Gigabyte Aorus 17 XE4 test - gejming laptop

Gigabyte Aorus 17 XE4 test - gejming laptop

Gejming laptop računar sa oznakom Gigabyte Aorus 17 XE4 je spoj vrhunskih performansi i mogućnosti da tako jak sistem ponesete na bilo koje mesto.

  Sadržaj
   Gigabyte Aorus 17 XE4 test – gejming laptop

   Pozitivne ocene

   • Performanse u zahtevnim aplikacijama
   • 360Hz panel sa besprekorno glatkom animacijom
   • Efikasan rashladni sistem
   • Veliki ekran i korisna radna površina
   • Brza Wi-Fi 6 bežična mreža

   Negativne ocene

   • Preterana Ai asistencija
   • Težak i bučan u Turbo modu

   Gigabyte Aorus 17 XE4 je pre svega jedan neuobičajeno moćan laptop računar. Pokušaj da se napravi sinergija zahteva za prisustvom najjačeg hardvera koji postoji u mobilnoj verziji i mogućnosti da jedan tako jak računar sa velikim ekranom poneste bilo gde sa sobom.

   Pre izvesnog vremena imali smo priliku da vam predstavimo prvu generaciju Gigabyte laptop računara sa kojima se ovaj poznati proizvođač PC hardvera, predstavio publici na ovim prostorima. Nije to bila jednokratna avantura, već planirani dolazak za stalno. Da ovaj proizvođač ozbiljno misli, pokazuje izlazak nove generacije modela. Među njima svakako posebno mesto zauzima današnji Aorus 17 XE4.

   Gigabyte laptop računari polako ali sigurno, postaju standardni deo ponude kod lokalnih prodavaca. Zahvaljujući tome možemo da vidimo kako napreduju iz generacije u generaciju i kako osluškuju želje korisnika.

   Primer za tako nešto mogao bi da bude današnji Aorus 17 XE4 gejming laptop. Naoružan je najnovijim hardverom poslednjih tehničkih specifikacija. Baš zato i volimo modele marki koje stižu sa tržišta klasičnih PC komponenti. Možda njihovi uređaji nisu estetski savršeni, ali u pogledu hardvera i usaglašenosti čitave mobilne platforme, nude po pravilu bolje i više od etabliranih marki na ovom delu tržišta.

   Upravo je tako i sa ovim laptop računarom. U svojoj suštini to je pravi gejmer, ali i mnogo više od toga. Njegove specifikacije odgovaraju uređaju koji u potpunosti može da zameni jači desktop računar. Otuda je kako za one koji vole da se igraju, tako i za korisnike koji se bave ozbiljnim radom na računaru.

   I kada malo bolje pogledate Aorus 17, jasno je da Gigabyte zadržava sve dobre strane prethodne generacije koristeći ih kao dobru polaznu tačku. Dodatno je unapredio određene detalje i podario mu najnovije funkcije i tehničke specifikacije. Šta korisnik više da poželi?

   Gigabyte Aorus 17 XE4 – karakteristike

   U pogledu dizajna, nije eksperimentisao i rizikovao. Prisutan je klasični oblik crne šasije sa asketski čistim linijama. Osim Aorus logoa, nema drugih uočljivijih ili bolje rečeno napadnih detalja. Međutim i pored toga, to nije dosadna “kockica”, već njegove “stealth” linije i dinamični bokovi mu daju vrlo primetnu Hi-Tech pojavu.

   Međutim, ono što ćete definitivno primetiti jesu nešto manji gabariti uređaja u poređenju sa dosadašnjim klasičnim gejming “sedamnaesticama”. Manji je po dubini, a što je posledica načina na koji je ugrađen monitor.

   Bočne ivice ekrana su postale izrazito tanke kao i gornja koja je tek nešto deblja za proširenje na kome se nalazi HD web kamera sa funkcijom prepoznavanja lica, mikrofoni i senzori. Usput ovaj svojevrsni ispust pomaže lakšem otvaranju laptop-a, a istovremeno je drastično smanjena donja ivica koja počinje tik iznad šarki.

   Ovaj potez ima za posledicu kako računar izgleda razvučeno i šire, nego dosadašnji slični laptop računari ove kategorije. Efektivna površina vidljivog dela ekrana je 90% čitave površine u kojoj je smešten ekran.

   Uz primenu najnovijih smernica Nvidia Max-Q dizajna, Aorus 17 je maksimalno tanak koliko snagator ove kategorije to može biti. Sve to rezultira redukovanim dimenzijama sličnijim nekom malo glomaznijem 15-inčnom laptop računaru. Sa druge strane, da se radi o 17” prenosnom gejming modelu, upućuje osećaj natprosečne mase od 2.7 kilograma.

   Ekran koji se ističe mogućnostima

   Ekran je nešto posebno, obzirom da se radi o prenosnoj gejming mašini. Upotrebljena IPS matrica nove generacije, dijagonale 17.3” sa vertikalnim osvežavanjem na čak 360 Hz i osvetljenjem od 300 nita. Definitivno će ispuniti vaše gejming snove o perfektno glatkoj animaciji i kadrovima sa živopisnim bojama.

   Prikazuje 72% NTSC palete boja, no ono što je važnije od samih specifikacija jeste realni osećaj u radu. Ekran ima odličnu svetlinu i što je još važnije pravilan prikaz. Zbog toga se čak i sitniji, tamniji fontovi pravilno prikazuju bez efekta “razlivanja”. Rezltat je veoma oštra slika sa lako čitljivim sadržajima, bogata detaljima koji će gejming učiniti dinamičnijim.

   Tih 360 Hz posebno pomaže u brzim Battle Royal borbama i naravno u Counter Strike-u. Ekran, iako natprosečno dobar, nije baš savršen jer su na UFO testu uočljive sitne nepravilnosti. Međutim, one su zaiste male i gotovo zanemarljive u kontekstu brzine koju donosi ekran.

   Treba osetiti tu mirnoću prelaza u brzim scenama uz potpuno osustvo bilo kakvih trzavica ili preklapanja kadrova. U tom pogledu, a što je za gejming najbitnije je savršen.

   Solidna tastatura

   Pošto na širokom kućištu jedne sedamnaestice ima dovoljno prostora, Gigabyte je ugradio tastaturu sa numeričkim delom. U pitanju je klasična tastatura u skladu sa ostatkom pojave ovog laptop računara i pravilnim četvorougaonim oblikom tastera.

   Da je u pitanju gejming model ukazuje RGB pozadinsko osvetljenje koje podešavate iz pratećeg Gigabyte softvera. Osećaj tastature pod rukama je poput onog na nedavno testiranom Razer modelu. Znači, klasična membranska tastatura koja je tu da posluži i ispuni svoju misiju.

   Jedino je izdvojen “power” taster sa Aorus logoom koji odudara od klasičnih linija ostatka uređaja. Touchpad je na uobičajenoj poziciji sa komforno velikom površinom dodira i dovoljno okolnog prostora na kome se smeštaju dlanovi leve i desne ruke.

   Gigabyte Aorus 17 XE4 – hardver

   Glavni novitet je svakako nova generacija Intel Alder Lake mobilnih procesora. U konkretnom slučaju to je Core i7 – 12700H sa 6 brzih i 8 štedljivih jezgara koja zajedno izvršavaju 20 instrukcijskih nizova. On u najvećoj meri određuje karakter ovog računara. Zašto?

   Zato što u novoj generaciji više nego ikada do sada, dolazi do izražaja nivo potrošnje energije kojim se određuje radni karakter procesora. Naime 12700H, 12800H, 12900H i 12900HK su procesori koji imaju identičan broj brzih i energetski efikasnih jezgara. Razlika je samo u vrednosti radne frekvencije maksimalnog turbo koraka.

   Procesori imaju dva osnovna limita potrošnje – 115 W kada postižu najveću radnu frekvenciju i 45 W za uobičajeni nezahtevni rad. Možda vam ovo zvuči potpuno nebitno, ali može vam se desiti neprijatno iznenađenje kada shvatite da vam brza jezgra rade na samo 800 MHz i to u stiuacijama kada očekujete da procesor radi punom snagom, na primer – renderingu.

   Aorus je naravno iskoristio svoj moćan Windforce Infinity sistem hlašenja sa velikim rashladnim blokovima i toplotnim cevima za ujednačeno izbacivanje toplote. rešenje koje mu je dozvolilo da ubaci dodatne energetske nivoe kako bi procesor radio što brže i isporučio bolje performanse. I, tako je u teoriji… a kako to radi u praksi?

   Ipak, Intel je ostavio dobar deo odluke proizvođačima uređaja. Da u skladu sa kvalitetom ugrađenog rashladnog sistema, fino podese performanse. Od toga zavisi koliko će dugo procesor raditi na maksimalnoj brzini pomenutih limitatora potrošnje. Taj detalj se podešava u BIOS-u laptop računara ili pratećim Gigabyte softverskim alatom koji stiže uz računar.

   Solidan zvuk, dovoljno memorije i solidne opcije povezivanja

   Računar je opremljen sa 16GB DDR4-3200 memorije u dvokanalnoj konfiguraciji i nudi vam 1 TB prostora na brzom PCIe x4 SSD uređaju 4. generacije. Tu je i dodatni M.2 2280 slot za drugi M.2 SSD uređaj u sistemu.

   Zvuk je obezbeđen prisustvom dva stereo zvučnika snage 2.5W svaki, a uz podršku za DTS.X audio tehnologiju obezbeđuju pristojne “surround” efekte dok se igrate ili gledate filmove. Ipak, zvuk iako glasan pomalo odjekuje kada je pojačan, ali pretpostavka je da ćete za gejming koristiti slušalice, a za svakodnevnu upotrebu i video konferencijske razgovore, ispunjava svrhu.

   Aorus 17 XE4 raspolaže brzim intelovim AX211 gigabitnim Wi Fi 6E kontrolerom i BT 5.2 podrškom, a za svaki slučaj tu je brza žičana 2.5 GbE LAN konekcija.

   ovaj gejming laptop je solidan i kada su u pitanju ponuđene konekcije. Na raspolaganju su vam dva USB-A 3.2 porta, od kojih je onaj na desnoj strani radio u bržem 10 Gbps modu. Onaj na levoj, radio u sporijem režimu 3.2 prve generacije. Zatim tu je jedan brzi USB-C 3.2 sa podrškom za Thunderbolt 4 standard, HDMI 2.1, Mini DP u 1.4 verziji, RJ45 mrežni konektor, kombinovani 3.5mm audio džek i konektor za napajanje.

   Gigabyte Aorus 17 XE4 – performanse

   Display17.3″ Thin Bezel FHD 1920×1080 IPS Anti-glare LCD (360Hz, 72% NTSC)
   CPUIntel Core i7-12700H, 6 P-cores + 8 E-cores, 4.7GHz
   iGPUIntel Iris Xe Graphics 96 EU
   dGPUNVIDIA GeForce RTX 3070 Ti, 8GB GDDR6, 130 W
   RAM16 GB DDR4-3200 Dual Channel
   SSD1 TB M.2 2280 SSD + 1x 2280 slot
   LAN2.5GbE Realtek RTL8125-BG
   Wi-FiIntel AX211 Wi-Fi 6E, 802.11ax Gig+ / Bluetooth 5.2
   AudioRealtek codec, Stereo, 2.5W x2, DTS.X
   Camera720p, 1.3MP, Dual Mic, IR sensor
   Ports1 x RJ45, 1 x HDMI 2.1, 1 x Mini DP 1.4, 1 x USB3.2 (Type-A), 1 x DC in, 1 x TBT4 (Type-C ; support PD in 100W), 1 x USB3.2 (Type-A), 1 x Audio combo jack
   BatteryLi-Polymer 99Wh
   InputPer-Key RGB Keyboard
   Dimensions39.8(W) x 25.4(D) x 2.4~2.7(H) cm / 2.7 Kg
   Test sistem

   Otvaramo Gigabyte “Control Center” softver i biramo najbrži Turbo režim rada koji se oglašava priličnom bukom ventilatora od 40 dB. Puštamo rendering 4K scene i procesor se odmah prebacuje u najbrži režim rada kada frekvencija brzih jezgara dostiže vrednost od 3.7-3.96 GHz.

   Ovo je maksimalna vrednost kada su u potpunosti opterećena sva jezgra. U toj situaciji efikasna jezgra rade na maksimalnih 3 GHz. Potrošnja je na nivou od 110-115 W, a temperatura procesora dostiže maksimum od 86 stepeni Celzijusa. I, tako radi sledećih 25 sekundi, nakon čega se automatski prešaltuje u energetski niži razred.Tada brza jezgra obaraju frekvenciju na 3-3.1 GHz, a efikasna ostaju na 3 GHz. Uz potrošnju od 70 W temperatura pada na maksimalnih 65-68 stepeni Celzijusa.

   Na ovaj dinamički sistem podešavanja frekvencije ne možete uticati, niti ručno podešavati. Čak i ako instalirate čistu verziju Windows-a i uključite njegov “High Performance” profil.

   Gejming performanse:

   Zapravo, dok gledamo ove rezultate imamo osećaj da su brojno prisutna E-jezgra uticala na smanjenje visine frekvencije brzih jezgara u nekom dužem periodu angažovanja. Očigledno je da hibridna arhitektura nije dobra za gejming laptop računare. Čak se Core i5 pokazao kao bolje rešenje sa 4 brza jezgra koja u kontinuitetu rade na 4190 MHz. Problem je u tome što kod pojedinih igara Core i7 12700H, obara frekvenciju debelo ispod 3 GHz, što možete videti na ovom grafikonu performansi izmerenih u Apex Legends igri.

   I sve to važi za Turbo mod, ako se pak odlučite za “gejming” profil rada, situacija postaje gora. Procesor posle 20 sekundi iz brzog 115 W režima, naglo usporava prebacujući se na potrošnju od svega 55 W. Brza jezgra obaraju frekvenciju na nivo od 700-1100 MHz i 3.2 GHz za energetska, koja zapravo nisu uopšte bitna za gejming performanse.

   E-jezgra su višak

   U igrama pak zadržava tih preko potrebnih 3.2 GHz na “performance” jezgrima, ali ovog puta uz neočekivanu tišinu u radu. Ispratite tu među zavisnost kretanja frekvencije i opterećenja centralnog i grafičkog procesora dok igrate neke od najpopularnijih naslova današnjice.

   Inače cena koju plaćate prelaskom iz brzog “Turbo” u štedljiviji “Gejming” radni režim je pad performansi u zahtevnim aplikacijama i 60% sporijem vremenu renderovanja pojedinačnog kadra u Blenderu tj sličnih 57% deficita u Cinema 4D primeru.

   Na sreću po gejmere tu je Nvidia GeForce RTX 3070 Ti grafički procesor koji obezbeđuje preko potrebne performanse u “AAA” gejming naslovima sa zahtevno podešenim grafičkim detaljima. U tim situacijama 5888 CUDA jezgara i 8 GB GDDR6 memorije obezbeđuju prosek od preko 60 frejmova na Ultra Raytracing podešavanjima u Cyberpunk-u ili 88-90 fps-a u Far cry 6 i RDR2 igrama.

   Performanse u aplikacijama:

   GeForce je od velike koristi u aplikacijama koje znaju da iskoriste ubrzanje korišćenjem jakog grafičkog procesora što je evidentno u Adobe Photoshop i Premiere Pro aplikacijama ili Blenderu koji renderuje i do 10x brže korišćenjem RTX 3070 Ti procesora.

   Lično, zamerku stavljam na propust Gigabyte-a što nije omogućio potpuno isključenje integrisane Intel Iris Xe grafike. Navedena opcija bi na laptop računaru ove klase morala da bude standardna mogućnost jer ima svoje specifične prednosti u radu.

   Potrošnja, grejanje i ostatak utisaka tokom testiranja

   Tokom gejminga i kombinovanog opterećenja centralnog i grafičkog procesora, Aorus 17 XE4 troši od 200-205W električne energije. Za divno čudo i pored ovolike potrošnje je umereno topao sa osetno provetrenom i hladnijom zonom na poziciji leve šake i “WASD” tastera.

   Od mana zna da zasmeta pomalo preterana Windows Azure Ai asistencija koja malo, malo pa podešava i kontroliše intezitet osvetljenja ekrana. Na sreću se može u potpunosti isključiti.

   Mnogo više smeta upravljanje baterijom tokom gejminga kada ograničava “fps”. Isprva na 30 fps zaobilazeći Nvidia Battery Boost podešavanja, a kasnije ga obara ispod 16 fps-a, čime igranje čini nemogućim. Onda sledeće podizanje sistema, Ai ne reaguje i dozvoljava 60 fps-a na bateriji. Upravo ta nedoslednost zna da zasmeta, pa verujem da će mnogi korisnici isključiti ovaj softver kada požele da se igraju na bateriji.

   Spomenimo da se ovaj Aorus se isporučuje uz licencirani Windows 11 Home operativni sistem.

   Lako se pristupa depou za eventuaslnu nadogradnju RAM-a i SSD uređaja. Računar je generalno brz u radu i nesumnjivo ćete osetiti tu lakoću rada i obilje snage pod prtima. Uprkos specifičnostima, da ne kažemo ograničenjima hibridne arihtekture Intel procesora u svojoj prvoj generaciji, gejming performanse su na visokom nivou. Preko 300 frejmova u CS GO ili Fortnite igrama dozvoljavajau da u potpunosti iskoristite brzo osvežavanje ugrađenog ekrana i osetite brzinu i glatkoću animacije koje nema na većini sličnih gejming laptop računara.

   Gigabyte Aorus 17 XE4 – sve je OK, osim Intel hibridnog procesora

   I na kraju ostaje utisak da je Gigabyte odlično uradio zadatak na temu brzog i moćnog gejming računara zamišljenog kao zamena za desktop sisteme. Ekran lepog prikaza dinamičnih boja i vanserijski brzog osvežavanja, centralni procesor sa pregršt jezgara i naravno, nezaobilazni GeForce 3070 Ti. rezultat je jedan od najbržih laptop računara koji smo imali prilike da testiramo do ovog trenutka.

   Evidentan je napor kompanije Gigabyte da pronađe svoje mesto u elitnom klubu gejming laptop proizvođača. Zato se trudi da svoje uređaje opremi najnovijim i najmoćnijim hardverom. To može nekada stvoriti i određene probleme kao što je u ovom slučaju hibridni prvenac mobilnog Intel procesora. Zadaje više glavobolje nego performansi i svakako je deo koji zaslužuje najviše kritike u ovom računaru.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan