Huawei MateBook 14s test

Huawei MateBook 14s test

Huawei MateBook 14s je dobra ponuda korisnicima koji tragaju za kvalitetnim i ne preterano skupim notebook računarom za kuću i posao

  Sadržaj

   Moramo priznati da nam pojedini korisnici nisu uvek jasni u svojim namerama. Naime određeni broj poznanika i prijatelja svoje Apple MacBook prenosne računare isključivo koriste sa Windows operativnim sistemom. Žele da imaju MacBook računare sa svim svojim dobrim karakteristikama i imidžom, ali ne žele da se odreknu navike Windows okruženja i pratećih aplikacija. Ni je nam najjasniji taj motiv jer ima toliko dobrih Windows notebook alternativa koje su po izgledu i mogućnostima veoma, veoma slične, a u pogledu performansi još bolje jer je to naravno prirodno okruženje dotičnog hardvera. Na primer Huawei Matebook 14s

   Upravo jedan takav notebook želimo da vam prikažemo danas. U pitanju je novi Huawei MateBook 14s kojim ovaj proizvođač nakon mejnstrim MateBook D modela sa 14 i 15 inča, i visoko pozicioniranog Matebook X Pro, nudi jedan lagan, kvalitetan i brz notebook sa aluminijumskim kućištem i natprosečno dobrim ekranom.
    
   Zapravo on je namenjen pre svega nekom “productivity” radu kao što su kancelarijske aplikacije, rad na internetu i cloud servisima, te korišćenju media sadržaja. Nije gejming ili računar za kreativne profesionalce, mada ko napravi izlet ka obradi fotografija, neće se razočarati. Ukratko bismo ga opisali kao svestrani notebook računar za korišćenje u kancelariji kod kuće i naravno putovanjima bilo poslovnim ili porodičnim.Što se tiče dizajna on u potpunosti odgovara prethodno izrečenoj konstataciji o nameni ovog računara.  Napravljen je u klasičnom stilu bez ikakvih dizajnerskih eksperimenata, zapravo kada ga pogledate u njegovom Space Gray metalnom kućištu, prva asocijacija je velika sličnost sa MacBook modelima. Ipak, Huawei ima dovoljno detalja u nameri da zadrži sopsteveni karakter, pre svega u vidu forme ekrana i lepo obrađenih ivica kućišta koje izazivaju efekat elegantnih ali vrlo diskretnih hromiranih lajsni na ivicama tela ovog MateBook-a.
    
   mmbbook1s.jpg
    
   Osim što je bez sumnje lep i klasično dopadljiv, MateBook 14s je kvalitetno urađen i to u svakom detalju. Završna obrada zaslužuje pohvale pa nesumnjivo odaje duh skupog premijum uređaja. Metal gore, metal odozdo, tanka klinasta silueta i težina nešto od kilogram i 400 grama, zapravo govore da se radi o kompaktnoj premijum “četrnaestici”. Dakle nije u pitanju tzv. “ultrabook” model, mada će ga neki vrlo lako pomešati sa manjim rođacima. Ovaj je malko konkretniji i rekli bismo da se sigurnije drži u ruci uz potpuno odsustvo krckavo fleksibilnih efekata uvijanja kućišta. To mu upravo daje onu poželjnu karakteristiku izdržljivosti obzirom da ćete ga često i rado nositi sa sobom bez obzira da li ste krenuli peške ili prevozom.
    
   A, tome svakako pogoduju manje dimenzije kao poručene za “pod ruku” – širok je 31.4, dubok 23 i debeo nešto manje od 1.7 centimetara. Na leđima tj. poklopcu ekrana dominira sivi aluminijum koji na trentuak jedino prekida uočljivi HUAWEI logo u “elektroplejting” hrom finišu.
    
   Kada otvorite poklopac uređaja, pred očima će vam se ukazati jedan natprosečno dobar ekran. Jedan od najboljih u ovoj klasi 14” modela. Ovim je Huawei jasno pokazao nameru da parira i drži korak sa Apple modelima, obzirom da je uočljivo ispred Windows notebook konkurencije koju smo do sada imali prilike da testiramo. Obzirom da je ekran jedan od najvažnijih delova za notebook, pravimo poseban osvrt na ovaj možda i najbolji deo MateBook 14s računara.
    
   mmbbook2s.jpg
    
   Dijagonala od 14.2 inča sa odnosom vertikalne i horizontalne stranice u razmeri 3:2, stvara vrlo komfornu radnu površinu. Kada tome dodate da koristi LTPS panel poput onih na telefonima koji obezbeđuju veću gustinu pakovanja piksela i prikaz visoke rezolucije, jasno je zašto smo posebno zadovoljni ekranom ovog MateBook-a. Prikazuje 2520×1680 piksela uz osvežavanje od 90 Hz. Izmereno osveteljenje prelazi vrednost od deklarisanih 400 nita uz statički kontrast debelo preko 1500:1. I za kraj recimo da je osetljiv na komande dodira, što znači da ovaj Matebook 14s ima “touchscreen”. Obzirom da je prikaz u osnovnoj 2.5K rezoluciji prilično sitan na 100% Windows desktop prikazu, prijalo bi prisustvo olovke, ali stvar rešava skaliranje desktop-a na 200% kada možete prstima dodirivati ekran i na taj način komandovati uređajem i pokrenutim aplikacijama. Ekran je zastakljen reflektujućim glossy filterom, što svakako rezultira dinamičnijim prikazom sadržaja na ekranu. On je pojačan i činjenicom da su ivice ekrana istinski tanke i to sa svake strane uključujući i donju pa vidljivi deo pokriva čak 90% kućišta ekrana.
    
   I pored tankih okvira Huawei je uspeo da u gornju lajsnu integriše sočivo HD Web kamere, IR senzor za detekciju lica i senzor ambijentalnog svetla. Bez sumnje u pitanju je ekran dostojan jednog premijum notebook računara. Manje treperi zbog veće vertikalne frekvencije osvežavanja pa se oči manje naprežu tokom dugotrajnog rada, slika je oštrija, a uz to ide I činjenica da redukuje emisiju plavog LED svetla. Kombinacijom funkcijskog i “R” tastera direktno menjate vrednost “refresh rate-a”. Boje su zasićene ali ne i prenaglašene, dakle jedan vrlo prirodan prikaz koji itekako godi oku.
    
   mmbbook3s.jpg
    
   Ispod ekrana se nalazi deo sa tastaturom. Oblik tastera, osećaj pod prstima i način na koji je trimovan mehanizam definitivno asociraju na iskustvo rada na MacBook modelima. Rekli bismo da je ovo najsličnija, ako ne i po osećaju identična tastatura onoj na novim Apple modelima. Jedino se razlikuje po intezitetu pozadinskog osvetljenja. Već po običaju, Huawei na svojim notebook modelima koristi nešto slabiji intezitet osveteljenja koji se usput podešava u tri nivoa ali i pored toga najjači je vrlo diskretan, nekad ga skoro jedva primetite. Očigledno je da Huawei nije želeo da preteruje i time izazove onaj jeftini osećaj curenja belog svetla ispod pojedinačnih tastera. Ugrađeni senzor ambijentalnog svetla će pored pravilnog podešavanja ekrana u toku večernjih sati, automatski aktivirati i funkcju “backlighta” na tastaturi. Uz sve to je veoma tiha jer tasteri uprkos relativnom tvrdom vešanju ne klaparaju i ne zvone tokom brzog kucanja pa nećete uznemiravati kolege u okruženju dok brzo prelećete prstima preko tastature. Power taster je izdvojen i sa ugrađenom funkcijom čitača otiska prsta, radi kombinovanja sa Windows Hello bezbednosnom funkcijom.
    
   Touchpad je fin na dodir, komforno veliki i pomalo pomeren u desno, što daje više prostora osloncu šake leve ruke. Tačno ispod, u delu prema spoljnoj ivici se nalazi zona ispusta na kojoj se nalazi čak četiri  digitalna mikrofona. Čemu to? Zato što ovaj uređaj podržava izdavanje glasovnih komandi uz pomoć Microsoft Windows softvera i dodatno filtrira vokale prilikom konverzacije u čemu mu asistira prateći AI algoritam prigušujući buku i ističući glas što utiče na bolji kvalitet prilikom priče na konferencijskim pozivima.
    
   mmbbook4s.jpg
    
   Zvuk je takođe iznad proseka čemu doprinosi prisustvo čak četiri zvučnika. Dva veća drajvera za niske i srednje tonove su na uobičajenoj podvučenoj poziciji bočnih ivica, dok su preostala dva skrivena ispod levog Ctrl i desnog kurzor tastera. Zvuči jako lepo i moćno dok gledate filmove ili tokom video poziva. U pozadini svega je i pomenuti Huawei Histen AI softver koji prepoznaje i asistira u zavisnosti od toga šta pokrećete od sadržaja i trenutno koristite na svom računaru.
    
   U telu ovog MateBook-a kuca Intel Core i5 11300H verzija procesora boljih performansi sa 4 fizička jezgra na maksimalnih 4.4 GHz koja izvršavaju 8 “tredova” istovremeno. U procesor je integrisano Intel Xe grafičko jezgro u varijanti sa 80 izvršnih jedinica i radnim taktom na 1.3 GHz. U kontekstu toga je bitno istaći da je ugrađeno 16 GB LPDDR4x dvokanalne memorije na 3733MHz koja je zalemljena na ploču. Zbog specifične konfiguracije ovog standarda jer 8 GB LPDDR4x koristi dva 16-bitna kanala umesto jednog 32-bitnog kao na klasičnim SO DIMM modulima, a pošto u ovom slućaju imamo 16 GB programi za očitavanje podataka se zbune i prijavljuju četvorokanalnu konfiguraciju. Memorijski kontroler u ovom procesoru podržava isključivo dvokanalni način rada. Uglavnom RAM se ne može proširiti klasičnim SO-DIMM modulima i zato je neophodno da se u startu se odlučite za verziju sa 8 ili 16GB.
    
   Za skladištenje podataka je zadužen M.2 PCIe x4 SSD kapaciteta 512 GB. Skrećemo vam pažnju da postoji jači Huawei MateBook 14s model na bazi Core i7 11370H procesora i 1 TB velikog SSD-a koji raspolaže i Thunderbolt 4 podrškom na jednom portu.
    
   mmbbook5s.jpg
    
   Naša verzija ima dva brza USB-C porta druge generacije, koji služe još za punjenje uređaja i povezivanje na drugi Display Port ekran. Rekli bismo da je tih 10 Gbs sa svim odgovarajuće nameni ovog računara. Pored njih je jedan HDMI izlaz pune veličine i 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon. Sa druge strane pronalazimo još jedan klasični USB-A 3.2 konektor prve generacije. Nema LAN porta, niti čitača memorijskih karti čime se jasno razlikuje od klasičnih biznis notebook modela.
    
   Na sreću, standardni deo opreme je brzi WiFi 6 standard bežične mreže sa pokrivanjem dve talasne tužine, WPA3 zaštitom i dodatnim opsegom frekvencija od 160 MHz i za brži transfer podataka bežičnim putem. U pitanju je Intel AX 201 rešenje sa ugrađenom podrškom za BT 5.1 standard. Za maksimalan učinak WiFi veze obavezno prebacite računar u “performance” režim rada.
    
   Samostalan rad uređaja obezbeđuje litijum-polimerska baterija kapaciteta 60Wh. Obezbeđuje odličnu autonomiju koja je takođe iznad proseka za slične uređaje na bazi Intel mobilne platforme. Naš test rada na umereno opterećujućim aplikacijma pri zahtevnih 80% osvetljenja ekrana u Balanced modu je dogurao do 5 sati 34 minuta autonomije. Pri tome isporučujući 65% maksimalnih performansi u poređenju sa situacijom kada radi na ispravljaču. A za punjenje baterije i maksimalne performanse je zadužen ispravljač poput onih na “flegšip” telefonima sa funkcijom brzog punjenja, USB-C interfejsom i maksimalne snage od 90W. Potrebno mu je 20-ak minuta da napuni trećinu, odnosno 37.5 minuta za polovinu kapaciteta baterije. Kompletno će je napuniti za sat i dvadeset minuta. Počev od 80% kapaciteta baterija sporije puni, oubičajeno ponašanje.
    
   mmbbook6s.jpg
    
   Inače ovaj MateBook 14s stiže sa instaliranim Windows 10 OS-om i besplatnom opcijom nadogradnje na Windows 11. Preinstaliran je i Huawei PC Manager softver koji između ostalog aktivira SuperCharge opciju brzog punjenja i daje neke osnovne informacije o načinu rada uređaja.
    
   Od nekih specijalnih funkcija osim brzih prečica tastera za podešavanje osvežavanja ekrana tu je i kombinacija FN i tastera “P” za direktan prelazak u režim rada visokih performansi, a koji inače nije moguć ukoliko uređaj radi na bateriji, zatim namenska “prečica” za prozivanje Huawei Manager softvera i onaj za akitivranje funkcije prepoznavanja glasovnih komandi.
    
   Ono što je možda najzanimljivija opcija koju je Huawei podario ovom računaru jeste Huawei Share čime korisnicima njegovih uređaja daje dodatnu mogućnost unakrsnog korišćenja notebook računara, telefona ili tablet uređaja. Ukoliko imate odgovarajući tj. noviji Huawei telefon ili tablet moguće ga je povezati sa MateBook 14s notebookom. Ili čak BT FreeBuds slušalice i pratiti stanje baterije na istim ili radni režim njihovog punjača – zgodno i praktično. E, a ukoliko povežete HUAWEI tablet možete njegov ekran da koristite kao drugi monitor tj. u “extended” desktop režimu, zatim kloniranom ogledalo modu gde se sadržaji sinhronizuju u realnom vremenu na oba uređaja ili možete da koristite za saradnju između ova dva uređaja i da prebacujete sa jednog na drugi datoteke koristeći tastaturu i miš laptop računara.
    
   mmbbook7s.jpg
    
   Ukoliko povežete telefon, možete preslikati sadržaj ekrana na desktop računar i to čak tri pokrenute aplikacije na telefonu istovremeno. Uglavnom Huawei nastoji da zaokruži vaše uređaje u jedan povezan sistem korišćenja i praktično ponudi funkciju više što svakako zna da bude korisno, utičući bolje na vaš lični komfor tokom upotrebe različitih mobilnih uređaja.
    
   Pošto smo već kod utisaka u radu, novi MateBook 14s se pokazao prilično dobrih performansi. Veoma je brz u Office 365 okruženju ostavljajući iza sebe neke hardverski jače naoružane gejming modele, a takođe je veoma agilan i u lakim productivity aplikacijama, ali i konkretno u Photoshop-u. Nije stvoren za zahtevni editing videa u Premijeru, ali će vam dozvoliti zabavu u nekim lakšim i grafički nezahtevnijim Battle Royal igrama. Jednom rečju ispunjava u potpunosti delokrug svog radnog scenarija – glatko i bez ikakvih trzavica u radu. Pri tome imajte u vidu da za razliku od sličnih koji rade u klaisčnoj Full HD rezoluciji, MateBook 14s čini to u zahtevnijem 2.5K režimu što je svakako bitna razlika.
    
   MidLoadAppPerfGraph.png
    
   OfficePerfGraph.png
    
   Što se tiče mogućnosti proširenja. Laptop se lako otvara, a ispod poklopca ćete pronaći samo opciju za lak pristup primarnom SSD uređaju koji vremenom ukoliko se ukaže potreba, možete proširiti za onaj većeg kapaciteta.Na kraju ostaje zaključak. Posle zaista velikog hendikepa i izopštenja iz ekosistema Google usluga, Huawei uređaji su se našli pred ogromnim izazovom. I to je realno govoreći jedan veliki nedostatak. Iako ovaj MateBokk 14s nije direktno pogođen dotičnom odlukom, obzirom da koristi Windows platformu, između ostalog je zamišljen da svojim softverom pomogne ostatku mobilnih uređaja:  telefonima i tablet računarima kao i pripadajućoj opremi da ih sve zajedno poveže u jednu još funkcionalniju celinu i time omogući dodatnu korist onima koji koriste Huawei uređaje. I možemo vam reći da u tome dosta dobro uspeva obzirom da sam pratili iz generacije u generaciju, kako taj čitav eko sistem napreduje sa svakom novijom verzijom Huawei PC Manager-a i EMUI operativnog sistema.
    

    
   Za 1150-1200 evra koliko košta ovaj konkretni Matebook 14S model, dobijate jedan kvalitetan uređaj sa vrhunskim ekranom, vrlo dobrom tastaturom, brzom WiFi vezom, dobrom autonomijom i premijum izradom, praktično sve što očekujete od vrhunskog notebook računara. I naravno, obaveznim detaljom kada su u pitanju računari u 2022. godini par brzih USB-C portova. Opcija Thunderbolt 4 podrške je prisutna na jačem modelu sa Intel Evo platformom za korisnike koji bi ga upotrebili kao malo ozbiljniji alat za posao na terenu.
    
   Uglavnom, dotična cena nije mali iznos, ali ako realno sagledate šta sve zauzvrat dobijate i da je u pitanju prenosni računar iz premijum “productivity” klase, u pitanju je fer ponuda. Taj utisak pojačava i činjenica da online webshop servisi poput Amazona imaju akcije gde je u cenu uključen gratis 24” Huawei monitor ili FreeBuds slušalice. Dakle, vredi ispratiti MateBook 14s ukoliko planirate nabavku jednog kompaktnog i kvalitetnog notebook-a višestruke namene i iznad sve jedne dostojne Windows alternative MacBook računarima, svidelo se to nekome ili ne, ali to jesu realne mogućnosti i dometi ovog konkretnog računara.
    
   _________________________________________________
    
   Prednosti:
   – Odlične performanse
   – Vrhunski ekran
   – Dobra autonomija
   – 2x USB-C 3.2 Gen2
   – Huawei Share funkcija
   – Super Charge punjač
   – Izdržljiv, kvalitet završne obrade
    
   Nedostaci:
   – Ograničene mogućnosti proširenja
    
   Cena: oko 1200€ 

   Možda vam se svidi