Huawei MateBook X (Video)

Huawei MateBook X (Video)

Lep, lagan i izdržljiv, jednom rečju sofisticiran uređaj. Huawei je rafalnom ponudom vrhunskih notebook računara iznenadio mnoge i moramo priznati zabrinuo konkurenciju jer su u pitanju računari u samom vrhu ponude po pojedinim kategorijama. Matebook X samo potvrđuje dotičnu konstataciju. U pitanju je ultrabook koji se sa lakoćom može svrstati u visoku klasu mobilnih 13 inčnih modela sa prevashodnom preporukom poslovnoj klijenteli...

  Sadržaj

   Može se reći da je ovaj tanan računar za trendsetere, i sve one koji ne vole da tegle one glomazne mašine, dok jurcaju sa mesta na mesto, tokom radnog dana i sastančenja, što je zapravo i najbitnija karakteristika Huaweijevog Matebook X modela za 2020. godinu.
    

    
   Suština je da je ovaj notebook lep za držanje, pokazivanje, lagan i veoma kvalitetan. Matebook X je definitivno pun pogodak Huawei-a na ovom, inače probirljivom i skupom delu tržišta notebook računara.Ono što je trendseterima i urbanim likovima bitno kada otvore laptop u kaficu ili prezentuju na istom na sastanku u restoranu jeste, da taj laptop izgleda skupo i lepo i naravno, da ništa ne škripi niti cakće kada se otvara. Nema bojazni od lomljenja ekrana, jer su kućište i šasija napravljeni od vrlo izdržljive legure magnezijuma i aluminijuma, što nam ujedno i otkriva tajni sastojak ovako nestvarno tankog, a čvrstog kućišta i konstrukcije, kao i spojeva, gotovo, bez zazora. Neko će reci, ne kupuje se tehnika samo da bi bio zapažen: pa moramo prihvatiti realnost da sve veći broj korisnika dizajn stavlja na vrh liste prioriteta. A to da mora da bude kvalitetno, pouzdano i brzo – pa to se valjda podrazumeva, zar ne?
    
   mbook1s_1.jpg
    
   Ovaj lepotanković je širok samo 28.5 cm, skoro 10 cm manje od klasične “petnaestice”; dubok je 20.7cm i debeo 1.36cm. U skladu sa dimenzijama, ide nestvarno mala težina od svega 1 Kg. Bez razmišljanja, must have je kupovina za dame, ali i za šmekere – prezentere i hipstere. On je pravi tech aksesoar za svakodnevne aktivnosti, čiju težinu i površinu skoro nećete osetiti u vašoj torbici. Zanima nas samo kakve su futrole napravili za njega, da bi se očuvala ovako lepa aluminijumska površina od grebanja ključevima i ostalim stvarima u torbi. Jer, prava bi šteta bila da se tek tako ogrebe. 
    
   Kada sednete i otvorite ovaj notebook, zaista ćete biti fascinirani, koliki je ekran spakovan u ovako malo kućište. Povećanog formata 3:2 i dijagonale 13”, horizontalno prikazuje 3000, a po vertikali čak 2000 piksela. Iskorišćenje površine poklopca notebook-a u kome je smešten ekran je čak 90% sa gustinom pakovanja piksela od 278 piksela po inču. Rezultat je jedan od najlepših prikaza na ovoj vrsti uređaja. Slika je veoma svetla, sa izmerenih 395 nita, savršeno oštra i neverovatno čitljiva na 100% prikaza uprkos maloj dijagonali. Tome svakako doprinosi visoka vrednost kontrasta od 1500:1 Boje su žive i izražajne, pa slika na ekranu deluje prilično dinamično. Jednom rečju ekran je pun pogodak. Zasmetala nam je samo jedna sitnica, koja se tiče prisustva staklastog filtera i neprijatnog odbljeska svetla kada se koristi napolju, pogotovo u danima sa puno sunca, stoga čitajte između redova, nema rada na plaži i u baštama i tragova od pudera na prstima… Zato je ovaj ekran u zatvorenom prostoru – besprekoran.
    
   mbook3s_1.jpgKad smo već kod kucanja i glumljenja Keri Bredšo po kafićima, tastatura je odlična! Iskorišćen je svaki pedalj raspoložive površine na bazi, kako bi se smestili komforno veliki tasteri, sa prijatno prigušenim pozadinskim osvetljenjem u dva nivoa inteziteta, koji na taj način, olakšavaju noćni rad u krevetu. Tako je postignuta i stilska vežba jer se tanki okviri ekrana “prelivaju” i na deo sa tastaturom, što odgovara stilu korisnika koji živi i radi “na vici” gradske vreve i žurbe. Tastatura je vidno kvalitetnija od one na MateBook “trinaestici”, i udobna je za duže kucanje. Mehanizam je konkretniji, pa imate nepogrešiv osećaj aktivacije pod prstima. Znači, čuje se cak cak, ali na pravom mestu.
    
   mbook4s_1.jpg
    
   Među tasterima je skrivena 720p web kamera – malo iznenađenje na koje smo se već privikli kada su u pitanju MateBook modeli za ovu godinu. Na kraju, svi ovi crni tasteri sjajno izgledaju na silver frost svetloj nijansi aluminijuma – i neodoljivo podsećaju na MacBook Air modele. Sjajna zaštitna karakteristika je da Power taster ima i sigurnosnu funkciju čitača otiska prsta, koji uz pomoć Windows 10 Hello funkcije, sprečava da se neko nepoželjan loguje u desktop vašeg računara. 
    
   Ispod tastature se nalazi lep i na dodir, pijatan touchpad sa ugrađenom Huawei Share tag pozicijom, na koju možete prisloniti vaš Huawei ili Honor telefon, radi jednostavnog povezivanja i prebacivanja podataka. Zona dodira touchpad-a sa klikovima je postavljena tako da prirodnim pokretom palca imate jednostavnu kontrolu kursora, i desnog i levog klika. Tu bismo dodali da, koliko nas je tastatura kupila osećajem zadovoljstva koji donosi klik pod prstima, touchpad nas je, zbunio svojim “razlivenim zvukom klika”, pa su neke stvari ponavljale, kako bismo bili sigurna da smo ih tokom rada označili. Pozicija touchpada je jednim delom usečena u spoljnu ivicu uređaja kako bi lakše otvorili ekran uz što manje otpora i grebanja po površini računara, a na dotičnoj kosini su i pozicije dva digitalna mikrofona. Zvuk dopire iz bočnih useka, gde se nalazi par zvučnika snage 2W, a zanimljivo je da se dodatni par, snage 1W svaki, nalazi praktično na tastaturi, ispod levog, od desnog Shift tastera. Ovo se apsolutno ne vidi i svaka čast dizajnerima na ovom rešenju, a i činjenici da će vam ovo ozvučenje biti i više nego dovoljno na poslovnoj prezentaciji i nećete morati da nosite zvučnike sa sobom.
    
   mbook5s_1.jpgOvaj lepotan je baziran na ultra štedljivoj verziji Intel Core 10. generacije sa oznakom i5-10210U koji raspolaže sa četiri jezgra, koja u turbo režimu ubrzavaju do maksimalnih 4.2GHz. Integriše UHD grafičko jezgro kao primarni i jedini grafički adapter, jer nema dodatni GPU procesora, kao što je to GeForce MX250, u slučaju skupljeg MateBook X Pro modela. Otuda je jasna njegova poslovna namena u uslovima korišćenja standardnih svakodnevnih programa i aplikacija sa posebnim akcentom na MS Office. Jednostavnije rečeno excel tabele i Word dokumenti su pregledni kao nikada do sada.
    
   mbook2s_1.jpg
    
   16GB LP-DDR3 memorije je konfigurisano u režimu boljih performansi, dvokanalnog sistema koji radi na 2133 MHz i zalemljen je direktno na štampanu ploču, za opisani delokrug rada sasvim dovoljno. U cilju čuvanja podataka i pokretanja aplikacija, služi jedan brzi PCIe SSD uređaj kapaciteta 512GB. Za vezu sa internetom tu je Wi-Fi 6. generacije koji radi na dve talasne dužine u 802.11 ax standardu sa po dve antene za prijem i slanje podataka bežičnim putem a podržan je i Bluetooth 5.0 protokol. 
    
   Što se tiče konekcija na ovako tankom uređaju, ovaj izuzetno tanak profil bokova je uslovio korišćenje isključivo USB-C portova. Ima ih ukupno dva sa po svake strane po jedan USB 3.2 port prve generacije. Pomoću onog na desnoj strani možete povezati i odgovarajući monitor uz pomoć Display Port priključka. Osim ovih USB-C portova prisutan je još samo kombinovani 3.5mm konektor za slušalice i mikrofon. Na prvu, zapitali smo se gde je standardni USB A port da bismo dopunili mobilni telefon – a opet, ruku na srce, ove godine zaista sve veći broj telefona stiže sa Type C obostranim konektorom. Čak i iPhone 12 koji stiže bez punjača ali sa kablom – sa jedne strane ima Type C a sa druge lightning port. Ukoliko vam je ovo nedovoljno stvar popravlja MateDock 2 koji se nalazi u pakovanju i koji se priključuje na jedan od USB-C portova i omogućuje vam dodatne: USB-A 2.0, USB-C 5Gbps, VGA i HDMI konekcije. Na žalost izostao je USB-C sa SuperSpeed specifikacijama, a što je mana za jedan uređaj sa cenom od 1600 €.
    
   mbook7s_1.jpg
    
   U pakovanju se već standardno nalazi USB-C punjač snage 65 W kome je potrebno oko 2 sata da napuni ugrađenu litijum-polimersku bateriju kapaciteta 42Wh. Obezbeđuje solidnu radnu autonomiju od 5 časova i 6 minuta koliko smo izmerili u našem standardnom testu balansiranih performansi pri 80% inteziteta ekrana. 
    
   Kako ne bi poremetio izuzetno tanak dizajn i težinu ovog notebooka, proizvođač je u pakovanju obezbedio Dock i njime pokrio ulaze eksterno, a mi bismo na njemu voleli da imam i čitač kartica. Zasmetala nam je pomalo, da ako ste se već odlučili za korišćenje ultra laganog notebooka, da vam nošenje dodatnih 270 grama za nošenje MateDocka 2 i punjača sa kablom, neće biti baš po volji, ako odlučite da vas office bude van kuće tog dana, – jer je i punjač povelik i teži 157gr.  Opet, to je valjda nekakav usud brzog punjenja. Kada su u pitanju performanse u delu testova koji mere brzinu izvršavanja aplikacija za obradu fotografije, konverzije video formata i obradu zvuka, što je potrebno kada pripremate prezentacije ili vlogove, kao i u delokrugu MS Office Word, Excel i Power Point aplikacija, Matebook X je na nivou jačeg MateBook X Pro modela uz jednu malu i jedva primetnu marginu zaostatka, jer je jači model stigao u verziji sa ultra štedljivim Intel Core i7 modelom. Međutim, ta razlika je skoro beznačajna u opsegu rada aplikacija ciljne grupe korisnika kojima je namenjen ovaj notebook. Niko ovaj računar ne bi kupio da bi se bavio nekakvim renderingom.
    
   mbook6s_1.jpg
    
   Sa druge strane je osetno lošiji kada su u pitanju multimedija i zabava sa “online” igrama ili montiranje videa, jer se oseća nedostatak jačeg grafičkog procesora. Integrisana UHD Intel grafika je neupotrebljiva u tu svrhu čak i u slučaju “casual” gejminga. Ukoliko želite predah između sastanaka i odmor od posla, moraće pronaći zabavnije i jače društvo ili je druga opcija da zavučete ruku prilično duboko u džep i kupite Matebook X Pro model, pa vi sada vidite šta vam se više isplati. 
    
   Dobra strana prethodnog nedostatka je da se računar manje greje jer smo na površini izmerili najviše 40 stepeni Celzijusa, dok je u isto vreme bešuman u radu sa maksimalno emitovanih 24dB buke što je praktično potpuna tišina.   Huawei Matebook X  je ipak osetno pristupačnija alternativa X Pro modelu. Jednako lep i ultimativno kompaktne konstrukcije je kao stvoren za nežniji pol ili ko god se tako oseća. Izgleda atraktivno i lako se koristi. Prikaz slike je fenomenalan, a uz to ga i možete dodirivati po ekranu, ako vas mrzi da pipkate “touchpad” ili ne daj Bože koristite miša.
    

    
   Stvoren je za izlazak napolje, bilo u svrhu odlaska u prirodu ili odmor, kada vam priroda posla ne dozvoljava odvajanje od izveštaja i poslovne prepiske ili kada treba otići na sastanak i ostaviti dobar utisak na klijenta. Uglavnom ne samo da je lagan i zgodan za ruku, već je i robustan za svrhu čestog premeštanja i nošenja. Ovo je pre svega računar za poslovnu varijantu, ali zašto ne i za čavrljanje na društvenim mrežama u trenucima poslepodnevne relaksacije. 
    
   Ako ga uporedimo sa testiranim Matebook 13 i X Pro modelima. MateBook X je “zlatna” sredina – sve što nije obična trinaestica i sa druge strane oslobođen nekih skupih detalja u Pro verziji. Malo je skuplji od obične “trinaestice”, ali neuporedivo bolji, tanji, lepši i lakši, baš kao što je to Pro model, ali s druge strane – mnogo jeftiniji. Jednom rečju pravi izbor za ultra laku prenosnu trinaesto-inčnu notebook varijantu.  
    
   ____________________________________
    
   Prednosti: 
    
   – Odičan ekran i kvalitet slike  
   – Produžena radna autonomija 
   – Malo se greje i vrlo tih u radu 
   – Brzi WiFi 6. generacije  
   – Čvrsto i lagano kućište 
    
   Nedostaci: 
    
   – Nedostaju Super Speed USB portovi 
    
   CENA: oko 1600€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan