Lenovo Yoga Book C930 (Video)

Lenovo Yoga Book C930 (Video)

Druga generacija Lenovo Yoga Book prenosnog računara je nesumnjivo najneobičniji laptop koji možete kupiti

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   I pored mnogobrojnih uređaja najviše klase koji nam svakodnevno prolaze kroz ruke, retki su oni koji nas ne samo impresioniraju, već daju utisak da vidimo nešto što nismo imali prilike da vidimo do tada. Pritom ne mislimo na novi dizajn, impresivne specifikacije ili poneko tehničko rešenje koje je najzad debitovalo na realnom uređaju. Mislimo na to da uređaj u rukama deluje kao nešto nesvakidašnje i kao da je makar koju godinu ispred onoga na šta smo navikli do tog trenutka. Čak ni mobilni telefoni najviše klase, koji su nesumnjivo lideri kada su inovacije u pitanju, nisu uvek u situaciji da ostave takav utisak. Upravo iz tog razloga je poseban doživljaj kada naletimo na jedan takav uređaj.

   Ovog puta, prilika da nas iznenadi na taj način je pripala jednom Lenovo laptopu. Ustvari, nazvati ga laptopom je priličan kompliment za druge uređaje iz ove kategorije, obzirom da je Yoga Book C930 mnogo više od običnog laptopa. Iznenađenje je možda i veće jer je ovaj model zapravo naslednik Yoga Book-a koji se pojavio 2016. godine. Iako ova dva modela fizički liče, novi Yoga Book donosi inovacije koje ga čine znatno upotrebljivijim uređajem. Ujedno, C930 je i jedinstven, zahvaljujući kombinaciji svojih karakteristika, što će ga činiti praktično nezamenjivim izborom za određenu i specifičnu grupu korisnika. yogabook06_resize.jpg
   Lenovo Yoga Book C930 dolazi u zaista impresivno minimalnom formatu: sa svega 26 x 17.9cm, solidno je manji od većine ultrabookova. Naročito impresivna je debljina uređaja, koji u sklopljenom stanju ima profil od svega 9.9mm, tek nešto malo više od prosečnog mobilnog telefona novije generacije. Pritom, kada se otvori, svaka od ivica je oko 4.5mm, što je zaista fascinantno i ovo je jedan od jedan od najtanjih pametnih uređaja koje smo imali na testu.
   yogabook03_resize.jpg
   Spolja, novi Yoga Book je izrađen od legure aluminijuma i magnezijuma u tamno sivoj boji koja je ujedno i jedina opcija. Ova legura ovako tankom laptopu daje neophodnu čvrstinu, uz zadržavanje male mase koja iznosi svega 775g. Iako je moguće pritiskom sredine laptopa proizvesti blago uleganje, očekivano obzirom da je balansiranje težine i čvrstine uvek kompromis, ukupan utisak po pitanju kvaliteta izrade je zaista odličan i C930 apsolutno impresionira najpre dimenzijama, ali i čvrstinom i kompaktnošću kakvu ne očekujemo od tako minijaturnog laptopa.
   yogabook12_resize.jpg
   Dizajn je jednostavan i elegantan, pa su obe površine monolitno tamno sive, bez ikakvih detalja, ako se izuzme Lenovo logotip koji je zauzeo mesto uz levu ivicu sa gornje strane. Naravno, tu je i prepoznatljivi dizajn šarki koje spajaju dva dela, a koji smo viđali i na drugim Lenovo uređajima sa mogućnošću rotacije od 360 stepeni. Naravno, u ovom slučaju je i sama šarka minijaturnija nego na prethodno viđenim laptopovima i vrlo se diskretno uklapa u ukupan dizajn. Ono što smo vrlo često mogli da zamerimo tankim laptopovima je poteškoća pri otvaranju, jer je usled sve manjih dimenzija, teško uhvatiti ivicu kako biste uređaj otvorili. Lenovo je ovo rešio nekom vrstom magnetnog mehanizma koji se aktivira kada dvaput pokucate na prednju ivicu gornje strane laptopa. Ovaj mehanizam koristi akcelerometar kako bi detektovao kucanje i poslao impuls koji magnetnom silom otvara laptop dovoljno da ga dalje možete lako otvoriti. Mali detalj, ali praktično koristan, a interesantno i relativno tehnički sofisticiran, što ukazuje na nivo pažnje posvećene detaljima pri projektovanju ovog uređaja.
   yogabook17_resize.jpg
   Ono najinteresantnije nas zapravo očekuje sa unutrašnje strane. Umesto standardne kombinacije ekrana i tastature, na Yoga Book-u vas dočekuje glatko staklo i na gornjoj i na donjoj površini, poput prethodnika kod koga je fizička tastatura zamenjena senzorskom. Lenovo je ovog puta otišao korak dalje i umesto senzorske tastature integrisao potpuno funkcionalni E-Ink ekran osetljiv na dodir, koji će pored obavljanja funkcije tastature imati i drugih korisnih primena. Oko oba ekrana se nalazi uobičajena margina sa svih strana u koju je smeštena i web kamera (iznad glavnog ekrana), kao i čitač otiska prsta koji se nalazi u desnom uglu iznad e-Ink ekrana.
   yogabook04_resize.jpg
   Interesantan detalj je i olovka koja dolazi uz laptop, a koja je prilagođena kapacitivnim ekranima i koristi bateriju kako bi ponudila vrlo visoku preciznost. Olovku je zahvaljujući magnetnom mehanizmu moguće i “parkirati” uz levu ili desnu ivicu laptopa. Yoga Book C930 dolazi u pakovanju koje je malo i elegantno koliko i sam laptop, a u kome vas pored laptopa i pomenute olovke, očekuje i punjač od 27W (9V 3A) sa USB Type-C konektorom, kao i odgovarajući dvostrani Type-C kabl, uputstvo i iglica za otvaranje kombinovanog SIM slota.
   yogabook16_resize.jpg
   Pomenuti slot se nalazi na levoj strani laptopa i pored nanoSIM kartice za mobilni internet, koja svakako ima smisla na ovakvom uređaju, u njega je moguće staviti i microSD karticu. Koliko je SIM opcija praktična, toliko card reader baš i nije, kako zbog isključivo micro formata, tako i zbog potrebe otvaranja iglicom kad god želite da ubacite karticu, što će od korisnika koji se bave fotografijom ili često koriste SD kartice verovatno zahtevati korišćenje eksternog čitača kartica.
   yogabook13_resize.jpg
   Pored pomenutog slota, praktično jedini konektori na laptopu su još dva USB Type-C konektora sa leve i desne strane, koji će vam služiti za sve, od punjenja, povezivanja eksternih diskova, čitača, monitora, mikrofona i slušalica. Iako ne dolazi u pakovanju, deluje da je neki od modernih USB-Type C habova sa mnoštvom pomenutih konektora više nego dobra ideja za sve potencijalne vlasnike ovog laptopa.Yoga Book je predstavnik kategorije uređaja sa mogućnošću rotacije od 360 stepeni, pa ga je moguće koristiti kao klasičan laptop, ali i kao tablet, ili u nekim položajima između. Ono što je specifičnost ovog modela su dva ekrana dijagonale od 10.8” osetljiva na dodir – jedan IPS tipa i jedan E-Ink.
   yogabook09_resize.jpg
   Glavni ekran ovog modela je QHD rezolucije, odnosno 2560 x 1600 piksela, što je prilična gustina i oštrina prikaza za ovako malu dijagonalu. Ekran je refleksivan (kao što smo rekli, oba ekrana su zaštićena staklom), ali i vrlo dobrog maksimalnog osvetljenja koje smo izmerili na 355 nita, a koje kompenzuje vidljivost pri jačem ambijentalnom osvetljenju. Takođe, kontrast od 1376:1 ukazuje na to da je korišćen panel visoke klase, obzirom da je ova brojka prilično visoka za jedan IPS panel. Preciznost boja je solidna, ali ne i impresivna, sa Delta E odstupanjem od 4.   
   yogabook10_resize.jpg
   Interesantniji deo priče o tome kako se Yoga Book C930 ponaša u praksi je svakako “tastatura”, obzirom da je ona najneobičniji aspekt ovog laptopa. Naime, drugi ekran je E-Ink Mobius tipa, što je zapravo fleksibilna varijacija E-Ink ekrana, znatno otpornija na male udarce i savijanje, što je svakako od značaja obzirom na njegovu primenu u ovom slučaju. Sam ekran nije klasičan dodatni displej u Windowsu, pa ga ne možete koristiti da na njega npr. premestite neku od aplikacija. On je u neku ruku zaseban uređaj koji je povezan sa laptopom, ali koji koristi sopstveni firmware sa određenim mogućnostima.
   yogabook07_resize.jpg
   Prva od njih je svakako prikazivanje tastature, kao i touchpada. Layout je moguće izabrati iz opcija samog ekrana, kao i to da li će se touchpad prikazivati stalno ili samo pri dodiru na odgovarajuće mesto, u kom slučaju je malo veći i zauzima i prostor rezervisan za SPACE taster. Ako se pitate kako je kucati na ekranu, moramo priznati da je nas zapravo prijatno iznenadilo. Naime, ekran pri dodiru daje vibracioni odziv koji simulira otpor tastera, a čiju jačinu je moguće podesiti u nekoliko koraka. Iako bi jača vibracija trebala da da realniji osećaj, ispostavilo se da je zapravo najbrže kucanje i bez grešaka bilo kada je vibracija potpuno isključena, jer je i samo zaustavljanje prsta od strane ekrana dovoljno da vam da precizan osećaj pri kucanju. Praktično, kao da imate tastaturu koja nema nikakav hod, pa daje savršeno brz odziv i povratak tastera. Deluje čudno u prvom trenutku, ali ako zaboravite na to na čemu kucate i jednostavno kucate normalno, funkcioniše odlično. Preciznost navodno poboljšava i AI algoritam koji bi trebao korigovati ukoliko npr. malo promašite taster, dodirnete dva istovremeno i sl. Ako nešto moramo zameriti, to je da je cela tastatura usled malog ekrana pomalo skučena, pa će taj deo zahtevati malo navikavanja, naročito ako imate velike šake.  
   yogabook08_resize.jpg
   Pored tastature, tu je i “aplikacija” za crtanje u kojoj možete crtati kako prstima, tako i olovkom. Olovka poseduje osetljivost na jačinu dodira, vrlo visoku preciznost, kao i neke trikove poput naginjanja pod uglom radi senčenja, poput crtanja grafitnom olovkom, vrlo nalik onome na papiru. Sva dokumenta se automatski sinhronizuju sa OneNote-om, ukoliko ste ulogovani sa svojim nalogom.
   yogabook11_resize.jpg
   Naravno, bilo bi neoprostivo da E-Ink ekran nije moguće koristiti i kao čitač elektronskih knjiga, pa je iz interfejsa ovog ekrana moguće učitati i neku od knjiga i dokumenata u standardnim formatima za e-book readere, a sve sa diska samog laptopa, što je vrlo praktično. U ovom pogledu je Yoga Book zaista izuzetan sa ekranom Full HD rezolucije i sjajnim prikazom, pa je čitanje vrlo udobno, u čemu pomažu i dimenzije samog laptopa. Smatramo da je ova mogućnost nešto što izdvaja novi Yoga Book, jer ga praktično po potrebi pretvara u relativno veliki i zgodni E-Book reader, sa naravno fantastičnom vidljivošću na dnevnom svetlu i prijatnim prikazom poput prave knjige.
   yogabook19_resize.jpg
   Ukupno, Yoga Book C930 nudi toliko mogućnosti, uz tastaturu, dva ekrana osetljiva na dodir i oba sa podrškom za olovku, da će svaki korisnik verujemo pronaći najzgodniji način da svoje zadatke obavlja na najefikasniji način, bez obzira na primenu. Praktično, jedino ograničenje u upotrebljivosti ovako sjajnog uređaja je to što on, usled ovako minijaturnih dimenzija, očekivano poseduje i štedljiviji hardver. Yoga Book pokreće dvojezgrani Intel Core i5-7Y54 Kaby Lake procesor deklarisan na svega 4.5W potrošnje. Uz njega i 4GB RAM memorije, jasno je da ovo nije laptop za preterano zahtevne zadatke, iako će se odlično snalaziti sa većinom standardnih poslovnih i multimedijalnih aplikacija.
   yogabook14_resize.jpg
   Istina, mala potrošnja rezultuje i malim zagrevanjem, pa je laptop uvek bio prijatan na dodir, i u najboljem slučaju samo mlak. Pozitivna strana po pitanju performansi je što je ugrađen prilično brz SSD od 256GB potpisan od strane Toshibe, sa protokom od 1272 mb/s za čitanje i 652mb/s za upis koji čini da odziv sistema i aplikacija bude zaista odličan. Mišljenja smo da je to kod ovakvog tipa uređaja verovatno i bitnije od samog procesora kada je korisničko iskustvo u pitanju, makar do trenutka kada procesori ne naprave neki veći kvantni skok po pitanju odnosa potrošnje i performansi.
   yogabook15_resize.jpg
   Lenovo u specifikaciji navodi oko 9 sati trajanja baterije pri normalnoj upotrebi, a mi smo u testu reprodukcije videa sa maksimalnim osvetljenjem postigli nešto preko 6.5 sati rada sa jednim punjenjem, pa je zvanična cifra verovatno realno dostižna.
   Yoga Book C930 je prava demonstracija toga šta je u današnje vreme moguće napraviti. Lenovo je napravio zaista izvanredan ultraprenosni uređaj koji će izmamiti poglede gde god da ga ponesete. U pitanju je jedinstven uređaj vrhunskog kvaliteta, zbog čega i dobija naše Advanced Design priznanje.  
   yogabook23_resize.jpg
   Naravno, uređaji koji predstavljaju sam vrh ponude i tehničkih inovacija nikada nisu bili jeftini, pa je to i ovde slučaj. Yoga Book C930 na domaćem tržištu košta oko 1500€, što svakako nije malo, pa će kao takav biti rezervisan za vrlo specifičan krug korisnika, najpre verovatno poslovne korisnike koji žele superlagan i prenosan laptop koji može da impresionira. No, utisak je da će maksimum njegovih mogućnosti biti rezervisan najpre za ljude koji se bave dizajnom i crtanjem, kojima će nova Yoga biti praktično ispunjenje snova.
    
   Prednosti:– Izuzetno tanak i lagan- Višenamenski E-Ink ekran- Izvanredna izrada
   Mane:– Cena i nešto skromniji hardver, oba razumljiva obzirom na tip uređaja

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan