Gigabyte AERO 16 OLED BSF test

Gigabyte AERO 16 OLED BSF test

Gigabyte je predstavio laptop nove generacije - AERO 16 OLED, namenjen korisnicima koji se bave poslovnim kreativnim radom i dizajnom.

  Sadržaj
   Gigabyte AERO 16 OLED BSF test

   Pozitivne ocene

   • Odličan OLED ekran
   • 16″ dijagonala
   • Aluminijumska šasija
   • Tih u radu
   • Vrhunske CPU i GPU performanse
   • Efikasan sistem hlađenja
   • Solidna autonomija
   • Mogućnost RAM i M.2 SSD nadogradnje

   Negativne ocene

   • U startu konfigurisan Single Channel RAM
   • Nemogućnost punjenja preko USB-C porta

   Odličan premijum laptop za zahtevniju poslovnu namenu iz oblasti dizajna i kreiranja sadržaja visokog kvaliteta.

   Gigabyte AERO 16 OLED u BSF verziji je prenosni računar novog talasa, posebno prilagođen i dizajniran potrebama poslovnog bavljenja u domenu kreativnog rada i dizajna. Dakle, računar u kome će dok rade, uživati umetničke duše u pravljenju kreativnih sadržaja ali i oni koji se bave dizajnom. Sa ovim laptop računarom biće srećni i oni koji imaju nemirnu dečačku dušu, koji vole da se igraju, ali i oni koji rade neke ozbiljnije poslove tradicionalnog tipa. Jednom rečju, veoma svestran računar koji će odgovoriti na potrebe rada u najrazličitijem aspektu radnog scenarija i aplikacija.

   AERO 16 OLED je predstavnik nove generacije

   PC industrija pokušava sa vremena na vreme da izađe u susret specifičnim potreba određene grupe korisnika. Zahvaljujući napretku hardvera omogućeno je nešto što pre nekog vremena nije bilo izvodivo. Tako nastaju računari kao što je ovaj AERO 16 OLED.

   Pa dobro, a zašto je on toliko specifičan da bi ga označili nekom novog generacijom prenosnih računara jer na prvi pogled izgleda kao i oni pre njega. Da, tako možda izgleda na prvu, ali krenimo redom.

   Prateći najave i specifikacije vodećih proizvođača na tržištu prenosnih računara, iskristalisala se jedna posebna niša uređaja namenjenih gore opisanoj grupi kreativnih korisnika. Oni su do sada mahom koristili ili glomazne desktop računare ili jednako teške i nespretne gejming laptop modele.

   Ipak, tehnološki napredak je danas omogućio vodećim proizvođačima da ponude posebno dizajniran laptop za one malo zahtevnije koji se bave poslovima obrade medija sadržaja. Onima koji zahtevaju veće angažovanje moćnijeg hardvera, a ipak ne tako zahtevni poput gejmera. Dakle, specijalno podešena kombinacija hardvera i karakteristika samog uređaja koji opisuje prisustvo specifičnih detalja.

   Tanka silueta, veći ekran

   Oblik i dizajn samog kućišta ovog laptop računara nagovaštavaju da se radi o uređaju specifične namene. Izuzetno tanak profil u kombinaciji sa dimenzijama koje su između dosadašnjeg standarda jedne petnestice ili glomazne sedamnaestice na koje ste navikli kod klasičnih gejmera, govore da tu nisu čista posla. Takav osećaj se nastavlja utiskom golog metala kada dodirnete šasiju uređaja izrađenu kompletno od legure aluminijuma, prepoznatljivo ledenog osećaja na dodir.

   Klasične linije bez ikakvih dodatnih detalja, zajedno sa velikim čistim površinama sa tek jedva primetnom performacijom, uz potpuno odsustvo vrištećih LED detalja – jasno vam daju do znanja da ovo nije gejmerski računar. Ipak, moram da spomenemo diskretno osvetljeni AERO logo.

   Jedini ukras je zapravo njegova ledeno svetlo-siva aluminijumska pojava sa skoro belom tastaturom i jedva primetnom perforacijom oko nje, a koja ima zadatak da pospeši provetravanje moćnog hardvera. Dakle, stilski detalji koji su više u funkciji pravilnog rada nego estetike. Ipak, skladna i lepa pojava svakako neće proći neopaženo kod ciljne grupe poslovnih kreativaca. Uz sve to se nekako kod nas koji pažljivije uočavamo detalje, provlači i nesumnjiva asocijacija na MacBook Pro. Možda krajičkom misli, ali tek definitivno je prisutna.

   Ovaj računar meri 35.4 centimetara u širinu, dubok je 25.5 i debeo svega 1.8-2.2 centimetra. Masa ovako naoružane 16-ice, meri 1.9 kilograma.

   Vrhunski 16 inča veliki OLED

   Jedan takav, prethodno opisani uređaj mora da ima pre svega beskompromisan ekran na kome insistira ciljana grupa korisnika. Otuda je izabrana 16“ velika dijagonala koja će biti standard za ovu klasu laptop računara, a što je detalj koji ćete sve češće sretati u budućem periodu. Pored dijagonale od nepunih 41 centimetar, ekran koristi OLED panel poznat po beskomporomisnom kvalitetu prikaza i 16:10 formatu ekrana, što ga jasno distancira od klasične gejming ponude prenosnih računara.

   Upečatljiv OLED ekran dijagonale 16 inča, ostaviće vas bez teksta po pitanju kvaliteta prikazane slike…

   Oni mahom imaju brže IPS ekrane sa većom učestanošću vertikalnog osvežavanja, dok ovaj AERO 16 OLED i dalje osvežava na 60 Hz uz munjevito brz odziv ekrana koji rezultira savršenom oštrinom prikaza. Moramo priznati da pored fotografija i videa kao osnovnog sadržaja, igre izgledaju jednako impresivno.

   Ekran je zaista upečatljiv zahvaljujući prikazu visokog kontrasta i kolora koji vas ostavljaju bez teksta. Sve ostalo pada u drugi plan. Ovaj utisak još više pojačava  za jedan inč veća dijagonala uz usputni efekat koji prave  maksimalno tanke bočne ivice stvarajući osećaj beskonačno vidiljive površine. Ekran stiže fabrički kalibrisan uz pomoć X-Rite 2.0 standarda i sa validacijom tačnosti prikaza Pantone kolora što je svakako od velike pomoći dizajnerima i kreativcima.

   4K, HDR600, 16-inča, UHD+

   Sposoban je da prikaže 3840×2400 piksela tj UHD+ rezoluciju što na pomenutoj dijagonali uz visoku vrednost osvetljenja od izmerenih 350 nita u standardnom i skoro 420 nita u HDR režimu rada, prikazuje oštru i kristalno jasnu sliku. Duboki tamni tonovi i crna koju samo OLED tehnologija može tako dobro da reprodukuje, dodatno ističu živopisan kolor. Opisani efekat je istaknut ugradnjom staklastog filtera na ekranu koji pak sa druge strane, uzima danak u vidu veće refleksije prilikom rada na dnevnom svetlu ili prisustvu jakih pozadinskih izvora svetla.

   Uz sve to ekran ispunjava HDR 600 standard, pokriva 100% DCI-P3 paletu kolora što je od značaja za profesionalce. Jednako bitno za zaštitu očiju je prisutna Eyesafe 2.0 norma zaštite od štetnog uticaja plavog spektra LED svetla.

   Hardver kao kod nekog gejming modela

   Međutim, samo dobar ekran nije dovoljan. Zahtevni kreativni korisnici i njihove aplikacije znaju prilično da opterete prisutan hardver. U tom pogledu oni pripadaju zahtevnijoj grupi korisnika. Po specifikacijama ugrađeni hardver je veoma blizak onome što koriste gejmeri, do duše za nijansu drugačije podešen koji omogućuje da pod rukama računar ostane kultivisan u radu.

   Zbog toga se u današnjem AERO 16 OLED modelu nalazi Intel Core i7 13700H centralni procesor, mobilna Raptor Lake verzija sa 6 brzih i 8 štedljivih jezgara za ukupno 20 „tredova“. Frekvencija brzih jezgara dostiže 5 GHz, dok se energetska zaustavljaju na granici od 3.7 GHz. Kada pomenemo ovako visoku frekvenciju mislimo na rad pojedinačnih tj dva najbolja „performance“ jezgra. Poredeći ga sa prethodnim Aero 15 OLED modelom od pre skoro dve godine koji je imao Tiger Lake Core i7 11800H, noviji model je uskraćen za dva brza, ali je dobio 8 štedljivih, noviju arhitekturu i veći maksimalni takt za 400 MHz.

   Detalj zbog koga se definitivno javlja asocijacija o gejming uređaju je prisustvo GeForce RTX 4070 grafičkog procesora. Međutim, on je ovde primarno zbog korišćenja u grafički ubrzanim aplikacijama, pa tek onda gejmingu. Dilema koju definitivno razrešava i nalepnica Nvidia Studio na površini laptop uređaja.

   Zanimljivo je da GeForce RTX 4070 poseduje preko potrebni „MUX svič“ radi boljih performansi grafičkog podsistema. Jednako zanimljiv detalj je činjenica da je GPU povezan sa PCIe x8 magistralom sa centralnim procesorom, što ponovo govori o poslovnoj nameni ovog računara. Po specifikacijama ovaj grafički procesor podržava vezu sa centralnim procesorom preko magistrale pune širine od 16 PCIe putanja 4. generacije. To su zapravo sve detalji i specifičnosti koje otkrivaju pravu prirodu jednog ovakvog kreativca i distanciraju ga od punokrvnih gejming modela. Daleko do toga da ne možete doživeti vanserijsko gejming uživanje kada to poželite u trenucima razonode.

   Obratite pažnju na RAM konfiguraciju

   Računar je opremljen sa 16 GB LPDDR5 memorije na efektivnih 4800 MHz. Međutim u startu se isporučuje u jednokanalnoj konfiguraciji. Obzirom na prirodu posla očekuje se da dodate još 16 GB za šta vam služi dodatni SO-DIMM port. Maksimalno možete ugraditi 64 GB RAM-a. Nakon što ugradite drugi SO-DIMM možete očekivati najbolje performanse kada će memorijski sistem raditi u dvokanalnom režimu i tehnikom preplitanja podataka zbog interne četvorostruke 32-bitne organizacije DDR5 memorijskih čipova. Dakle, obartite pažnju na ovaj detalj. Računajte na najmanje 10% bolje performanse imajući u vidu prethodna iskustva.

   Za čuvanje podataka, Aero 16 OLED koristi jedan Gigabyte M.2 PCIe x4 četvrte generacije. U pitanju je  SSD kapaciteta 1 TB. Ukoliko vam je to malo, možete dodati još jedan u predviđeni M.2 slot za proširenje.

   Zvuk je standardno solidan i stiže iz dva stereo zvučnika snage 2×2 vata sa DTS.X Ultra audio tehnologijom. Zaista lepo dočarava prostorne efekte u zoni visokih tonova. Za gejming i uživanje u muzici preporučuju se slušalice.

   Tastatura, Wi-Fi i baterija

   Tastatura je klasična membranskog tipa sa tvrđe podešenim vešanjem i lepim, mlečno belim pozadinskim osvetljenjem koje uz belu boju kapica tastera daje prefinjeni izgled čitavom računaru. Ponovo se išlo „niz dlaku“ poslovno kreativnoj klijenteli.

   Veza sa internetom se održava preko ugrađene bežične Wi-Fi 6E tropojasne opcije na 2.4, 5 i opsegu  od 6 GHz. Nema klasičnu LAN vezu, ali je zato tu podrška za Bluetooth u verziji 5.2.

   Računar ima ugrađenu litijum-polimersku bateriju kapaciteta 88 Wh. Omogućuje rad računara bez ispravljača u našem standardnom test scenariju od solidnih 3 sata i 51 minut. Baterija i čitav uređaj se napajaju pomoću ispravljača snage 240 W kome je potrebno 75 minuta da napuni bateriju. Polovinu kapaciteta puni za 30-ak minuta. Dok puni bateriju povlači oko 120 W i pravo je iznenađenje što je odbio bilo kakvu mogućnost da ga punimo nekim alternativnim USB punjačem veće snage poput onoga koji stiže uz Realme telefone snage 150W. Svakako bi bila poželjna opcija kada ste u pokretu ili na putovanju. Uređaj tokom situacija maksimalne potrošnje kao što je gejming ili rad u zahtevnim aplikacijma, povlači maksimalno 180-200 W električne energije.

   Spisak savremenih i brzih konekcija

   Ovako moderan prenosni računar koji cilja zahtevnu grupu korisnika, mora biti opremljen poslednjom generacijom brzih konekcija. Sa desne strane se nalazi par brzih USB-C 3.2 portova druge generacije sa podrškom za Thunderbolt 4 preko koje nudi i vezu sa USB-C Display Port monitorima. Jedan od dva prisutna porta je posebno označen i podržava punjenje mobilnih uređaja i prebacivanje fajlova velikom brzinom.

   Sa suprotne, leve strane nalazi se još jedan USB-C 3.2 Gen2 sa „high speed transfer“ podrškom, a tik pored njega je i kombinovani 3.5 mm audio konektor za slušalice i mikrofon. Novost je da su jedan USB-A 3.2 prve generacije, jedan HDMI 2.1 kao i konektor za ispravljač preseljeni na zadnju stranu uređaja. Rešenje koje već duži niz godina uspešno praktikuje Lenovo Legion serija.

   Posebno ističemo pristustvo slota za Micro SD UHS-II memorijske kartice. Ponuda konektora je zaista dobra, ali nekome će definitivno zatrebati još USB-A portova zbog čega toplo preporuččujem nabavku kvalitetnog USB HUB rešenja, ali se pripremite na dodatni trošak od 50-100€ za one boljeg kvaliteta koji vam neće zadavati glavobolju tokom rada.

   Gigabyte AERO 16 OLED – performanse

   Što se tiče realnih performansi u radu, očekivali smo da vidimo mobilnu verziju Raptor Lake procesora u najboljem svetlu. Kada su u pitanju sirove procesorske performanse, poput renderinga i 3D modeliranja, opravdao je očekivanja i pokazao da je u tom pogledu jedan od najbržih mobilnih procesora današnjice. Međutim, ostaje činjenica da u takvom tipu aplikacija koje znaju da iskoristite prisustvo grafičkog procesora, Nvidia GPU višestruko brže radi čak i od najnovijeg Intel procesora, a razlika je u najmanju ruku dramatična. Takvu situaciju najbolje ilustruje sledeći grafikoni.

   Sa druge strane, još jednom je demonstrirana situacija koja pokazuje koliko je mobilna platforma, pa makar ona na prvi pogled bila sastavljena od trenutno najnovijih i najačih komponenti, zavisi od pravilno konfigurisanog sistema. Tek nedostatak drugog RAM modula je u aplikacijama koje zahtevaju od kompletnog sistema maksimum angažovanih resursa je pokazao da sistem nije na vrhu mogućnosti koje bi očekivali od jedne ovakve platforme.

   Zato uvek naglašavamo koliko je važno pravilno konfigurisati laptop hardver da bi vam isproučio najbolje moguće performanse. Zbog toga je vidljivo u grafikonima zahtevnih aplikacija, da AERO 16 OLED nije na vrhuncu svojih mogućnosti upravo zbog izostanka „Dual Channel“ konfiguraicje sistemske memorije, što odmah po automatizmu kažnjavaju Adobe Photoshop, Premiere Pro ili Elements.

   Nismo odoleli, a da ne isprobamo ovom prilikom i gejming performanse nove mobilne grafičke karte u vidu GeForce RTX 4070 sa 8 GB memorije. Ove rezultate takođe uzmite sa određenom dozom rezerve jer jednokanalna konfiguracija sistemske memorije, pogađa i gejming performanse. Nesumnjivo je da je čak i u verziji uređaja za kreativan posao, RTX 4070 vidno brži od sličnih rešenja za gejming laptop računare prethodne generacije.

   Ponašanje u radu

   Kada govorimo o ponašanju u radu primećujemo da je AORUS 16 OLED uprkos tankoj silueti i jakom hardveru, prilično tih sa izmerenih 33 dB buke i to kada radi pod opterećenjem.

   Temperatura na površini uređaja je kontrolisano niska što se odnosi na prste leve i desne šake. Najviša je u donjem delu tastera i razmaknice i delu prelaza ka „touchpad“ površini gde smo izmerili skoro 43 stepena Celzijusa. Najviše toplote se očekivano izbacuje sa zadnje strane u zoni izduvnih otvora gde smo izmerili 48 stepeni prilikom dužeg rada sa zahtevnim aplikacijama.

   Generalno gledano, Raptor Lake se i u mobilnoj verziji dosta greje. Prilikom renderinga lako ulazi u zonu od 90 i malo više stepeni Celzijusa. U tim situacijama se frekvencija brzih jezgara ograničava na 3.5 GHz, a energetski efikasnih na 2.7 GHz. U Adobe Premiere Pro aplikaciji prilikom video obrade je ta granica brzih jezgara više pomerena ka 5 GHz jer procesor nije pod punim opterećenjem svo vreme, pa su prosečne frekvencije više.

   U isto vreme GeForce RTX 4070 u grafički zahtevnim aplikacijama i igrama se zagreva do maksimalnih 90 stepeni i to u najtoplijim delovima. Povlači u proseku oko 100 W i radi na vrlo visokom proseku frekvencija od 2300 MHz.

   AERO 16 OLED za vrhunski osećaj rada i povremenu igru

   AERO 16 OLED nakon detaljnog testa ostavlja prilčno dobar utisak. Od trenutka kada smo prvi put testirali ovaj tip prenosnog računara pre dve godine i to u manjoj 15-inčnoj verziji, sada je porastao, dobio bolji hardver, veći i komforniji ekran jednako upečatljivog kvaliteta. Jednom rečju postao je zreliji i svakako bolji.

   Neverovatno je lagan za jedan laptop sa relativno velikim ekranom, jakim hardverom i naprednim sistemom hlađenja. Odlično se nosi pod rukom bez bojazni da je suviše nežan, čemu doprinosi izdržljiva aluminijumska šasija. Osim vizuelnog ona definitivno ima i konkretnu ulogu tokom nošenja i korišćenja u pokretu.

   Na kraju definitivno nam se sviđa ova klasa 16 inčnih kreativaca jer praktično nema slabu tačku kada je u pitanju realno radno okruženje. Bez obzira da li je u pitnaju posao ili zabava, tek on se snalazi kao riba u vodi šta god da mu zadate da radi. O svakodnevnim poslovima i da ne govorim, pošto je to za njega prava laganica. Još jednom skrećemo pažnju da mu memorijski sitem obavezno konfigurišete sa dva SO-DIMM modula, što će se odraziti na bolje performanse u radu sa zahtevnim aplikacijama i gejmingu. Što se tiče cene, pretpostavljate da nije mala. U slučaju testiranog modela i konfiguracije iznosi 2450 €. Dosta novca, ali iskreno očekujem da će se u dogledno vreme značajnije korigovati na niže, jer i drugi proizvođači najavljuju vrlo slične uređaje.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi