Lenovo IdeaPad Yoga 720 (Video)

Lenovo IdeaPad Yoga 720 (Video)

Mnogo puta smo rekli da je Lenovo Yoga hibrid zapravo verovatno najuspeliji proizvod u domenu 2-u-1 računara. To može biti subjektivni utisak, može biti nekakav objektivan pokazatelj koji bi se dokazao brojkama u prodaji, ali pre svega, najvažnija jeste zrelost samog proizvoda i sveopšta upotrebljivost. Upravo kao dokaz u prilog toj tezi, Lenovo je lansirao verovatno najuniverzalniji hibridni uređaj do sada. Zbog čega smo impresionirani modelom IdeaPad Yoga 720?

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Možda će delovati pomalo čudnovati, ali jača strana ovog prenosnog računara nije njegova portabilnost. Iako se radi o klasi računara koju generalno odlikuje visok stepen prenosivosti, model Yoga 720 stiže u 15.6-inčnom izdanju zbog čega sam po sebi nije naročito pogodan za prenošenje. Naveden utisak biva potvrđen masom od dva kilograma – ko bi držao i nosio sa sobom tablet od dva kilograma i tolikih dimenzija, osim u zaista retkim i specifičnim slučajevima?

   Yoga ima adut u tom smislu. Zapravo, upravo zbog tih dimenzija je sada još upotrebljivija u ostalim režimima rada. Ukoliko je koristite kao laptop, pružiće vam izuzetan komfor u radu. Ukoliko je koristite u Tent ili Presentation modovima, ponovo će biti ugodnije i lakše koristiti ga, jer će ekran biti veliki i jasan, a ukoliko više prijatelja želi da ga koristi simultano preko multitač ekrana, veće dimenzije će to rado podržati.
   lenovo_yoga720_1_s.jpg
   Najzad, glavni adut jeste u tome što se zapravo u ovom računaru uopšte ne koristi ultrabuk hardver, odnosno hardver koji uglavnom vezujemo za računare visokog stepena mobilnosti, kakav viđamo i u mejnstrim kategoriji. Naprotiv, Yoga 720 demonstrira svoju moć na taj način što u hibridnu formu ugrađuje “punokrvan” hardver, zbog čega nema premca u domenu performansi u svojoj kategoriji. No, krenimo redom i pogledajmo šta sve odlikuje ovaj računar.
   Dizajn
   Pakovanje u kome je stigao naš sempl je finalno, ali je jedino izgled ispao pravilan demonstrator onoga što čeka buduće vlasnike. Naime, unutar luksuzne kutije smo zatekli samo uređaj i strujni ispravljač, kao i mnoštvo pregrada i kutija koje su, nažalost, bile prazne. Pretpostavljamo da će u njima stići dosta adaptera i dodataka, ali nažalost ne možemo da potvrdimo o čemu se radi, budući da je ovo bio sempl lokalne kancelarije uvežen za potrebe prikaza u medijima.
   1lenovo_yoga720_5_s.jpg
   Yoga 720 je jedan od najatraktivnijih laptopova na tržištu i to se vidi čim se izvadi iz pakovanja. Ima kućište od metala – sad, da li se radi o aluminijumu, ili o leguri aluminijuma i magnezijuma, koja bi pride bila pocinkovana, ne možemo se zakleti. Proizvođač navodi aluminijum, ali nama deluje da tu “ima još nečega”, jer je materijal zaista fantastičan. Pride, upotrebljen je specifičan mikronanos koji sjajno deluje pod prstima.

   Na gornjem delu zatičemo samo Yoga simbol u ćošku, izrađen od sitno naboranog metala. Na donjoj i zadnjoj strani zatičemo više otvora za hlađenje, što krucijalno pomaže ventilaciju računara. Istovremeno, tu su i gumirane nožice spreda, odnosno gumirana traka, koji poboljšavaju prijanjanje računara na podlozi. Najzad, pri levoj i desnoj strani zatičemo zvučnike. Reč je o zvučnicima koje je izradio JBL i koji stižu sa Dolby Audio Premium sertifikatom.

   U svojoj unutrašnjosti Yoga 720 nastavlja da oduševljava. Nasloni za dlanove su izrađeni od identičnih materijala, dok je okvir oko ekrana izuzetno tanak, izuzev sa donje strane, za koju je predviđeno da bude strana za držanje u tablet modu. Sve deluje izuzetno lepo i skladno uklopljeno u tamnosivoj boji koju tu i tamo razbije kontrastom metalizovani rub.
   1lenovo_yoga720_20_s.jpg
   Šarke su prilično čvrste, što je i neophodno za uređaj koji će se koristiti u različitim modovima u zavisnosti od toga koliko mu je otvoren ekran. Takođe nam se veoma dopada što je zahvaljujući mikronanosu Yoga 720 izuzetno otporna na prljanja i ostavljanja otisaka prstiju. Desno od tačpeda nalazimo i skener otisaka prstiju, koji zajedno sa web kamerom donosi podršku za Windows Hello funkcije, odnosno povišen stepen bezbednosti, što može biti važno u korporativnim okruženjima.
   1lenovo_yoga720_21_s.jpg
    
    Yoga 720 nam stiže sa hardverom Kaby Lake generacije, na šta nikako ne gledamo kao na manu. Naprotiv, reč je o jednoj od snažnijih varijanti, na papiru verovatno najsnažnijem hibridu koji smo imali priliku da testiramo. Zapravo, ključni izazov nema nikakve veze sa hardverskom sposobnošću uređaja, već sa mogućnošću da se ti čipovi ohlade, odnosno da ne dođe do trotlovanja. Evo i zbog čega.
    1lenovo_yoga720_4_s.jpg
   Naime, ne koristi se ULV hardver tipičan za ultrabuk uređaje. Ne, nova Yoga 720 koristi “punokrvnu” platformu sa četvorojezgarnim procesorom disipacije 45 W! Reč je o Intel Core i5-7300HQ procesoru. CPU radi na 2,5 GHz podrazumevano, a u Turbo režimu je u stanju da radi do čak 3,5 GHz.
   1lenovo_yoga720_8_s.jpg
   Ove brojke su impresivnije ukoliko imamo u vidu da se radi o mejnstrim procesoru, sa četiri jezgra i sa 6 MB keš memorije. Kao što smo već spomenuli, njegov TDP se kreće u granicama od 35 W do 45 W. Osim veće količine keš memorije, treba istaći i da nije podržan Hyperthreading, tako da četiri jezgra mogu da obrađuju do četiri threada simultano. Što nije nimalo loše, naprotiv.
   [modul]specifikacija=9271[/modul]
   Ukoliko ste mislili da se nešto promenilo po pitanju integrisane grafike, varate se. I dalje je tu Intel HD grafički čip i to sufiksa 630. U konkretnom uređaju radi u rasponu od 350 MHz do 1 GHz, podržava DX12, tri displeja, 4K u 60 Hz. No, stvari postaju mnogo impresivnije kada shvatite da je tu i – diskretna grafika, što znači da je moguće koristiti najbolje od oba sveta, odnosno integrisanu grafiku u nezahtevnim režimima, kao i diskretnu grafiku kada to situacija nalaže.
   Koje su to situacije? Recimo, možete itekako da se poigrate, ali i da upotrebite kartu za akceleraciju, neki vid multimedijalne zabave, ili pak za vrlo ozbiljne poslovne primene zahvaljujući tome što su brojne aplikacije konačno uhvatile korak sa razvojem hardvera i nude GPU akceleraciju proračunavanja. Sve u svemu, hardver Yoga 720 hibrida nije nimalo naivan i može se iskoristiti za štošta. Šta zapravo imamo ovde? To je Nvidia GeForce GTX 1050, koja dolazi sa 2 GB sopstvene GDDR5 memorije.

   Kada govorimo o RAM-u, laptop dolazi sa sasvim pristojom, ali nestandardnom količinom DDR4 memorije. Reč je o 12 GB. Ponavljamo, reč je o semplu koji je lokalna kancelarija dostaviola, i sasvim je moguće i za očekivati da će računar biti dostupan u različitim varijantama, uključujući i varijacije po pitanju memorije. Stoga količinu shvatite uslovno.
   Slično se može reći i za SSD. No, zaista je uživanje raditi na mašini koja poseduje NVMe SSD. Upravo je takav slučaj i sa Yoga 720 hibridom na našem testu. On je stigao sa NVMe SSD-om koji potpisuje Samsung. Zahvaljujući tome, nudi perfektnu “žustrost” u radu, ali o tome nešto više na narednim stranicama. Kapacite iznosi 512 GB i u praksi je više nego dovoljan za svakodnevnu upotrebu ovog uređaja. Naravno, treba imati na umu da Yoga hibridi po pravilu neće biti korišćeni samo na stolu, već će biti nošeni, prebacivani u različite položaje, predavani iz ruke u ruku, korišćeni od strane više korisnika istovremeno i slično. Stoga je korišćenje SSD-a esencijalno.
   1lenovo_yoga720_26_s.jpg
   Sa donje strane pri prednjoj ivici su smešteni zvučnici koje potpisuje JBL, kao što smo naveli na prethodnoj stranici! Naravno, tu su i podrška za Bluetooth, WiFi Dual Band AC, HD web kameru, te čitač otiska prsta. Lenovo Yoga 510 se isporučuje sa Windows 10 operativnim sistemom.
   Konektori
   Nažalost, broj konektora je slabija strana ovog uređaja. Dok broj USB portova i može da prođe, problematično je što nema neke druge konekcije, poput recimo HDMI izlaza. Nažalost, ponovo ističemo da je naš sempl bio lišen svih dodataka, i lako je moguće – štaviše, očekujemo – da će finalna verzija dolaziti sa adapterom sa USB-C na HDMI konekciju.
   1lenovo_yoga720_17_s.jpg
   Kako god, levo zatičemo audio priključak, jedan USB pune veličine i konektor za strujni ispravljač – koji je, uzgred rečeno, veoma nalik na USB, pa pazite da ih ne pobrkate. Nećete moći da gurnete do kraja pogrešno, ali možete možda oštetiti USB uređaj koji povezujete. Desno se nalaze još jedan USB pune veličine, USB-C konektor, kao i taster za paljenje laptopa, koji je morao biti izmešten na bok zbog toga što je to najbolja pozicija u situacijama kada se Yoga koristi u drugom modu koji nije laptop…
   1lenovo_yoga720_18_s.jpg
    
    
    Na ovom mestu možete videti rezultate koje Lenovo Yoga 720 ostvaruje. Da bi sve bilo zanimljivije, uporedili smo ga direktno sa nekom vrstom prethodnika – modelom Yoga 510. Reč je o veoma sličnim računarima kada je forma u pitanju, ali IdeaPad Yoga 720 ima dve velike prednosti: stiže sa snažnim procesorom, kao i sa odličnom dikretnom grafikom. Naravno, za očekivati je i da će biti dosta skuplji, ali svakako smo želeli da vidimo šta je moguće postići na ovaj način.
   Istovremeno, zarad poređenja, dali smo i ZenBook UX510 model, koji je raspolagao GTX 950 grafikom, pa i u tom smislu možete videti prednosti koje novajlija ostvaruje u igrama i 3D sintetici. Sve u svemu, veoma smo impresionirani univerzalnim sposobnostima Yoga 720 hibrida, koji u mnogo čemu može da stane na crtu gotovo bilo kom proizvodu na mobilnoj računarskoj sceni…
   [modul]test=548[/modul]
    Moramo da ponovimo i naglasimo jednu stvar, obzirom da ovde imamo posla sa 2-u-1 (ili 4-u-1, kako bi Lenovo verovatno voleo da zovemo njegovu izvedbu) računarom. Windows 10 je, moramo to reći, umnogome unapredio korišćenje svih hibrida. Zašto to kažemo? Zato što je sada prelaz između režima mnogo elegantniji, ne zahteva intervencije korisnika, obavlja se dosta brže i, što je podjednako važno, animacije su vrlo elegantne. Ceo proces deluje veoma “glatko”. To je izuzetno važno za napravu koju možete postaviti na (barem) četiri različita načina na sto ili krevet.
   1lenovo_yoga720_25_s.jpg
   Slično kao i kod ranijih Yoga modela, sposobnost transformacije je na izuzetno visokom nivou. Upozoravamo, kao i uvek, da kod Yoga uređaja verovatno nećete puno vremena provoditi u tablet modu. Ultrabuk varijanta je tu za gro korišćenja, tent ili presentation režimi za društvo ili situacije kada želite da kontrolišete uređaj dodirom. Prosto, sa 2 kilograma i 15.6” dijagonale, Yoga 720 je suviše težak da bi se mogao lako koristiti bez oslonca. Istovremeno, uprkos vrlo elegantnim linijama, nije reč o kompaktnom računaru koji se tek tako može poneti.
   1lenovo_yoga720_9_s.jpg
   Performanse su ključ svega kada je Yoga 720 u pitanju. No, tu opet zatičemo jednu manu koja je u suštini manje-više otklonjena na modelima koji koriste ultrabuk hardver – ali sada se opet vraća jer se koristi mejnstrim hardver. Naime, računar trotluje, što možete videti i na grafikonima sa prethodne strane. Sve je u radu za neke “brzopotezne” radnje, ali kada se uređaj intenzivnije optereti, vidi se da dolazi do obaranja takta i performansi procesora kako bi se potrošnja uskladila. Da se razumemo, solidan broj hibrida i danas ima izražen pad performansi u situacijama opterećenja, ali smo priželjkivali da Yoga 720 bude upravo taj model koji će, kada je već doneo izvanredan hardver za svoju klasu, biti model koji je doneo totalni proboj. Doduše, tu se uvek postavlja pitanje koliko je realistično da ćete hibridni računar koristiti za ozbiljnije poslove? I to nas vraća na našu diskusiju o tome da smo konačno dočekali ozbiljan hibrid koji se zapravo može koristiti za takve primene. Dobar je, ali šteta što nije još bolji i što ne ostavlja u prašini slične modele koliko bi to u nekoj teoriji mogao po pitanju hardvera.
   1lenovo_yoga720_24_s.jpg
   Tim rečeno, i dalje imate na raspolaganju solidnu količinu snage. Samo prisustvo diskretne grafike vrlo korektnih performansi garantuje da ćete računar moći da upotrebite za još nešto osim za surfovanje i rudimentarno korišćenje u nezahtevnim operacijama. Želite da se poigrate? Nema problema. Želite da uposlite računar za nešto ozbiljnije? Zašto da ne. Izbor je na vama. Sistem radi odlično, zahvaljujući i ultra-brzom NVMe SSD-u koji donosi neverovatnu odzivnost. Sve u svemu, pravo je uživanje raditi za ovim računarom.
   Ekran
   Model koji je stigao do nas raspolaže Full HD ekranom IPS tipa. Sam ekran je veoma dobar. Boje su prilično dobre i živahne, osvetljenje korektno, uglovi odlični, što je važno imajući u vidu da računaru možete menjati formu pa je samim tim verovatnije da ćete ga gledati iz različitih uglova, a ne samo iz idealnog položaja. Sve u svemu, sasvim korektno. Vidimo na internetu da će biti dostupna i verzija sa 4K ekranom u prodaji, ali u ovom trenutku ne znamo da li će biti dostupna i kod nas, kao ni koliko bi takav računar koštao. Iskreno, sumnjamo da uopšte ima potrebe za time.
   ekran_yoga720.jpg
   Tastatura, tačped
   Tačped je standardne veličine. Može da funkcioniše kao klikped, odnosno ceo može da funkcioniše kao klik miša. Funkcioniše sasvim korektno. Tastatura je, standardno i očekivano za Lenovo, veoma dobra. Međutim, donosi jedno razočarenje. Naime, nema numerički deo, što ne bi bio problem kod manjih varijanti, ali ovo je 15.6-inčni računar. Naravno, dozvoljavamo da je vaše gledište drugačije, ali nama deluje da se prostor mogao iskoristiti za njenu implementaciju. AccuType tasteri sa ulubljenjima za jagodice su i dalje tu, tako da je ova island-style tastatura u svakom pogledu odlična za svakodnevnu upotrebu. Raspolaže i pozadinskim osvetljenjem bele boje.
   lenovo_yoga720_10_s.jpg
   Buka
   Buka je na sasvim prihvatljivom nivou, što je važno istaći zbog bržeg hardvera koji odlikuje Yoga 720 uređaj. Sve je u najboljem redu, nema naglih ubrzavanja, niti čudnih zvukova praćenih pištanjem kulera. To sve još jednom potvrđuje visok kvalitet izrade računara koji zaista nije lako “upakovati” u ovakvu formu i ponuditi ga u potpuno funkcionalnoj varijanti.
    buka_yoga720.jpg
   Zagrevanje
   Temperature su sasvim korektne. Ukoliko ne opterećujete računar, sve je u najboljem redu. Nakon intenzivnijeg opterećivanja imamo situaciju sličnu kao i kod svih drugih laptopova, odnosno povećanje temperature, naročito u delovima oko izduvnika. Konkretne rezultate sa minimalnom i maksimalnom zagrejanošću možete videti na priloženim fotografijama.
    1temp_min_yoga720.jpg
   1temp_max_yoga720.jpg
   Baterija Baterija je fantastična! Lenovo je kreirao uređaj koji je na našem testu izdržao čak 13 i po sati! Istina, ukoliko ga malo opteretite, možete sasvim lako tu cifru i prepoloviti, ali je zaista sjajno znati da postoji velika rezerva na raspolaganju. Cenimo da će računar izdržati osam sati (dakle, puno radno vreme) kombinovane primene bez ikakvih problema!
    
    Na kraju nam ostaje da sumiramo utiske nakon druženja sa ovim računarom i moramo reći da smo i sami iznenađeni njegovom upotrebljivošću i svestranošću. Ovaj put to dolazi do izražaja više nego ikada ranije, jer je Yoga 720 pravi pravcati univerzalac. Možete ga koristiti ne samo za praktično bilo kakve potrebe koje imate, već i na način na koji želite, budući da mu je forma veoma prilagodljiva. Naravno, nije podjednako upotrebljiv u svim formama, ali da vam ne dosađujemo po treći put sa istom pričom.

   Drugim rečima, Lenovo je podigao utisak za čitavu lestvicu i bacio ozbiljan izazov u lice drugim proizvođačima. Hibridni 2-u-1 uređaj sa punokrvnim hardverom? To do sada nismo videli. Ne samo da stiže sa ozbiljnim četvorojezgarnim procesorom, diskretnom GTX 1050 grafikom i impresivnim hardverom, Yoga 720 je zaista računar za kojim je uživanje raditi bez obzira da li ga posmatrate u apsolutnom smislu ili pak želite da ga posmatrate samo iz ugla ultrabuk kategorije.
   1award_yoga720_s.jpg
   To vidimo kao glavni adut nove Yoga generacije. Došlo se dotle da se u hibridnoj formi može ponuditi i mejnstrim hardver, pa kome trebaju performanse bolje od onoga što ultrabuk kategorija može da ponudi, sada ima izbor. Sa druge strane, takva svestranost i upotrebljivost imaju i svoju cenu. Yoga 720 nije za svakoga, ali cenimo da bi svako itekako našao puno načina da ga iskoristi. Nama se uređaj prilično svideo, te iz nabrojanih razloga smatramo da je primereno da ga nagradimo Highly Recommended priznanjem. Ponavljamo, ovo nije računar bez mana, ali to za šta je namenjen obavlja na visokom nivou.
   Prednosti: – Svestranost računara – Odličan hardver – mejnstrim procesor sa 4 jezgra, diskretna grafika, NVMe SSD – Dobro svakodnevno snalaženje u raznim hibridnim režimima – Baterija – Upotrebljiv za brojne vrste primena u odnosu na druge hibride Nedostaci: – Trotlovanje – Visoka cena – Nema HDMI (možda će u prodajnoj verziji biti prisutan adapter preko USB-C porta, mi smo na testu imali sempl) – Bez numeričkog dela na tastaturi 15.6-inčnog računara
   Računar na test ustupio Lenovo.
    

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi