Samsung Galaxy Pro serija tableta

Samsung Galaxy Pro serija tableta

Pružila nam se prilika da testiramo kompletnu novu "Pro" seriju Samsungovih tableta - čak četiri modela u tri različite dijagonale. Kako su sa hardverske i softverske strane veoma slični, odlučili smo da ih obuhvatimo jednim tekstom. Svakako je reč o premium uređajima sa odličnim specifikacijama, ali ključni detalj koji želimo da istaknemo je njihova visoka 2560 x 1600 rezolucija ekrana. Vredi pomenuti i novu 12.2-inčnu formu kod dva modela, zatim poznatu 10.1-inčnu i na kraju još jednu svežu dijagonalu od 8.4 inča. Koje novitete donosi Pro serija i kako nam se ona dopada?

  Sadržaj

   Dragoljub Radovanović
   Test: Samsung Galaxy Pro serija tableta
   Napredak u polju tableta, koliko god on mali ili veliki bio, po našem mišljenju je uvek dobrodošao. U konkretnom slučaju, korak koji je kompanija Samsung napravila ne može se nazvati malim. Iz ugla autora, kao ljubitelja piksela, prva stvar unutar karakteristika novih modela iz Pro serije koja itekako privlači pažnju je njihova rezolucija. Autor se druži sa istom (WQXGA) već duže vreme na Nexus 10 tabletu i može se reći da ona pruža izuzetno iskustvo pri korišćenju. Iskreno se nadamo da potez njenog uključivanja na modelima koje smo testirali predstavlja prekretnicu kada su tablet ekrani u pitanju i da će 2560 x 1600 tačaka ubrzo postati novi standard.
   Nova Samsungova Pro serija ipak se ne “okreće” isključivo oko visoke rezolucije. Ona nam pre svega donosi novi pogled ili bolje reći novi prilaz kada je u pitanju Android korisnički interfejs. Ideja je da se isproba nešto novo, nešto drugačije, a to je takozvani Magazine UI koji ćemo detaljnije pokriti unutar softver sekcije ovog testa. Ne dajte da vas Pro oznaka zbuni, jer iako ovi modeli poseduju određena rešenja koja ne možete sresti kod baš svakog tableta, oni nisu isključivo namenjeni poslovnim korisnicima. Profesionalnije izvršavanje posla u kancelariji jeste jedna od njihovih namena, mada fokus je ovde zapravo bačen na produktivnost, kakav god da ste tip korisnika.
   Konzumiranje sadržaja je pored poslovne namene i dalje jedna od najvećih prednosti tableta, nešto u čemu su modeli iz Pro serije podjednako dobri. O kojim to modelima govorimo? Zapravo ih ima četiri – jedan koji je označen kao Note Pro i preostala tri sa Tab Pro oznakama. U uvodu smo pomenuli novitet u vidu do sad nepoznate dijagonale ekrana od 12.2 inča, koja se nalazi na Note Pro 12.2 i Tab Pro 12.2 modelima. U pitanju su uređaji iza kojih stoji ideja da korisniku još više približe laptop iskustvo, u poređenju sa dosadašnjim 10.1-inčnim tabletima. Preostala dva modela pripadaju Tab Pro seriji i imaju manje ekrane – kod prvog je prisutna široko rasprostranjena i dobro poznata dijagonala od 10.1 inča, dok drugi ima manji 8.4-inčni ekran.
    

    
   Hardver
   Po pitanju hardvera, sva četiri modela koje pokrivamo ovim tekstom dosta su slični. Tablet koji se pomalo izdvaja iz ove gomile je Note Pro 12.2, u našem slučaju sa drugačijim čipsetom od ostalih. On koristi Exynos 5 Octa 5420 rešenje, dok je kod ostalih prisutan veoma poznat i u istoj meri popularni Qualcomm Snapdragon 800. Samsunov Exynos čipset se zapravo sastoji iz dva četvorojezgarna procesora, glavnog Cortex A15 sa 1.9 GHz frekvencijom rada i dodatnog Cortex A7 na 1.3 GHz, a GPU koji se koristi ovde je Mali-T628. Sa druge strane kod Qualcomm čipseta imamo uobičajni Krait 400 procesor na 2.3 GHz i Adreno 330 GPU – rešenje koje se pokazalo jako moćnim u vodećim modelima smartfona.
   Samsung Galaxy Note Pro i Tab Pro 12.2 imaju nešto više radne memorije od preostala dva modela, tačnije kod njih se nalazi 3GB umesto 2GB-a. Oni su takođe superiorniji i po pitanju skladišta, tako da ih možete naći u 32 ili 64GB varijantama, dok Tab Pro 10.1 i 8.4 stižu u 16 ili 32GB verziji. Sva četiri tableta je moguće proširiti microSD karticama do 64GB-a, što je uvek i bio slučaj kada su Samsung Galaxy tableti u pitanju. Još jedna stvar po kojoj su sva četiri modela identična jeste njihova zadnja kamera od 8MP i 1080p video snimanje. Kapaciteti baterije nisu identični, tačnije jesu u slučaju 12.2-inčnih modela koji imaju Li-Ion 9500 mAh bateriju, Tab Pro 10.1 ima nešto manju od 8220 mAh, dok Tab Pro 8.4 ima najmanju bateriju kapaciteta od 4800 mAh.

    
   [modul]uporednaspecifikacija=4806,4812,4826,4827[/modul] Kada je u pitanju izgled modela iz Galaxy Tab Pro serije, možemo reći da su oni međusobno dosta slični, ako izuzmemo razliku u veličini uređaja. Note Pro i Tab Pro 12.2 su konkretno skoro pa identični i jedina razlika među njima je zapravo mesto za aktivni stajlus koji je smešten u sa desne strane tableta u samom vrhu. U slučaju dva velika modela imali smo primerke u crnoj varijanti, dok su 10.1 i 8.4-inčni tableti konkretno beli. Sa prednje strane među njima nema nikakvih razlika, mada orijentacija najmanjeg modela se razlikuje u odnosu na veću braću. On je jedini koji je vertikalno (uspravno) orijentisan, dok ostali poseduju podrazumevanu horizontalnu orijentaciju.
   Napred imamo elemente koji su, možemo reći, uobičajni kada je Samsung u pitanju. Tačnije, postoji jedna izmena koja se razlikuje u odnosu na prethodnu (drugu) generaciju Galaxy Tab modela. Dok smo sredinom pretprošle godine imali prilike da po prvi put vidimo zvučnike na prednjoj strani na vertikalno duž ivica, Samsung je ovoga puta ipak odlučio da ih pomeri na bokove. Razlog koji stoji iza ovakvog poteza je najverovatnije smanjivanje prostora oko ekrana, što je sa jedne strane dobra stvar, dok sa druge i nije jer je po našem mišljenju lokacija na prednjoj strani ipak najbolja za zvučnike. Trake oko ekrana su sada razumno tanke, a sasvim dovoljno široke da imamo prostor da držimo tablet.


   Samsung nikako ne odustaje od fizičkog Home dugmeta i kapacitivnih senzora, tako da su ovi elementi prisutni na sva četiri modela. Konkretan raspored je fizičko dugme u sredini, levo od njega Task Switch i desno Back kapacitivni osvetljeni senzori na dodir. Ovaj potez umesto korišćenja softverskih dugmića koji su deo ekrana je dobar zbog toga što dobijamo punu površinu ekrana, ali sa druge strane ima i jedan nedostatak. Problem nastaje kada koristite tablet u orijentaciji koja je suprotna od njegove podrazumevane, tako da će dugmići tada biti na čudnom mestu, i ne možete ih rotirati zajedno sa ekranom kao kod softverskog rešenja.
   Iznad ekrana kod svih tableta imamo uobičajni ambijentalni i senzor za gestove, prednju 2MP kameru i Samsung logo koji je zbog fizičkih dugmića sada pomeren iznad ekrana. Zvučnici su kod tri veća modela smešteni sa leve i desne strane bliže vrhu, dok su na najmanjem 8.4-inčnom oni pozicionirani ispod ekrana. Izuzetak ponovo pravi najmanji model kod kojeg je microSD slot smešten na levoj strani, dok se kod ostalih on nalazi na desnoj. Tab Pro 12.2 i 10.1 uz microSD slot takođe imaju i slot za microSIM karticu, pošto je reč o LTE verzijama tableta. Na gornjoj ivici tu su power i volume tasteri uz IR prijemnik, što važi za veće modele, dok su pomenuti elementi kod 8.4-inčnog smešteni sa desne strane.


   Dva veća 12.2-inčna modela koriste microUSB 3.0 port, dok preostala dva koriste manji i standardni microUSB 2.0. Poslednja stvar koju trebamo pomenuti je zadnja strana ovih uređaja koja je izrađena od imitacije kože sa šavovima na ivicama, baš kao na Note 10.1 2014 modelu koji je skoro pa identičan sa Tab Pro 10.1 ukoliko izumemo olovčicu, a istu pozadinu srećemo i na Samsung Galaxy Note 3 smartfonu.
   Sva četiri modela iza Samsung Galaxy Pro serije tableta stižu sa najnovijom Android 4.4.2 KitKat verzijom, što je i logično jer su u pitanju najsvežiji uređaji iz ponude ovog proizvođača. To nažalost nije važilo i za Note 10.1 2014 model koji smo imali prilike da testiramo, pošto on stiže sa Jelly Bean verzijom i starijom iteracijom TouchWiz korisničkog interfejsa. Samsung je ovde odlučio da promeni neke stvari, da svojim tabletima udahne novi život sa glavnim novitetom u vidu novog korisničkog interfejsa nazvanog Magazine UI. Ovom prilikom nećemo ponovo prolazi kroz već poznate elemente TouchWiz-a, već ćemo se isključivo fokusirati na nove stvari.
   Svakako najnovija stvari je početni ekran kod tableta iz Pro serije. U pitanju je novi pristup prikazivanja informacija i prečica korisniku. O čemu je reč? Definitivno inspirisan Windows 8 Start ekranom, Samsung je odlučio da ponudi nešto slično na svojim tabletima. U pitanju su aktivne pločice kojima možete menjati veličinu i raspored na ekranu. Pošto je u pitanju Android, možda je bolje nazvati ih widgetima nego pločicama, ali kako god ih nazvali, na raspolaganju vam je šest komada po ekranu. Sedmi element je zapravo widget za vremensku prognozu, naravno uz prikaz časovnika, datuma, predstojećih događaja i informacija sa berze. Ovaj element je zapravo smešten skroz levo, ili u slučaju Tab Pro 8.4 modela skroz gore zbog vertikalne orijentacije. Na skrinštovima ispod smo kombinovali četiri slike u jednoj, kako ih ne bi bilo previše na stranici.

    
   Od elemenata koje možete naći na početnim ekranima može biti widget za vesti za aktivnim smenjivanjem naslova i pozadina, e-mail pločica iz koje možete pregledati mailove, zatim prečice kao što je Phone, S-Note, Play Store i Internet. Da, dobro ste videli, Phone aplikacija pomoću koje pravite pozive kod 12.2 i 10.1-inčnih LTE modela, samo što 12.2-inčni tablet neće držati na uvetu jer i nema zvučnik za razgovor, već ćete pozive obavljati putem Bluetooth slušalice. Na drugim ekranima takođe možete postaviti još jedan veći widget za poslovne vesti, kalendar sa rasporedom aktivnosti, kao i ostale prečice koje dolaze u vidu pločica. Postoji i ekran sa regularnim Android elementima, ukoliko želite da na njega postavite normalne prečice ili widgete.


   Prednost ogromne dijagonale kao što je 12.2 inča kod Note Pro i Tab Pro modela je mogućnost da veoma lepo iskoristite tu površinu kako bi radili više stvari od jednom – drugom rečju, za Multitasking. Deljenje ekrana svakako nije novitet od strane Samsunga, ali pored toga što ekran možete da podelite na dva dela i na taj način tablet koristite za dve različite stvari u isto vreme, kod 12.2-inčnih modela ekran možete podeliti čak na četiri sekcije. Ograničenje može biti to što su vam samo dostupne aplikacije koje je Samsung odredio, ali čak i sa ovim aplikacijama možete dobiti odličnu produktivnost, vršenjem više stvari odjednom. Granice prozora nisu fiksne, tako da ih možete povećavati ili smanjivati prema potrebi, tačnije namestiti baš onako kako vama najviše odgovara. Multitasking jeste dobar i na 10.1-inčnom i 8.4-inčnom modelu, ali je ipak najprikladniji većem 12.2-inčnom ekranu.   Samsung kod svoje Pro serije tableta nudi neka interesantna poslovna rešenja. Jedno od njih je e-Meeting u kojem možete napraviti ili prisustvovati sastanku koji se odigrava na ekranu svakog korisnika Pro tableta koji mu pristupe, recimo u sali za sastanke neke kompanije. Dobra stvar je to da koristite postojeću WiFi mrežu i pravite svoju sobu koju možete zaštititi šifrom. Pri ulasku u prezentaciju koju neko od korisnika hostuje, dobijamo se ekran sa belom površinom koji može služiti za crtanje i isticanje ključnih poslovnih elemenata. Svako od korisnika na svom ekranu vidi ono što vođa sastanka ispisuje, ali to ne znači da ne možete da doprinesete i sami isticanjem nekog detalja, koji će odmah i ostali videti.


   Nije u pitanju samo crtanje, već i deljenje fajlova među poslovnim korisnicima, među kojima možete podeliti i gotove PowerPoint prezentacije, koje će korisnici odmah moći da prikažu na ekranu svog tabletu. Interesantna alternativa rešenju sa projektorom i slajdovima, jer se ovde sve to prikazuje na ekranu tableta, plus što je ovo rešenje više interaktivno. Tu je i rešenje kompanije Cisco u vidu WebEx aplikacije. Ovo je više alternativa konferencijskom pozivu, kod kojeg svaki korisnik treba da ima svoj nalog koji se plaća. U pitanju su audio i video konferencije, kod kojih postoji i mogućnost deljenja svog ekrana tableta sa drugim učesnicima konferencijske veze, što je takođe zanimljiva poslovna opcija.
   Kako to sve izgleda u vertikalnoj orijentaciji 8.4 modela:   Pošto su u pitanju četiri modela sa različitim formama, potrudićemo se da kod svakog pomenemo utiske koje smo stekli pri njihovom korišćenju. Sa najvećom dijagonalom ekrana, logično je da će 12.2-inčni modeli biti najteži i najglomazniji. Kod njih je veća površina svakako prednost, ali samim tim doprinose većoj težini i manjoj portabilnosti. Sa svojih 750 grama oni nisu baš najlakši pri držanju, niti su idealni za nošenje, mada i dalje pružaju odličnu alternativu laptopu, koji je zapravo i dosta teži u poređenju sa njima. Još jedna njihova prednost je to što su izuzetno tanki sa svojih 8 milimetara. Kada je u pitanju 10.1-inčni model, na njega smo navikli već godinama unazad, i on je zapravo primetno manji i lakši sa svojih 477 grama, a još je i tanji sa 7.3 milimetara.
   Najmanji model sa ekranom od 8.4 inča zapravo nam je ponudio najbolje iskustvo prenosivosti i utiska pri držanju, pre svega zbog njegove vertikalne orijentacije koja nam se dopala, a takođe i male mase od 331 grama. On je takođe i najtanji u družini sa bokom širine 7.2 milimetara. Svaki od pomenutih modela je izrađen kvalitetno i deluje čvrsto dok se drži u rukama, a s obzirom da se na svakom nalazi imitacija kože na zadnjoj strani, dopao nam se mekani osećaj koji njihova pozadina pruža. Kao i kod Note 3 smartfona, bela varijanta je nešto tvrđa i “plastičnija” od crne, verovatno iz razloga kako se ne bi prljala.    
   Ekrani kod ovih modela su definitivno njihove ključne tačke. Sa dijagonalama od 12.2, 10.1 i 8.4 inča, svaki od njih poseduje isti tip panela i istu rezoluciju. U pitanju je Super Clear LCD sa rezolucijom od 2560 x 1600 tačaka, koja nudi izuzetno dobru oštrinu prikaza. Naravno, oštrina prikaza varira u odnosu na dijagonalu. Recimo, 12.2-inčni modeli imaju najmanju oštrinu od 247 tačaka po inču, što je i dalje jako dobro u odnosu ogromnu dijagonalu. Nešto oštrije deluje 10.1 inčni model sa 299 tačaka po inču, i pruža jako lep prikaz sa glatkim elementima bez ikakvih krzavih ivica. Najviše nas je impresionirao 8.4-inčni model čija je rezolucija izuzetno visoka u odnosu svoju manju dijagonalu. Prikaz je jezivo oštar, ne postoji ni najmanja šansa raspoznavanja pojedinačnih piksela golim okom, a sitniji prikaz zbog veće rezolucije zapravo pruža jako solidnu površinu za rad, tačnije više teksta i elemenata koji možete videti na ekranu bez skrolovanja. Sa odličnim uglovima gledanja, sasvim solidnom tačnošću boja i naizgled dobrim kontrastom, svaki od ovih ekrana deluje jako lepo. Ipak, moramo istaći rezoluciju i prikaz na 8.4-inčnom modelu koja nas je najviše zadivila.
   Kada su u pitanju performanse ovih modela, ovde imamo tri tableta sa jako moćnim Qualcomm Snapdragon 800 čipsetom i Note Pro 12.2 koji se izdvaja svojim Exynos Octa 5 5420 rešenjem. Ipak, iako možda naizgled deluje kao da bi dva četvorojezgarna procesora pružala bolje rezultate od jednog četvorojezgarnog, u praksi baš i nije tako. Razlika u realnom korišćenju baš i nije toliko primetna među svim ovim modelima, ali sintetički rezultati ističu Tab Pro 12.2 kao najbrži model, dok je odmah iza njega Note Pro 12.2 sa Octa Core rešenjem. Da li to znači da je Qualcommov čipset nešto bolji od Samsungovog? Možda za koji procenat bolji, ali tu razliku definitivno ne možete primetiti tokom korišćenja. Svaki od ova četiri modela je izuzetno brz, Tab Pro 8.4 daje najbolje performanse pri 3D igranju, dok je svaki od njih odličan za surfovanje, koje je jako dobro iskustvo na svakom od ovih modela. Možda se kod surfovanja malo više ističu 12.2-inčni modeli zbog svoje veće površine i tastature sa razmaknutim tasterima koja podseća na pravu fizički tastaturu kod laptopa, tako da je kod njih najbolji unos teksta dok stoje položeni na površini stola. Sintetika govori da ima razlike među ovim modelima, ali u praksi, ovo su definitivno najmoćniji tableti na tržištu, barem kada je Android platforma u pitanju.   Rezultati testova: 

    
   Samsung Galaxy Note Pro 12.2
   Samsung Galaxy Tab Pro 12.2
   Samsung Galaxy Tab Pro 10.1
   Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

   Quadrant
   15485
   20530
   18445
   17488

   Nenamark 1
   60.0 fps
   60.0 fps
   59.4 fps
   62.9 fps

   Nenamark 2
   60.0 fps
   59.9 fps
   59.5 fps
   62.9 fps

   Vellamo
   1884
   1788
   1393
   1505

   Antutu
   33769
   35031
   31512
   30513

   Linpack
   432.131, 814.815
   448.307, 1022.222
   419.167, 746.313
   463.168, 629.353

   BenchmarkPi
   103ms
   98ms
   130ms
   127ms

   CF-Bench
   26621
   34648
   33844
   30755

   Sunspider
   538ms
   412ms
   861ms
   547ms

   BrowserMark
   3240
   3286
   2923
   3002

   Peacekeeper
   853
   935
   670
   910

   Octane
   3439
   4319
   3329
   3352

   SmartBench
   7932
   9450
   9227
   9026

   GFXBench
   22.5 fps offscreen, 13.9 fps onscreen
   25.7 offscreen, 16.5 fps onscreen
   25.7 fps offscreen, 16.8 fps onscreen
   25.7 fps offscreen, 16.8 fps onscreen

   Epic Citadel 2560 x 1600
   27.7 fps
   59.0 fps
   58.2 fps
   62.6 fps

   3D Mark
   Maxed out, 4286 Extreme, 6509 Unlimited
   Maxed Out, 7551 Extreme, 9642 Unlimited

   Maxed Out, 9692 Extreme, 11562 Unlimited

   Kao što uvek spominjemo, kamera na tabletu nije ni blizu toliko bitna stvar u poređenju sa kamerom na smartfonima, mada Samsung je ovde svejedno uključio sasvim pristojnu rezoluciju ukoliko se odlučite napravite po koju fotku. Zapravo, fotografije su sasvim pristojnog kvaliteta. Skoro pa identični su rezultati kod 12-inčnih Note Pro i Tab Pro modela, takođe jako slični kod rezultati kod 8.4-inčnog, dok je 10.1-inčni model pružao blago mutnije fotografije. Isto važi i za video koji je sasvim dobar u 1080p rezoluciji kod svakog modela. Jedino se Note Pro pomalo istako kod frejm rejta videa sa savršenih 30FPS, dok su ostali modeli beležili cifru od 29.713FPS. Bitrate kod svakog videa iznosio je ravno 17 Mbps. Itekako upotrebljive i sasvim kvalitetne kamere, pogotovo kada su u pitanju tableti.


   Sa većim ekranom, samim tim i većim kućištem, 12.2-inčni modeli su izuzetno pogodni za uključivanje baterije većeg kapaciteta. U pitanju je ogromna 9500 mAh baterija litijum jonskog tipa, koja ujedno nudi i najbolju autonomiju među ovim modelima. Konkretno, najbolje rezultate pružio je Note Pro 12.2 sa 8 sati i 2 minuta neprekidno uključenog ekrana pri surfovanju, zatim odmah iza njega Tab Pro 12.2 sa 7 sati i 31 minuta. Očigledno je da je Exynost Octa 5 čipset nešto štedljiviji od Qualcomm varijante.


   Na trećem mestu završio je Tab Pro 10.1 sa baterijom od 8220 mAh i autonomijom od 7 sati i 2 minuta. Na kraju, dosta manja baterija a sličan hardver sa ostalim modelima bila je zaslužna da Tab Pro 8.4 završi na poslednjem mestu sa samo 4 sati i 8 minuta uključenosti ekrana. Osvetljenje koje smo koristili na svim tabletima bilo je na 50 procenata, i svaki od njih je u istom trenutku skinut sa punjača, i u isto vreme pokrenut PeaceKeeper test baterije. To znači da su uslovi testiranja bili identični, tako da nije bilo mesta za odstupanja rezultata prilikom procenjivanja autonomije. Autonomijom većih modela smo veoma zadovoljni, pogotovo kod Note Pro 12.2 modela, što ne možemo reći i za jako prosečnu autonomiju Tab Pro 8.4 tableta…

   Nakon susreta sa Tab Pro i Note Pro serijom dolazimo do jednog zaključka – da nam je drago da tableti sa hardverske strane počinju da napreduju istom brzinom kao smartfoni. To ne znači da je softverska strana zapostavljena, naprotiv. Novi modeli iz Pro serije nude jedan svež pogled na Android, nešto što nismo imali prilike da sretnemo do ovog trenutka. Duže vreme nam se činilo da Samsung tapka u mestu kada je u pitanju korisnički interfejs kod tableta, ali Magazine UI nas je uverio u suprotno. Iako nije potpuno ispeglan u meri kojoj ne samo mi, nego i mnogi drugi korisnici žele, TouchWiz kod uređaja ovog tipa je poprilično ispravljen u odnosu na prethodnu generaciju na Jelly Bean verziji.
   Sa hardverske strane jasno je da Pro serija pripada premium klasi uređaja. Nama se posebno dopada 2560 x 1600 rezolucija ekrana koju ovde srećemo, ali u isto vreme i hardver koji je sasvim dovoljan da je isprati. Dijagonala od 12.2 inča je zaista novitet, i u kombinaciji sa ovom visokom rezolucijom pruža zaista lepo korisničko iskustvo. U isto vreme, ovako veliki ekrani približavaju iskustvo laptopa, što je pogotovo bitno u sferi poslovnog korišćenja. Kad smo već kod toga, ovi modeli jesu dobrim delom opremljeni za poslovnu i kancelarijsku upotrebu, pogotovo 12.2-inčni modeli koji sa Multitasking opcijama nude odličan nivo produktivnosti.

   Note Pro 12.2 ovu produktivnost podiže na još veći nivo, pošto je kod njega prisutna i aktivna olovčica. 10.1 inčni model je uobičajan i već smo imali prilike da osetimo slično iskustvo korišćenja kod Note 10.1 2014 tableta koji mu je jako sličan ako izuzmemo pristustvo S-Pen-a. Ipak, najbolji utisak na nas je definitivno ostavio najmanji 8.4-inčni model. U korist mu ide mnogo stvari. Prva i najbitnija je to što je najpristupačniji, a poseduje skoro pa identičan hardver kao i poprilično skuplji Tab Pro 12.2 model. Druga stvar je fantastična prenosivost, a da pritom zadržava izuzetno pristojnu površinu ekrana sa svojom 8.4-inčnom dijagonalom. Kada na ovakvu dijagonalu stavite rezoluciju od 2560 x 1600 tačaka, dobijate fenomenalno oštar prikaz, a ujedno i odličan kvalitet ekrana koji nudi Super Clear LCD.
   Ipak, koliko god ga hvalili, moramo da primetimo da mu autonomija nije jača strana. Kod drugih modela iz Pro serije smo bili jako zadovoljni baterijom, ali smatramo da nešto tek preko četiri sata uključenosti ekrana kod Tab Pro 8.4 modela nije dovoljno da bez problema poslovnog ili običnog korisnika provede kroz jedan dan aktivnijeg korišćenja. To je ujedno i jedina mana koju možemo da nađemo kod njega, što nije dovoljno da on ne dobije našu visoku preporuku. Modeli u ostalim dijagonalama su takođe izuzetni, i zaista nam se dopada u kom se smeru kreće Samsung sa svojom odličnom Tab Pro i Note Pro serijom tableta…
    

    
   Prednosti
   – Ogromna površina kod 12.2 inčnih modela – Jako dobra 2560 x 1600 rezolucija ekrana – Multitasking i dobar nivo produktivnosti – Interesantan Magazine UI – Snažan hardver – Pogodni za poslovne korisnike – Dobra autonomija kod većih modela
   Mane
   – Slaba autonomija kod Tab Pro 8.4 modela – Viša cena Note Pro 12.2 i Tab Pro 12.2 – Hardverski dugmići nisu najbolje rešenje kod korišćenja nestandardne orijentacije
   Uređaje na test ustupio Samsung.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan