Gigabyte U4 UD test - ultrabook

Gigabyte U4 UD test - ultrabook

Gigabyte U4 UD je prvenac ovog proizvođača na polju ultrabook modela. Vrlo probirljiva korisnička grupa gde vladaju Apple MacBook Air i ThinkPad X1 modeli.

  Sadržaj
   Gigabyte U4 UD test – ultrabook

   Pozitivne ocene

   • Veoma lagan i čvrst
   • Aluminijum-magnezijum legura
   • Vrlo dobar ekran od 450 nita
   • Odlično podešene performanse
   • Malo se greje
   • Kompaktan i vidno tanak

   Negativne ocene

   • Mala autonomija, skroman kapacitet baterije
   • Klasičan, namenski ispravljač

   Gigabyte U4 UD je poslednji u nizu prenosnih računara ovog proizvođača koji se konkretnim modelom obratio publici u probirljivoj klasi ultrabook modela. Ovaj mališa raspolaže najnovijim specifikacijama, izuzetno dobrim ekranom i koristi ultralagano kućište od legure magnezijuma.

   Situacija sa COVID-19 pandemijom je proizvela neke nove radne navike. Veliki broj ljudi i dalje radi od kuće. Među njima je ne tako mali broj onih koji shvate da se ne mogu usresrediti na posao u tim nimalo lakim uslovima za rad. Trkni u prodavnicu, pristavi jednu kafu, pripazi decu, podgrej ručak itd. Zato odlaze u kafić kao eksterni radni prostor ili rentaju kancelariju na dan. Takvim radnim navikama je potreban odgovarajući poslovni alat. Pogađate radi se o laganom i produktivnom notebook računaru. Kao da su ga krojili po kalupu pomenutih zahteva je naš današnji test uređaj – Gigabyte U4 UD.

   U pitanju je lagani 14” notebook sa naglašenom poslovnom stranom upotrebe koji dimenzijama, masom i oblikom pripada ultrabook kategoriji.

   Da su “četrnaestoinčni” notebookovi definitivno u trendu, pokazuje i njihovo učestalo testiranje. Skoro da nema brenda koji nam nije isporučio ili ponudio svoje viđenje poslovnog ili čak gejming notebook rešenja u ovoj klasi.

   Gigabyte U4 UD – dizajn i karakteristike

   Po čemu se to Gigabyte model izdvaja i zašto bi baš ovaj model trebalo da uđe u uži izbor za kupovinu?

   Prvo jer odgovara svim prethodno opisanim situacijama i ukoliko ste prepoznali sebe i svoje potrebe, eto jednog ozbiljnog kandidata.

   Pre svega je izuzetno lagan. Osećaj koji u kombinaciji sa niskim profilom od svega 1.65 cm, stvara osećaj natprosečno kompaktnog i sa svojih 990 grama, izrazito laganog osećaja pod rukom dok se krećete. Neverovatno je koliko 5 mm i 500 grama tanje i lakše kućište proizvodi bolji osećaj pod rukom za razliku od klasičnih 14″ modela.

   Uz to je širok 32 cm i dubok nepunih 22 centimetara. Lagano metalno kućište je zapravo izrađeno od legure aluminijuma i magnezijuma. Istovremeno je čvrsto i fleksibilno, te vrlo izdržljivo na uticaj efekata stalnog premeštanja i nošenja.

   U prilog ove konstatacije govori i podatak da je prošao rigorozne testove po vojnim standardima koji simuliraju stresne uslove rada u okruženju visokih temperaturnih oscilacija, zatim visoke vlažnosti vazduha, prisustva prašine i peska, slane magle i velike nadmorske visine. Dakle sve ono čak i puno više, sa čim se možete susresti na porodičnom ili službenom putu.

   Pomenimo usput da je tamna nijansa grafitne boje u kombinaciji sa fino granuliranom površinom, prilično otporna na prljanje i primanje masnica.

   Dobar ekran od 450 nita

   “Antigler” ekran je deo koji zaslužuje pohvale. Sa izmerenim osvetljenjem od 450 i više nita, daje natprosečno svetlu sliku. Zbog te karakteristike može sadržaje bez problema prikazati u “nejtiv” 1920×1080 rezoluciji pri 100% skaliranja Windows radnog okruženja.

   Znači, bez dodatnog skaliranja i efektivnog smanjenja korisne radne površine što je bitan detalj na ovako maloj dijagonali ekrana. Statični kadrovi su oštri i bistri. Ekran osvežava na 60 Hz i ima primetno tanke bočne okvire od svega 4.5mm sa pokrivenošću ekrana od 83%.

   Gornja lajsna je nešto deblja naročito u delu proširenja gde je smešteno sočivo web kamere, senzor svetla i par mikrofona. Šarke ekrana se mogu otvoriti pod uglom od 180 stepeni i prikazuje punu sRGB paletu boja.

   Nedostatak je svakako 16:9 format koji za posledicu ima debelu donju lajsnu, a takođe je primetan “ghosting” efekat na objektima pri prikazu video sadržaja sa brzim scenama.

   Uglavnom, ekran je bez obzira na prethodna zakeranja, dobar i definitivno jedan od ključnih razloga za nabavku baš ovog notebook računara, pa zbog toga obratite pažnju na ovaj detalj prilikom izbora sličnih računara ovako malih dimenzija.

   Gigabyte U4 UD – hardver

   Klasičan oblik i pravilne linije najbolje stoje ovako tankim i laganim računarima. 14” standard znači da uređaj ne koristi numerički deo tastature, pa su tasteri sa obe strane opasani slobodnim zonama sa printom perforacije i diskretnim Gigabyte logoom.

   Tastatura je dobra, sa “chiclet” tasterima i solidnim membranskim mehanizmom tj. otporom koji daje dobru povratnu informaciju pod prstima. Takođe tu je i pozadinsko osvetljenje u beloj boji sa podešavanjem inteziteta u nekoliko koraka. Otporna je i na vodu, tako da slučajno prevrtanje čaše neće dovesti do havarije uređaja. Touchpad je standardne veličine i centralno pozicioniran. Računar nema čitač otiska prsta.

   Izbor hardvera koji je srce i duša ovog notebook-a je pao na Intel Tiger Lake UP3 platformu. Kombinacija dobrih performansi i uštede energije. Čine je Intel Core i7 1195G7 procesor sa 4 jezgra i 8 “tredova”, te maksimalnom frekvencijom koja se bliži granici od 5 GHz.

   Integrisano je Intel Iris Xe grafičko jezgro u verziji sa 96 izvršnih jedinica. Na istom silicijumu se nalazi i čipset koji je povezan preko OPI (On Procesor Interconnection) magistrale relativno ograničenog protoka, imajući u vidu da je ovo ipak energetski štedljiv uređaj.

   Procesor kao jedini značajni generator toplotne energije se hladi klasičnim hladnjakom u kombinaciji tehnologije toplotnih cevi i mono centrifugalnim ventilatorom koji izbacuje topao vazduh u desnom delu kućišta. Zanimljivo je da ne koristi otvore za usisavanje svežeg vazduha već ima ulogu isključivo da gura zagrejani vazduh van kućišta.

   Dovoljno RAM-a i memorije za čuvanje podataka

   Direktnom magistralom širine 4x PCIe linije 4. generacije su povezani centralni procesor i prvi M.2 SSD kapaciteta 480 GB. Računar poseduje i dodatni slot za M.2 SSD u ovom slučaju povezanog sa čipsetom preko PCIe x4 magistrale 3. generacije.

   Gigabyte U4 UD stiže sa 16 GB DDR4-3200 memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada. 8 GB je zalemljeno direktno na štampanu ploču dok je dodatnih 8 GB instalirano u jedan SO-DIMM DDR4 konektor. To je ujedno i maksimalni kapacitet RAM-a koji procesor može da adresira.

   Očigledno je u startu spreman da isporuči maksimalne performanse. Uvek nas iznenadi kada tradicionalni proizvođači PC komponenti predstave svoje laptop računare jer su gotovo po pravilu perfektno konfigurisani i ostvaruju bolje performanse od tradicionalnih laptop brendova.

   Definitivno znaju znanje stečeno u optimizaciji osnovnih komponenti i obilato ga koriste u slučaju prenosnih uređaja, a što ćete uostalom videti nešto kasnije u grafikonima ostvarenih performansi.

   Pored pomenutog hardvera tu je i podrška za najbrži standard bežičnog mrežnog povezivanja. Wi-Fi 6 na bazi Intel AX201 rešenja sa kojim u paketu stiže obavezni Bluetooth ovog puta u 5.2 verziji. Računar je namerno ispustio LAN priključak zbog tanke siluete i utrabook filozofije.

   Zvuk je prosečan i stiže sa dve standardne bočne pozicije pomerene ka korisniku. Na nivou je proseka za klasu notebook uređaja. Ukoliko poželite višekanalni DTS kvalitet neminovno je korišćenje slušalica ili kvalitetnijeg sistema aktivnih zvučnika.

   Ponuda konektora za vezu sa eksternim uređajima

   Kada govorimo o konekcijama za vezu sa eksternim uređajima Gigabyte U4, nudi dva brza 10 gigabitna porta jedan USB-A i jedan USB-C. Oba su 3.2 Gen 2 i oba grupisana na desnom boku uređaja.

   USB-C priključak daje podršku za Thunderbolt 4 uređaje sa protokom od čak 40 Gbps, zatim vezu sa velikim monitorom preko mini DP-a i ujedno može da posluži zahvaljujući Power Delivery podršci za punjene mobilnih uređaja koji povlače maksimalno 35W energije.

   Sa druge strane se nalazi još jedan, sporiji USB-A 3.2 prve generacije. Zatim sledi 3.5 mm audio konektor, slot sa čitačem za microSD memorijske kartice sa kojim je Gigabyte cilja kreativne korisnike za rad na terenu kada treba brzo pregledati fotke i klipove iz kamere. Nakon toga napipavamo “power” taster sa krajnje neuobičajenom, ali defintivno dobro izabranom pozicijom koja nam se svidela. Poput tablet i “2-u-1” računara.

   Potrošnja, baterija i nerezonski punjač

   Krajnje je diskutabilna opcija upotrebe namenskog ispravljača za napajanje i punjenje baterije, a ne nekog USB-C modela. Zaista, ovaj drugi bi više odgovarao izrazito mobilnoj prirodi uređaja i mogućnosti da ga razmenjuje sa telefonima.

   Ovako nije moguće puniti ovaj notebook uz pomoć mobilnog punjača čak i onih jačih od 45 W jer traži napon od 19 V i struju jačine 3.45 A. Možda pronađete neki noviji jači od 65-100 W pa probajte, uglavnom nama nije pošlo za rukom, a o ovom praktičnom detalju bi Gigabyte obavezno morao da povede računa.

   Ugrađena litijum-jonska baterija je kapaciteta 36 Wh, pa je i izmerena autonomija od 2h i 21 min, pri 80% osvetljenosti ekrana, isključenoj WiFi konekciji, nešto manja od proseka u skladu skromnijim kapacitetom baterije.

   Punjaču je potrebno oko 55 min do sat vremena, da napuni bateriju do kraja. Prilikom rada na “max performance” profilu i 100% vrednosti osvetljenja ekrana uz punjenje baterije, ispravljač povlači najviše 65 W električne energije.

   Gigabyte U4 UD – performanse

   Gigabyte je u pogledu performansi pokazao majstorstvo podešavanja platforme i optimizacije upravljačkog softvera. Time mu je podario brzinsku prednost u odnosu na slične notebook modele u klasi kompaktnih “četrnaestica”.

   U pojedinim testovima aplikacija je bio čak ispred mnogo poznatijih notebook modela poput Thinkpad Edge ili nedavno testiranog Acer Triton 300 SE, naravno u delu testova gde se koriste samo snaga procesora i integrisanog grafičkog adaptera.

   Tek, Gigabyte U4 je u tim testovima pokazao konkretniju prednost od 10 i više procenata u uslovima gotovo identične ili slične platforme, a što je za svaku pohvalu.

   Bio je vrlo brz i agilan u tzv. kancelarijskom tipu, odnosno MS Office aplikacijama, manje zahtevnim programima za obradu fotografija, videa i zvuka, ali itekako upotrebljiv u ozbiljnijim aplikacijma za obradu slike poput Photoshop-a i Lightroom Classic-a.

   Takođe, sposoban je da pruži i dobru zabavu u Battle Royal i MOBA naslovima sa prosekom od oko 60-ak i više fps-a na Low podešavanjima. Šteta što veoma dobar i svetao IPS ekran nema HDR podršku jer bi tada utisak igranja i gledanja filmova ali i obrade fotografija, bio još bolji.

   Utisci u radu

   Inače, uz ovaj Gigabyte stiže Windows 11 Home verzija operativnog sistema. Oslobođen je prisustva bilo kakvog bloatware-a, uz izuzeće Gigabyte alata za izbor jednog od četiri predefinisana radna režima i podešavnaja inteziteta “beklita” tatstature.

   Kada je u “performance” režimu, ugrađeni ventilator zna dobro da se zavrti i postane delimično čujan – namerno koristimo ovaj pridev, a ne bučan. To je potrebno jer se jezgra ubrzavaju do maksimalnih turbo frekvencija od 4.9 GHz i tada je potrebno forsirano hlađenje jer se temperatura procesora podiže do nivoa od 95-100 stepeni Celzijusa.

   Ukoliko izaberete bolje izbalansirani, tihi ili štedljivi režim, računar je bešuman i krajnje hladan što potvrđuju i naše termo-fotografije.

   Gigabyte U4 UD – dobar ultrabook sa pristupačnom cenom

   I reč po reč završili smo još jedan test uređaja. Ovog puta vrlo zanimljivog, zgodno malog i veoma laganog, te moramo priznati veoma ličnog notebook računara.

   Dakle, ovo nije onaj tip kućnog laptop-a za čitavu porodicu na koji će se gurati sve i svašta od podataka, dokumenata, fotografija, filmova i torrent serija. Ne, ovo je vaš sofisticirani poslovni i u isto vreme personalni prenosni računar u punom značenju tog pojma.

   Sviđa nam se kombinacija dobrog ekrana, vrlo brze platforme sa manjom potrošnjom i malim toplotnim otiskom. Utisak upotpunjuje kvalitetno kućište sa jednako solidnom tastaturom i ostalim detaljima koji prate jedan kompaktni 14” računar sa očitim aspiracijama ka premijum klasi.

   Sa visokim očekivanjima i dobrim karakteristikama ide i cena od 1150€. Ima tu još prostora za unapređenje finih detalja i praktičnih sitnica koje smo pomenuli tokom testa.

   Nije mu lako jer u toj klasi vlada MacBook Air i slične 14-ice etabliranih laptop marki, ali Gigabyte U4 nema komplekse i prilično samouvereno nastupa zbog čega je nesumnjivo pobrao naše simpatije.

   Zbog toga dobija preporuku da ga obavezno uzmete u razmatranje ako ste planirali nabavku jednog ovako malog i praktičnog računara, a uz to ste neraskidivo vezani za Windows operativni sistem.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi