Acer Predator Helios 300

Acer Predator Helios 300

U domenu gejming laptopova, stanje naizgled miruje već godinama, ali ispod naizgled mirne površine se odvija prava drama, budući da je vreme pokazalo da je upravo u ovom segmentu koncentrisana ogromna količina profita. Stoga su kompanije kojima je više stalo do profitabilnosti nego do prodatih količina pravilno uočile da je neophodno korisnicima pružiti raznovrsniju ponudu. Plod takvog razmišljanja je i Acer Predator Helios 300, kog danas imamo na testu...

  Sadržaj

   Tržište je u proteklim godinama pokazalo značajan rast prodaje gejming računara i gejming opreme, što je jedna od retkih oblasti PC industrije koja ne beleži pad ili stagnaciju. Stoga proizvođači obraćaju daleko više pažnje ovom segmentu i pokušavaju na sve načine da unaprede ponudu uređaja. U domenu laptopova, to je značilo da brendovi koji nisu mnogo vezivani za gejming sada imaju čitave serije laptopova namenjene upravo igračima. U suštini, u te proizvođače možemo ubrojati i Acer.
   acer_helios300_16_s.jpg
   Nije bilo tako davno kada je Acer, na naše iznenađenje (a verovatno i na iznenađenje svetske javnosti) ponudio prve modele Predator serije. Tada smo konstatovali da je reč o kvalitetnim i dobro osmišljenim igračkim laptopovima, koji su nas kupili nižom cenom u odnosu na konkurenciju, ali i nekim rešenjima na koja se do tada nije mislilo ili koja nisu vezivana za gejming kategoriju, poput ugrađenog NVMe SSD-a i slično. Od tada se jedna stvar promenila – proizvođači ne ciljaju više samo na one koji žele maksimum, već se trude i da osvoje igrače koje bi zadovoljila i (relativno) pristupačnija varijanta gejming laptopa, koja bi ponudila nešto drugačiji balans i otklon od “Daj sve!” pristupa. Produkt takvog razmišljanja je u suštini model Predator Helios 300, koji danas imamo na testu.
   Uređaj na testu
   Kutija u kojoj stiže Predator Helios 300 je lepo dizajnirana, ali u suštini – spartanski opremljena. U njoj ne zatičemo nikakve posebne dodatke, kablove za miševe i slično. Tu su strujni ispravljač, rudimentarno uputstvo, kao i DVD sa drajverima. Iskreno, već nas pomalo nervira zbog čega se drajveri ne bi isporučivali na USB fleševima. Ne samo da optički mediji nisu više zastupljeni (uostalom, ni Helios 300 nema optički uređaj koji bi ga čitao), već propratni prospekti i uputstva verovatno koštaju više od USB fleša. Osim toga, laptop dolazi bez operativnog sistema, pa bi i nama i potencijalnim korisnicima ova stavka uštedela trud pronalaženja i prebacivanja drajvera i upravljačkih aplikacija…
   acer_helios300_1_s.jpg
   Kako bilo, otvorili smo paket i unutra nas je zateklo veliko iznenađenje. Veliko, ne misleći samo na veličinu samog laptopa. On svakako jeste pozamašnih dimenzija – uostalom, u pitanju je 17,3-inčni računar. Međutim, kada pogledamo njegove proporcije, deluje kao da se išlo na kreiranje tankog i lakog računara (uslovno rečeno), što nas je pomalo zaprepastilo. Iznenađenje se tu nije završilo – laptop je delovao prilično lagano za svoje dimenzije. Uvidom u specifikacije saznali smo da je težak svega 2.8 kilograma, koliko su svojevremeno bile teške klasične petnaestice. Jednostavno, prilično smo iznenađeni inicijalnim utiskom i prvim susretom sa Heliosom.

   Utisci o dizajnu i izradi su pozitivni. Relativno tanko kućište je izrađeno od plastike, uz određene aluminijumske detalje na poklopcu i donjem delu uređaja. Sam dizajn smo već videli u prethodnoj iteraciji Predator laptopova. Dominiraju crne površine, sa različitim crvenim detaljima. Pored ukrasnih lajsni na poklopcu i bokovima, u unutrašnjosti je tačped oivičen crvenom bojom, a i tastatura ima pozadinsko osvetljenje crvene boje, upotpunjujući crno-crveni kontrast, dobitnu kombinaciju kada je stil u pitanju i u sferama koje su veoma daleko od elektronskih naprava…

   Sve u svemu, utisci o uređaju su nam prilično pozitivni. Sa druge strane, treba imati u vidu da korišćeni materijali ne obuhvataju obilje metala, što će nekoga razočarati, premda mi nismo mišljenja da je tako nešto uvek neophodno. Štaviše, Predator pokazuje da se može izraditi laptop koji ostavlja odličan utisak iako se prevashodno koristi plastika u izradi. Aluminijum je samo tamo gde je apsolutno neophodan, nosači ekrana su čvrsti, nema ugibanja niti deformisanja.

   Donja i zadnja strana laptopa kriju određena iznenađenja. Naime, sa zadnje strane se nalaze veliki otvori za hlađenje, ali još bolja stvar jeste kreiranje specijalnih odeljaka od strane kompanije Acer, pomoću kojih je moguće lako i brzo izvršiti eventualni apgrejd. Odeljci za RAM i skladišni sistem su odvojeni, sa svojim posebnim pristupima. Šteta je što se nije otišlo korak dalje i omogućio pristup ventilatorima, odnosno rashladnom sistemu. Na taj način bi bilo moguće efikasno ga očistiti, što bi bilo od velikog značaja za kvalitetno održavanje laptopa, ali šta je tu je…
    
    
    Kada govorimo o gejming računarima, jasno je da je apsolutno najvažnija stavka u sistemu grafička karta. Stoga ponekada deluje da je “promašena tema” kada brendovi, u želji da ponude kvalitetan i brz računar, a opet nešto pristupačniji od top varijanti, ostave brz procesor iz najviše kategorije, a stave grafiku iz srednje ili niže klase. U zavisnosti od vašeg gledišta na tu temu će zavisiti i stav o Predator Helios 300 računaru.
   acer_helios300_25_s.jpg
   Naime, on stiže sa Core i7-7700HQ procesorom, koji spada u najbrže varijante za mobilni računar. Radi se o četvorojezgarnom procesoru, koji podrazumevano radi na 2.8 GHz, ali je u stanju da poveća takt sve do 3.8 GHz u slučaju potrebe, što mu omogućava da se lako izbori sa svakim izazovom.

   Pored toga što je procesor četvorojezgaran, podržava multithread. Stiže sa 6 MB keša i izrađuje se u 14-nanometarskom proizvodnom procesu, isto kao i drugi Kaby Lake procesori. TDP mu je deklarisan na čitavih 45 W, što nam deluje gotovo nestvarno nakon toliko druženja sa čipovima koji troše do 15 W.
    [modul]specifikacija=9287[/modul]
   Grafika se bazira na kombinaciji integrisane i diskretne grafike. Za sve nezahtevne scenarije, naravno, koristi se integrisana Intel HD 630. Grafički čip radi na 350 MHz bazno, a njegov radni takt se penje do 1100 MHz. Pozajmljuje memoriju od sistema. Međutim, ono pravo stiže u vidu Nvidia GTX 1060 grafike u mobilnoj varijanti. Performanse ove karte su izvanredne, naročito za FullHD rezoluciju koja karakteriše ovaj računar. Pored toga, Nvidia je objavila više ne postoje (tolike) razlike između njenih grafičkih čipova za desktop i mobilno tržište, za razliku od ranije prakse koja je odlikovala GeForce i Radeon modele. Te tvrdnje ćemo proveriti u praksi na narednim stranicama.

   Sve u svemu, treba reći da je izbor grafičke karte solidan, ali iskreni da budemo, radije bismo kupili laptop sa GTX 1070 grafikom, a nekim sporijim procesorom – recimo, Core i5-7300HQ, što bi otprilike trebalo da rezultuje identičnim cenovnim opsegom. No, šta da se radi. Pozitivna stvar u ovoj priči jeste činjenica da je Acer implementirao grafičku kartu sa 6 GB GDDR5 memorije, budući da na tržištu postoji puno varijanti koje koriste nominalno istu grafiku, ali sa dvostruko manjom količinom memorije od 3 GB. GTX 1060 se bazira na 16-nanometarskom GP106 čipu, sa potrošnjom od svega 80 W.

   U modelu koji je stigao do nas se našao jedan SSD, kapaciteta 512 GB. U prodaji možete naći verzije sa manjim SSD-om, ali sa hard diskom za dodatni skladišni prostor. Nažalost, ništa od ultra-brzog NVMe SSD-a, ali obzirom da ovaj model ima sasvim solidne performanse, lako ćemo se snaći. Najzad, koristi se 16 GB DDR4 memorije. Reč je o DDR4-2400 modulima, koje potpisuje kompanija Kingston.
   Portovi, konektori
   Svi portovi su smešteni na bokovima. Pozadi su izduvnici kroz koje dva kulera izbacuju topao vazduh, i treba voditi računa da se prilikom pozicioniranja laptopa na podlozi ne blokira taj deo. Levo su smešteni Kensington bravica, LAN port, jedan USB 3.0 port koji je jasno izdvojen plavom bojom, kao i jedan USB-C port. Između njih je pozicioniran HDMI izlaz, što nas je pomalo začudilo, imajući u vidu raspored, dok je svoje mesto na levoj strani našao u 4-u-1 čitač memorijskih kartica.

   Na desnoj strani je smešten mali broj priključaka. Tu su konektor za strujni adapter, koji je iznenađujuće mali i tanak, dva indikatora rada, dva USB 2.0 porta, kao i kombo audio priključak. Pohvaljujemo što ništa od pobrojanog nije smešteno pri dnu desne strane, tamo gde bi većina korisnika držala miša dok bude koristila ovaj računar…

    
    Radi pravilnog poređenja, želeli smo da vidimo koliko Predator Helios može protiv konkurenata koji su formalno pozicionirani ispod i iznad njega sa cenama. Stoga smo ga sučelili sa Lenovo Legion 520 modelom, kao i Alienware 15 R3 uređajem. Zanimljivo je da im je hardverska osnova praktično identična, uključujući tu i najvažniji faktor gejming računara – grafičku kartu. Uostalom, pogledajte:
   [modul]test=571[/modul]Još zanimljivije poređenje smo napravili otišavši korak dalje po pitanju performansi. Naime, Acer je omogućio overklokovanje grafičke karte preko svog softvera, o kome ćete više videti na narednoj stranici. Uporedili smo koliko se dobija tim overklokovanjem, ali i napravili poređenje sa desktop računarom opremljenim grafičkom kartom MSI GTX 1060 Aero ITX, čiji ćete test takođe moći da čitate na stranicama našeg sajta. Desktop računar koji smo tom prilikom koristili ima sledeće specifikacije:
   CPU: Intel Core i5 4670K Grafika: MSI GTX 1060 Aero ITX RAM: 16 GB Disk: Samsung 850 EVO 1 TB OS: Windows 10 Pro
   msigtx1060.jpg
   Pogledajte kako se računar pokazuje i gde je u odnosu na i dalje solidnu desktop mašinu srednje kategorije u popularnim igrama:
   [modul]test=572[/modul]Acer isporučuje Predator Helios 300 sa rudimentarnim Linux operativnim sistemom, što je samo – kao što svi znamo – operativni sistem za krajnju nuždu, budući da će svi gejmeri požuriti da instaliraju Windows 10 operativni sistem i iskoriste sve mogućnosti igranja pod istim. Sve potrebne drajvere možete pronaći na pratećem disku (već smo komentarisali) ili na sajtu Acera. Instalacije prolaze glatko i bezbolno.

   Moramo konstatovati da je veoma pametna stvar što Acer isporučuje ovaj računar sa 1080p ekranom. Zahvaljujući tome, grafika je u stanju da pruži veoma dobre performanse, a i uživanje će biti dugovečnije, pošto je 1080p rezolucija relativno nezahtevna. Opet, sa druge strane, ukoliko spadate u zahtevnije igrače, možda će vam upravo to smetati. Laptopovima je ipak teško da ponude kompletan “eye-candy” doživljaj kakav možete dobiti na desktop računaru sa monitorima ekstremno visokih rezolucija.
   predatorsense1_s.jpg
   Acer isporučuje svoj Predator Sense softver, koji je zamišljen kao upravljačka aplikacija pomoću koje možete upravljati parametrima rada vašeg računara, pa čak i overklokovati. Iskreni da budemo, u praksi to ne donosi toliko koliko smo se nadali. Pre svega, ništa od overklokinga procesora. Sve što možete regulisati jeste pojačavanje rada ventilatora, ali iskreni da budemo, ne vidimo nikakvu korist od toga. Najbolje je da ostavite ventilatore u automatskom režimu, tim pre jer prave specifičnu buku kada pojačaju rad koja ume da zasmeta – o čemu ćemo više pisati u posebnom segmentu pri kraju stranice.
   acer_helios300_23_s.jpg
   Druga stavka koja se nudi jeste overklokovanje grafike. Iskreni da budemo, reč je o svega par desetina megaherca, i to na GPU-u. U praksi ne donosi ništa posebno, možda 2-3 frejma, kao što ste mogli da vidite sa prethodne stranice. Ima li koristi od toga? U suštini, gotovo da nema, tako da preporučujemo neke druge alatke, ako već želite da overklokujete grafiku. Mi smo vam ponudili rezultate na prethodnoj stranici, pa se i sami možete uveriti u to i presuditi koliko vam ova stavka znači.

   U praksi, možete očekivati dobitke od oko jednog, do desetak frejmova, zavisno od igre. Ti dobici mogu značiti, pa stoga preporučujemo da stalno držite overklokovan GPU, i to na Turbo podešavanju. Ponuđen je “Faster” režim u Predator Sense-u kao neka vrsta međuprelaza, ali ne vidimo potrebu za njim. Ili držite najbrže setovanje, ili nemojte ni overklokovati, to je naš savet. Uostalom, diskretna grafika se ionako gasi kada niste u igri, pa se ne morate bojati da ćete je naročito opterećivati…

   Dobra stvar jeste što računar radi veoma dobro u celini. Sistem je odzivan, a performanse su sasvim dobre. Štaviše, na prethodnoj stranici ste mogli da vidite da su performanse ovog laptopa sasvim u rangu onoga što su u stanju da ponude desktop računari, uz poneko sasvim razumljivo ograničenje laptop hardvera. Sa te strane, kapa dole! Zaista ne morate da se bojite da li je proizvođač napravio nekakav kompromis koga možda niste bili svesni.

   Želimo samo da damo dve primedbe kojih morate biti svesni. Ukoliko želite da overklokujete putem Predator Sense softvera, znajte da za GPU overkloking morate imati bateriju napunjenu do barem 40%. Nismo sigurni zbog čega se to zahteva, ali je tako. Takođe, kada Helios 300 radi na bateriju, performanse su dramatično redukovane. Primera radi, umesto 60 fps u igri Deus Ex: Mankind Divided, dobićete svega 17.4 fps, što je u praksi oko 3.5 puta manje!
    
    
     
   Tastatura, tačped Tastatura je sasvim korektna. Reč je o klasičnoj čiklet membranskoj tastaturi, sa pozadinskim osvetljenjem crvene boje. Raspolaže numeričkim delom, kao i brojnim dodatnim funkcijama. Tačped je solidnih dimenzija, blago izmešten prema levoj strani. Funkcioniše veoma dobro i na njegov rad u praksi nismo imali primedbi. Naravno, za igranje, što je osnovna namena ovog računara, makar u teoriji, preporučujemo korišćenje miša…


   Ekran
   Ekran spada u bolje IPS ekrane koji su se našli na našem testu. Posebno nam se dopalo što je osvetljenost na veoma dobrom nivou. Pored toga, reč je o mat ekranu, bez sjajnih premaza. Ipak, ono što ga čini posebno dobrim izborom jeste odabir rezolucije u kombinaciji sa GTX 1060 grafikom, što će obezbediti dugovečnost samog laptopa. Što se nas tiče, to mu je veliki plus, i čestitamo kompaniji Acer na pametnom izboru i kvalitetno odmerenom balansu. Naravno, voleli bismo da je reč o ekranu sa osvežavanjem od 120 Hz i podrškom za G-Sync, ali to bi bilo traženje hleba preko pogače…
   ekran_acer_helios300.jpg
   I to nas polako uvodi u stavke u kojima je Predator Helios 300 najproblematičniji – buka, zagrevanje, baterija…
   Buka
   Acer se veoma hvali svojim rashladnim sistemom sa dva ventilatora, koji naziva Aeroblade 3D Fan. Kompanija je puno radila na maksimalnom istanjivanju peraja, kako bi podstakla dobar protok vazduha. Međutim, u praksi to rezultuje popriličnom bukom. Ne samo da je laptop bučan pod opterećenjem, već je jedan deo te buke iz visokofrekventnog opsega, što ume da iritira.
   buka_acer_helios300.jpg
   Drugim rečima, kada se igrate, savetujemo da pojačate zvučnike koliko je god to moguće. Kuleri su do nekih 3500 obrtaja u minutu još kako-tako podnošljivi, ali kada se pređe 4500 obrtaja, postaju izuzetno naporni, da ne govorimo kada se pređe 5000 obrtaja u minutu! Prosto, od nekih zakona fizike se ne može pobeći. Sa druge strane, u režimu bez opterećenja, kuleri spuste brzinu na nekih 1300-1800 obrtaja u minutu, praktično su nečujni, računar radi izuzetno tiho i pristojno.
   Zagrevanje
   Najzanimjivija stavka tokom našeg testiranja je, na našu blagu bojazan, ispalo – upravo zagrevanje. Kao što smo rekli u prethodnoj stavci, od nekih zakona fizike se ne može pobeći. Činjenica je da je dizajn računara atraktivan, da se išlo na kreiranje vizuelno dopadljivog uređaja, sa relativno tankim profilom i malom masom. To je negde ipak moralo da dođe do izražaja…
   temp_min_acer_helios300.jpg
   Nažalost, do toga je došlo upravo u domenu zagrevanja. Po prvi put u poslednjih ko zna koliko godina imamo situaciju da se na nekim delovima laptop zagreva i preko 50 stepeni! Verovatno deo odgovornosti ide na dušu plastike kao korišćenog materijala. Ipak, krucijalni problem ovde je što pojedini delovi laptopa postaju toliko topli da je neprijatno igrati se, odnosno držati ruke i prste na njima. Recimo, u svim pucačinama se koristi WASD sistem kontrole, a upravo je tu Helios 300 verovatno najtopliji…
   temp_max_acer_helios300.jpg
   Baterija
   Nekada smo smatrali da je baterija u gejming računarima tu tek da posluži, maltene pre kao UPS nego kao nešto što će omogućiti ozbiljan rad ili igranje. U međuvremenu se to gledište izmenilo, pošto se pojavilo mnoštvo gejming računara koji su bez problema mogli da izdrže više sati rada na bateriju. Helios 300 nas je, ipak, vratio u neka davna vremena…

   Naime, laptop je na našem testu izdržao svega dva sata izuzetno nezahtevnog rada, koji se sastojao od kuckanja ovog teksta i povremenog preuzimanja igara za testiranje u pozadini. Kada smo probali da pustimo i neki film, ispostavilo se da je baterija trajala još primetno kraće. Sve u svemu, nismo ni sami sigurni zbog čega je tako, pošto sa četvoroćelijskim baterijama slični laptopovi rade primetno duže, naročito u nezahtevnim režimima rada, čime su nas oduševljavali u više navrata. Acer Predator Helios 300 to prosto nije u stanju.
    
    
    Došli smo do kraja našeg prikaza, kada je neophodno svesti utiske. Potrudili smo se da vam dočaramo mnoge strane ovog laptopa. Testirali smo veći broj igara, uporedili performanse sa i bez overklokovanja GPU-a, uporedili performanse sa desktop računarom na kome je instalirana praktično identična grafika. Neki zaključci su neminovni.
   acer_helios300_24_s.jpg
   Pre svega, ukoliko vam je potreban gejming računar, možete se bez ikakve bojazni opredeliti za laptop, jer razlike u odnosu na desktop računare više nisu tako izražene. Štaviše, gotovo da su nivelisane u potpunosti. Ono što važi za Helios 300 važi i za mnoge druge gejming računare koji su u ponudi.

   Nažalost, Acer Predator Helios 300 je imao dosta izazova da se nosi sa konkurencijom u segmentu kulture rada. Kao što smo već konstatovali, od nekih zakonitosti se nije moglo pobeći. Dok je relativno tanko i lagano kućište vrlo dopadljivo i lepo osmišljeno, u domenu buke i zagrevanja je upravo ono uzelo svoj danak. Nešto slično možemo reći i za bateriju, mada je to u sferi gejming računara veoma upitna stavka. Prosto, većini korisnika neće značiti gotovo ništa, jer se ovakvi računari skoro uvek drže priključeni na strujni ispravljač.

   Sa druge strane, možemo konstatovati da je Acer Predator Helios 300 računar veoma dobrih performansi. Takođe, veoma je dobro odmeren. Sa veoma solidnim 1080p ekranom koji prati GTX 1060 grafika, biće dugovečan i upotrebljiv za solidno igranje još duži niz godina. Hardverska osnova je veoma dobra, a ponavljamo i da nam se veoma dopada dizajn. Uz sve to, veoma je tanak i lagan za ovakav tip računara. Sasvim je sigurno da postoji puno toga što se potencijalnom korisniku može dopasti na Acer Predator Helios 300 laptopu, i uvereni smo da Acer neće stati tu, već da će nastaviti da usavršava svoje uređaje i unapređuje svoju ponudu.  
   Prednosti: – Dobra hardverska osnova – Performanse – Mogućnost overklokinga GPU-a – Neočekivano tanak i lagan za ovakav tip računara – Ekran veoma solidan, ali pre svega dobro prilagođen grafičkoj karti za dugu relevantnost hardvera u igrama
   Nedostaci:
   – Izrada od plastike se neće svakome svideti – Visoka cena – Kultura rada je mogla biti bolja – Autonomija
   Računar na test ustupio Ewe.
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi