Huawei MatePad Paper (Video)

Huawei MatePad Paper (Video)

Umesto da sledi industrijske trendove, Huawei je odlučio da predstavi novu kategoriju, u vidu hibrida tableta i ebook čitača. Veliki ekran, dobra autonomija, olovka i još mnogo toga, ovo je MatePad Paper.

  Sadržaj

   Iako spadamo u grupu ljudi koji i dalje više vole da knjige čitaju tako što okreću listove nakon što liznu prst, a ne tako što pritisnu desnu stranu ekrana, nisu nam nepoznati uređaji kao što su Kindle ebook readeri. Čitanje knjige je ritual: nađete udobno mesto, smestite se, skuvate kafu, isključite se i krenete. Uređaj kao što je Kindle, sa druge strane, čini sve to fleksibilnijim. Kad god hoćete možete da nastavite gde ste stali, i što je najbolje – dovoljno je mali i lagan da ne smeta ni u rancu kad krenete na put, plažu ili bilo gde drugo.
    

    
   I baš zbog toga, Kindle je uređaj koji vole oni koji vole da čitaju, a nemaju potrebu da se hvale knjigama na policama. Dodajte tome i da ga bez problema možete čitati i na najjačem Suncu, kao i da baterija traje i po nekoliko nedelja, odnosno meseci ako ga ne koristite i jasno vam je zbog čega Amazon sada prodaje 11. generaciju uređaja čiji je naziv postao sinonim za ebook reader.
    
   Raspričali smo se o ebook čitačima upravo zato što danas na testu imamo Huawei MatePad Paper – hibrid između tableta i ebook čitača koji je ova kompanija prvi put predstavila na MWC sajmu u Barseloni početkom ove godine.MatePad Paper je jedinstven jer spaja klasičan tablet i ebook reader u jedan premijum uređaj. Ideja je da se na velikom ekranu omogući mnogo više od prosečnog čitača elektronskih knjiga. Tako MatePad Paper ispod velikog 10,3-inčnog ekrana ima finu hardversku osnovu: osmojezgarni Kirin 820E čipset sa 4 GB radne i 64 GB interne memorije. Ekran je e-ink tipa i ima visoku rezoluciju od 1872×1404 piksela; ivice oko ekrana su lepo odmere i nisu prevelike, a okvir je malo širi sa leve strane, kako biste mogli da ga držite jednom rukom, tako da ne pritiskate ekran.
    
   matepadpaper1s.jpg
    
   Napomenućemo da u paketu MatePad Paper ima i zaštitnu futrolu i M-Pencil olovku druge generacije. I futrola i olovka se magnetno povezuju na tablet, omogućavajući jednostavno korišćenje i nošenje. Futrola je preklopna i ima jezičak koji dodatno drži olovku, takođe preko ugrađenih magneta. M-Pencil olovka se kao i kod MatePad tableta puni bežičnim putem kada se zakači na tablet, što je, ako nas pitate elegantno i jednostavno rešenje, najbolje posle zasebnog slota u uređaju.
    
   Sam tablet je četvrtasti crni monolit prevučen veštačkom kožom koja deluje veoma prijatno na dodir. Sa gornje i donje strane su otvori zvučnika, a gore se nalaze tri od ukupno četiri mikrofona. U desnom uglu gornje ivice smešten je Power taster u koji je integrisan senzor otiska prsta, dok je odmah iza ćoška klackalica za regulaciju zvuka, koju možete da koristite i za listanje strana dok čitate omiljenu knjigu. USB-C je smešten na donjoj strani, centralno, ali Huawei nije implementirao IP zaštitu što je prava šteta, jer je ovo uređaj koji biste rado nosili sa sobom na plažu.
    
   Baterija tableta ima 3625 mAh i jako dobru autonomiju, pa smo mi za ovih dva meseca korišćenja tablet punili jednom nedeljno. Proces punjenja od 0 do 100% traje malo više od sat i po vremena, a u paketu dolazi i punjač snage 25 W, zajedno sa dva dodatna vrha za olovku.
    
   matepadpaper2s.jpg
    
   MatePad Paper pokreće Harmony 2.1 operativni sistem koji je prilagođen mogućnostima ovog uređaja. To pre svega znači prilagođavanje specifičnom ekranu, ali i aplikacijama koje su njemu namenjene. Nažalost, ukoliko ste očekivali sve aplikacije sa Play Store ili AppGallery, moraćemo da vas razočaramo. MatePad Paper pored instaliranih aplikacija kao što su Internet browser, fajl menadžer, kalendar, email klijent, Notes i digitron u našem regionu nudi još jedno desetak novih…
    
   Većina njih je orijentisano ka vestima ili elektronskim knjigama, ali i ne mnogo više od toga. Alternativa je instaliranje APK fajlova, koji rade normalno, ali treba imati na umu ograničenja ekrana i ne očekivati previše od aplikacija koje najčešće koristite na telefonu ili tabletu.
    
   Sa druge strane, instalirane aplikacije kao što su email klijent i Notes funkcionišu jako dobro, pa je tako čitanje mejlova i kratko odgovaranje na njih jednostavno, ali zbog prirode e-ink ekrana i sporog osvežavanja, kucanje ume da potraje.
    
   Naravno, kada želite nešto da zapišete, s olovkom je sve mnogo lakše, a ekran, iako malo kasni, dovoljno je responzivan da vam to neće smetati kada pišete po njemu.
    
   matepadpaper3s.jpg
    
   Iako sadržaj na glavnoj aplikaciji za čitanje zvanoj Bookstore nije dostupan u našem regionu, uvek možete ručno dodati elektronske knjige, bilo preko kabla, Huawei cloud servisa ili Bluetooth bežične veze. MatePad Paper uspešno žvaće sve poznate i nepoznate formate knjiga, uključujući i TXT, epub, docs, pdf, mobi i slične, omogućavajući vam da podjednako uživate u knjigama i stripovima koji na ovako velikom ekranu deluju zaista dobro.
    
   Teoretski možete pustiti YouTube video preko browsera, ali vam to svakako ne preporučujemo, jer je osvežavanje presporo da pravi bilo kakvu video reprodukciju.
   Ekran je veoma oštar i sve se prikazuje odlično, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je ekranu potreban trenutak da osveži prikaz, što je velika razlika ukoliko ste očekivali responzivnost kao na klasičnom tabletu. Osvežavanje se može menjati u dva različita režima rada: „Normal“ i „Smart AI“, a tu je i „Refresh Now“ opcija koja momentalno osvežava ekran i koja je korisna kada vam ostanu obrisi prethodnih ekrana, što se dešava sa ekranima ovog tipa, posebno ako je jedna slika dugo bila prikazana. Ruku na srce, koristili smo „Smart AI“ profil, ali nismo uspeli da primetimo da postoji neka vidljiva razlika kada se profil prebaci na „Normal“.
    
   matepadpaper4s.jpg
    
   Obaveštenja su smeštena sa leve, a prečice u Control Panel padajući meni sa desne strane, u kojem se nalaze i opcije prilagođavanja osvetljena, bilo ručno, bilo preko predefinisanih profila za različita doba dana.
    
   Ono što se nama svidelo je da je olovka, iako poseduje fini lag jako dobra za crtanje. Dimenzije uređaja su dovoljno velike za udoban rad (između A4 i A5 formata), a olovka dovoljno precizna za povremeno žvrckanje kada vam je dosadno. Za razliku od Samsung Note telefona, M-Pencil olovka je ozbiljnih dimenzija i lepše leži u ruci, a radna površina je četiri puta veća za vaše vratolomije. Naravno, ukoliko vam ne smeta da crtate u nijansama između crne i bele boje.
    
   Huawei MatePad Paper u suštini nema pravu konkurenciju, jer se nalazi u kategoriji koju je sam stvorio. Oni stariji će se setiti vremena kada je ASUS predstavio svoj eeePC, laptop koji je kreirao takozvanu netbook kategoriju prenosnih računara. Tako posmatrano MatePad Paper je mnogo više od ebook čitača, ali je isto tako ima ograničenja u poređenju sa klasičnim tabletom. Možete ga koristiti kao rudimentarni mejl klijent, za čitanje knjiga i stripova, hvatanje beležaka, crtanje i slušanje muzike, ali tu se njegova upotrebljivost završava.
    
   matepadpaper5s.jpg
    
   Sa druge strane, ekran je potpuno vidljiv na jako sunčanom danu, dizajn je vrlo dopadljiv i deluje kao skup uređaj, a baterija, čak i sa osvetljenjem može da pregura nedelju dana korišćenja. S obzirom na hardver, veličinu, dizajn i kvalitet izrade, cena od 500 evra deluje potpuno realno, ali s obzirom na to da za taj novac možete da kupite punokrvni premijum tablet kao što je na primer MatePad 11 u verziji 6/128 GB, jasno je da tržište za ovakav uređaj nije preveliko.Za nekoga ko voli da čita knjige, a pride želi, elektronsku beležnicu i blok za crtanje, Huawei MatePad Paper je idealan premijum uređaj koji nudi sve ono što vam je potrebno i još ponešto. Glavno je pitanje koliko je takvih korisnika globalno i u Srbiji koji imaju da izdvoje 500 evra za još jedan uređaj koji će nositi sa sobom. Huawei MatePad Paper se još uvek nije pojavio kod nas u prodaji, a pomenuta cena od 500 evra je najavljena na premijeri u Istanbulu, pa očekujemo da kod nas ne bude mnogo veća od toga.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan