Lenovo ThinkPad A285 i A485 (Video)

Lenovo ThinkPad A285 i A485 (Video)

Malo je reći da smo veoma uzbuđeni kada Lenovo najavi novu generaciju mobilnih radnih stanica. To uzbuđenje je dvostruko kada je reč o modelima ThinkPad A serije. Naime, na test smo dobili dva računara, oznaka A285 i A485, koji pripadaju prestižnoj ThinkPad seriji. Da, reč je o ThinkPad modelima baziranim na AMD Ryzen mobilnoj platformi.

  Sadržaj

   Kada smo prošle godine testirali ThinkPad A računare, oni su bili pozicionirani kao ulaznica u ThinkPad svet, i bili bazirani na tada ipak slabašnom AMD hardveru. Sada možemo reći da ovo nisu samo ulaznice u ThinkPad kategoriju, već punokrvni računari prilično dobrih performansi i karakteristika, spremni da se suoče sa bilo kakvim izazovom, a istovremeno da budu odličan saputnik u svim prilikama, bez obzira da li ste poslovna osoba koja često putuje ili vam je neophodan računar koji ćete posle posla poneti sa sobom da bude centar vašeg kućnog multimedijalnog sveta.
    
   Da, dobili smo na test dva računara iz Lenovo ThinkPad A serije – A285 i A485. Oni su praktično identični po mnogim pitanjima, a pre svega hardverski. Dolaze sa novom AMD Ryzen Pro hardverskom platformom, namenjenom prevashodno poslovnim računarima, opremljeni brojnim tehnologijama koje život znače u biznis kategoriji. Naizgled, posebno nam se sviđa model od 12,5 inča (A285), ali je i 14-inčni A485 veoma dobar, sa prednostima i adutima koje donosi veće kućište i veći ekran kada je udobnost rada u pitanju. Stoga, pogledajmo kakvi su i koliko mogu ovi računari.
   Uređaji na testu
   Računare smo dobili kao semplove u torbi koju je Lenovo poslao skupa sa računarima. Drugim rečima, nemamo kompletna pakovanja, pa ne možemo da potvrdimo šta će se sve naći u prodajnim kutijama. lenovo_a285a485_1_s.jpg
   Dizajn računara je izuzetno dopadljiv, ali to nije ništa čudno, budući da su oba računara instantno prepoznatljivi kao deo ThinkPad familije. Dominiraju tamno sive površine, sa adekvatno stilizovanim ThinkPad logotipima. Zaista, dizajn ocenjujemo izuzetnim, posebno imajući na umu poslovnu ozbiljnost, čija je doza neophodna laptopovima ove kategorije.

   Što se izrade tiče, a posebno što se hardvera ugrađenog u njih tiče, dva laptopa su de fakto identična, uz tek poneku suptilnu razliku, koja uglavnom potiče od njihovih dimenzija. Laptopove odlikuje vrhunska izrada, koja kombinuje veoma kvalitetnu plastiku i ugljenična vlakna. Uostalom, veoma dobro znate kako izgledaju vrhunski ThinkPad računari, zar ne? Em smo ih do sada puno puta prikazivali, em se radi o zaista jednoj od najprepoznatljivijih serija računara na svetu.
    
   Unutrašnjost je takođe vrlo slična, sa razlikama u dimenzijama i rasporedom pojedinih stavki. Naime, oba računara poseduju ThinkPad tastature, sa divno oblikovanim, ergonomski zakrivljenim tasterima, te trackpointe postavljene u centralnim delovima, ispod čijih tastera su tačpedi. Skeneri otiska prstiju su takođe tu, pri čemu im se položaj razlikuje, pa je tako 14-inčnom računaru ovaj skener postavljen na desnoj ivici, a na 12,5-inčnom odmah uz tačped.
    
   Oba računara raspolažu odličnim opcijma za povezivanje. Opremljeni su sa više USB 3.1 portova standardne veličine, ali i sa dva Type-C porta, od čega jedan služi za napajanje računara. Tu je još i HDMI 2.0 izlaz, čitač kartica, LAN priključak, a na većem računaru je DisplayPort podržan preko USB-C porta, a prisutan je i Smart card reader. Naravno, ovi računari se mogu povezati na Dock, čime im se dodatno uvećava upotrebljivost, a oni dobijaju gomilu novih priključaka. Sve u svemu, impresivan broj opcija za povezivanje uređaja.
    
   Još jednu stvar cenimo kod ovih računara – oni će biti izuzetno elegantni i atraktivni saputnici svima koji dosta putuju, bilo prilikom poslovnih putovanja, bilo kada putuju „za svoju dušu“. Vrlo lako ćete ih spakovati i poneti, pošto je težina A285 modela svega 1,26 kilograma. Ni A485 nije mnogo teži – svega 1,65 kilograma, što je sasvim u redu.Kao što smo već spomenuli, laptopovi se baziraju na AMD Ryzen Pro mobilnoj platformi. Stoga nema potrebe da ih razmatramo odvojeno. U praksi, imamo AMD Ryzen 5 Pro 2500U procesor u oba računara. On radi na od 2 do 3,6 GHz. Maksimalni turbo korak važi samo za pojedinačna jezgra, dok u režimu rada većeg opterećenja kompletnih CPU resursa, jezgra ubrzavaju do 3.3-3.4 GHz
    thinka_skrin2_s.jpg
   Reč je o četvorojezgarnom procesoru, koji raspolaže prilično solidnim rezervama snage. Uz multithreading, on može da izvršava do 8 threadova. Izrađuje se u 14-nanometarskom proizvodnom procesu, ima 2 MB L2 i 4 MB L3 keš memorije, a TDP je deklarisan na svega 15 W. Naravno, jedna od najzanimljivijih karakteristika jeste prisustvo integrisane grafike, od koje se tradicionalno puno očekuje, imajući u vidu pedigre AMD-a u kreiranju APU rešenja, a i grafika uopšte.
    
   Stoga se oba laptopa oslanjaju na integrisanu AMD Radeon Vega 8 grafiku. Iako je ona na papiru dosta bolja od Vega 3 osnovnog modela, a i sufiks 8 to sugeriše, u praksi razlika zaista nije tolika. Drugim rečima, Vega 8 ima 8 computing jedinica i radni takt od 1100 MHz, ali ne uspeva da se posebno „odvoji“ od klase integrisanih grafika da bi se moglo okarakterisati nečim što je značajno bolje i u rangu diskretnih grafičkih čipova. Tu je i problem memorije, koja se pozajmljuje od sistema, i pri tome nije u dual channel režimu, koji je veoma značajan za performanse AMD integrisanih grafika. Ipak, imajte na umu da su ovo primarno biznis “boost” računari, a ne gejming prenosne stanice.
    
   Da, tako je – oba računara se isporučuju sa samo jednim memorijskim modulom. Kod manjeg A285 on je zalemljen na matičnu ploču, dok na većem A485 on popunjava jedan slot, tako da u teoriji možete dopuniti drugi memorijski slot. U oba slučaja imamo 8 GB DDR4 memorije, što je sasvim dovoljno za bilo kakve poslovne izazove.
    
   Posebno oduševljava izuzetno brzi Samsung SSD, koji zatičemo u oba laptopa. Reč je o NVMe modelu, koji ostvaruje preko 1100 MB/s transfera i ima izuzetno malo vreme pristupa, čineći da utisak o svakodnevnom radu sa ovim računarima bude izuzetan u svakom smislu.
    
   Novi ThinkPad računari podržavaju obilje bezbednosnih tehnologija, što je i logično kada je reč o vrhunskom poslovnom računaru. Tu su, recimo, DTPM (discrete trusted platform modul) 2.0, pominjani skener otisaka prstiju, na većem modelu je prisutan i SmartCard slot. Podržan je Windows Hello sistem logovanja putem prepoznavanja lica, rožnjače ili otiska prsta. Sve u svemu, utisak je veoma, veoma dobar.
   Oba laptopa se isporučuju sa Windows 10 Pro operativnim sistemom i tu nema nikakvih iznenađenja.Laptopove smo uporedili sa ThinkPad A475 modelom. Nemojte se zbunjivati što smo A285 i A485 objedinili u jedan uređaj, jer dobijeni rezultati variraju u okvirima statističke greške. Stoga ih poredimo sa prethodnikom i sagledavamo koliki je napredak načinjen u odnosu na prethodnu generaciju. Ne možemo da ne ostanemo impresionirani. Uostalom, pogledajte i sami.
    
   [modul]test=765[/modul]
    Oba računara predstavljaju odličan izbor kada je reč o modernom poslovnom notebook-u. U svim svakodnevnim operacijama se odlično ponašaju, naročito zbog toga što je platforma izuzetno dobro zaokružena. Ono gde su nekada korišćena jeftina kućišta, hard disk umesto SSD-a, gde je vladala filozofija uštede, sada to ne samo da nije slučaj, već ThinkPad A raspolaže odličnim adutima u svakom pogledu.

   Pre svega, fascinantno brz NVMe SSD zaista fantastično funkcioniše. Sa ekstremno malim vremenima pristupa i ogromnim transferom koji ide iznad 1100 MB/s, čini da utisak rada sistema bude fenomenalan, bez obzira da li pokreće puno aplikacija, da li često prebacuje računar u Sleep režim ili ne i tako dalje.
   Što se tiče osećaja komotnog rada, moramo reći da A285 i A485 nude relativno slično iskustvo, ali jednostavno treba birati na liniji toga da li vam je potreban računar koji se lakše prenosi, ili računar koji je nešto komotniji zbog većeg ekrana. Komofor ili mobilnost, izaberite samo. Tastature su veoma slične veličine, i nemaju numerički deo, te vam je sa te strane svejedno. Ukupan utisak koji laptop ostavlja je zaista na dobrom nivou, te će za većinu kancelarijskih potreba sasvim korektno odraditi posao. Takođe, treba reći da su oba računara sasvim dobra i za multimedijalne primene, a veći model se može podičiti i veoma dobrim Dolby Audio Premium zvučnicima.
   lenovo_a285a485_1_s.jpg
   Ekran i ulazni uređaji
   Ekrani su veoma sličnih karakteristika, izuzimajući naravno dimenzije. A285 ima 12,5-inčni, A485 je 14-inčni. U oba slučaja, imamo veoma kvalitetan i lep ekran IPS tipa. Rezolucija je 1920 x 1080 piksela, što je sasvim korektno i odmereno za ovakve računare. Ekran je mat tipa. Jednostavno, Lenovo nije ništa prepuštao slučaju i kvalitet ekrana je na veoma visokom nivou, sa dovoljno velikom rezolucijom koja obezbeđuje odličan prikaz.
   Tu su i fenomenalne tastature, tačpedi, kao i vrlo specifičan trekpoint koji kombinuje tastere iznad tačpeda i mali kontroler nalik na džojistik u centru tastature, kojim možete pomerati miša na ekranu i u pozama kada bi to bilo jako teško činiti na regularan način – Lenovo je mislio na sve, predviđajući svaki potencijalni korak i izazov sa kojim bi se poslovni korisnici suočili na svojim putovanjima.

   Tastature imaju karakteristična udubljenja za jagodice i ergonomski oblik koji je Lenovo patentirao, i zato ga ne viđate na tastaturama drugih proizvođača. Dubina hoda je dobra, i generalno, samo se pospešuje dobar utisak o kvalitetu izrade. Tačpedi su sjajni, odlično registruju pokrete – naravno, zbog koncepta prisustva tastera, ne može da funkcioniše kao klikped i to treba imati na umu.
   Buka, zagrevanje
   Korisnici mogu biti mirni. ThinkPad laptopovi imaju maksimalnu kontrolu kvaliteta, što se pokazuje i ovog puta. Odlično rade i izuzetno su tihi. Naravno, kada računar opteretite, tada i kuler ubrzava svoj rad, ali ništa van visokih standarda koje ThinkPad računar karakterišu bez obzira na to da li je unutra Intelov hardver, ili da li je reč o hardveru najviše kategorije.

   Što se zagrevanja tiče, drago nam je da možemo da prijavimo praktično identičan utisak. Očekivano, manji model se tek nešto više zagreva prilikom intenzivnijih opterećenja. Ipak, korisnik je odlično izolovan, pogotovo zbog odličnog izbora materijala. Nećete imati nikakvih naročitih problema sa zagrevanjem. Polako dolazimo do stavke koja će mnoge zanimati, prvenstveno zbog hardvera. Subjektivno, rekli bismo da buka nije problem ovog računara. Ventilatori značajnije pojačavaju svoj rad samo prilikom znatnih opterećenja. U praksi, rekli bismo da je kultura rada na veoma visokom nivou, rame uz rame sa najtanjim laptopovima. No, merenja su pokazala da je nivo buke ipak koji decibel više nego kod Intel-bazirane varijante. Naravno, to su vrlo male razlike (mada je nivo buke logaritamska funkcija, pa i naizgled male razlike mogu biti značajne kada je čujnost u pitanju), ali u praksi smatramo da niko neće imati problem sa računarom.

   Zagrevanje
   Zagrevanje je već primetnije kod ThinkPad A475 modela, posmatrano u odnosu na T470. No, materijali su odlični i solidno izoluju korisnika od generisanja toplote. Ipak, merenja, kao i subjektivan utisak, pokazuju da se ovaj laptop ipak više zagreva. Od (nekih) zakona fizike se ipak ne može pobeći. Egzaktne podatke možete pronaći na priloženim fotografijama.
   Baterija Oba računara imaju istu bateriju, isti hardver, pa stoga ne čudi da, u okvirima greške merenja, postižemo identične rezultate. Baterija je trajala oko 8 sati, nešto manje od Lenovo najava da će potrajati i čitavih 10 sati, ali ne bunimo se. Reč je o 48 Wh bateriji koja, kao što vidite, uspeva da izdrži čitavo jedno radno vreme. Stoga od nas dobija veoma dobre ocene.

   To nije jedina stvar koja impresionira kod ove baterije. Naime, baterije ovih ThinkPad računara podržavaju RapidCharge tehnologiju, što u praksi znači da se za 60 minuta mogu dopuniti čak do 80% svog kapaciteta! Idealno za putnika, lepo i korisno za sve. Kada smo prošle godine testirali ThinkPad A 475 računar, on je bio pozicioniran kao ulaznica u ThinkPad svet, i baziran na tada ipak slabašnom AMD hardveru. Sada možemo reći da ovo nisu samo ulaznice u ThinkPad kategoriju, već punokrvni računari prilično dobrih performansi i karakteristika, spremni da se suoče sa bilo kakvim izazovom, a istovremeno da budu odličan saputnik u svim prilikama, bez obzira da li ste poslovna osoba koja često putuje ili vam je neophodan računar koji ćete posle posla poneti sa sobom da bude centar vašeg kućnog multimedijalnog sveta.
    
   Kombinujući visok kvalitet i odličan hardver, predstavljaju odličan izbor u svakom pogledu. Naročito dvanaestica, koja nas je posebno impresionirala. Stoga je logična naša odluka da ThinkPad A računare počastimo Highly Recommended priznanjem Benchmark sajta. award_lenovoa285a485_s.jpg
   Prednosti: – Kvalitet izrade – Podržane biznis i sigurnosne tehnologije – Kultura rada – Vrlo prenosiv i kompaktan 12,5-inčni računar – Ekrani i ulazni uređaji – Odličan SSD
   Nedostaci: – Voleli bismo bolje performanse integrisane grafike – Očekivana visoka cena Računare na test ustupio Lenovo.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi