Huawei MateBook D 15 (Video)

Huawei MateBook D 15 (Video)

Huawei nastavlja forsirano osvajanje notebook tržišta. Nakon MateBook Pro X modela, stižu i jeftiniji primerci za publiku sa plićim džepom u vidu MateBook D 15 računara. Konkretan u pogledu mogućnosti i performansi, sa dobro pogođenom platformom koja će zadovoljiti sve potrebe kupca srednjih zahteva, ovaj uređaj "čvrstog" aluminijumskog tela se nameće kao ozbiljan kandidat u delu tržišta koje "ključa" od konkurentske borbe za primat najboljeg u naizgled nezahtevnoj, ali svakako najpopularnijoj klasi prenosnih računara...

  Sadržaj

   Nakon MateBook Pro X modela za 2020. godinu, do nas su stigli “mejnstrim” predstavnici Huawei laptop računara. Očigledno je da su dešavanja na tržištu mobilnih telefona, dovela do toga da je Huawei počeo značajno da širi ponudu proizvoda i još bolje pokriva različite delove tržišta. Logično, takva strategija je odredila da su prenosni računari prirodni nastavak zaposedanja tržišta mobilnih uređaja, bez kojih današnji korisnici ne mogu zamisliti svakodnevni život i rad.
    
   I dok je pomenuti Matebook Pro X  namenjen korisnicima sa malo zahtevnijim potrebama, današnji model je tipični predstavnik srednje klase. U pitanju je jedan dobar notebook, izbalansiran u svakom detalju, pripremljen za svakodnevni rad i spreman da obezbedi besprekoran osećaj korišćenja. Komforan u radu, sa tankom siluetom i razumno malom težinom uređaja. Uz to ide kompletan spisak mogućnosti i na kraju popularna cena. Sve to su razlozi koji će “prelomiti” budućeg vlasnika da svoje poverenje pokloni baš ovom laptop računaru.
   Inače, uređaje iz ove kategorije u poslednje vreme sve češće opisuju k ao prenosne računare idealne za studente i đake. Valjda je ova situacija sa COVID-19 virusom i učenjem na daljinu, delom doprinela takvoj formulaciji jer logika da je jeftin, pošto studentarija uvek kuburi sanovcem – jednostavno ne pije vodu u ovom slučaju, obzirom da je cena ovog modela oko 690 evra. Jasno je da se ne radi o jeftinom  “budžet” modeliu, već dobro konfiguraisanoj zlatnoj sredini po iole razumnoj ceni za ono što nudi. Planove jedino može da mu pokvari Honor MagicBook 15 koji je za nijansu prefinjeniji uz praktično nižu cenu. Radi se u suštini o vrlo sličnim uređajima, ali Matebook D15 definitivno ima svoje kvalitete. Krenimo redom…
   Matebook_D15_1s.jpgDizajn Matebook D15 modela ne donosi nikakva iznenađenja. Tanka silueta visine svega 1.7 cm i kućište izrađeno od legure aluminijuma, vam sugerišu da je ovaj laptop napravljen za svakodnevno korišćenje u pokretu. Obilje metala znači da je šasija veoma dobro ukrućena pa nema osećaja da nešto krcka i savija se pod prstima. Takođe, sveopšte prisutni alumnijum doprinosi robusnom osećaju kako ga slobodno možete nositi u ruci bez ikakve zaštitne navlake. Ipak, ne treba se previše opustiti jer svetlo siva nijansa nije otporna na ogrebotine.
   Matebook_D15_2s.jpg
   Jedna stvar je nesumnjiva što se tiče izgleda i dizajna, a to je da ovaj laptop kao i njegovi prethodnici nesumnjiv uzor traže u MacBook modelima. To, iskreno postaje dosadno. U redu je u početku insistirati na tome kao nečemu proverenom što se korisnicima dopada. Manje rizikujete, ali ipak izgled laptopop računara postaje već viđen, nešto što nikako ne želimo jer dovodi do “deja-vu” efekta. Zato bi voleli da Matebook dobije sopstveni vizuelni pečat, jer to ovi odlični laptop računari svakako zaslužuju.
   Matebook_D15_3s.jpg
   Deo sa ekranom koje pokriva čitav računar je izrađen takođe od aluminijuma dok unutrašnji, vidljivi deo većinom čini panel. Na zadnjem delu se nalazi reljefasti Huawei logo u elektro-galvanizovanoj, hrom verziji. Ono što je važnije je da su okviri oko panela prilično tanki, jedino je donja lajsna nešto deblja jer se u njoj krije elektronika za pozadinsko osvetljenje panela. Ivice su izrađene od mat plastike kako ne bi preterano odvraćale pogled sa panela.
   Kada govorimo o ekranu, radi se o panelu na bazi IPS tehnologije dijagonale 15.6 inča koji pokriva 87% površine prednjeg dela. Prikazuje osnovnu rezoluciju od 1920×1080 piksela ili “narodski” rečeno Full HD sliku. Površina ekrana je matirana što je još jedan dokaz kako je računar napravljen sa prevashodnom mišlju korišćenja u pokretu, obzirom da staklasti filter u velikoj meri otežava rad na dnevnom svetlu i otvorenom prostoru. Ekran se može otvoriti pod uglom od 165 stepeni i ima dobre uglove gledanja sve do nekih 160 stepeni kada slika počinje da tamni, a detalji postaju manje razgovetni. Prikaz je oštar čak i u 100% režimu rada Windows 10 desktop-a.
   Matebook_D15_4s.jpg
   Osvetljenje je tek solidno i na maksimalnoj vrednosti dobija pomalo čudan efekat izmaglice. Proizvođač navodi vrednost osvetljenja od 250 nita uz kontrast od 800:1.  Mi smo tokom testova izmerili 263 nita i kontrast od 1358:1. Kvalitet kolora je dobar. Ekran daje prirodno precizne boje sa vrlo malim deltaE odstupanjem. Ipak, subjektivni utisak je da  kolor zbog ovog problema sa osvetljenjem uz efekat matiranog ekrana, ne deluje preterano živahno i izražajno. Dakle, nema savršenog rešenja kada su u pitanju prenosni računari, ali generalno gledano ovaj ekran je solidan i može da prođe za svoju cenovnu kategoriju. Pomenimo i bitan detalj da ekran ima zaštitu od štetnog spektra Blu LED svetla u vidu “Eye Comfort” moda u okviru “Display Manager” opcije.
   Lep utisak koji ostavlja ekran zbog tankih crnih okvira, velikim delom je zasluga činjenice da se web kamera sa senzorom od 1 MP i HD 720p rezolucijom, preselila u deo tastature kao i kod Matebook Pro X modela. Istovremeno su preseljeni i stereo mikrofoni na samu zakošenu spoljnu ivicu uređaja ispod “touchpad-a” koja ujedno služi i da lakše otvorite gornji deo računara sa monitorom. Ovaj tip rešenja je aktuelan na svim novijim Huawei i Honor laptop računarima.
   Matebook_D15_5s.jpg
   Monitor je povezan sa bazom pomoću centralne šarke koja se poput osovine pruža skoro čitavom širinom uređaja. U međuprostoru osovine i baze kućišta se nalaze izduvni otovori sa leve i desne strane uz pomoć kojih sistem aktivnog hlađenja izbacuje zagrejani vazduh iz unutrašnjosti uređaja.
   Kompletna baza sa platformom u koju je smeštena tastatura je od metala. Boja aluminijuma i hladan osećaj pod rukama vam to daju do znanja. Power taster je izdvojen na desnoj strani i integriše čitač otiska koji uz pomoć Windows 10 Hello funkcije služi kao sigurnosna opcija pristupa podacima i samom računaru. Odlično funkcioniše i brzo radi, pa je pravo zadovoljstvo koristiti. Svaki put kada startujete Windows OS ili ga vraćate iz “sleep”moda, dovoljno je ovlaš dodirnuti prstom površinu power tastera i za tili čas ste u operativnom sistemu.
   Matebook_D15_6s.jpg
   Tačno na sredini reda funkcijskih tastera se smestila web kamera koja vas snima “iz prizemlja”. Ovaj zanimljivi mehanizam pruža i zaštitu privatnosti od neovlašćene aktivacije kamere, a  bez potrebe korišćenja specijalnih zatvarača. Tastatura je “chiclet” i nema pozadinsko osvetljenje. Za utehu je da su tasteri veliki, pravilnog kvadratnog obilka sa brušeno mekanim osećajem površine plitkih kapica. Prostor između tastera je oko 2 mm, taman da steknete osećaj za pristojnu brzinu kucanja. Mehanizam tastera proizvodi jasan osećaj aktivacije, ali zbog mekanog membranskog vešanja donekle podseća na “gumičaste” tastature. Na testu smo imali verziju uređaja bez lokalnih karaktera, što je detalj koji bi svakako prijao ciljnoj grupi korisnika.
   Pozicija “touchpad-a” je skoro na sredini i minimalno pomerena u desno. Precizan je i pruža prijatno malo otpora za lako upravljanje kao alternativu za korišćenje miša. Bitno je pomenuti da se i tokom intezivnog angažovanja resursa računara – ne greje, tako da temperatura pod pristima nikada nije prešla 30. podeok Celzijusa.
   Matebook_D15_7s.jpg
   Na metalnom poklopcu sa donje strane uređaja su postavljeni gumirani oslonci kako pozicija računara ne bi proklizavala na glatkim površinama. Vidi se i čitav red otvora za ventilaciju kao i vertikalno postavljeni red otvora za zvuk sa obe bočne ivice računara. Svaki od zvučnika emituje zvuk snage 2W. Primećujemo i čuveni drenažni otvor za sprovođenje vode ukoliko je nehotice prospete na web kameru. To nikako ne znači da možete prosipati tečnost po tastaturi jer dotična nezgoda može oštetiti računar i to proizvođač jasno naglašava.
   Na bočnim ivicama su smešteni konektori za povezivanje računara sa eksternim uređajima. Ponuda je dobra. Sa leve strane zatičemo dva USB 3.0 (5 Gbps konektora) i to u vidu jednog obostranog USB-C 3.0 koji ujedno služi i za punjenje baterije uređaja, ali nema Thunderbolt podršku. Odmah pored njega se nalazi LED indikator punjenja, a nakon njega sledi USB-A 3.0 port. To nije sve jer je tu i HDMI port pune veličine za vezu sa monitorima i televizorima. Računar podržava i opciju bežičnog prikaza slike na televizorima novije generacije koji poseduju “wireless display”, tačnije rečeno  “Screen Mirroring Technology” opciju.
   Matebook_D15_8s.jpg
   Na desnoj ivici računara se smestio par USB 2.0-A konektora i 3.5mm audio konektor za slušalice i mikrofon. Uz računar stiže USB-C punjač od 65W, koji je oblikom i po veličini tek nešto veći od klasičnog brzog punjača za telefone. Može da posluži i kao brzi punjač za mobilne uređaje. Probali smo i u tom pogledu sjajno sarađuje sa Honor 10 uređajem. Potrebno mu je ok sat i po vremena da napuni bateriju na računaru.
   Matebook D15 meri nešto manje od 36 cm, dubok je 23 cm i rekli smo da je tanak 1.7cm. Uređaje je težak 1.53 kg. Drugim rečima prijatan za poneti jer ga “ima” taman toliko da ne predstavlja napor za ruku, ali sa gabaritima koje ćete sigurno držati u šaci dok žurite na sastanak ili jutarnju kafu u vašem omiljenom kafiću. U srcu ovog računara kuca AMD Picasso, mobilna verzija APU procesora sa oznakom Ryzen 5 3500U. Već smo ga testirali, tako da je u pitanju stari poznanik sa kojim nema iznenađenja. Podsetimo da raspolaže sa četiri fizičkikih i 8 logičkih jezgara klase Zen+, koja su izrađena u 12nm tehnologiji sa opsegom radnih frekvencija od 2100 MHz pa do turbo ubrzanih 3.7 GHz. Prosečna potrošnja iznosi oko 15W jer je u pitanju ultra štedljivi model mobilnog procesora. 
   Matebook_D15_9s.jpg
   Ovaj APU model integriše pod svoje okrilje Radeon VEGA 8 grafičko jezgro koje je takođe proizvod 12nm tehnologije i koristi 512 izvršnih jedinica. Odvaja 1 GB sistemskog RAM-a za obavljanje grafičkih poslova jer nema sopstvenu video memoriju, već je deli sa Zen+ procesorskim jezgrima. Otuda i performanse dobrim delom zavise od radne frekvencije ugrađenih SO-DIMM modula. Radeon VEGA 8 prema AMD specifikacijama radi na maksimalnih 1200 MHz.
   Matebook D15 je opremljen sa 8 GB sistemske memorije konfigurisane u dvokanalni režim rada kako bi isporućio bolje performanse. Zanimljivo je da Adrenalin softver prijavljuje RAM na 1200 MHz, dok CPUZ tvrdi da je u pitanju memorija na 1866 MHz. To je posledica specifične konfiguracije i činjenice da je memorija zalemljena na ploču pa neki programi nisu u mogućnosti da registruju podatke klasičnim putem preko SM Bus magistrale.
   Matebook_D15_10s.jpg
   Za skladištenje podataka ovaj laptop koristi M.2 PCIe Gen3 x4 SSD kapaciteta 256 GB što je na samoj granici minimuma za iole komforan rad sa Windows 10 OS-om i odgovarajućim aplikacijama.  Uređaj je proizvod Samsunga koji navodi vrednosti transfera podataka za čitanje 3500 MB/s i za pisanje 2200MB/s. Ovaj detalj svakako obezbeđuje živost i tečan osećaj u radu ovog računara.
   Za bežičnu komunikaciju zadužen je Realtek 8822CE 802.11ac PCI-e mrežni adapter sa 2×2 MIMO podrškom i radom na dve talasne dužine (2.4GHz i 5GHz). Ugrađena je podrška za rad sa Bluetooth 4.2 uređajima, pa ako ste u mogućnosti da nabavite Huawei BT miš, eto razloga za još jedno malo zadovoljstvo jer vam neće trebati zasebni USB Bluetooth prijemnik.
   Matebook_D15_11s.jpg
   Zvuk kod ovog računara obrađuje Realtek-ov codec koji u sradnji sa par zvučnika emituje već poznat zvuk karakterističan za ovu vrstu uređaja. Glasan u opsegu visokih tonova i “tanak” u delu srednjih i niskih tonova. Ukoliko želite potpuni audio užitak treba će vam slušalice, ali za većinu svakodevnih aktivnosti i gledanje YT klipova će itekako uraditi dobar posao.
   Autonomiju ovog laptop računara obezbeđuje litijum jonska baterija kapaciteta 3665mAh koja se u radu pokazala ispod prosečno, obezbeđujući tek nešto preko dva i po sata autonomnog rada.
   BIOS računara je praktično skoncentrisan na jednoj stranici i radi se o klasičnom interfejsu bez grafički ulepšanih menia. U pitanju su osnovna podešavanja uređaja i informacije o ugrađenim komponentama.
   Matebook_D15_12s.jpg
   Od instaliranog softvera prisutan je samo Huawei PC Manager, tako da nema suvišnog “junkware-a” koji bi “gušio” rad računara bespotrebnom okupacijom hardverskih resursa. Spomenimo prisustvo Huawei Share nalepnice koja zapravo označava zonu komunikacije sa Huawei i Honor telefonima sa novom verzijom EMMUI operativnog sistema. Zgodna opcija za prebacivanje i podelu fajlova jer se ekran telefona praktično preslikava na radnu površinu ekrana laptop računara, pa možete koristiti i miš za poslove prebacivanja fajlova. Simpatična i korisna opcija koju rado koristimo.
   Na kraju, skrećemo vam pažnju na jedan vrlo važan detalj u korist krajnjih kupaca. Huawei Matebook D15 stiže sa instaliranim Windows 10 Home operativnim sistemom koji će automatski obaviti aktivaciju čim se dokopa aktivne internet veze. Ovo je svakako bitan detalj u kontekstu maloprodajne cene ovog uređaja.
   Matebook_D15_13s.jpgSpecifikacije:
   [modul]specifikacija=9908[/modul]
   Performanse:
   [modul]test=1057[/modul][modul]test=1058[/modul]
    
   Performanse su u neku ruku očekivano na nivou proseka za ovu kategoriju i procesorsku platformu na koju je postavljen ovaj prenosni računar. Dakle, vrlo sličan testiranom Honor MagicBook 15 modelu.
   U praktičnom radu to znači sledeće. Svakodnevno koriščene aplikacije poput web pretraživača, mail klijenata, pregleda internet sadržaja, gledanja filmova i video klipova, komunikacije putem društvenih mreža i namenskih aplikacija za video pozivanje kao što su Skype, Viber i slične, ovaj računar pokreće i izvršava bez ikakvih problema, čak i u stiuacijama kada u Google Chrome-u imate otvoreno više tab-ova.
   Matebook_D15_131s.jpg
   Rad u MS Office tj sličnim kancelarijskim aplikacijama je komforan i ostavlja utisak kako sve “tečno” radi bez ikakvih trzavica. Opisani radni scenario je i suština potreba ciljne grupe korisnika, kojima je ovakav računar namenjen.
   Može on i više od do sada rečenog, ako su u pitanju neke “light” verzije ozbiljnijih aplikacija kao što je Photoshop Elements ili programi za konverziju videa, kada će u procesu prebacivanja formata rado iskoristiti hardversku akceleraciju Radeon VEGA 8 grafičkog jezgra i tako dodatno skratiti vreme obavljanja ove operacije. Lako je zaključiti da je ovo jedan dobro izbalansiran računar srednje klase koji nekada nisu bili ni približno agilni i brzi u radu, poput današnjeg modela.
   Ne zaboravljamo ni igre. Radeon VEGA 8 ima ograničene domete jer je u pitanju starija arhitektura i integrisano grafičko jezgro sa limitiranom količinom video memorije i radnom frekvencijom. Primetili smo da je frekvencija GPU jezgra ograničena ispod nivoa specifikacija koje navodi AMD za Ryzen 5 3500U, pa umesto maksimalnih 1200 MHz, VEGA 8 u slučaju Matebook D15 modela se zaustavlja na prosečnih 750 MHz – ni jednom tokom testova, nije prebacila granicu od 800 MHz što očigledno održava želju proizvočača da učini ovaj računar malim potrošačem i umereno hladnim tokom rada. U tome je definitvno i uspeo.
   Matebook_D15_14s.jpg
   Sa druge strane, pokušali smo da izvučemo neki realni maksimum u najpopularnijim “on-line” naslovima. U APEX Legends igri smo morali da spuštamo rezoluciju na vrlo loših 1280×720 i “low” detalje kako bi dobili prosek od oko 50 fps-a, dok u Full HD rezoluciji pri “low” detaljima, prosečni “frejmrejt” pada na 29 fps-a. Valorant je manje zahtevan tako da nas je na 1080p rezoluciji i “low” podešenim detaljima častio sa prosečnih 90 frejmova u sekundi, neretko prebacujući granicu od 100 fps-a. Drugim rečima – definitvno je igriv.
   Matebook_D15_15s.jpg
   Fortnite je zahtevniji, ali se i sa njim itekako možete dobro zabaviti na ovom laptop modelu. Uslov je da smanjite nivo detalja sa ponuđenih “medium” na “low” 1920×1080 piksela pri čemu ćete “3D Rendering Resolution” postaviti na 100%. Imaćete glatku animaciju i pristojnu reakciju čak i tokom direktnih okršaja sa prosečnim frejmrejtom od 40-ak fps-a. Dovoljno.
   Konačno, DOTA2 odbija da se pokrene u DirectX 11 rendering API-u, tako da smo igru stratovali u DX9 okruženju, postavili detalje na “Medium”, a rezoluciju na 1920×1080 pikesla u “Exclusive Full Screen” modu. Igra se odlično ponaša i definitivno će vam pružiti sate relaksacije i zabave, isporučujuči prosek od 55 frejmova. Napomenimo da gejming performanse prilikom rada na bateriji možete podesiti tako da nema pada fps-a, ali po cenu skraćenja autonomije.Sigurno se pitate koliko je bučan i da li se mnogo greje tokom intezivnijeg rada. Recimo da u igrama potrošnja uređaja iznosi maksimalno 60W, a temperatura GPU jezgra ni jednog trenutka nije prešla 66. podeok – tačnije bila je na proseku od 62-63 stepena Celzijusa. Procesorski deo je bio manje uposlen i on nije prelazio 57. podeok. U pitanju su vrednosti očitane na senzorima u samom procesoru.
   Što se tiče računara, najtopliji je bio u zoni izduvnih otvora sistema hlađenja. Do tog dela ne možete direktno pristupiti prstima, a u najbližem delu na površini kućišta smo očitali 42.5 stepeni Celzijusa. Leva strana računara je nešto toplija i u zoni AWSD tastera, beležimo maksimalnih 40.5 stepeni. Pod levim dlanom očitavamo 30-31 stepen, dok se desni odmara na hladnijoj površini od 29 stepeni. Dakle, definitivno je prijatno mlak na dodir i to u ovim prilično toplim jesenjim danima. 
   Matebook_D15_16s.jpg
   Procesorski deo APU čipa, radi u rasponu od 1397 MHz, pa sve do turbo ubrzanih , pojedinačnih jezgara na 3724 MHz. Čak i malo preko zvaničnih specifikacija. Tada beleži i najvišu temperaturu od 89.3 Celzijusa, ali vrlo kratkotrajno, gotovo u deliću sekunde. Ako procesorska jezgra maksimalno opteretite računskim poslovima, sva četiri jezgra će raditi na 2900 MHz, obarajući frekvenciju do nekih 2800 MHz kako temperatura raste. Pri tome je maksimalna izmerena vrednost tokom testa renderinga u Blenderu i Cinema 4D iznosila 79 stepeni, a potrošnja CPU jezgara se zadržala na “kataloških” 15W.
   Autonomijom baterije od 2 časa i 37 minuta u standardnom testu aplikacija, nismo zadovoljni jer je rezultat ispod proseka za ovu klasu modela. U balansiranom režimu rada na bateriji koji je kompromis autonomije i iole solidnih performansi pri 80% maksimalnog inteziteta osvetljenosti ekrana, MateBook D15 isporučuje 65-70% maksimalnih performansi u situaciji kada je računar povezan na strujni ispravljač. Prosečna potrošnja uređaja pri obavljanju nekih manje napornih poslova poput sređivanja Excel tabela i grafikona, pregleda internet sadržaja i sličnih radnji iznosi 25W, dok najviše troši prilikom kombinovanog punjenja baterije i istovremenog gejminga oko 63W električne energije.
   Sve to ne smeta MateBook D15 računaru da ostane veoma tih, gotovo neprimetan u radu, a što najbolje potvrđuje i izmereni nivo buke koji se kretao u granicama od 30 dB. Dakle, ne brinite – MateBook D15 je definitivno prijatan pod rukom i tih u radu.
   Ono što nam se manje svidelo je utisak koji ostavlja ekran u radu na otvorenom prostoru tokom sunčanog vremena. 250 nita osvetljenosti sa već pomenutim problemom oko osvetljenja, rezultira sadržajem koji se teško raspoznaje tako da ćete obavezno morati pronaći hladovinu ukoliko ste naumili da radite napolju. Sa druge strane je lak i zgodan za nošenje, bilo u ruci ili torbi.Zaključujemo da je Huawei MateBook D15 dobar “mejnstrim” notebook računar. Iako mu izgled nije tako atraktivan kao kod MateBook Pro X modela, on će osvojiti vaša srca praktičnošću i konkretnim radom.
   Računar je dobro balansiranih karakteristika, uprkos tome što je Izašla novija AMD Ryzen 4000 serija ultra mobilnih APU procesora. On u svojoj štedljivoj varijanti nije toliko bolji i brži da bi sad to osetili u radu opisanog delokruga poslova. Otuda MateBook D15 sigurno i brzo radi, te mu svakako ne nedostaje brzine i agilnosti u svakodnevnom koriščenju.

   Donekle jedine slabe tačke su opisani problem sa magličasto-bledim osvetljenjem, Takođe, smeta nam i neočekivano mali kapacitet ugrađenog SSD uređaja. U današnje vreme je 256 GB malo i očekujemo najmanje 500 GB u jednom ovakvom računaru. Na sreću, delu sa komponentama se lako pristupa i moguće je jednostavno nadograditi sistem diskova. Kuriozitet je i prisustvo depoa za 2.5″ uređaje koji na žalost nema potreban SATA adapter jer u nekim zemljama MateBook D15 stiže u kombinaciji 256GB SSD-a i klasičnog hard disk uređaja kapaciteta 1 TB. Mi bismo voleli da ovde vidimo opciju SATA SSD-a velikog kapaciteta uz brzi M.2 PCIe x4 SSD. Šteta što Huawei nije bio praktičniji u ovom detalju.
   Što se tiče memorije, ona je zalemljena na ploču i ne može se proširiti.
   Cena testiranog je modela je oko 690€, sa originalnim Windows 10 OS-om. Najveća konkurencija dolazi od sestrinskog Honor brenda sa MagicBook 15 modelima. Razlike su u sitnim estetskim detaljima. Tako je na tržištu mobilnih telefona, a očigledno je da Huawei veruje u svoju strategiju osvajanja tržišta pa primenjuje i isti recept sa notebook računarima.
   Dobili smo još jedan solidan prenosni računar. Ostaje da vidimo kako će se Huawei “primiti” i izboriti sa već dobro pozicioniranim i mnogo poznatijim markama na ovom delu tržišta. Lenovo, HP, Acer, ASUS i ostali, sigurno neće blagonaklono gledati na MateBook D15 konkurenciju, a nama ostaje ono najlepše – da biramo i izaberemo onaj koji nam najviše odgovara. Jedan od njih je svakako Huawei MateBook D15!
    
   Prednosti:
   – Robusna pojava i aluminijumsko kućište,
   – Nečujan u radu i malo se greje,
   – Dobro balansirane mogućnosti i performanse,
   – Legalan Windows 10 Home OS
    
   Nedostaci:
   – Neubedljiv ekran,
   – Mali kapacitet ugrađenog SSD-a
   – Autonomija baterije ispod proseka
    
   CENA: 690€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi