HP 15s - pristupačni Windows 11 laptop (Video)

HP 15s - pristupačni Windows 11 laptop (Video)

Testirali smo jedan laptop računar na bazi procesorske platforme novije generacije, solidnim mogućnostima nadogradnje, relativno pristupačne cene i sposobnog za rad u Windows 11 operativnom sistemu i svakodnevno korišćenim palikacijama...

  Sadržaj

   Mnogi od vas su nam pisali sa predlogom da prikažemo jedan jeftin Windows laptop, neku donju granicu pristupačnog i u isto vreme komfornog za svakodnevni rad u najpoplarnijim aplikacijama i naravno bez potrebe igranja iole zahtevnijih video igara. Odlučili smo da vam udovoljimo na ovaj zahtev i predstavimo uređaj koji je zapravo pomenuta doza minimalnog hardvera po nekoj iole pristojnoj ceni, ako tako nešto postoji u današnje vreme opšteg rasta cena.
    
   Izabrali smo HP 15s model fq2041nm koji za sumu od 499€ odgovara prethodno opisanom zahtevu.Da je u pitanju osnovni model, vidi se već na prvi pogled. Plastika sa grubom teksturom, tamno sive boje, svakako vas neće privući lepotom i glamurom. Sa druge strane ovakav jednostavan dizajn je izdržljiv na prljanje i otporan na masnice. Jednim potezom lako se briše i dovodi maltene u prvobitno stanje. Uobičajena laptop silueta vas neće dovesti do delirijuma, ali je definitivno modernijih linija sa tankim delom ekrana i baze,  a zbog mat sive nijanse koja upija svetlo, izgleda kao jedan zgodno kompaktan model “petnaestice”, a što zapravo i jeste.
   Ugrađen je ekran dijagonale 15.6 inča. Odmah je jasno da se negde moralo štedeti. Ukoliko ste se poput mene navikli na luksuz IPS panela koji dozvoljava da ekran gledate  iz više različitih uglova i neprestano se vrpoljite u stolici dok radite, to u ovom slučaju neće na dobro da izađe. Naime, po svim karakteristikama ovo me podseća na neki TN panel, doduše jeste noviji tip sa dobrim inetzitetom pozadinskog osvetljenja koje na maksimalnoj vrednosti čak i preterano isijava. Uglovi gledanja su veoma ograničeni. Situacija je još lošija dok instalirate Windows sve dok se ne učita odgovarajući drajver za Intel UHD grafiku, nakon čega će ekran konačno progledati na radost vaših očiju i ujedno možete odahnuti od pomisli da ste uzeli toliko loš notebook da se ne može u njega gledati.
   HP15s_cheap_Windows_laptop_1s.jpg 
   Rezolucija prikaza je 1920×1080 piksela tj klasični Full HD. I kada jednom pronađete taj idealni ugao pod kojim vam pada pogled na površinu ekrana, shvatićete da je slika dobra, lepa i oštra čak bi se usudio da kežem jasna i donekle bistra sa prijatno dinamičnim kolorom i to u srazmeri koja dopušta gledanje Windows desktop-a u 100% srazmeri. Međutim, čim malo mrdnete, utisak se brzo kvari i opominje vas da je ovo jeftinija klasa uređaja. Uglavnom solidan ekran, velike efektivne radne površine na osnovnoj rezoluciji i sa kompromisima koje smo naveli. Ima tanke bočne i umereno jače ivice na donjem i gornjem delu ekana. Izmerili smo intezitet osvetljenja od očekivano prosečnih 250 nita, a koliko se i navodi u specifikacijama ovog uređaja.
   Web kamera u HD rezoluciji i par mikrofona u potpunosti služe svrsi video komunikacije i tu nemam zamerke. Jednoličnost sivog kućišta prekida chiclet tastatura sa crnim kapicama i vidljivo belim printom karaktera. Površina kapice je gruba ali daje dobar grip. Tastatura je plitka, mekana, sa plastičnim kapicama tastera koje pomalo zvone ako pokušate brzo da kuckate sa jačim pritiskom prsta. Moram da pohvalim HP koji isporučuje laptop računare sa lokalizovanom tastaturom što svakako prija prilikom pisanja dokumenata i poslovne prepiske. Touchpad je takođe korektno precizan, blago pomeren ulevo i sasvim lepo odgovara pod palcom ruke dok kucate.
    HP15s_cheap_Windows_laptop_2s.jpg
   Ovaj HP nudi par konekcija USB 3.2 Gen1 generacije sa leve strane, zatim jedan USB-C 10 Gbps sa desne strane, a tik pored njega se nalazi i jedan HDMI port za vezu sa eksternim ekranima. Pohvaljujemo prisustvo čitača za SD memorijske kartice, a tu je i obavezni kombinovani 3.5 mm konektor za slušalice. Dakle, sve što će vam trebati u svakodnevnom radu je na svom mestu.
   A, svakako najvažnije pitanje kod jednog ovakvog računara jesu performanse. U slučaju ovog HP 15s modela platforma je bazirana oko Intel Core i3 modela 11. generacije. Dakle, u pitanju je Tiger Lake-U model sa oznakom 1125G4. Dotični je pravi SoC jer integriše procesorska jezgra, sistemski kontroler i PCH čipset tj kontroler periferija. Raspolaže sa 4 jezgra koja izvšavaju 8 tredova. Bazna frekvencija se kreće od 2 GHz – do maksimalnog turbo koraka od 3.7 GHz. Integrisana je Intel UHD grafička jedinica sa 48 izvršnih jezgara, dovoljna za sve poslove oko reprodukcije H264 i H265 videa čak i onih sa većim bitrejtom u visokim rezolucijama. Sa YouTube klipovima sve teče glatko, čak i sa AV1 8K. Zauzeće procesora i integrisanog grafičkog jezgra iznosi od 5 do maksimalno 30% i praktično u svim situacijama je procesor rasterećen posla koji preuzima grafičko jezgro.
    HP15s_cheap_Windows_laptop_3s.jpg
   Posledica niže cene uređaja se ogleda u manjoj količini memorije, pa ovaj laptop stiže sa svega 4GB RAM-a i to na 3200 MHz u DDR4 varijanti. Ipak i tih žgoljavih 4 GB može se nadograditi jeftinim 4GB SO-DIMM modulom, ali je bilo dovoljno da se instalira Windows 11 i da pri tome odradimo najveći deo  testova koji su u skladu sa namenom jednog ovakvog modela. Pri tome je bio agilno brz, bez ikakvih trzavica gotovo uz savršeno gladak rad i iskustvo korišćenja Windows-a i uobičajenih programa koje koristite na dnevnoj bazi. Baš onako kako i priželjkuje većina korisnika ovog cenovnog ranga
   Dobrom osećaju u radu pomaže prisustvo M.2 PCIe SSD uređaja, do duše u nešto manjem kapacitetu od željenog, 256GB što je danas minimum za iole pristojan rad. Dakle, MS Office paket kancelarijskih aplikacija radi odlično, isto važi za internet pretraživače pri čemu vodite računa da previše otvorenih tabova u Chrome-u bukvalno jede ionako ograničenu količinu RAM-a. Obzirom na povoljnu cenu preporučujemo da je proširite na bar 8 GB, ako ste od onih koji otvaraju puno tabova sa istovremeno velikim brojem različitih web stranica.
    HP15s_cheap_Windows_laptop_4s.jpg
   HP 15s nema klasičnu LAN konekciju sa Ethernet portom, pa se u potpunosti oslanja na Wi-Fi 5 vezu, dakle onu sa 802.11ac specifikacijama koja dobro funkcioniše  sa prosekom od nekih 30 MBs na 5GHz talasnoj dužini. Naravno tu je i Bluetooth podrška.
   Zvuk je dobar, čak pomalo i iznenađujuće bolji od 90% testiranih NB modela. Da ne bude zabune ovo je klasični “flat” zvuk… ali prilično jasan i glasan sa odličnim vokal detaljima. Kao stvoren za dijaloge u filmovima ili gledanje i slušanje podkastova i naravno Skype, Viber, Zoom video konferencije. Takođe je dobar ukoliko želite da pustite neku prijatnu muzikicu u pozadini dok radite koja će vas dodatno osloboditi stresa u nameri da na vreme pošaljete tabele sa izveštajima.
    HP15s_cheap_Windows_laptop_5s.jpg
   Naravno nisam odoleo, a da ne probam možemo li makar da se razodonimo sa DOTA 2 i sličnim MOBA naslovima. Odmah da kažem – ne može bez 8GB RAM-a. Posle toga uživajte u proseku od 50-ak fps-a na low detaljima i 56% Fidelity Super Resolution (FSR) optimizacije.
   Troši maksimalno 45W električne energije, dok ugrađena baterija na “Balance” profilu i našem scenariju umereno zahtevne obrade fotografije, videa i zvuka, obezbećuje 3 sata i 11 minuta autonomije. Baterija se puni u roku od 1 sata i 30 minuta.
   U svom delokrugu rada ovaj HP 15s je zaista tih i zanemarljivo topao. Izmerili smo  od 35 do maksimalnih 44 stepeni na površini.
   HP15s_cheap_Windows_laptop_6.jpg Performanse:
   MultimediaPerformancegraph.png 
   Office_Graph_performance.png 
    
   Da pomenem i jedan zanimljiv detalj. Naime laptop je stigao iz magacina velike distributerske kuće i kao što znate tamo je tokom zimskih meseci hladno i nakon prvog startovanja računara, sačekala me je pomalo iznenađujuća poruka o tome da je temperatura toliko niska da je potrebno malo vremena da se baterija i računar zagreju kako bi postigli radnu temperaturu i normalno operativno stanje. I to se bogami nastavilo tokom čitavog dana…tek nakon skedeća dva tri ciklusa pujenja i pražnjenja stvar se normalizovala. Isto tako smeta činjenica da HP na modelima koji ne stižu sa instaliranim Windows OS, ne isporučuje particiju sa drajverima za ugrađene uređaje, poput nekih drugih proizvođača, a što je od velike pomoći tokom tog prvog konfigurisanja laptop računara.
   Kod ovako jeftinih modela je velika disperzija ugrađenih komponenti, pa tako samo u ovoj 15s fq2000 seriji prisutne su tri vrste Wi-Fi rešenja, a biće vam potrebna za učitavanje drajvera na čistoj instalaciji Windows-a. Na žalost drajvera nema, a Windows 10 ne prepoznaje ugrađeni Wi-Fi modul. Obzirom da nemate LAN, eto problema u najavi. Da stvar bude gora, pokušaj da instaliramo ponuđena  Intel ili Realtek WiFi rešenja, nije prošao na “desetki”. Tek stidljivo se nudi MediaTek Bluetooth drajver koji na prvi mah i ne povezujete sa Wi-Fi funkcijom jer se dotična oznaka i ne pominje u nazivu drajvera.
   HP15s_cheap_Windows_laptop_7s.jpg
   Da bi izbegli ovu krajnje neprijatno situaciju i šetanje sa USB memorijama, preporuka je pošto je u pitanju hardver novijeg datuma, da instalirate Windows 11 OS koji odmah prepoznaje WiFi vezu i značajno olakšava preuzimanje ostlaih drajvera. Takođe prilikom instalcije Windows-a treba ubaciti odgovarajući Intel čipset drajver, kako bi vam detektovao disk na koji ćete instalirati OS.
   Oni manje iskusni u instalaciji Windows-a treba to da urade u nekom servisu ili prepuste to osobi koja je vična ovom postupku. To vam govorimo kako ne bi pali u očaj pomislili: “Šta sam ja ovo kupio i zašto sam dao pare”. A, pri tome HP-ov dosadni web asistent je toliko nasrtljiv, nimalo ne pomaže već dodatno zbunjuje i ometa korisnika. To bi HP morao da popravi imajući u vidu ciljnu grupu korisnika.I na kraju, kada sve to prebrodite  bićete zadovoljni i nasmejani. Ipak je ovo jedan sasvim dobar laptop. Skuplji je tek 100-ak evra od onih “treš” kvazi Pentium Atom modela, a pri tome neuporedivo moderniji i jači u radu. To je definitivno zanemarljiva razlika ukoliko polazite od pretpostavke da kupujete ovakav uređaj za najmanje sledeće 2-3 godine.  Pri tome je jeftiniji skoro duplo do sličnih, malo jačih Core i7 UP3/4 platofrmi. Zato vredi potražiti ovih dana ovaj HP 15s sa 11. generacijom Intel Core procesora.
    

    
   ______________________________________
   Prednosti:
   – Performanse bazne  “Tiger Lake-U” platforme  
   – Tih u radu
   – Nije glomazan
    
   Nedostaci:
   – Vidljivi uglovi ekrana
   – Mala količina memorije
    
   CENA: oko 500€ 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi