, postala tema današnjeg teksta. Naime, nekoliko dana pre nego što smo dobili današnji uređaj na test, jedan od bliskih prijatelja je zatražio savet za kupovinu “jeftinog, a dobrog” laptop računara. Čuveni zahtev, ali i dobar prijatelj koji i nakon dobronamenrog saveta da tako nešto ne postoji i dalje pogledom nekoga ko definitivno ne razume o čemu mu pričam, očekivao konkretan odgovor pre kupovine.

    
   U principu deluje lako, izlistam filter rastuće cene i prvi korektan, sa najnižim iznosom i to je to. Ipak, znajući iz iskustva da se iza naizgled naivnog zahteva o kobajagi obavljanju najoosnovnijeg posla rada na računaru kriju i dodatni zahtevi, još jednom sam ga “presekao” dodatnim pitanjem – hoćeš li možda da se igraš na tom laptop-u, dobro znajući njegove navike i potrebe mlađih članova.
   Onda sledi ono čuveno – pa da, zaboravio sam to da ti kažem, onako malo ništa strašno, sporadično, čisto po nekada da ubijem vreme :). Taj prikriveni zahtev iz osnova menja sve. Jer od nekog početnog Intel Core i3 modela sa SSD-om sada se stvari drastično menjaju. Zašto? Pa zato što očekuju da nekim čudom ili čarobnim štapićem sredite da to košta kao najjeftiniji laptop, a da isto tako gejmplej u nekoj Battle Royal igri bude tečan i igriv. E… pa to nije baš moguće, bar ne u ovoj dimenziji. Odgovor mora što pre da stigne jer se 10 godina stariji laptop već pokvario, “mučenik” je ispustio dušu na ovim vrućinama.
    Acer_aspire3_A315_1s.jpg
   Odgovor je bolno otrežnjujući. Realnost je surovo drugačija. Ipak, ne košta ga ništa ako pita. Verujem da su se mnogi od vas, bliski računarima na bilo koji način, bar jednom susreli sa sličnim zahtevom. Ponudio sam mu dve alternative: početni gejming model sa Radeon RX 560 grafikom i jeftinu varijantu sa AMD APU procesorom.  Naravno, ne treba ni da pogađate da je prijatelj otišao u prodavnicu i na dodatni savet prodavca uzeo najslabiju APU verziju sa Vega 3 grafikom jer dotični je među najpovoljnijim, da ne kažem najjeftiniji. Sada očekujem onaj povratni efekat otrežnjenja u stilu: “Ma, sve lepo radi, nego jedino ne može normalno da se igra, jel možeš malo to da središ…” 
   Pregledom ponude u klasi jeftinih laptop računara, zatičemo situaciju u kojoj ponudom dominiraju mahom HP i Acer. Prati ih Lenovo, ali primećujem da u klasi sve dominantnijih AMD APU modela sa integrisanom Vega, grafikom prednjače dva prvopomenuta proizvođača.
   I upravo kada hoćete nešto jeftinije, a da je imalo bolje za gore opisanu situaciju rada i zabave, Acer je ponudio svoje rešenje u vidu najnovijeg Aspire 3 – 315 derivata…
   Veoma sličan model se pre nekog vremena našao na našem testu, a sada je do nas stigla njegova bolja varijanta. Taman toliko da vam podigne očekivanja i ubedi vas da je to baš onaj koji ste želeli, a da pri tome se ne potrošite previše. Aspire 3 krije širok raspon ugrađenih procesorskih platformi od slabašne Intel N-serije do boljih “mejnstrim” izdanja. U poslednje vreme su posebno popularni oni na bazi AMD Ryzen APU rešenja.
   Acer_aspire3_A315_2s.jpg
   Model koji danas testiramo ima najnoviju varijantu mobilnog APU procesora iz srednje kategorije Ryzen 5 3500U, tačnije pravi “quad core” Zen+ primerak koji udvostručuje broj logičkih jezgara na čak osam u Windows 10 operativnom sistemu. Startuje na 2.1 GHz i turbo korak pruža sve do 3.7 GHz. Ovde za trenutak zastajemo i skrećemo vam pažnju na razliku između starijeg, još uvek aktuelnog Ryzen 5 2500U modela i novijeg koji poseduje naš test primerak – Ryzen 5 3500U. Savremeniji primerak koristi 12nm proizvodni postupak i Zen+ unapređenu arhitekturu u poređenju sa starijim 14nm Zen jezgrom koje se nalazi u R5 2500U procesoru. Dakle, birajte laptop modele sa novijim procesorom, bolji su za nekih 5-10% u sirovim performansama, a pri tome su i štedljiviji zbog naprednijeg pakovanja tranzistora!
   Integrisano grafičko jezgro je ostalo nepromenjeno – Radeon Vega 8. Zapravo u modelu današnjeg Aspire 3 primerka, doživelo je blago ubrzanje kroz povećanje radne frekvencije na 1.2 GHz. Radi se o malo ozbiljnijem GPU “integralcu” od onog u Vega 3 modelima slične cene. Ima slične karakteristika kao i onaj u desktop APU modelu, a to znači 512 “stream” procesora, 32 procesora za obradu tekstura i 8 procesora za finalni rendering slike.
   cpuz_5.png
   Pošto se radi o integrisanoj grafičkoj karti, nema posebnu video memoriju, već uzima dao prisutnog RAM-a, tačnije odvaja 512 MB i rezerviše ga za obavljanje grafičkih operacija. To može da bude problematičan detalj ozirom da  Acer Aspire 3 A315-41-R0KD   u startu stiže sa 4GB instalirane 2400MHz DDR4 RAM memorije u jednokanalnoj konfiguraciji.
   Malo bolje zvuči činjenica da je za disk odabran brzi SSD disk kapaciteta 256 GB u M.2 SATA , a koji daje neophodnu brzinu i osećaj komfora u radu. Da vam oči još više zablistaju od radosti, ugrađen je i brzi bežični kontroler 5. generacije WiFi 5 – 802.11ac koji radi na dve talasne dužine 2.4-5GHz i postiže veće brzine prenosa preko intereneta. Podržan je i Bluetooth 4.2 standard bežične komunikacije sa perifernim uređajima. Za svaki slučaj tu je i klasični gigabitni LAN.
   Sa bočnih proreza koji se nalaze bliže prednjoj strani laptop uređaja, dopire standardni 2.0 stereo zvuk. Računar poseduje i jedan kombinovani 3.5mm banana džek za slušalice i mikrofon. Na gornjoj lajsni ekrana su smešteni stereo mikrofon, senzor ambijentalnog svetla i web kamera koja snima u 720p rezoluciji.
   radeonsys.png
   Izgled uređaja je već standardan za ovu generaciju Aspire 3 315 modela. Kvalitetna i čvrsta ABS plastika, koja u pojedinim delovima simulira teksturu brušenog metala se ne ugiba, niti savija. Deluje robusno i dugotrajno, a posebno zgodan detalj je da se lako briše.
   Ekran dijagonale 15.6 inča prikazuje Full HD rezoluciju sa 1920×1080 piksela. U pitanju je Acer Comfy View ekran sa TN matricom i mogućnošću regulacije pozadinskog osvetljenja. Tastatura je na nivou “mejnstrim” rešenja i raspolaže numeričkim delom, ali ne i našim lokalnim karakterima. Klasični membranski mehanizam sa plitkim hodom, dovoljnim da vam pruži povratnu informaciju o aktivaciji tastera. Jedna od korektnijih tastatura u ovoj cenovnoj klasi. Veliki “touchpad” je dovoljno precizan i zgodan za upotrebu. Po potrebi se može isključiti kada se igrate.
   dm1_2.jpg
   Kada je u pitanju spisak konekcija za povezivanje sa eksternim uređajima, ovaj Aspire 3 model raspolaže sa: dva USB 2.0, jednim brzim USB 3.0, jednim HDMI i RJ-45 LAN konektorom. Takođe, sa leve bočne stranice se nalazi čitač SD memorijskih kartica i Kensington otovor za zaključavanje uređaja.
   Acer_aspire3_A315_4s.jpg
   Autonomiju rada obezbeđuje dvoćelijska, litijum-polimerska baterija kapaciteta 4810mAh. Zajedno sa uređajem stiže ispravljač spsoban da podmiri potrošnju od 45W, a što govori da ovaj računar nije veliki potrošač ili drugim rečima ne bi trebao da se preterano greje u radu.
   Inače, po dimenzijama je ovo jedna standardna laptop “petnaestica” sa 38 cm u širinu, 26 cm u dubinu i debeo 25 milimetara. Težak je 2.1 kilogram.Elem, onaj prijatelj sa početka testa se odlučio za HP 15, pa je to bila i prilika da uporedimo dva konkurenta u budžet klasi. Acer Aspire 3 je vrlo konkretan u svojoj ponudi. Ekran je jedan od većih ustupaka u ovoj kategoriji i tu je razlika najvidljivija. Aspire 3 nudi korektnu sliku, dobro osvetljenu, a pod određenim uglom (45-50 stepeni) ekrana boje deluju zasićeno. Oštrina je solidno dobra, pa je neki generalni zaključak o ekranu sasvim korektan. Ako ga uporedite sa HP 15 modelom, zaključujemo da je ekran na Acer modelu vidno bolji.
   Acer_aspire3_A315_3s.jpg
   Isto se odnosi na tastaturu. Kod HP 15-ice je neosetljiva, neverovatno “plitka”, tasteri su zapravo tanke plastične površine koje dodirujete poput senzorskih tastera. Nakon dužeg rada ili igranja dobijate bolove u šaci. Aspire 3 po tom pitnaju deluje bolje jer imate konkretan odziv i informaciju od tastature. Taster ima hod, doduše mali i plitak, ali ga ima. Kod Aspire 3 modela zameramo nešo uži oblik tastera posebno onih koji se ređe koriste, kao što su funkcijiski, kurzor i tasteri na numeričkom delu.
   Ipak, najveći problem kod ovih jeftinijih modela se tiče ograničene količine RAM memorije i prisustva integrisanog grafičkog jezgra koje uzima deo ionako deficitarnih 4GB RAM-a. Dok se podigne Windows 10 sistem sa svojim servisima, ostajem vam efektivnih 1-1.5GB. To je malo. Posebno što je u tim situacijama RAM pod sistem konfigurisan u “single-channel” modu što ostavlja posledice na lošije  performanse sistema kao celine i posebno grafičkog podsistema. Pa, ukoliko želite da se zabavite igranjem Fortnite-a ili APEX Legends-a, obavezno dokupite još jednu 4GB SO-DIMM memoriju. Izdatak od nepunih 20€, a frejmrejt će sa usporenih 25 kadrova u sekundi porasti na prijatno igrivih 40 fps-a (1600×900). U pitanju je ozbiljan dobitak u performansama, za ovu kategoriju laptop računara.
   Apex_perf_SCvsDCs.jpg
   Još jedan detalj nam se posebno svideo. Odlično ponašanje u radu. Računar je bešumno tih i veoma, veoma malo se greje. Potpuno je hladan na površini tastature koju će praktično zagrejati vaše šake, a ne rad ugrađenog hardvera.
   Ovaj laptop troši oko 10-ak vati prilikom nekog običnog rada u Word-u i sličnim kancelarijskim poslovima. Dok gledate ili na veliki ekran puštate 4K i Full HD filmove potrošnja neznatno raste 12-13.5 W jer iGPU preuzima posao hardverske akceleracije H.264 i H.265 video HDR formata u visokoj rezloluciji. Očekivano, najveća potrošnja je u kombinovonom CPU i iGPU angažovanju prilikom uživanja u gejmingu i iznosi oko 40 W. U pogledu autonomije rada izmerili smo puna tri sata, dok se baterija puni sat i po.
   4kvideo_s.jpg
   Kada smo kod gejminga recimo da ovo ni slučajno nije gejming računar, čak ni početni gejming računar. Ovo je klasični budžet računar koji će vam za razliku od jeftinijih Ryzen APU derivata sa Vega 3 grafikom dozvoliti da naslutite draž pravog gejminga što je dovoljno tek za sporadičnu relaksaciju. Zato zaboravite na tečan 1080p gejmplej. U cilju ozbiljnijeg gejminga ga sprečava izostanak namenskog hardvera zbog čega se oseća sistemsko kašnjenje. Neki će reći da je igranje na minimalno podešenim detaljima i oborenoj rezoluciji (1600×900), za njih sasvim zadovoljavajuće. Ukoliko ste jedan od takvih, onda ćetee uživati igrajući se sa ovim računarom. Uglavnom, pruža osetno bolje performanse u odnosu na Ryzen 3 2200U i Vega 3 modele. Tih 10K dinara razlike se definitivno isplati ako hoćete povremeno da se zabavite. Pod uslovom da nadogradite RAM sistem na 8GB u dvokanaloj konfiguraciji!
   Posebno nam se svidela ideja lakog proširenja i nadogradnje sistema diskova i RAM memorije. Poput nekih starijih modela, sa donje strane su prisutni depoi za 2.5” HDD/SSD uređaje kao i SO-DIMM memorijske module. Poklopci se oslobađaju jednim krstastim šrafom. I taman kada smo pomislili da je Acer uradio pravu stvar za korisnike nudeći im praktičnu opciju naknadne ugradnje većeg, 2.5” HDD ili SSD diska, ispostavilo se da je dotičnoj poziciji uklonjen SATA konektor. Zašto? Ostaje bez objašnjenja, a Acer-u prilično zameramo ovakav potez.[modul]specifikacija=9727[/modul]
    
   cpuafterburner_1s.png 
    
   [modul]test=928[/modul]
    
   [modul]test=929[/modul]
    
   [modul]test=930[/modul]
    
   [modul]test=931[/modul]Utiske svodimo tako što ćemo se još jednom vratiti na početak današnje priče. Ovaj Acer Aspire 3 nam je uveliko pomogao u pronalaženju odgovora o idealno jeftinom, a zaista dobrom, svestranom i nadasve korektnom laptop računaru. Uz par dodataka ćete imati mali kućni računar koji će vas dugo služiti. Najlepše je što dodatak memorije, možete ugraditi kada za tim budete imali realne potrebe. Ostaje gorak utisak zašto nam to Acer nije omogućio i sa 2.5” disk opcijom, kada već nudi dotičnu poziciju.
    
   Još jedna činjenica nam ne može proći neopaženo, a to je da AMD sve više napreduje i u segmentu prenosnih računara.  Ovo nekada nedodirljivo područje na kome Intel vlada već veoma dugo, je počeo da obeležava stidljivim pojavljivanjem prvih AMD APU derivata. Sa dolaskom novijih generacija i posebno Zen+ poboljšanjima, AMD polako, ali sigurno preuzima primat u jeftinijim delovima tržišta. Uspeo je za neverovatno kratko vreme  da potisne Intel u ovom segmetu tako da sada skoro niko ne pominje štedljive i jeftine Inel Core derivate i neoprostivo sporu integrisanu Intel HD grafiku.
   Uglavnom, Acer je sa najnovijom verzijom Aspire 3 315 laptop računara uspeo da pogodi skoro u centar želja prosečnog kupca sa ovih prostora. Da mu ponudi sve potrebno i usput ispuni prikrivene želje za sporadičnim gejmingom koji je do sada bio skoro potpuno nedostupan u ovoj cenovnoj kategoriji laptop računara.
   Ponećete ga rado na odmor, na putovanje. Ispravljač je mali, skoro neprimetan i lako traje u torbu pored laptop-a. Ovako kompletan računar dobijate po krajnje fer ceni od 440€, neki gornji prag koji je spreman da plati ili se kreditno zaduži prosečni domaći kupac.
    
   Prednosti: – Moderna “mejnstrim” hardverska platforma – Solidne performanse – Korektan ekran – Laka nadogradnja – Malo se greje i tih u radu – Pristupačna cena
   Nedostaci: – Performanse u jednokanalnom RAM režimu – Odsustvo SATA konektora u 2.5” depou za proširenje
   CENA: oko 440€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan