Acer Predator Helios 300 (Video)

Acer Predator Helios 300 (Video)

Odlično pogođen spisak hardvera, jednako impresivne performanse na 17” velikom IPS 144 Hz ekranu obezbeđuju maksimalno gejming uživanje. Rekli bismo i više od toga jer može da posluži i kao zamena za desktop radnu stanicu u svrhu kreiranja zahtevnijih sadržaja i rada u poluprofesionalnim aplikacijama. Predator Helios 300 je oličenje dobrog gejming laptop računara koji je do detalja projektovan po želji “igračke” populacije...

  Sadržaj

   Moramo ovaj test započeti jednim utiskom, koji se odnosi na neospornu konstataciju da je Acer sa Predator serijom istakako kandidaturu za jednog od najboljih svetskih brendova u klasi elitnih gejming laptop računara. Ovo nije utisak od juče, jer smo u poslednje vreme “kroz ruke” propustili, što u vidu testova, ali i privatnih instalacija prijateljima, veliki broj uređaja iz ove klase prenosnih računara.
    
    
   Ne možete, a da se ne zapitate šta je zapravo Acer-ov recept za ovako uspešnu strategiju nastupa na ovom probirljivom tržištu. Jer da se ne lažemo, gotovo svi proizvođači u klasi gejming uređaja imaju na raspolaganju manje više sličan, da ne kažem identičan hardver.  Tajna je u tome što se Acer u slučaju Predator serije ponaša poput pravog hardverskog entuzijaste i to u smislu da perfektno konfiguriše svoje modele bez ijednog ustupka prilikom sastavljanja konfiguracije. Onako kako bi to svako od nas zaljubljenika to učinio.
   Zato su performanse Acer Predator uređaja uvek u samom vrhu, drugim rečima među najbolje testiranim uređajima. Nekada je pravo čudo kako hardver slabijih specifikacija “na papiru” u Predator modelima izvlači performanse uporedive sa jačim hardverom ugrađenim u konfiguracije konkurentskih firmi. Kako je to uopšte moguće? Pa tako, jer nema onih jeftinih trikova uštede poput ugradnje jednog memorijskog modula ili sporijeg modela SSD-a i sličnih detalja. Takvi ustupci se dalje preslikavaju na ostatak performansi sistema kroz dalje penale i pad performansi. Toga kod Acer-a nema, a što je u neku ruku pošten pristup prema korisniku koji za jedan premijum gejming laptop izbroji par hiljada evra. A to je u poslednje vreme postala baš loša praksa mnogih poznatih brendova.Na test smo dobili novi gejming model iz Predator serije – Helios 300, računar koji na najbolji način sumira sve prethodno rečeno. Imali smo “besne” gejming modele sa nekada, možda bespotrebnim detaljima koji prevazilaze suštinsku namenu dobrog osećaja u igranju. Ovaj Predator se ne razbacuje sitnicama koje treba da vam skrenu pažnju sa suštine, već gađa u samu srž vrhunskih performansi i gejming iskustva. Tako je dizajniran i napravljen – podešen do u najsitniji detalj kao čistokrvna gejming mašina. Zaista je tako, ma koliko bili u ubeđenju da laptop ne može biti ozbiljna gejming “mašina”.
   Predator_Helios_300_1s.jpg 
   Prvo, tu je odličan ekran dijagonale 17” izrađen na bazi na IPS matrice. Overdrive odziv je deklarisan na 3ms i subjektivni osećaj je da se radi o veoma, veoma brzom ekranu, jednom od najbržih IPS primeraka koji smo imali prilike da vidimo. Osvežava na frekvenciji od čak 144 Hz. Okviri ekrana su tanki koliko to mogu da budu na jednom ovakvom uređaju što rezultuje velikom efektivnom površinom gledanja i igranja. Stvara daleko bolji osećaj, neuporediv sa 15.6” gejming primercima. Osećaj je da pred sobom imate pravu gejming stanicu, a ne uređaj koji se trudi da to bude. Uz perfektno oštru i bojama zasićenu sliku, ovaj ekran pruža zaista svršeno glatku animaciju i tečnu akciju u igrama sa velikom dinamikom. Svakako je jedan od najboljih delova ovog gejming laptopa.
   Dodatno, možete priključiti i eksterne monitore preko prisutnih HDMI 2.0 i Display Port 1.4 i praktično prikazati sliku na tri ekrana istovremeno. Dotična opcija pruža još bolji vizelni osećaj tokom igranja, ali je svakako korisna prilikom rada u nekim zahtevnim aplikacijama za kreiranje sadržaja (rendering, projektovanje, video i muzička obrada…) 
   Da bi ovako dobar ekran iskoristili na pravi gejming način, ostatak komponenti mora biti dovoljno moćan i brz da obezbedi performanse koje su u skladu i na najbolji način koriste mogućnosti naprednog ekrana. I tu je ona prednost Acer Predator linije. Ne žrtvuje ni jedan detalj kako bi istakao i ispoljio prednosti ugrađenih delova. Sve je odlično balansirano tako da komponente prate mogućnosti drugih, sjajno se dopunjuju što u krajnjem rezultuje odličnim performansama.
   Predator_Helios_300_2s.jpg 
   Konkretno, procesorska platforma ovog Predator Helios-a je bazirana oko Intel Core i7 – 8750H čipa koji je po karakteristikama i ponašanju u radu mobilna verzija najsličnija desktop CPU modelima. Šest fizičkih jezgara koja se u Windows 10 OS-u dupliraju u 12 logičkih, rade na frekvenciji koja u maksimalnom turbo koraku dostiže vrednost od čak 4.1GHz. Savremene igre su u potpunosti zadovoljene u smislu potrebne procesorske snage.
   Da bi procesor bio na visini zadatka, uparen je sa 16 GB  DDR4-2666 RAM memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada. Još jedan detalj gde Acer ne odstupa od performansi. Ispostavilo se da je ovo izuzetno važna stvar kada su u pitanju performanse ne samo centralnog procesora, već i ugrađene GeForce gejming “grafike”.  Tehnička specifikacija na kojoj “padaju” mnogi modeli poznatih marki i to pod izgovorom da se ovakvim potezom ostavlja prostor za dalju nadogradnju. Stvarnost je da ste platili skupo vaš gejming laptop, a da on ne radi u režimu  maksimalnih gejming performansi zbog nedostatka memorije čija je cena 50-ak evra.
   Kako ne bi imali takavu glavobolju, Acer Predator Helios 300 je konfigurisan tako da odmah u startu isporučuje najbolje performanse. Pošto u pogledu snage procesorske platforme ne treba da imate bilo kakve sumnje, ostalo je još da se osvrnemo na grafički procesor, kao ključni generator vrhunskih gejming performansi. Obzirom da ugrađeni ekran prikazuje 1920×1080 piksela i da osvežava frekvencijom od 144 kadrova u sekundi, Acer se odlučio za Nvidia GeForce RTX 2060 grafički procesor sa 6 GB lokalne video memorije u bržoj  GDDR6 verziji. Jednom rečju optimalno sa stanovišta cene i isporučenih performansi u kontekstu mogućnosti ekrana – još jednom savršen balans u cilju suštine dobrog gejming osećaja. Podsećamo da Turing generacija Nvidia grafičkih procesora podržava Ray Tracing svetlosne efekte na hardverskom nivou, a što itekako utiče na bolje performanse i lepše grafičke efekte u igrama.
   Predator_Helios_300_3s.jpg Predator_Helios_300_4s.jpg
   GeForce RTX 2060 je u skladu sa smernicama Nvidia Max-Q platforme po pitanju specifikacija, identičan tzv desktop verziji grafičke karte sa jedinom razlikom da je u startu podešen za rad na nešto nižoj radnoj frekvenciji, a što je razumljivo zbog samog oblika i ograničenja kućišta laptop računara. Zahvaljujući sjajno rešenom rashladnom sistemu koji Acer obeležava nazivom 3D AeroBlade Gen 4, ubačen je turbo taster kojim GPU prebacujete u najbrži režim rada, pa grafički sistem silovito ubrzava postižući radne frekvencije poput desktop GPU primeraka, pa je očekivano i takav nivo performansi – jednom rečju savršena situacija za gejming korisnika.
   Ali to nije sve… da bi performanse ovog uređaja do kraja opisali u superlativima, Acer je odlučio da sistem diskova poveri Western Digital M.2 NVMe modelima kapaciteta 512GB svaki koji su konfigurisani u RAID 0 Stripe radnom režimu jer je na umu imao prevashodno performanse. Znači 1 TB brzog prostora za instalacije na bazi NAND memorije. Ako vam se učini malo, tu je dodatno još jedan klasični mehanički, Toshiba SATA3 hard disk sa kapacitetom 1 TB. Prava gejmerska konfiguracija, brza i sa obiljem prostora za instalaciju.
   Predator_Helios_300_5s.jpg Predator_Helios_300_6s.jpg Opaki mobilni “Battlestation” računar je nezamisliv bez brze mreže, a nju čini beskompromisni par Killer Networking adaptera. Killer E2500 je zadužen za LAN, a Killer AX1650 za bežičnu konekciju. Prvi obezbeđuje gigabitni transfer sa ultra niskim odzivom. Karakteristika koja je od značaja za Battle Royal i ostale “online” igre brzog tempa. Bežični adapter je još žešći jer ispunjava WiFi 6 specifikacije, radi u 2x2MIMO režimu i prebacuje maksimalno 2.4 gigabita podataka u sekundi. Zato obavezno prebacite vaš ruter u “ac-only” mod, a ne kombinovani a/n/ac, kako bi ostvarili maksimalni transfer bežičnom konekcijom i na pravi način iskoristili dobre osobine ugrađenog bežičnog adaptera. Povrh svega tu je i softver kojim možete precizno definisati rad i prioritete pristupa aplikacija i igara internet resursima.
   I naravno zvuk. Tradicionalo Predator gejming notebook računari imaju veoma dobru zvučnu sekciju, pa otuda Acer ne eksperimentiše već i ovog puta koristi Waves NX 3D sound. Sistem ambijentalnog zvuka koji vas okružuje sa svih strana je čudnovato dobar čak i na ovoj mobilnoj verziji računara, a prava gejming čarolija počinje kada priključite slušalice. Zvuk je jednostavno na nivou do sada pomenutih sistema – u stopu prati grafički podsistem i garantuje još jednom, vrhunsko gejming uživanje.
   Predator_Helios_300_7s.jpg 
   Predator Helios 300 dolazi u velikom kućištu zbog 17” konfiguracije ekrana. Priličnih je gabarita, ali sa relativno tankom siluetom koju diktira Nvidia Max-Q dizajn. Sa zadnje strane ima ogromne izduvne otvore sa usmerivačima vazduha. Dodatni se nalaze na krajnjim bokovima kućišta.  U nastavku “škrga” kroz koje se izbacuje zagrejani vazduh su smešteni konektori: jedan HDMI, jedan mini DisplayPort, jedan USB-C Thunderbolt 3 i jedan USB-A 3.0. Na drugoj strani slična situacija gde su u nastavku lajsne sa ventilacionim izrezima, smešteni konektor za napajanje uređaja električnom energijom, jedan RJ45 LAN, par USB 3.0 konektora i 3.5mm priključak za slušalice i mikrofon.
   Laptop stiže sa četvoroćelijskom litijum-jonskom baterijom kapaciteta 3815mAh. Računar se napaja i puni ispravljačem maksimalne snage od 180W. Uređaj je širok nešto više od 40 cm, dubok 28 cm i visok 2.5 cm. Težina ovog gejming “teškaša” iznosi 2.9 kilograma. Jednom rečju prava zamena za klasični gejming desktop računar.Prvo što nas interesuje jeste usklađenost procesorske platforme, grafičkog podsistema i prikaza slike na monitoru. Predator Helios 300 ovaj test polaže za najvišu ocenu. Jednom rečju – “majstorski”. Savršen sklad obezbeđuje performanse, glatku animaciju i nivo detalja za najvišu ocenu. Pri tome glatkoća kojom se smenjuju kadrovi vas ostavlja u dubokom utisku da tako nešto niste videli do sada, a što je potvrdio i naš prijatelj iz jedne od vodećih kuća za provajding mobilnih usluga, koji se baš zatekao u trenutku intezivnih gejming testova i onako sa setom uzdahnuo od srca izjavivši: “Uh, kakva je grafika na tom vašem laptopu, kako lepo klizi i fenomenalno izgleda“, dok smo mi sa druge strane bili zauzeti akcijom u Apex Legends-u. Upravo je to siže utisaka rada na ovoj Predator “zverki”.
   Osećaj brzine, koji smo posle uporedili sa performansama klasičnog desktop sistema sa gejming verzijom grafičke karte na bazi RTX 2060 rešenja su slični, sa vrlo malim odstupanjima, pa možemo mirne duše zaključiti da je Predator Helios 300 “uhvatio” performanse sličnog desktop sistema.
   Predator_Helios_300_8s.jpg 
   Posebno je brutalan u radu kada aktivirate Turbo taster efekat je kao kod prave sportske mašine, postaje bučan jer se sistem AeroBlade 3D ventilatora zahuktava na 6000 obrtaja u minuti. Rezultira padom temperature zbog čega se podižu radne frekvencije GPU procesora za 200 MHz dok se turbo koroak centralnog procesora bliži krajnjoj granici od 4GHz. Razlika u performansama sa akativnim Turbo modom može biti i do 15% jer grafika sa nekih baznih 1485 MHz, ubrzava na 1685 MHz i ide do krajnjih limita koji probijaju 2000 MHz.  Performanse “eksplodiraju”, ali je huk ventilatora nalik šuštanju lišća na granici iritantnog. U takvim situacijama izlaz je u korišćenju slušalica, a ukućanima nema spasa tj moraju da vam obezbede zasebnu sobu sa vratima – obavezno!
   Tastaura je fenomenalna ali to je već najmanje što očekujemo od Predator-a koji je tradicionalno jak na ovom polju. Sada je još ubedljiviji zbog ogromne površine kućišta, tako da sav komfor velikih, lepo osvetljenih RGB tastera u četiri zone – dolaze do punog izražaja. Ukoliko vam smeta šarenilo možete izabrati statični jednobojni režim sa belim svetlom.
    Predator_Helios_300_9s.jpg
   Zvuk je zaista dobar i predstavlja onad dodatni X faktor koji pored odlične grafike uvlči u samu srž igre. Prava stvar je kada koristite gejming slušalice.
   Killer AX1650 radi odlično u paru sa dobro podešenim dvopojasnim ruterom  i koristio je bez problema naš maksimalni protok od 300 Mbps.
   Dok radi na bateriji, a koja je inače samo nužni izvor energije za neke lagane poslove obzirom da je veliki ekran naprosto iscrpljuje, Predator Helios 300 je u ograničenom gejming “Batery Boost” režimu koji ne prelazi 30 fps-a. Takođe, kada radite na bateriji, nije moguće uključiti Turbo taster.
   Autonomija u igrama pri 80% osvetljenja i “Best Performance”  energetskom profilu, iznosi oko jedan sat efektivnog igranja. Baterija se puni 1 sat i 30 minuta.
   Inače, u punom radnom režimu troši oko 170W. Zona povišenog grejanja se nalazi tik iznad izduvnog dela tj ispod ekrana, ako gledate iz ugla korisnika. Najviša temperatura na izmerena na kućištu, u gornjem desnom delu iznosi 51.5 stepen Celzijusa. U zoni “WASD” tastera je skoro telesnih 40 stepeni, a na kurzorskim tasterima 43.5 stepeni Celzijusa. Na samim otvorima gde se naziru bakarni hladnjaci, izmerili smo maksimalnih 60 stepeni. U samom sistemu je bilo očigledno toplije pa je i CPU prilikom opterećenja  znao da uđe u “throttling”. Grafički procesor je bio za nijansu hladniji, dok je maksmum izmeren za čitav sistem dostigao 80. podeok na Celzijus skali.
   Predator_Helios_300_10s.jpg 
   Poklopac na donjem delu se relativno lako demontira i zato lako pristupate delu sa komponentama i opcionu nadogradnju sistema. Računar koristi klasične M.2 NVMe SSD diskove sa pripadajućim hladnjacima. Isto važi i za SO-DIMM RAM memoriju.
   Ipak, na kraju je najvažnije da su performanse bile u rangu modela sa jačim GPU hardverom, što samo dokazuje koliko je Predator Helios 300 dobro konfgiursan i sklopljen. Uostalom to i rezultati potvrđuju:[modul]test=976[/modul]
    
   [modul]test=977[/modul]
    
   [modul]test=978[/modul]
    
    

   3D Games
    
   Battlefield V  

    
   [modul]test=979[/modul]

    
    
   Far Cry 5 
    

   [modul]test=980[/modul]
    
    
   Shadow of the Tomb Raider
    
   [modul]test=981[/modul]
    
    
   Witcher 3

   [modul]test=985[/modul]
    
    
   Assasin Creed Origins

   [modul]test=982[/modul]
     

    
   DOTA 2

   [modul]test=983[/modul]

    
    
   Strange Brigade

   [modul]test=984[/modul]
    
    
   Fortnite
    [modul]test=986[/modul]
    
    
    
   APEX legends 

    
    [modul]test=987[/modul]

   Acer Predator još jednom demonstrira zašto je na samom vrhu naše liste omiljenih gejming laptop računara. Iako iskreno nismo neki naročiti ljubitelji gejminga u mobilnom pakovanju, dosadšnji Predator laptop računari koji su tokom vremena bivali sve bolji i bolji su uticali da u velikoj meri promenimo naš stav iz kategoričkog odbijanja, do uzimanja u obzir kao ozbiljne alternative za vrhunski gejming ali i rad sa nekim zahtevnim aplikacijama.
    
    
    
   Osim u svrhu gejminga, Predator Helios 300 možete koristiti za profesionalni rad. Dotičnu osobinu mu omogućuje moćan hardver i dobro projektovana konfiguracija. Kao kruna napora da vam pruži vanserijski računar tu je i 17” ekran natrposečno dobrog kvaliteta reprodukcije. Kao šlag na priču o dobro ukomponovanom hardveru, ide i sve bolji Predator Sense softver kao skup naprednih alata za nadgledanje vitalnih parametara rada i podešavanje nekih ključnih opcija koje utiču na postizanje maksimalnih performansi ovog računara. 
    
   Da li bi smo nešto promenili? Da, naravno, voleli bismo još bržu memoriju na recimo 3200 MHz i pratećim OC profilima. To dolikuje jednom ovakvom rasnom gejmeru. Nadamo se da će Acer udovoljiti našim željama kako bi konstatovali da je u pitnaju gejming laptop bez ijedne mane. 
    
   Predator_Helios_300_11s.jpg
    
   Pa, ako ste već odlučili da potrošite skoro 2000€ evra, Predator Helios 300 ima našu preporuku. Sigurno je bolji od nedavno predstavljenih HP Omen i ASUS TUF modela u tim finim, ali odlučujućim detaljima…

   Prednosti:
   – HW konfiguracija,
   – Vrhunksi IPS 144Hz ekran
   – Komforna RGB tastatura
   – Robusna konstrukcija
   – RAID 0 sistem SSD diskova
   – AeroBlade sistem hlađenja
   – Turbo CPU i GPU režim rada
   – Performanse uporedive sa sličnim Desktop sistemima
    
   Nedostatak:
   – Velika buka koju stvara šum ventilatora u Turbo režimu
   – RAM na JEDEC podešavanjima bez OC XMP profila
   CENA: oko 2000€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan