ASUS VivoBook S15 S530F (Video)

ASUS VivoBook S15 S530F (Video)

Jedan od onih proizvođača koji neumorno pokriva sve kategorije je ASUS. Da stvar bude još lepša, ASUS se trudi da isporuči ujednačen kvalitet u svim kategorijama, tako da ćete vrlo verovatno, bez obzira koji cenovni raspon gledali, naleteti na njegove laptopove kao vrlo dobar izbor i kvalitetan uređaj. Veoma slično se može tvrditi za model koji vam danas predstavljamo – VivoBook S15, sufiksa S530F...

  Sadržaj

   Nakon serije laptopova namenjenih gejming upotrebi, kao i brojnih ultra-tankih modela preedviđenih bilo za poslovnu upotrebu, bilo za korišćenje od strane osoba koje puno putuju, konačno dobijamo na test jedan moderan, standardan laptop. I ostajemo fascinirani, moramo priznati, već u samom startu. Na test smo dobili ASUS VivoBook S15 S530F, koji na najbolji način pokazuje koliko smo se odmakli u proteklim godinama od tradicionalnih laptopova. U pozitivnom smeru.
   Naime, kao što ćete videti u tekstu, ASUS je na odličan način pokazao da uređaj namenjen svima ne mora nužno biti plod kompromisa, već itekako može da “izgleda svetski”, a opet, bez astronomske cene ili nekih čudnih, naizgled usiljenih poteza po pitanju dizajna ili stila. Pogledajmo šta nam sve donosi novi VivoBook. Pre svega, polazimo od izgleda, koji shvatite veoma uslovno, jer se ovaj laptop može dobiti u čak pet kombinacija boja, tako da će se lako prilagoditi svačijem ukusu…
   asusbaner.jpg
   Uređaj
   ASUS-ov laptop stiže u regularnom pakovanju, u kome se nalaze laptop i strujni ispravljač. Ova kutija je boje kartona, bez nekih naročitih ukrasa. No, verujemo da to mnogima neće smetati. Naročito kada shvate kako izgleda laptop uživo…

   Naime, ASUS je kreirao veoma, veoma lep laptop. Odakle početi? Za početak, ASUS je podario različite boje ovom laptopu. Nama se, doduše, ponajviše dopada upravo varijanta kakva je bila kod nas na testu, koja se može videti na priloženim fotografijama i koju bismo nazvali klasičnom. Sa druge strane, u zavisnosti od varijante, možete dobiti ovaj laptop sa različitim bojama bokova, pa sve do uređaja koji je potpuno drugačije boje – recimo, agresivno zelena varijanta.

   Kućište je ponajvećim delom izrađeno od plastike. No, poklopac je izrađen od brušenog aluminijuma, što postaje jasno već sa prvim dodirom. Sama obrada i plastike i aluminijuma je prilično kvalitetna, što nam se ponovo dopada. Laptop je prilično tanak. To pomalo utiče na njegovu stabilnost prilikom jakog pritiska, ali ni manje ni više nego i kod drugih uređaja slične debljine.

   Donji deo se može relativno lako skinuti. To nas je pomalo iznenadilo jer nismo očekivali da će se misliti i na taj aspekat uređaja. Posebno nam se dopalo što je tada relativno lako moguće očistiti ventilator. Isto tako, moguće je dodati memoriju ili zameniti disk.

   Dve stvari zaslužuju da budu posebno pomenute. Najpre, ASUS je maksimalno istanjio ivice ekrana ovog laptopa. Sa punim pravom to naziva NanoEdge displejem. Verovatno je jasno zašto je tako, a i sa priloženih fotografija možete videti kako to u praksi izgleda. Zaista, efekat je prilično dopadljiv.
   vivobooks15_17_s.jpg
   Druga stavka, koja se ne vidi na prvi pogled, je nešto što ASUS naziva ErgoLift Hinge. U suštini, šarke su dizajnirane tako da kada otvorite ekran podignu donji deo laptopa na nagib do 3,5 stepena. Na ovaj način se dodatno pomaže i unapređuje ergonomija, što može puno značiti osobama koje puno kuckaju, ili koje eventualno žele da koriste ovaj laptop u poslovne svrhe. Slično se može reći i za skener otiska prsta, koji je implementiran u gornji desni ugao tačpeda.

   Laptop je veoma tanak i lagan. Njegova težina iznosi svega 1,7 kilograma, a debljina oko 18 milimetara. Na taj način, on postaje veoma interesantan saputnik u svim potencijalnim “ekskurzijama”, bez obzira da li korisnik često putuje u privatne ili poslovne svrhe. Zaista, možemo konstatovati da je reč o uređaju koji je u svakom pogledu moderan. Još kada se ispostavi da u njega ide “punokrvan” hardver…
    Veoma lepa osobina laptopa koji vam danas predstavljamo jeste da, bez obzira na nešto tanje kućište i sklonost ka eleganciji, može da primi i vrlo snažne čipove. Zapravo, model S15 S530F koji vam danas predstavljamo stiže sa i7 procesorom i diskretnom Nvidia grafikom. Time je dodatno naglašen multimedijalni aspekat laptopa.

   No, pođimo redom. U laptopu zatičemo Intel Core procesor osme generacije. Reč je o četvorojezgarnom Core i7-8565U procesoru, 14-nanometarskom mobilnom procesoru koji ima veoma širok raspon radnih taktova u zavisnosti od opterećenja. Bazna frekvencija je postavljena na 1,8 GHz, ali u slučaju potrebe može ić do čak 4,6 GHz! Procesor podržava Hyperthreading, pa može da izvršava do 8 thread-ova istovremeno. Raspolaže sa 8 MB keš memorije, a njegov TDP je deklarisan na 15 W. Sve u svemu, veoma smo zadovoljni izborom.
   [modul]specifikacija=9567[/modul]
   Što se grafike tiče, laptop koristi diskretnu Nvidia GeForce MX 150 grafiku. No, kada računar nije opterećen, za grafiku je uglavnom zadužen integrisani Intel HD 620. No, kako on nije naročito interesantan, niti snažan sa svega 1,15 GHz radnim taktom, posvetićemo se diskretnoj Nvidia grafici.
   Reč je o mobilnom čipu koji ima radne taktove od 1227 MHz za GPU i 6008 MHz za 2 GB GDDR5 memorije, sa povišenim boost taktom za GPU od čak 1468 MHz. Nažalost, njena memorijska magistrala je “ukroćena” time što je reč o 64-bitnoj magistrali, tako da je jasno da je ovo prilično bazičan GPU. Sa druge strane, mala potrošnja nije preveliki atak na bateriju, a lepa mogućnost jeste što pored nezahtevnih igara na ovom laptopu možete veoma lepo da iskoristite programe koji podržavaju hardversku akceleraciju od strane GPU-a, pa to prisustvu MX 150 čipa daje novu dimenziju – koju će korisnici bez sumnje pozdraviti. Na taj način se i sa ove strane potvrđuje višestruka orijentacija laptopa – i za posao i za kuću i za uživanje.

   U modelu na našem testu smo zatekli 8 GB DDR4 memorije, ali su u ponudi razne varijante sa mnogim kombinacijama po pitanju izbora procesora, grafike, količine memorije, ali i skladišnog prostora. To sve treba imati u vidu, pošto postoje i pristupačnije i skuplje verzije računara u odnosu na ovu koju vam danas predstavljamo.
   Osim toga, uređaj dolazi sa 16 GB Intel Optane memorije. Šta to znači? Intel Optane je zapravo, najprostije rečeno, ugrađena fleš memorija koja treba da ubrzava storidž sistem, ali i dopunjuje sistemsku memoriju u nekim novijim iteracijama. Što se skladišnog sistema tiče, prisutan je hard disk kapaciteta 1 TB, koji je objedinjen sa Optane memorijom.
    
   Što se tiče konektora, oni su raspoređeni na bokovima, što je očekivano. Odmah na početku primećujemo da nema LAN porta, što je verovatno žrtvovano zbog debljine računara. No, tu je dosta drugih opcija na raspolaganju. Tu je sveži USB-C port, zatim jedan USB 3.0 port pune veličine, kao i dva USB 2.0 porta. Pored toga, prisutan je HDMI izlaz, kao i audio konektor. Na jednom od bokova se nalazi i čitač microSD kartica.

   Naravno, laptop podržava tehnologije bežičnih komunikacija, uključujući WiFi 802.11ac, kao i Bluetooth 4.2. Što se operativnog sistema tiče, naš test primerak je došao sa preinstaliranim Windows 10 Pro operativnim sistemom. Verovatno će korisnici imati priliku i da po tom pitanju ponešto uštede na modelima u slobodnoj prodaji.
    Testirali smo novajliju uporedivši ga direktno sa ZenBook Flip 14 modelom. Istina, nije reč o direktnim rivalima, jer laptopovi pripadaju drugačijim linijama, ali koriste relativno sličan hardver i, iskreni da budemo, bez obzira na transformacione sposobnosti ZenBook Flip modela, smatramo da će mnogi korisnici razmišljati upravo između ovakvih računara. Stoga, pogledajmo kako se pokazuju u direktnom okršaju.
   [modul]test=770[/modul]
    Kada su performanse u pitanju, verujemo da će ovakav laptop zadovoljiti i najprobirljivije. On je namenjen veoma širokom spektru korisnika, i zaista možemo da kažemo da je ASUS pronašao način da zadovolji veoma raznovrsne kategorije kupaca. Iako verujemo da će se na obodima svakog spektra javiti neko ko ima primedbu (gejmeri će reći da performanse diskretne grafike nisu naročito brze za današnje standarde, neki zahtevniji korisnici će tražiti više performansi procesora, poklonici idealnog će dati prigovor zašto ceo laptop nije od metala itd.) verujemo da je ASUS veoma dobro pogodio balans ovog računara. Zapravo, čitave serije.

   Da, uređaj ima i prednosti i mana. Kao i svaki tanak i lak uređaj, mora da bude plod određenih kompromisa. No, oni su zaista lako podnošljivi, a veoma nam se dopada kako računar generalno funkcioniše u svakodnevnoj upotrebi. Gomilu realnih scenarija upotrebe VivoBook S15 odrađuje sa lakoćom. Možda bismo voleli da je u pojedinim situacijama nešto stabilniji (na primer, na kolenima), ali to je cena koja se plaća sa tankim i lakim uređajima ili zarad odlične ErgoLift funkcije koja rezultuje fenomenalnim iskustvom prilikom korišćenja na ravnom stolu.
   Verovatno vam je jasno šta želimo da kažemo – uživali smo koristeći laptop. Reći bilo šta drugo bi bilo cepidlačenje i, u suštini, laganje. Uređaj je veoma dobro zaokružen. Solidno jak procesor, pristojna grafika, odlične osobine u pogledu mobilnosti, korektna autonomija (kao što ćete uskoro videti), sve to čini ovaj laptop odličnim univerzalcem.
   Utisak solidnog multimedijalnog uređaja bje podstaknut kvalitetnim zvučnicima (za kategoriju tankih i lakih laptop računara). ASUS po običaju svoje iole kvalitetnije laptopove oprema podrškom za SonicMaster, kombinaciju hardvera, softvera i audio podešavanja, dizajniranu sa ciljem da pruži najbolje audio iskustvo. Nama je delovalo da – lepo radi.

   Takođe, treba reći da laptop podržava Intel Optane. Reč je o Intelovoj tehnologiji koja podrazumeva ugrađivanje fleš memorije koja se može koristiti za posebne namene. VivoBook S15 koristi Intel Optane prve generacije, koji omogućava ubrzavanje performansi hard diska putem keširanja podataka. Tako je 16 GB fleš memorije “upareno” sa hard diskom kako bi se dobilo najbolje od oba sveta – prostrani disk i performanse na nivou SSD-a, posebno kada je reč o vremenu pristupa podacima.
   Ekran

   Ekran je veoma dobar. Reč je o IPS ekranu dijagonale 15,6 inča. Ovo je mat ekran, što mu je samo dodatni plus, što se nas tiče. Rezolucija je sasvim pristojnih 1920 x 1080 (odnosno, Full HD). Već smo govorili o NanoEdge istanjenim ivicama displeja, na čemu još jednom pohvaljujemo ASUS-ov inženjerski tim. Uglovi gledanja su deklarisani na 178 stepeni i uopšte kvalitet prikaza je odličan. Sigurno je reč o jednom od najboljih ekrana u cenovnoj klasi. Osim toga, ASUS je implementirao i neke svoje tehnologije, kao što su Splendid displej tehnologija, ali i Tru2Life unapređivanje video zapisa. Sve u svemu, u ovom segmentu dajemo pozitivnu ocenu.
   Ulazni uređaji
   Tastatura je prilično korektna. Koristi čiklet tastere, raspoređene u šest redova. Posebno nam se dopada kuckanje u režimu kada je blago nagnuta, odnosno kada zahvaljujući ErgoLift mehanizmu, kada je ekran otvoren do 135 stepeni, nagib tastature ide do 3,5 stepena. No, hod tastera je prilično plitak. ASUS navodi da iznosi 1,4 milimetara, i to svakako ne bismo okarakterisali idealnim uslovima za dugotrajnije kuckanje. Pride, tastatura ima pomalo čudnovat dizajn, sa numeričkim delom koji kao da je “nabijen” naknadno.

   Tačped je veoma, veoma dobar. Odličnih je karakteristika, sa popriličnim dimenzijama, ali i širokim mogućnostima kada je reč o multitač pokretima. Može da funkcioniše i kao klikped. Zahvaljujući tome, korišćenje ovog računara bez miša je sasvim lako ostvarivo bez frustracija uzrokovanih izostankom “najboljeg prijatelja IT čoveka”.

   Temperature i buka
   Još jedan benefit ErgoLift šarki koje prave nagib donjeg dela od 3,5 odsto jeste što se obezbeđuje dodatni prostor za hlađenje. Zahvaljujući tome, ali i generalno dobrim performansama rashladnog sistema, što u suštini i očekujemo od uređaja sa ASUS potpisom. Ne beležimo nikakva preterana zagrevanja, niti probleme sa ventilatorom. Laptop je uglavnom izuzetno tih i nema nikakvih problema po ovim pitanjima. Jednostavno, kultura rada je na prilično visokom nivou. IceCool tehnologija hlađenja se odlično stara da sve funkcioniše u najboljem redu, a temperatura odmorišta za dlanove je u tome prioritet.

   Baterija
   ASUS isporučuje laptop sa troćelijskom baterijom od 42 Wh. U konkretnom slučaju, VivoBook S15 S530F, sa Core i7 procesorom, uspeva da izdrži nešto preko 6 sati. Precizno, radi se o 6 sati i 20 minuta. To je sasvim u rangu onoga što ASUS obećava. Iako možda nije uspeo da izdrži svih 8 sati, koliko traje radno vreme, VivoBook se sasvim dobro pokazao.
   Takođe, valja pomenuti da ASUS Battery Health Charging tehnologija pomaže produženju autonomije baterije putem optimizacija, ali i da tehnologija brzog punjenja omogućava da se dobar deo kapaciteta veoma brzo dopuni. Konkretno, bateriju je moguće dopuniti do 60% za svega 49 minuta zahvaljujući ASUS Battery Health Charging tehnologiji. Drugim rečima, ni autonomija vam neće predstavljati problem, naprotiv.
    
    
    ASUS je kreirao odličan računar! VivoBook S15 je pravi pravcati univerzalac koji će odgovorati ogromnom broju korisnika, i naterati ih da se ozbiljno zamisle. Zaista smo mišljenja da je pronađen sjajan balans između karakteristika, cene, mogućnosti i dizajna. To uopšte nije lako, naročito u situacijama kada je potrebno napraviti relativno ekonomičan računar koji će odgovarati velikom broju potencijalnih kupaca.
    
   No, ASUS je u tome uspeo. VivoBook S15 sa sufiksom S530F je odličan računar. No, ukoliko vam ne odgovara zbog nečega, uvereni smo da ćete moći da pronađete pravi model za sebe u VivoBook porodici, budući da je proizvođačeva ponuda prilično raznovrsna. Verovatno ste i sami videli tokom čitanja teksta koliko nam se uređaj dopao, i mi mu mirne duše dodeljujemo Highly Recommended priznanje Benchmark sajta.
   award_s15_s.jpg
   Prednosti: – Odličan all-round računar – Veoma dobre performanse – Tanak i lagan, odličnog dizajna – Diskretna grafika – Mogućnosti izmene, dodavanja, intervencije, čišćenja – Odličan ekran
   Nedostaci:
   – Dubina hoda tastera – Bez LAN konektora

   Računar na test ustupio ASUS.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan