HP ProBook x360 440 G1 (Video)

HP ProBook x360 440 G1 (Video)

Hibridni laptopovi su definitivno svuda oko nas. Osvojili su simpatije velikog broja korisnika, a sada se spuštaju u sve niže cenovne rangove, ali i osvajaju neka tržišta na kojima inicijalno nisu bili dočekani sa entuzijazmom. Jedno takvo tržište je segment poslovnih računara. Tu uređaj koji vam danas predstavljamo stupa na scenu. Pred nama je HP ProBook x360 440 G1...

  Sadržaj

   Ko kaže da u imenu nije sudbina? HP je rešio da objedini najbolje što ima u jednom pristupačnom paketu namenjenom prevashodno poslovnim korisnicima. Tako smo dobili novog člana ProBook serije, koja cilja korporativne korisnike, premda je zbog pouzdanosti sasvim korektan izbor i za mnoge koji žele da ih koriste u kući – da ne spominjemo sada do koje mere su danas naši lični i poslovni svetovi, pa samim tim i računari, međusobno povezani i isprepletani…

   U HP nomenklaturi, x360 označava računare kojima se ekran može rotirati za 360 stepeni. Na taj način, ovakvi računari mogu biti korišćeni poput laptopa, ali i poput tableta, sa još dva moda u vidu tent i presentation postavki. Istovremeno, ProBook serija je prilično pristupačnija od EliteBook serije, namenjene sličnoj grupaciji. Stoga možemo reći da po prvi put zapravo imamo hibridni računar koji spolja deluje kao uređaj visoke klase. No, šta nas čeka unutra, kada je cena toliko povoljnija? Polako, doći ćemo i do toga.
   Dizajn
   Novi HP računar se isporučuje u standardnom pakovanju. Nema nekog posebnog luksuza. Otvaranjem klasične kutije pronalazimo laptop i strujni ispravljač, ali i jedan dodatak koji je uvek interesantno naći. U pitanju je aktivna olovka. Od ostalih stvari, tu su prospekti i garancije, ništa vredno pomena.

   Ukoliko biste pomislili da je izrada vrhunska i da je korišćeno obilje metala, ne bismo vas krivili. Zapravo, kao i veći broj ProBook laptopova, i ovaj je napravljen prevashodno od plastike. što postaje jasnije dok rukom prevlačite preko poklopca, odnosno blago kucnete po uređaju. Ipak, stilski poprilično odaje utisak kvalitetnije izrade, jer je korišćena boja metalik siva, i pri tome je mat.

   Što se čvrstine tiče, nemamo nikakvih primedbi. U tom pogledu definitivno nije ostavljano mesta za komprimise, pa ne zatičemo nikakva krkcanja, niti je laptop sklon ulubljivanjima. Nije nikakva novost da se hibridni uređaji izrađuju od plastike. Zapravo, u mnogim situacijama je ona pogodnija od metala za računare koji se često prenose, pa su samim tim izloženi grebanju i raznim eksternim faktorima. U takvim situacijama, metalni uređaji se mogu lako oštetiti, ili pokazati određene tragove habanja.

   ProBook x360 440 G1 je prilično lep računar. Šarke su prilično čvrste, ali ne gledamo na to kao na manu, štaviše. Mogu se otvoriti do 360 stepeni, kao što ime i sugeriše. Unutrašnjost je, verovatno kontrasta radi, uglavnom crne boje, i to se odnosi kako na naslon za dlanove, tako i za okvire oko ekrana, samu tastaturu, površinu tačpeda i tako dalje.

   HP računar je 14-inčni, što znači da spada u neku vrstu zlatne sredine kada je reč o odnosu komfora u radu i mobilnosti. Cenimo da će biti itekako prijemčiv poslovnim korisnicima, jer sa težinom od svega 1,72 kilograma predstavlja primetno lakšu alternativu glomaznijim laptopovima. Dodamo li da je strujni ispravljač takođe malih dimenzija, jasno je da je ovo uređaj kreiran za poslovne korisnike koji često putuju…ili pak za radnike koji nose svoj posao sa sobom kući.

   Iznad ekrana zatičemo 720p HD web kameru. Na desnoj strani naslona za dlanove je pozicioniran skener otisaka prstiju, koji dodaje dodatni nivo bezbednosti na računar. Što se tastera za paljenje tiče, on je smešten na boku, s obzirom da se ProBook x360 440 G1 može koristiti i kao tablet, tako da je ovakav izbor sasvim logičan.
    Najvažnija stavka ovog računara jeste hardver, ali je istovremeno i najveća enigma, pa i potencijalna prepreka u kupovini. Zbog čega? Zato što je reč o jednoj od najpristupačnijih varijanti, pa tako umesto sa raskošnim hardverom koji je u stanju da pruži fenomenalne performanse ProBook x360 stiže sa nešto slabijim, odnosno sporijim čipovima.

   Konkretno, procesor koji se koristi je dvojezgarni Intel Pentium 4415U. Radi se o iteraciji koja je deo Kaby Lake generacije procesora. Ovo je dvojezgarni procesor, koji podržava Hyperthreading, odnosno simultano izvršavanje do četiri thread-a. Njegov podrazumevani takt je 2,3 GHz i nema eventualnog Turbo ubrzavanja. Ovaj 14-nanometarski procesor sa 2 MB keša ima TDP deklarisan na 15 W, što je u rangu sa onim što inače zatičemo u hibridnim i ultrabuk uređajima.
   [modul]specifikacija=9553[/modul]
   Što se grafike tiče, kao što možete pogoditi, koristi se integrisan grafički čip iz Pentium procesora. Reč je o Intel HD 610 čipu, koji ima osnovni radni takt od 300 MHz, što se u slučajevima opterećenja penje do 950 MHz. Kao i drugi Intel čipovi, i ovaj “pozajmljuje” memoriju od sistemske memorije. Sam čip podržava DX12, tri displeja, 4K u 60 Hz, tako da u suštini postoji dosta eksternih monitora i televizora na koje možete povezati računar bez ikakvih problema.
   hp_probookx360skrin1_s.jpg
   ProBook x360 440 G1 dolazi sa 4 GB sistemske memorije. Malo za današnje standarde? Verovatno. No, za jedan poslovni računar koji će se koristiti za nezahtevne potrebe, vrlo verovatno je da će biti taman. Ipak, bilo bi komfornije da je ugrađeno 8 GB memorije.
   Što se tiče skladišnog prostora, stvari su jednostavne. Oslonac sistemu pruža SSD, i to kompanije Samsung. Njegov kapacitet iznosi 128 GB i karakterišu ga sasvim dobre brzine, tako da je osećaj brzine u radu u dobroj meri pozitivan efekat implementacije kvalitetnog i brzog SSD-a.

   Naravno, kao i drugi hibridni uređaji, i ovaj podržava Bluetooth i WiFi, ali s obzirom na poslovnu prirodu, ne čudi nas prisustvo LAN konektora. Nažalost, ProBook x360 na našem testu ne stiže sa preinstaliranim operativnim sistemom, već se FreeDOS opcijom, koju ne ubrajamo u OS-ove, jer ionako nemaju grafičko okruženje. Mi smo instalirali Windows 10 operativni sistem i tako ga testirali.
   Što se tiče same konfiguracije ona se može menjati u skladu sa vašim željama. Možete izabrati jači Core i3/i5/i7 procesor, više RAM memorije ili još veći SSD disk. Takođe možete birati između opcije originalnog Windows 10 operativnog sistem aili bez njega. Konkretan model na testu je hteo da nam stavi na uvid kako se u ovoj situaciji konkretnog “hibrida”, snalazi jedna umerena procesorska platforma na delu pokazujući da jedan ovako upotrebljiv računar uopšte ne mora imati trenutno najjači spisak hardvera… i moramo priznati da se u tome odlično snalazi.
   Konektori
   Slično kao i kod drugih hibrida, svi portovi moraju biti raspoređeni na levi ili desni bok, kako bi bili dostupni u svim situacijama i svim načinima upotrebe. Na levoj strani su Kensington bravica, veliki otvori za ventilaciju, taster za paljenje, USB 3.0 port, 3,5-mm audio konektor, kao i čitač kartica.

   Desna strana ostavlja određeni prostor pri spajanju sa prednjom za one koji bi želeli da koriste miša, tako da im isti neće nužno smetati i sukobljavati se sa nekom povezanom periferijom. Najpre idu tasteri za podešavanje zvuka (prisutni na tabletima, pa i ovde), USB-C konektor, još jedan USB 3.0 port, ali i HDMI izlaz i LAN konektor. Najzad, tu je i konektor napajanja. Sve u svemu, raspored je dobar, i svi će biti u prilici da adekvatno iskoriste opcije na raspolaganju.
    
    Na ovom mestu možete videti rezultate koje HP ProBook x360 440 G1 ostvaruje u poređenju sa drugim laptopovima. Interesantno nam je bilo da uporedimo ovaj uređaj sa nekim bržim hibridom, pa smo ga direktno sučelili sa primetno jačim Acer Spin 5 modelom. Uostalom, ne bismo ni imali da ga uporedimo sa sličnim računarom, jer takav zapravo nikada i nije bio na našem testu – low end hibrid se ne sreće tako često.
   [modul]test=743[/modul]Kao što smo rekli, hibrid je stigao bez operativnog sistema. Instalirali smo Windows 10, ali nas je dočekalo iznenađenje. Naime, Windows 10 nije automatski prepoznao ekran osetljiv na dodir, niti smo bili u prilici da koristimo njegove mogućnosti dok ga nismo apdejtovali. Interesantno.

   Kako god, kada smo taj problem prevazišli, došli smo u situaciju da koristimo hibrid u različitim formatima. Utisci su nam dvojaki – dok sa jedne strane definitivno imamo prilično odzivan sistem, pre svega zahvaljujući brzom SSD-u, sa druge strane se jasno vide ograničenja hardvera. Dvojezgarni procesor Pentium klase prosto nije više dovoljan u današnje vreme za udoban i lagodan rad, kakav najčešće asociramo sa računarima ove kategorije.
   Drugim rečima, preporučujemo da se ipak, ukoliko je korisnik u finansijkoj mogućnosti, ide na Core i3 model osme generacije. Naravno, idealan bi bio neki četvorojezgarni Core i5 model, ali smo svesni da je ceo računar kreiran tako da donese dobru vrednost korisnicima koji žele pristupačniji hibrid.
   hp_probook_440g1_7_s.jpg
   Samo iskustvo u tom smislu je prilično korektno. Bez obzira na način upotrebe, sve je funkcionisalo kako treba, a ekran sa 10-point komandama na dodir jasno doprinosi pozitivnom utisku. Takođe, tu je i olovka. Zahvaljujući Windows Ink podršci, aktivna olovka može biti korišćena i za zabavu i igranje, kao i za posao. Fluidnost upotrebe je na visokom nivou, što je veoma važno u situacijama kada koristite hibridni računar, jer se često prebacujete iz režima u režim upotrebe, pa je važno da Windows brzo reaguje i promeni orijentaciju.
   Već smo spomenuli skener otiska prstiju. Važno je reći da ProBook x360 440 G1 podržava i Trusted Platform Module 2.0 tehnologiju. Stoga se računar lako integriše u postojeća poslovna okruženja i zadovoljava kriterijume i potrebe po pitanju bezbednosti.

   14-inčni ekran nudi Full HD rezoluciju. Radi se o ekranu IPS tipa, sa neizbežnim delimičnim premazom visokog sjaja, budući da je reč o ekranu osetljivom na dodir. Mišljenja smo da predstavlja veoma dobar balans, jer je Full HD rezolucija sasvim prijemčiva na ovakvoj dijagonali, a boje i uglovi gledanja više nego dobri, izuzmemo li nešto izraženiju tendenciju od uobičajene ka probijanju pozadinskog osvetljenja u ćoškovima.

   Tastatura je prilično dobra, budući da je HP opremio računar svojom Premium tastaturom. To znači da je ona otporna na prolivanje tekućina. Takođe, nudi pozadinsko osvetljenje bele boje, što će korisnici sasvim sigurno pozdraviti. Određeni tasteri su skraćeni kako bi se uklopili u poleđinu, ali treba znati i da je mala visina bila neophodna da bi laptop lepo stajao u Presentation modu, kada se praktično oslanja na tastaturu. Tačped radi kao klikped, što znači da su tasteri integrisani u kompletnu površinu i takođe ostavlja veoma dobar utisak. Ostavlja i lep estetski utisak, pre svega zbog hromiranih ivica.

   Buka i zagrevanje su na sasvim prihvatljivom nivou, imajući u vidu karakteristike računara. On se hladi pasivno. Samim tim, nešto je skloniji zagrevanju u situacijama kada je laptop prilipčno opterećen. Tada ćete videti da je leva strana računara prilično zagrejana. Ipak, i dalje je reč o sasvim korektnim termalnim karakteristikama. HP je uradio odličan posao po tom pitanju, pa intenzivniji rad ili više temperature ne utiču negativno na iskustvo u radu, čak i kada do njih dođe.

   Baterija Troćelijska baterija u kombinaciji sa Intel Pentium procesorom ne može doneti previše. Naime, Pentium procesori nemaju širok raspon radnih taktova koji bi bili optimizovani u zavisnosti od scenarija korišćenja. Stoga, beležimo tik ispod 6 sati rada u idle režimu. To nije loše, ali ipak nije u rangu onoga što dobijamo sa snažnijim procesorima, pa i nešto većim baterijama. Iako se i dalje radi o solidnoj bateriji, naravno. Za mnoge će to biti više nego dovoljno.
    HP ProBook x360 440 G1 je uređaj koji se može nabaviti u širokom rasponu hardverskih kombinacija. Mi smo na testu imali jednu od najpristupačnijih, i u principu smo zadovoljni onim što smo videli. Ipak, preporučili bismo da, ukoliko ste u mogućnosti, u nabavci odete koji korak dalje i opredelite se za nešto snažniju konfiguraciju. Ipak govorimo o kraju 2018. godine, i mišljenja smo da bi svaka investicija u nov računar trebala biti pažljivo odmerena.
    
   U principu, računar se ponaša prilično korektno, imamo li u vidu njegove karakteristike. Nije bilo nikakvih neprijatnih iznenađenja, nije bilo uočenih problema. Sa druge strane, veoma nam je drago što sa ovakvim uređajem i platežno manje sposobni korisnici dobijaju priliku da iskuse hibridni računar. Ipak, treba imati u vidu da su ovakvi računari podrazumevano nešto skuplji od standardnih laptopova, te da prosto nije realno očekivati da se spuste na njihov cenovni nivo.

   No, HP uspeva u svojoj osnovnoj misiji. Ovo je odličan računar za svakodnevni rad, koji ćete lako poneti sa sobom po isteku radnog vremena, ili pak na bilo koji zadatak tokom radnog vremena. Balans 14-inčnog računara nam se u tom pogledu prilično sviđa. Mogućnosti su u skladu očekivanog, i rekli bismo da je ProBook x360 440 G1 zapravo veoma fer računar. Pruža vam ono što obećava, bez ikakvih skrivenih trikova. Ukoliko tražite povoljan hibridni računar, dobar je izbor.
   Prednosti: – Svestrani hibridni računar – Konekcije – Olovka – Poslovni elementi (LAN konektor, TPM 2.0 podrška…) – Razne opcije po pitanju konfiguracije – Dizajn
   Nedostaci:
   – Preporučili bismo snažniju hardversku kombinaciju i više memorije – Leva strana se prilično zagreje kada je računar opterećen – Bez operativnog sistema
   Računar na test ustupio KimTec.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi