HP Pavilion Gaming 15 (Video)

HP Pavilion Gaming 15 (Video)

HP Pavilion Gaming 15 je još jedna opcija u izboru pristupačnog, ali dovoljno jakog prenosnog računara za rad i igranje. Konkurencija je u ovoj klasi oštra, ali Pavilion Gamer ima svoje kvalitete kao uostalom i mane. Ipak, HP je veliko ime sa svim prednostima koji idu uz jedan njegov uređaj i možda nisu vidljive na prvu “loptu”, ali svakako su prisutne i tokom korišćenja dolaze do izražaja...

  Sadržaj

   HP Pavilion Gamer 15 je još jedan borac u areni najpristupačnijih, koliko to mogu biti, gejming laptop računari. Sa cenom od 900-1000€ on traži svoje mesto među oštrom Acer Nitro, Lenovo IdeaPad Gaming i ostalom konkurencijom. Nije mu lako, ipak HP je veliko ime na tržištu prenosnih računara, pa je logično pitanje zašto to ne bi važilo i u slučaju Pavilion Gaming modela. Zapravo sa ovim modelom postaje sve zanimljivije u ovoj interesantnoj klasi prenosnih računara koji, osim za gejming, mogu poslužiti i za neki malo ozbiljniji rad u aplikacijama.
   Na prvi pogled, svojim izgledom nesumnjivo asocira na HP Omen seriju. Pre svega svojim školjkastim oblikom i načinom na koji se otvara ekran koji je za šasiju vezan centralno postavljenom šarkom. I dok se spoljne ivice na monitoru uzdižu na gore, dotle deo na bazi sa zadnje strane čine dva velika otvora sa svake strane za izduv toplog vazduha.
    
   hpp1s.jpg
    
   Ekran je dijagonale 15.6 inča i njegova poleđina je izrađena od mat crne Black Shadow plastike sa centralno postavljenim HP logoom u zelenom ogledalo efektu. IPS panel je oivičen relativno tankim bočnim okvirima i nešto većim gornjim gde je smeštena širokougaona HD web kamera i par mikrofona. Ekran prikazuje 1920×1080 piksela, a njegova površina je matirana. Već od ranije znamo da ekrani u ovoj početnoj klasi gejming modela nisu nešto posebno, a takav je slučaj i sa Pavilion Gaming modelom koji ima osvetljenje od izmerenih 285nita i kontrast od 1530:1. Prilikom prve instalacije OS-a, iznenadićete se nedostatkom dinamike prikazane slike što je posledica slabijeg osvetljenja koje tek dolazi na svoje mesto kada instalirate drajver za ugrađeni grafički procesor. Dotle, čak ne reaguju ni tasteri za pojačavanje i smanjivanje inteziteta osvetljenja. Slika je solidne oštrine dok kolorit jednako zaslužuje ocenu solidan. Tačno na onom minimumu koji će zadovoljiti gejming namenu ovog laptop računara i ništa više.
    
   U delu ispod ekrana nalazi se neobična zona poprečene perforacije koja ima zanimljiv oblik udubljenja i ispupčenja kako bi se razbila monotonija crne površine i istovremeno obezbedila dodatna zona provetravanja procesora i grafičkog čipa. Istovremeno iz ovih rupica dopire zvuk na šta upućuje prisutni  Bang&Olufsen logo koji je potpisao zvučni sistem na ovom modelu, pa ovaj neobičan deo na Pavilion-u dobija svoj puni smisao i definitivno daje dozu originalnosti ovom “mejnstrim” laptop gejmeru.
    
   hpp2s.jpg
    
   Inače, Pavilion Gaming koristi temu crne boje sa zelenim detaljima. Oznake, logo, prisutno pozadinsko osvetljenje tastature i bočne površine kapica su izvedene u zelenoj boji za razliku od crvene teme skupljih Omen modela. Da li je to trebalo da bude asocijacija na ugrađeni GeForce ili nešto drugo, tek nije moguće menjati osvetljenje u RGB spektru. Tako je uostalom i kod konkurencije. Tastatura je velika, punog formata sa numeričkim delom i prostire se čitavom širinom centralnog dela laptop računara. Bukvalno od ivice do ivice sa nešto većim razmakom između komfornih tastera koji pak imaju vrlo mekano i prilično neosetljivo membransko vešanje. Pohvaljujemo prisustvo lokalizovanih karaktera na tastaturi. Sa druge strane, zasmetali su nam skraćeni kursor tasteri za gore i dole. “Touchpad” je na standardnoj visini zadatka i u tom pogledu je potpuno ispunio svoju ulogu – sa naznakom da se može isključiti tokom gejminga što toplo preporučujem.
    
   Pavilion Gamer zaslužuje pohvale kada su u pitanju raspoložive konekcije. Na levom boku su dostupni: jedan 10 Gbps USB-C sa Power delivery funkcijom koji puni druge mobilne uređaje i dok je laptop ugašen, a uz put ima i funkciju DisplayPort 1.4 konektora. Tu je još jedan standardni USB-A sa 3.2 specifikacijama prve generacije i funkcijom punjenja, zatim HDMI 2.0 konektor pune veličine, RJ 45 LAN konektor i slot za čitač SD memorijskih kartica. Posebno nam se sviđa što su svi portovi detaljno obeleženi, čitljivim zelenim oznakama kako ne bi bilo nikakve zabune oko pravilnog priključenja eksternih uređaja. Sa druge starne se nalaze konektor za strujni ispravljač, zatim još par USB-A 3.2 konektora sa transferom od 5 Gbps i kombinovani 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon. Završavamo spisak sa LED indikacijom aktivnosti ugrađenog SSD uređaja.
    
   hpp3s.jpg
    
   Sa donje strane na bazi računar se uočava samo naglašeni deo sa otvorima za ventilaciju. Kada govorimo o ugrađenoj hardverskoj platformi Pavilion Gejmer 15-ice sa oznakom dk-1088, ona je bazirana na Intel Core i5 procesoru 10. generacije, modelu i5-10300H koji u sebi krije 4 fizička tj. 8 logičkih jezgara u Windows operativnom sistemu. Procesor radi na baznom taktu od 2.5GHz i uz pomoć turbo tehnologije ubrzava do maksimalnih 4.5GHz. Logistiku pruža Intel HM470 čipset, a spomenimo i integrisano Intel UHD grafičko jezgro koje obavlja ulogu primarnog grafičkog adaptera.
    
   Za gejming i GPU ubrzane aplikacije koristit Nvidia GeForce GTX 1650 Ti sa 1024 CUDA jezgara i 4 GB lokalne GDDR6 video memorije povezane 128-bitnom magistralom. Sasvim dovoljno za početni gejming nivo u konteksu podržane Full HD rezolucije ugrađenog ekrana.
    
   hpp4s.jpg
    
   Na žalost, ugrađeno je samo 8 GB DDR4-2933 memorije i to u jedno-kanalnoj konfiguraciji što svakako vuče penale u vidu nekada lošijih gejming performansi i manjeg fps-a kod igara koje su osetljive na ovako konfigurisan RAM sistem. Na sreću dostupan je još jedan slbodan slot za SO-DIMM RAM modul.
    
   Za instalaciju operativnog sistema, aplikacija kao i skladištenje podataka služi M.2 SSD PCIe kapaciteta 512GB. Računar ima samo jedan M.2 slot za SSD uređaj, ali je zato je tu dodatno mesto za 2.5” hard disk ili SSD velikog kapaciteta. Konekcija sa mrežom je obezbeđena prisustvom Gigabitnog LAN kontrolera dok podršku za bežični WiFi internet i mrežnu konekciju, daje Realtekov 802.11ac kontroler, dakle u pitanju je 2×2 MIMO WiFi 5 standard bežične komunikacije uz obaveznu BT5.0 podršku. Pomalo neočekivano jer konkurencija je uveliko prešla na WiFi 6 standard.
    
   hpp5s.jpg
    
   Autonomiju obezbeđuje troćelijska litijum-jon-polimerska baterija kapaciteta 52.5 Wh, koju puni eksterni ispravljač snage 150W. Računar ima opciju brzog punjenja koja znači da za 45 minuta možete napuniti 50% kapaciteta baterije.
   I za sam kraj pregleda karakteristika, HP Pavilion Gamer 15 je težak 2 kilograma i 230 grama i stiže u kućištu dimenzija širine 36cm, dubine 25.6cm i debeo je 2.34cm.Kada govorimo u iskustvima u radu ovog računara – možemo vam reći da je dobar, ni manje ni više od toga. Pokazao se bolje od sličnih koji su stigli sa tim neshvatljivo konfigurisanim jednokanalnim sistemom memorije, a gde je svaki frejm bitan i broji se, ali je isto tako u nekim situacijama vidno sporiji od sličnih dvokanalno konfigurisanih laptop računara slične klase što možete videti iz prikazanih grafikona.
    
   hpp6s.jpg
    
   Sviđa nam se što Super Speed USB-C radi bez greške prilikom kopiranja podataka i nema onih zlokobnih prekidanja u sred operacije izazvanih činjenicom da sistem odjavljuje uređaj iz čista mira.
    
   Gejming performanse će u potpunosti da zadovolje “casual” gejmere, rekreativce i početnike. Čak ćete se lepo igrati i sa nekim grafički zahtevnijim single player igrama uz optimizaciju grafičkih detalja. Uglavnom ovaj Pavilion opravdava Gamer u svom nazivu. Performanse možete poboljšati od 5-20% ugradnjom drugog SO-DIMM memorijskog modula koji će vas častiti i dobitkom u zahtevnijim aplikacijama poput Premier-a ili rada u Photoshop-u. Iskren savet je da to odmah uradite. Naknadno ćete morati u servis jer su ivice uređaja prilično dobro upasovane, a zazori na spojevima minimalni. Veoma teško se otvara tj. morate imati odgovarajući alat. Generalno je kvalitet izrade dobar, uprkos na prvi pogled preovlađujućem utisku matirane jeftine plastike.
    
   hpp7s.jpg
    
   Ovaj Pavilion Gamer, uprkos činjenici da ne raspolaže “top notch” specifikacijama, radi odlično tj. svaki funkcionalni deo bez obzira da li je to WiFi, baterija, hladnjak ili nešto drugo – odlično radi bez ikakvih improvizacija ili nekih skrivenih nedostataka i kompromisa. To je definitivno rezultat reputacije jednog mega-brenda kao što je Hewlett Packard.
    
   Kada je u pitanju grejanje, moramo istaći da sistem razdvojenih hladnjaka i centrifugalnih ventilatora za CPU i GPU koji su postavljeni na suprotnim stranama kućišta – funkcioniše dosta dobro. Rekli bismo da je odabir procesora i grafičkog čipa, odlično pogođen za računar ove namene, a što govore izmerene vrednosti tokom intezivnog gejminga ili rada u aplikacijama. Izmerili smo maksimlanih 44 stepena u desnom delu tastature, dok je pod WASD tasterima bilo oko 35-37 stepeni. Odmorište dlanova i tauchpad nisu prelazili 30 stepeni dok je najtoplija zona spoljnih izduva sa temperaturom od oko 50 stepeni. I ono što je jednako važno u tim situacijama, računar je veoma tih sa 29-30dB buke u radu.
    
   hpp8s.jpg
    
   Tokom igranja laptop maksimalno troši 95-123W el. energije. U nekom svakodnevnom radnom scenariju srednje zahtevnog hardverskog opterećenja, autonomija iznosi 4 sata. Potrebno mu je sat i po da kompletno napuni bateriju. I za kraj važno je napomenuti da se ovaj model isporučuje bez licenciranog Windows operativnog sistema.
    
   Performanse:
    
   Gaming1PerformanceGraph.png
   Gaming2PerformanceGraph.png
   Gaming3PerformanceGraph.png
    
   AdobePerformanceGraph.pngKada sumiramo utiske, dolazimo do zaključka da je HP Pavilion Gamer 15 solidan prenosni računar u klasi početnih gejming modela. Ima svoje nedostatke, ali i prednosti u odnosu na direktnu Acer Nitro ili Lenovo IdeaGame konkurenciju.
    

    
   Bio je ovo test Pavilion Gamer 15 mejnstrim gejmerskog laptop-a. Nadamo se da smo vam olakšali izbor vašeg novog notebook računara za rad i igranje, a ovo je samo još jedan od onih koji mogu ući u širi izbor.
    
   ___________________________________
    
   Prednosti:
   – Dobro izbalansirana platforma
   – Mesto za dodatni 2.5” HDD-SSD
   – Solidan kvalitet izrade
   – Svestran i fukcionalan računar
    
   Nedostaci:
   – Anemičan ekran
   – Jednokanalni RAM
    
   CENA: 900-1000€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi