Razer Blade 15 Advanced (Video)

Razer Blade 15 Advanced (Video)

Činjenica je da i ostali proizvođaći imaju dobre gejming računare u ponudi, ali majstorstvo je u rukama onih koji znaju da proniknu u one najfinije tajne i potrebe gejmerske populacije. Razer je ime koje ima reputaciju “teškaša” na ovom delu tržišta, pa svaka pojava njihovog uređaja izaziva veliku pažnju ovog dela publike. Takav je slučaj i sa današnjim Razer 15 Advanced modelom koji je proslavio Razer na tržištu mobilnog gejminga.

  Sadržaj

   Da li vas može nešto bolje i jasnije asocirati na gejming od pomena Razer brenda. Ime koje mlađano deluje u odnosu na neke IT dinosauruse, je marka koja je reputaciju ispekla na veoma zahtevnom premijum tržištu gejming uređaja i periferija.
    

    
   Dakle gejming i Razer idu ruku pod ruku, kao nešto sasvim prirodno i u tom smislu želimo da vam ovog puta predstavimo jedan nesvakidašnje dobar gejming laptop – Razer Blade 15 Advanced model revidiranih specifikacija za drugu polovinu 2021. godine. Dakle, jedan laptop koji je u potpunosti podređen svrsi igranja i to u svim detaljima, a što ga definitivno izdvaja od klasičnih laptop modela velikih marki, kod kojih ponekada imamo osećaj kao da im je na silu dodat pridev gejming kako bi se popunio određeni deo tržišta. Detalji su zapravo suština svega i toga niste svesni sve dok ne isprobate jedan ovakav računar i shvatite da te sitnice predstavljaju suštinu uživanja u gejmingu.Uprkos činjenici da je Razer po prvi put prisutan sa svojom “oštricom” na Benchmark testovima, susret je protekao kao sa starim poznanikom i nekako familijarano. Kao da smo se godinama družili sa ovim laptop modelom. Zapravo to je posledica sposobnosti proizvođača da percipira vaša očekivanja i pogodi dizajn i podredi kompletan utisak očekivanjima ciljne grupe. Obzirom da volimo gejming u svakom smislu, slobodno možemo reći da je Blade 15” pun pogodak pojma jednog čistokrvnog gejming računara.
    
   razerblade15adv1s.jpg
    
   Otuda i tvrdnja iz naslova da se radi o jednom tipičnom gejming klasiku.
    
   Iako, možda deluje kao fraza koju ste do sada puno puta čuli, reći da je jedan laptop klasik je ozbiljan kompliment. I to izbija iz svakog delića ovog uređaja, tako da se njegov gejming pedigre ne može sakriti. Mračno crno aluminijumsko kućište “dimenzija klasične petnaestice”, sa anodiziranim aluminijum finišom deluje u najmanju ruku HiTech. Pa iako zamišljen kao ultimativni gejming laptop, Razer 15 ne vrišti i ne nameće se gejming ikonografijom ili nekim predimenzioniranim izduvima. Čak šta više dizajn je vrlo sveden, šasija je čistih linija, pa čak skromni izduvni otvori govore da je ovo jedan gejming asketa. To je zapravo rezultat dosledne primene Nvidia Max-Q dizajna treće generacije.
    
   Međutim, Blade 15 nije dosadan računar jer lepo dozirani detalji u prepoznatljivo svetlo zelenoj nijansi, nepogrešivo asociraju na Razer genetiku. To potvrđuje i svetleći amblem na leđima ekrana. Generalno se radi o veoma lepom i elegantnom prenosnom računaru pa ne moramo previše da zamišljamo kako će mnogi kreativci posegnuti baš za ovim računarom kao  Windows alternativom Apple MacBook modelima.
    
   razerblade15adv2s.jpg
    
   No vratimo se gejmingu jer je ovo mašina namenjena pre svega tom delokrugu korišćenja. A za tako nešto mora imati dobar, tačnije veoma dobar ekran. Obzirom da Razer 15 serija stiže u dosta različitih konfiguracija, naš model je opremljen 15.6” velikim QHD ekranom koji prikazuje osnovnu rezoluciju od 2560×1440 piksela. Raspolaže vrlo tankim bočnim okvirima i tek nešto debljom gornjom lajsnom u kojoj se nalazi kvalitetnija verzija web kamere u Full HD rezoluciji i podrškom za Windows Hello funkciju prepoznavanja lica. Tu su smešteni senzori svetla, infracrveni senzor, četiri mikrofona, pa je ovo malo proširenje itekako dobro iskorišćeno.
    
   Za one koji se igraju svakako je važnija činjenica da ekran podržava osvežavanje na 165Hz, te da je kompatibilan sa G-Sync tehnologijom koja omogućuju besprekorno glatku animaciju akcionih scena u igrama. Odziv je 3ms, a izmereno osvetljenje 250 nita. Može vam se učiniti malo, ali u životu nismo videli bolji ekran od 250 nita, svakako i zbog činjenice da Blade 14 stiže sa fabrički kalibrisanim ekranom. Boje su odlične, a čitava slika izuzetno prijatno meka za oko, bistra i oštra – nije pretenciozna, prenaglašena, već onako što bi se reklo – profi. Nije ni čudo jer ekran pokriva 100% opseg boja po DCI-P3 standardu. Ni jednom nismo osetili nedostatak HDR opcije!
    
   Tastatura dobra, iskreno ne i najbolja u svetu gejming modela, ali vrlo efektna sa Razer Chroma osvetljenjem i mogućnošću podešavanja efekata na nivou pojedinačnog tastera. Gejmerskog je formata, bez numeričkog dela i sa anti-ghosting funkcijom. Površinu koji obično zauzima numerički deo pokrivaju bočne perforirane zone koje imaju dvostruku ulogu za provetravanje unutrašnjosti i zvuk. Power taster je vešto maskiran u pomenutoj zoni sa desne strane uređaja. Posebno su nam se svideli Chrome svetlosni profili, tako da ako pritisnete funkcijski taster, osvetljenje će se ugasiti na ostatku tastature, dok će vam u centru pažnje ostati osvetljeni funkcijski tasteri što u krajnjem olakšava njihovo raspooznavanje i lokaciju. Takođe, onog trenutka kada startujete igru učitavaju se podešeni profili osvetljenja npr. kada su osvetljeni WASD tasteri sa najvažnijim komandama u igri, još jedan detalj koji će kupiti gejmere.
    
   razerblade15adv3s.jpg
    
   Naravno tu je i nezaobilazni touchpad sa staklastom površinom i po mnogima je ovo najbolji uređaj ove vrste u svetu prenosnih PC računara. Kuriozitet je da po prvi put vidimo kako je pomeren udesno, a što je ponovo gejming trimovanje jer oslobađa više prostora za levu šaku koja leži na WASD tasterima i time sprečava slučajnu aktivaciju tokom gejming akacije. To je za one zaboravne, dok će ga iskusniji gejmeri u potpunosti isključiti.
    
   Kada je u pitanju ponuda konektora Razer Blade je u najmanju ruku savremen uređaj. Sa leve strane susrećemo specijalno dizajnirani konektor za napajanje. Pokušaj da se napravi nešto originalno i funkcionalno nije baš uspeo. Konektor i prateći kabal za napajanje su nekako glomazni, kabasti i kruti, što je kombinacija koja ne uliva poverenje na duži rok – u smislu čestog vadi, čupaj, uključi postupka.
    
   Odmah pored se nalazi par USB-A 3.2 5Gbps konektora čiji su jezičci umesto plavom obojeni, Razer zelenom nijansom – moramo ovde za trenutak da zastanemo i da naglasimo koliko su daleko išli u tom prilagođavanju kompletne pojave u skladu sa Razer imidžom, da su čak i slova u CMD prompt terminalu obojena zeleno. Detalji na koje ne možete ostati imuni. No, da se vratimo konektorima – u ovom nizu zatičemo još 3.5mm kombinovani audio konektor za slušalice i mikrofon. Sa druge strane se nalaze Kensington lock da vam ne ukradu ovog lepotana, zatim HDMI izlaz za vezu sa eksternim monitorom, još jedan USB-A 3.2 prve generacije i pomalo iznenađujuće za jedan gejming laptop – čitač SD memorijskih kartica sa podrškom za UHSIII modele. I da ne zaboravim na važan detalj da ovaj Blade raspolaže sa dva USB-C 3.2 Gen2 priključka i da oba podržavaju Thunderbolt 4 standard, te da mogu puniti druge mobilne uređaje koji povlače 15W električne energije po Power Delivery 3 standardu.
    
   razerblade15adv4s.jpg
    
   Na zadnjem delu ivice baze kućišta su čitavom dužinom smešteni otvori kroz koje dva turbinska ventilatora izbacuju topao vazduh. To je itekako potreban detalj obzirom da ovu mašinu pokreće jedno od najjačih izdanja Intel Rocket Lake Core i7 serije mobilnih procesora u verziji 11800H sa 8 jezgara i 16 tredova i maskimalnom frekvencijom od 4.6 GHz. Sistem je opremljen sa 16GB RAM-a u dvokanalnoj konfiguraciji sa efektivnom frekvencijom na 3200MHz. Jedan od svakako najvažnijih uređaja je grafički procesor – u ovom slučaju, GeForce RTX 3070 sa 8GB GDDR6 memorije koji je zapravo odredio karakteristike ekrana i čitavog gejming sistema. Računar raspolaže sa jednim M.2 PCIe x4 SSD uređajem kapaciteta 1TB koji je prekriven preko potrebnim hladnjakom. Inače ova evrposka verzija “Blade 15-ice” ima jači centralni procesor, ali i jedno mesto manje za dodatni M.2 uređaj.
    
   Blade 15 u ovom izdanju ne raspolaže sa klasičnom LAN konekcijom, a nju menja trenutno najbrža bežična Wi-Fi 6E verzija mrežne konekcije sa 802.11ax specifikacijama i dodatnim opsegom frekvencija. Razer se opredelio za Intel AX210 rešenje koje je zapravo referenca u ovoj klasi uređaja. U radu je pokazao svu ispravnost ove odluke što ovi kadrovi najbolje potvrđuju!
    
   Zvuk je jednom rečju odličan sa podrškom za THX prostorne zvučne efekte. Primarno tu su dva drajvera sa potpuno oklopljenim kućištem zvučnika što je neuobičajeno za laptop kategoriju!  Daju snažan stereo zvuk dobrog kvaliteta u opsegu visokih i srednjih tonova, posebno važno za upečatljiv doživljaj prostornih efekata, dok sa druge strane definitivno pati od nedostatka dubokih niskih basova. Zato je zvuk na slušalicama perfektan.
    
   razerblade15adv5s.jpg
    
   Radnu autonomiju od 3 sata i 15 minuta u Balanced modu, obezbeđuje baterija kapaciteta 80Wh kada isporučuje 60% maksimalnih performansi. Dok puni bateriju sledećih 1 sat i 20 minuta do punog kapaciteta u proseku povlači oko 100W, mada u trenucima zna da ode i do 160W. Inače kada radi na bateriji deo uređaja koji se nalazi iznad baterije se osetno greje, a to je zona odmorišta dlanova i posebno površina touchpad-a. Inače, stanje baterije je signalizirano jednom LED diodom sa prednje desne ivice računara, koja kada padne na minimum umesto zelene, počinje da sija crvenom bojom.
    
   Blade 15 se isporučuje sa Windows 10 Home operativnim sisitemom, a moguće ga je besplatno nadograditi na Windows 11. Čitav taj proces je olakšan činjenicom prisustva potrebnog TPM 2.0 modula. 
    
   razerblade15adv6s.jpg
    
   Kada već pričamo o softveru na ovom računaru moramo spomenuti Razer Chroma softver u kome možete povezati sve kompatibilne RGB uređaje i upravljati njihovim svetlosnim efektima, sinhronizovati ih, zatim definisati svetlo za svaki pojedinačni taster. Možete podesiti i upravljati nivoom performansi pomoću sistema slajdera kao i radom ventilatora. Da li hoćete da radi samo GeForce GPU ili ćete koristiti štedljivi Optimus mod u kombinaciji sa Integrisanim Intel Xe grafičkim jezgrom? Zatim napraviti profile za pojedinačne igre i još puno toga. Dakle Razor Synapse i Windows bez “bloatwarea” – kombinacija onog što vam zaista treba – ni više, ni manje od toga.Performanse:
    
   Gejming:
    
   Gaming_Performance_Chart_1.png
    
    
   Gaming_Performance_Chart_2.png
    
    
   Ray tracing gejming performanse:
    
   Gaming_Performance_Chart_RayTracing.png
    
    
    
   Performanse u aplikacijama:
    
   Adobe_Performance_Chart.png
    
    
   Što se tiče performansi Razor Blade 15” je na nivou sličnih do sada testiranih modela baziranih na sličnoj konfiguraciji. Generalno je izjednačen sa Legion 5 Pro modelom ali i ostalim Gigabyte Aorus i AERO primercima koji smo imali prilike da probamo. Razliku pravi fantastičan ekran i osvežavanje na 165Hz, kombinacija primerena gejming nameni i pri tome je odlično uklopljen sa mogućnostima ostatka sistema. Recimo da je Blade 15 gotovo uvek za jednu “oštricu” ispred konkurencije – razlika je zaista mala ali dovoljna za argumentaciju kako je brži od drugih, sličnih.
    
   razerblade15adv7s.jpg
    
   Pohvalno je da sa novim drajverima grafički procesor podržava Nvidia Image Sharpening funkciju pomoću koje možete u potpunosti iskoristiti mogućnosti ekrana i osvežavanja na 165Hz. Sa druge strane tu je i DLSS podrška, te mogućnost da pomoću nekog od dobro poznatih alata za overkloking GeForce procesora dodatno podignete frejmrejt. Naravno, morate biti realni u svojim zahtevima, pa smo tako sa 215 MHz za GPU i 400 MHz za memoriju, ubrzali RTX 3070 za 5-7%, pa dodajte tome NIS ubrzanje i eto vas lagano na granici od 165 fps čak i u grafički zahtevnim “First Person Shooter” naslovima.
    
   NIS_OC_Fps_Chart.png
    
   Obzirom da koristi Intel HM570 čipset omogućuje da u potpunosti isključite integrisano grafičko jezgro i radite samo sa diskretnim grafičkim procesorom, što pruža zaista dosta prostora za fino štelovanje i dostizanje maksimalnih performasni, a da pri tome ne podiže značajnije potrošnju i temperaturu. Tačnije rečeno, za navedene vrednosti overklokinga skoro da nismo imali neprimetno povećanje temperature, ali ni Watt dodatne potrošnje, a što je odlično za računar ovako kompaktnih dimenzija.
    
   Ako nas pitate koje su to postignute OC frekvencije u realnim brojkama, najbolje će vam ilustrovati sledeći grafikoni:
    
    Default_vs_OC_Clock.png
    
   Default_vs_OC_temp.png
    
   Default_vs_OC_power.png
    
   Veoma se dobro nosi sa toplotom obzirom na potrošnju od 200W, pa čak i preko toga. Sistem ventilatora odlično funkcioniše i maksimalno koristi perforirane usisnike pored tastature što možete osetiti i na ruci dok igrate i ventilatori forsirano uvlače svež vazduh koji opstrujava pored prstiju i čitave leve šake. Osećaj vas ne vara jer su ventilatori i sistem ventilacije napravljeni tako da uvlače svež vazduh i površinom tastature kroz otvore pojedinačnih tastera. Leva šaka je praktično u hladnoj WASD zoni iznad ventilatora, dok je desna ionako dislocirana na mišu. Nema bočnih izduva i efekta feniranja jer se vazduh u potpunosti izbacuje sa zadnje strane pa otuda temperatura na izduvim ide skoro do 50 stepeni.
    
   Termo_5.jpg
    
   Temperatura grafičkog procesora tokom celodnevnog gejming testiranja nije prešla maksimalnu vrednost od 78 stepeni Celzijusa. Pri tome su ventilatori nešto bučniji tokom gejminga, što je i očekivano, a što rešava upotreba slušalica.
    
   Intel procesor je topliji, govorimo o temperaturi koja se očitava na sondi samog jezgra i maksimumu od 100 stepeni u pojedinim trenucima. Frekvencija tokom igranja se kreće oko 4.1 GHz. U radu sa aplikacijama za 3D modeliranje prilikom renderinga scene kada su sva jezgra maksimalno opterećenja, procesor kreće silovito sa radnim taktom preko 4 GHz. U tim situacijama potrošnja skače na 100W, ali i temperatura na 100 stepeni Celzijusa, nakon čega deluje korektivni mehanizam, obara se takt svih jezgara na 3.5 GHz, nakon čega pada potrošnja na 65W, a temperatura na prihvatljivih 75 stepeni. Na sreću tu je CUDA akceleracija kao spasonosno rešenje u aplikacijama sa podrškom za dotičnu opciju obzirom da se rendering obavlja znatno brže nego na procesoru.
    
   razerblade15adv8s.jpg
    
   Kada je u pitanju igranje na bateriji, značajno kraće traje od nekog lakog do srednje zahtevnog rada. Na limitu performansi od 60 fps-a i aktivnom Nvidia Battery Boost opcijom, izdržao je sat i 10 minuta. Ograničeni frejmrejt sa druge strane znači manje grejanje uz 10-15 stepeni nižu temperaturu i tiši rad uz tek malo izraženiji šum ventilatora.Za sam kraj moramo priznati da nam sa Razer Blade 15” mnogo svideo, tokom svih ovih dana testiranja, nekako nam se podvukao pod kožu, pa sada imamo novog gejming laptop favorita. Zaista je dobar u svakom detalju ali smo na kraju i dalje pod impresijom vanserijskog ekrana. Uz sve navedeno, to je rezultat procesa kada se jedan laptop od samog početka dizajnira i pravi za ulogu gejminga. Zato uostalom Razer ime nosi težinu premijum gejming proizvoda, a što potvrđuje i primer ovog odličnog laptop računara.
    

    
   Sve je dobro uklopljeno, karakteristike izbalansirane, ljudi definitivno znaju šta rade i uradili su dobar posao, pa ako vam baš, baš treba pravi gejming laptop i imate oko 2500€ – BLADE 15” ima našu punu preporuku.
    
   _____________________________________
    
   Prednosti:
   – Premijum gejming osećaj
   – Odlične performanse
   – Vrhunski 165Hz ekran
   – Brzi Wi-Fi 6E
   – Chroma RGB sistem osvetljenja
   – Dizajn i tanka silueta
   – Moćan hardware
   – Efikasan sistem hlađenja
    
   Nedostaci:
   – Buka tokom zahtevnog rada i gejminga
   – Visoka cena
   – Mehanizam tastera
    
   Cena: 2500-2800€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi