Acer Nitro 5 Spin (Video)

Acer Nitro 5 Spin (Video)

Acer je sagledao kretanja na tržištu 2-u-1 konvertibilnih uređaja i rešio da problematici pristupi na nešto drugačiji način. Kreirao je relativno tanak i lagan računar, ubacio brz procesor i solidnu grafiku, sve obogatio dobrom izradom i tako dobio laptop koji se može koristiti u barem 4 različita položaja, a kategorisan kao - gejming proizvod. O čemu se zapravo radi i kako je Acer uopšte pomirio naizgled nepomirljive suprotnosti?

  Sadržaj

   Konvertibilni računari, ili 2-u-1 mobilni računari, kako ih još zovu, ili pak hibridi, kako glasi još jedno ime ove cele klase uređaja, su sinonim za male, lake za prenošenje, tanke i zanimljivo koncipirane računare. Njima se ekran može odvojiti od tastature, ili se pak može rotirati tako da sam uređaj možemo koristiti na nekoliko načina. Kako bi to korišćenje bilo moguće, potrebno je da računar bude što tanji i lakši. Logično, ako poželite da koristite hibrid u formi tableta, želite da je što manjih dimenzija kako bi se nosio u jednoj ruci.

   Acer je problematici prišao na nešto drugačiji način. Postavio je pitanje: Šta ukoliko vlasnici ovakvih računara požele da se igraju? Makar u casual smislu, to jest. U takvoj situaciji, zaista postoji problem, jer je hardver koji se ugrađuje u ovakve računare često bio objektivno iza onoga što smo viđali u „punokrvnim“ laptopovima, da ne spominjemo desktop računare. Nove generacije hardvera, pak, brišu mnoge zaostatke, omogućavaju kreiranje tankih i lakih računara visokih performansi, a takođe napreduju izrada, hlađenje…Stoga, koliko može jedan hibrid namenjen osobama koje vole da se poigraju?
   Uređaj na testu
   Na test nam je stigao uređaj koji je Acer plasirao u svoju Nitro 5 seriju laptopova orijentisanih ga gejmingu. Sufiks Spin ga odlično opisuje – Acer Nitro 5 Spin je 15,6-inčni hibridni uređaj kome se ekran može rotirati za 360 stepeni (Spin) i tako kompletan uređaj postavljati u različite položaje. Ovakav koncepot smo viđali na Yoga hibridima kompanije Lenovo, kao i na ZenBook Flip modelima kompanije Asus. U svakom slučaju, sam koncept je dobar.
   acernitro5_1_s.jpg
   Šta je ono što Acer donosi? U paketu zatičemo osnovne stavke potrebne za jedan prenosni računar. Tu su sam uređaj, kao i strujni ispravljač. Taman kada smo pomislili da ništa više nećemo zateći, pronalazimo – olovku. Naime, reč je o Active Stylus olovci koja omogućava još jedan vid korišćenja računara, podižući kvalitet interakcije i zabave na još viši nivo. Odlično za početak.

   Sam računar je definitivno nešto drugačije od standardnih hibrida. Pre svega, nešto je većih dimenzija, sa 15,6-inčnim ekranom. Takođe, crno-crvena kombinacija definitivno upada u oči i odudara od onoga na šta smo navikli u ovoj kategoriji. Reč je, dakako, o dizajnu koji je u principu rezervisan za gejming uređaje, i moramo reći da nam prija da se malo „razmrdamo“ u odnosu na standardne metalik sive varijante…

   Sam kvalitet izrade je prilično dobar. Površine koje korisnik dodiruje su izrađene od metala, dok je poleđina, rekli bismo, izrađena od plastike. Ne zameramo previše, budući da je kompletan dizajn odlično uklopljen i da je pokriveno ono najvažnije. Međutim, moramo reći da su šarke morale biti čvršće. To je i inače problem na konvertibilnim računarima, a ovde posebno dolazi do izražaja jer je poklopac ipak težak, kao uostalom i ceo hibrid. Stoga u pojedinim položajima puno znači čvrstina šarki.

   Tačped je oivičen crvenom bojom, a tastatura, pogađate, ima crveno pozadinsko osvetljenje. Sve u svemu, ovo je definitivno najagresivniji hibridni računar u estetskom smislu i moramo reći da nam se to dopada. Definitivno vidimo sebe kao potencijalne korisnike ovakvog prenosnog uređaja. No, stižemo do veoma važne deonice – šta može Acer Nitro 5 Spin? To umnogome zavisi od hardvera…
    Acer Nitro 5 Spin dolazi sa osmom generacijom Intel Core procesora, i to u Core i7 izdanju. Reč je naime, o seriji procesora namenjenoj ultrabuk i hibridnim računarima, koja ima upravo idealne karakteristike za hibride, imajući u vidu da je osnovni radni takt mali i da se on može značajno uvećati, ali samo u slučaju potrebe. To pomaže da se isporuči najbolje od oba sveta – mirna, tiha i štedljiva mašina u nezahtevnim režimima, odnosno odlične performanse kada je to neophodno tokom igranja ili drugih zahtevnih operacija.
    
   U ovom slučaju, računar dolazi sa Intel Core i7-8550U procesorom. Najveća i najznačajnija vest za ultrabuk procesore nove generacije jeste što konačno Core i5 i Core i7 modeli više nisu dvojezgarni, već se sada radi o pravim četvorojezgarnim procesorima! Osma generacija se vodi kao Kaby Lake Refresh, i njihova termalna disipacija je i dalje deklarisana na 15 W.
   [modul]specifikacija=9378[/modul]
    
   CPU nominalno radi na 1.8 GHz. U slučaju potrebe, radni takt se može podići na čak 4 GHz! Logično je da se za tako veliki raspon mora obezbediti i adekvatno hlađenje koje će moći da opsluži CPU i u režimima velikog opterećenja, a ne samo u nezahtevnim situacijama, naročito u hibridima gde je prostor skučen. Videćemo posle koliko je to Aceru pošlo za rukom. Sam procesor je izrađen u 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji, tu je podrška za Hyperthreading, odnosno do osam simultanih threadova. Prisutno je 6 MB keš memorije. Kao što smo već rekli u sličnim prilikama kada su nam prvi laptopovi sa ovakvim procesorima stizali na test (istina, to su bile Core i5 varijante), ovo je definitivno ogroman pomak u segmentu ultrabukova i 2-u-1 računara!

   Grafika je ključ svake gejming mašine, ali ovde će u velikom broju situacija raditi “integruša”. Kada je integrisana grafika u pitanju, zatičemo poznati Intel HD 620 čip koji je upotrebljiv za osnovne primene i koji će biti korišćen u nezahtevnim režimima rada. Međutim, ideja ovog računara jeste da služi za igranje, da komotno možete odigrati partiju igara kao što su Overwatch, Dota 2 ili PUBG. Zbog toga, Acer je ugradio Nvidia GeForce GTX 1050 grafiku u Nitro 5 Spin.
   Istina, nije reč o najbržem grafičkom čipu, ali je verovatno jedan od retkih koji se može komotno ugraditi u ovakav laptop. Takođe, treba pohvaliti Acer na tome što je ugradio varijantu sa 4 GB GDDR5 memorije, umesto sa 2 GB, koliko često zatičemo u sličnim prilikama čak i za snažnije grafičke čipove. Čip ima 640 šejder jedinica i komunicira sa memorijom putem 128-bitnog interfejsa. Zahtevnije igre ćete moći da pokrenete na medium detaljima, a nezahtevne ili e-sports naslove ćete bez problema terati u visokim detaljima. U svakom slučaju, za ovakvu mašinu – sasvim dovoljno.

   Laptop koristi 8 GB DDR4 memorije. Kada je skladišni prostor u pitanju, radi se o SSD-u koji ima kapacitet od 256 GB. Nije u pitanju NVMe SSD, ali ruku na srce, kompletan računar radi odlično i nimalo se ne žalimo. Od podržanih vidova konekcija izdvajamo Dual Band Wireless u odličnom Acer izdanju sa podrškom za MU-MIMO tehnoloigiju, kao i i omnidirekcionalne antene u gornjim ćoškovima ekrana zahvaljujući kojima je prijem besprekoran. Tu je i Bluetooth 4.1, a treba reći da nema LAN porta. Prisutna je HD webkamera, ali i skener otiska prstiju ugrađen u gornji levi ugao tačpeda, tako da se ovo može bez problema koristiti i kao poslovna mašina.
   Ipak, jedno treba imati na umu. Sa masom od 2.2 kilograma, ovo neće biti računar koji ćete puno koristiti u tablet režimu. Stiže sa Windows 10 Home operativnim sistemom, što će biti sasvim dovoljno za sve potencijalne korisnike. Zvučnici sa basom su smešteni ispod ekrana, u deo iznad tastature. Sve u svemu, računar je veoma lepo i dobro zaokružen.
    
   Konektori
   Kompletan spisak konektora možete videti u priloženoj tabeli. Na samom uređaju su oni dobro i logično raspoređeni. Svi konektori su na bokovima, ali ne pri prednjem delu gde bi mogli zasmetati korisnicima tokom korišćenja miša – a na ovakvom računaru će se miš definitivno koristiti. Desno se nalaze kontrole za tablet režim – to znači da ovde imamo tastere za paljenje, kao i pojačavanje zvuka. Tu su još jedan punokrvni USB 2.0 port, čitač SD kartica, N-lock, kao i audio kombo priključak.

   Sa druge strane zatičemo sličnu situaciju. Strujni priključak je skroz prema zadnjoj strani. Za njim dolaze još HDMI izlaz, jedan USB Type-C port, kao i dva USB 3.0 porta. Korektno, sasvim upotrebljivo i u suštini vrlo primereno ovakvom računaru. Prelazimo na detaljno testiranje mogućnosti ovakvog računara…Nije lako odabrati uređaj sa kojim bismo sučelili Nitro 5 Spin. Prosto, prilično je jedinstven i direktno sučeljavanje sa proizvodom koji je namenjen ipak nekoj drugoj publici ne bi do kraja otkrilo njegove mogućnosti. Ipak, Acer Nitro 5 Spin je dobio izazivača u bazi naših testova u Asus Zenbook Flip 14 uređaju, koji je takođe moguće obrtati, ima diskretnu grafiku (MX 150 naspram GTX 1050) i Core mobilni procesor osme generacije (Core i5 naspram Core i7). Evo kako se u praksi pokazuju njihove performanse.
    
   [modul]test=669[/modul]
    Izuzetno smo zadovoljni viđenim od strane Acer Nitro 5 Spin računara, po mnogim osnovama. Kao što smo govorili u ranijim testovima računara sa svežim mobilnim hardverom, reč je o najvećem pomaku u mobilnom svetu već nekoliko generacija. Realni dobici idi i do 20-30 procenata u zahtevnijim scenarijima korišćenja, i novi hardver se odlično pokazuje u praksi. Istovremeno je štedljiv, a može da se uhvati u koštac sa ozbiljnim zadacima, poslovne ili zabavne prirode.

   Takođe, treba reći da brzi SSD i dovoljno sistemske memorije dodatno podstiču pozitivan utisak. Ipak, tu je i diskretna grafika. Uz GTX 1050 u mobilnom izdanju imate mogućnost korišćenja uređaja kako za igranje i multimedijalnu zabavu, tako i za ozbiljnije poslovne izazove. Konkretno, možete iskoristiti GPU akceleraciju u raznim profesionalnim alatkama sa CUDA podrškom.
   Kada smo kod multimedijalne zabave, treba posebno pohvaliti zvučnike. Sistem sa dva zvučnika i subwooferom je ugrađen u dno ispod ekrana i kao takav dostupan u svim režimima korišćenja. Možete ga jasno čuti u tent, presentation, tablet ili laptop režimima rada i ni u jednom modu rada zvučnici neće biti blokirani. Zvučnici su prilično glasni – možda i najglasniji koje smo ikada čuli na hibridnom računaru. Podržavaju Dolby Audio Premium tehnologiju. Sve u svemu, iskrene pohvale na račun zvuka!

   Što se igranja tiče, već smo neke stvari spomenuli. Igraćete se relativno udobno na medium detaljima u zahtevnijim naslovima, a mnoge e-sports i multiplej orijentisane igre ćete sa lakoćom pokretati. Računar u potpunosti ispunjava cilj kompanije da ponudi dobru alternativu casual gamer korisnicima. Možete očekivati i do 90-100 fps-a u Doti 2 bez ikakvih problema. Jednostavno, računar veoma dobro radi svoj posao po tom pitanju.
   n5spin_2_s.jpg
   Najzad, veoma raduje što je zbog obrtnog ekrana u stanju da ponudi različite forme. Koristi se u četiri moda – kao regularni notebook, zatim kao tablet, ali i u dva međumoda. To su Tent, kada se ekran obrne za više od 270 stepeni tako da donje ivice prednjih strana postanu oslonac, odnosno Presentation, gde se uređaj osloni na tastaturu, a ekran zarotira tako da zapravo deo sa tastaturom služi kao oslonac tabletu, pa tada može da ga koristi i više osoba. U svim režimima rada Nitro 5 Spin dobro funkcioniše, a moramo priznati da smo ostali pomalo začuđeni kada smo, recimo, laptop postavili u Tent režim i uzeli bežični gejmped u ruke da malo prođemo kroz Capsized i Hotline Miami. Zaista je interesantan doživljaj jer je pred vama samo ekran i ništa drugo.

   Kao što  smo spomenuli, Acer isporučuje i olovku uz svoj računar. Ona podiže ugođaj na još viši nivo. Ukoliko imate sklonosti ka crtanju, ili pak nekim kreativnim vidovima upotrebe, bez ikakve sumnje je ovo prava stvar za vas. Ili pak samo ukoliko želite da vodite zabeleške, Nitro 5 Spin predstavlja veoma dobar izbor. U suštini, ovo je “realna mašina za studenta”, da se tako izrazimo, naravno kada bi primanja u Srbiji bila barem delimično na nivou zapadnih. Zahvaljujući Windows Ink podršci ugrađenoj u sam Windows vrlo lako ćete naći mnogo načina da iskoristite olovku, što na kreativnoj, što na poslovnoj strani, podvlačeći u dokumentima, praveći zabeleške i slično.

   Kada je ekran u pitanju, i jesmo i nismo zadovoljni. Naime, on sam je dobar jer se radi o IPS ekranu solidnih karakteristika, ali je morao biti ugrađen multitouch sloj kako bi ekran bilo moguće koristiti u različitim režimima i on bio načinjen osetljivim na dodir. Samim tim, dolazi do povećane refleksije, što prosto ne volimo previše. Da stvar bude gora, ivice oko ekrana je Acer načinio refleksivnim, po našem mišljenju bez ikakve potrebe, i dosta upada u oči kada se pomerate ili kako kucate a nešto se mrda na ivici tik levo, desno ili ispod samog displeja. Uglovi gledanja su deklarisani na 170 stepeni i ni u jednom režimu nismo imali nikakvih problema sa njima.

   Ono gde smo imali problema jeste toplota. Naime, računar se prilično zagreva u intenzivnim režimima upotrebe, tako da posle nekog vremena nije baš najprijatniji za upotrebu. Van igara, on je hladan, miran, bez ikakve naročite buke ili primetnog zagrevanja, ali vodite računa jer će se u kratkom roku ispod tastera tastature jasno stvoriti osetna količina toplote.
   Najzad, baterija – Acer kaže da će njegov hibrid isporučiti do deset sati. Zadovoljstvo nam je što možemo to da potvrdimo. Naime, njegova 48 Wh baterija je izdržala tačno deset i po sati našeg korišćenja. Naravno, ova brojka zavisi od načina upotrebe i svakako će se ostvariti dosta manje u slučaju igranja ili uživanja u multimedijalnim mogućnostima, ali lepo je znati da prosto imate tu veoma pozitivnu osobinu tankih i lakih računara na raspolaganju.Acer Nitro 5 Spin je veoma specifičan računar. Spada u grupu onih koji će dosta polarizovati publiku. Dok će ga neki smatrati savršenim kompromisom, drugi će u njemu videti višak i nepotrebnu spravu. Nama se, iskreni da budemo, veoma dopada. Imati u praksi hibridni računar sa kojim se lako možete igrati je ne samo zadovoljstvo, nego i zapravo veoma korisno u praksi, naročito imajući u vidu šta se traži od igračkih računara.
   Performanse su za takve uređaje izuzetno bitne i Acer je opremio Nitro 5 Spin vrhunskim hardverom. Možda nije u svakom pogledu na samom vrhu, ali u najbitnijim elementima svakako jeste. Sa brzim procesorom, dosta memorije i odličnim performansama, može da ponudi mnogo. Uz različite režime upotrebe, zadržava dozu neobičnosti i šarma, a svakako mu ne nedostaje karaktera. Za igranje i uživanciju – dušu dalo.

   Naravno, hibridi su računari kompromisa, pa tako ni Nitro 5 Spin nije mogao da ostane pošteđen nekih rešenja koja su prosto u domenima zakona fizike. Dosta je lakši od obični gejming laptopova, ali i dosta teži od standardnih hibrida. Ume solidno da se zagreje kada se optereti i to nije nimalo čudno, imajući u vidu kakav je hardver ugrađen u njega. Takođe, bilo bi lepo da su šarke nešto jače i ubedljivije.
   award_nitro5spin_s.jpg
   No, ukoliko ste u stanju da zažmurite na određene nedostatke koji su prosto neminovni, čeka vas puno razloga za uživanje. Reč je o računaru veoma dobrih performansi, sa kojim se komotno možete poigrati. Tastatura i tačped su veoma dobrog kvaliteta, zvuk je sjajan, hardverska platforma odlična, a sam koncept rotiranja ekrana i različitih režima upotrebe daju dodatnu notu svestranosti. Imamo li na umu da se u pakovanju isporučuje i olovka, jasno je da se radi o hibridu koji veoma lako prirasta za srce. Od nas stoga Acer za ovaj hrabri iskorak dobija više nego zasluženo priznanje!
   Prednosti: – Izrada i dizajn – Hardverska platforma i pomak koji nova generacija Intel mobilne platforme donosi – Diskretna GTX 1050 grafika sa 4 GB memorije – Svestran računar – Olovka u pakovanju – Tastatura i tačped – Sjajan zvuk – Manji i lakši od klasičnih gejming laptopova Nedostaci: – Teži i veći od sličnih uređaja – Dosta odsjaja na ekranu i oko njega – Ume da se zagreje, naročito tokom intenzivnijih gejming sesija – Šarke bi definitivno trebale biti nešto jače – (Uslovno) Cena za naše uslove
   Cena: 149 hiljada dinara Računar na test ustupio Acer.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan