Samsung Galaxy Tab S7+ test

Samsung Galaxy Tab S7+ test

Ne pamtimo da nas je neki tablet "raspametio" kao Galaxy Tab S7+ - testirali smo zaista sjajne modele ali najnoviji tablet Samsunga je nešto zaista posebno. Ukoliko vaš rad bazirate na web aplikacijama, Tab S7+ bez ikakvih problema može da zameni laptop i da po mnogim parametrima bude čak i bolje rešenje...

  Sadržaj

   Ako prosečne korisnike tehnike pitate o tabletima, verovatno ćete u većini slučajeva dobiti odgovor da je u pitanju nešto čije je vreme prošlo. Ovi uređaji su se pojavili očigledno u savršenom trenutku, kada je postojala potreba za većim ekranom na lako prenosivim uređajima, koju na adekvatan način nisu mogli da ispune ni mobilni telefoni ni laptopovi tog vremena. Tako je tablet doživeo svojih Vorholovskih 15 minuta slave, a zatim, potisnut sve većim ekranima na mobilnim telefonima, isto tako brzo otišao u drugi plan.
    

    
   Već godinama sve ređe viđamo nove tablete u ponudi, ako izuzmemo neprikosnoveni iPad koji je reklo bi se kategorija za sebe, pa se postavlja pitanje gde je zapravo mesto tableta u današnje vreme i kakav to uređaj mora biti da bi pronašao svoje mesto na aktuelnom tržištu. Odgovor naizgled i nije toliko komplikovan i dovoljno je pratiti formulu koja je tabletima i inicijalno donela popularnost. Najpre, ekran koji je dovoljno veći od telefona, da može da ponudi novo iskustvo, što u današnje vreme, kada su i telefoni blizu 7”, definitivno mora biti više od za tablet tradicionalnih 7 i 10”.
    
   Druga stavka su performanse koje moraju prevazilaziti telefone i biti što bliže onome što su u stanju da ponude ultraprenosni laptopovi. Uz sve ovo, naravno, podrazumeva se i izrada koja mora pratiti sva ona unapređenja na koja smo proteklih godina navikli u sferi mobilnih telefona. I kada razmislimo ko je u stanju da napravi tako nešto, lista imena je prilično kratka, a možda i prvo ime koje pada napamet je svakako Samsung.Ova kompanija svake godine uredno izbacuje nove modele tableta, kako u srednjem, tako i u višem segmentu. Na Unpacked događaju pre nekoliko dana na kome je glavna zvezda svakako bila Galaxy Note 20 serija telefona, između ostalog je predstavljen i novi flagship tablet, Galaxy Tab S7+, koji nam se eto ekspresno našao na testu i dao nam priliku da vidimo kako to Samsung u ovom trenutku zamišlja jedan tablet visoke klase.
    
   tab1s.jpg
    
   I reći ćemo odmah da je zamisao ne samo prevazišla naša očekivanja, već i zaista postavila nove standarde, toliko visoke da smo nakon dugo vremena praktično svi u redakciji poželeli da imamo jedan tablet.
    
   Naravno, kada su želje u pitanju, pored tehničkih karakteristika ulogu svakako igra i cena, pa da kažemo odmah i da Galaxy Tab S7+ dolazi u dve verzije, standardnoj WiFi koja košta 108.000 dinara, odnosno oko 910€ na domaćem tržištu, kao i u 5G verziji koja još uvek nije u ponudi. Možda na prvu deluje mnogo, ali kad vidite šta sve ovaj tablet može, mislim da ćete se složiti da je cena možda i opravdanija u odnosu na aktuelne telefone visoke klase koji su još skuplji.Ono što ćete svakako prvo primetiti kada tablet uzmete u ruke je koliko je tanak. Profil Tab S7+ je neverovatnih 5.7mm, a potpuno ravne bočne ivice poput onih na starijim iPhone-ima, kao i perfektna čvrstina konstrukcije ostavljaju zaista premijum utisak. Tanak profil i oštre ivice čine tablet i veoma zgodnim za držanje, a utisak koji često imamo sa ovakvim uređajima, da vam u svakom trenutku mogu laku iskliznuti iz ruke je potpuno izbegnut i rukovanje njime je zaista pravo uživanje. Model na našem testu je došao u mistično crnoj varijanti, a dostupna je još i mistično srebrna i mistično bronzana. Nekome u Samsungu se izgleda ovih dana baš dopao naziv Mistic, ali priznaćemo da, mističan ili ne, tablet zaista izgleda jako dobro. Veći deo zadnje površine je u nekoj gunmetal crnoj boji, dok su trake za antene, sistem kamera i mesto za olovku u još tamnijoj varijanti i daju uređaju dozu stila i moderan izgled. Telo uređaja je izrađeno od aluminijuma, koji je na bokovima anodiziran u nekoj sjajnoj tamno sivoj varijanti, dok je poleđina prekrivena i dodatnim mikropeskiranim slojem prijatnim na dodir koji pomaže u čvrstom hvatu.
    
   tab2s.jpg
    
   Od elemenata koje zatičemo na spoljašnjosti, sa zadnje strane je tu sistem sa dve kamere i LED blicem, a duž gornje ivice su tu tasteri za uključivanje i kontrolu jačine zvuka, kao i slot za kartice, koji u ovom slučaju prima jednu microSD karticu veličine do čak 1TB, dok 5G verzija naravno sadrži i dodatni nanoSIM. Na levoj i desnoj strani zatičemo sistem od 4 zvučnika potpisan od strane AKG-a, za koje je malo reći da su nas oduševili, obzirom da je zvuk izuzetan za jedan ovako kompaktan uređaj, solidno glasan i kvalitetan. Bas se naravno ne prostire previše duboko, ali ga ima dovoljno da muzika i ostali sadržaji zvuče ubedljivo, a vredi pohvaliti i dobru zvučnu sliku i prostornost, što zahvaljujući broju zvučnika, što implementaciji Dolby Atmos procesiranja.
    
   Sa donje strane, tu je konektor koji služi za povezivanje Book Cover tastature, koja je po našem mišljenju više od dodatka, jer je integracija toliko dobro odrađena, da sa njom ovo postaje još daleko praktičniji uređaj, pa mislimo da je praktično obavezna stavka za svakog budućeg vlasnika Galaxy Tab S7+. Cover omogućuje kako zaštitu tableta, tako i postavljanje pod uglom po želji zahvaljujući šarki na zadnjoj strani, plus je tu i vrlo dobra tastatura o kojoj ćemo nešto kasnije.
    
   tab3s.jpg
    
   Pre nego što se pozabavimo funkcionalnošću, pomenućemo i ostatak tehničkih karakteristika.
    
   Ono sa čime ćete svakako imati najviše posla je ekran, koji je naravno AMOLED tipa i dijagonale od 12.4”, što je u ovom trenutku čini se prava mera – dovoljno veliko da na tabletu možete vrlo komotno obaviti neki posao ili gledati film ili seriju npr., ali i dovoljno malo da uređaj bude neuporedivo kompaktniji čak i u odnosu na aktuelne ultrabook-ove. Ovakav balans, kao i naravno činjenica da je ekran osetljiv na dodir čine ovaj uređaj vrlo zanimljivim izborom koji će mnogim korisnicima biti praktično idealna zamena za laptop. Tim pre što je pored pipanja ekrana moguće i korišćenje olovke koja se dobija u paketu, a koja preuzima većinu mogućnosti koje smo viđali na Galaxy Note telefonima, sa izuzetkom nedostatka tastera. Olovka se puni bežičnim putem na delu u produžetku sistema kamera sa zadnje strane, na koji se pričvršćuje magnetom.Sam ekran je rezolucije 2800×1752 piksela, sa HDR10+ podrškom i osvežavanjem od 120Hz, poput ovogodišnjih Samsung S20 i Note20 telefona, što je čini se prvi put da visoko osvežavanje vidimo na nekom tabletu. Iako primerenjima nije pokazao neku zavidnu preciznost boja, uz izmereno osvetljenje od oko 350 nita u normalnom modu, prikaz ekrana je subjektivno izvanredan, sa vrlo živim bojama i oštrinom slike, pa i svetlinom koja nam ni sa automatskom kontrolom nikada nije delovala premalo, osim ako baš niste napolju pri jako sunčanom danu.
    
   tab4s.jpg
    
   Ono gde ovaj ekran naročito briljira je glatkoća prikaza, obzirom na 120Hz, pa je korišćenje samog interfejsa i skrolovanje web strana neobično glatko, kao i prikaz u igrama koje podržavaju visoko osvežavanje.
    
   Kad smo kod igara, pomenućemo i to da ovaj tablet dolazi sa Snapdragon 865+ čipsetom, dakle verovatno najjačim u Android svetu u ovom trenutku i to na svim tržištima, tako da bez brige, nije Exynos kod nas. Još da Samsung ovaj recept primeni i na telefone, gde bi im bio kraj. Zaista, performanse koje ovaj čipset pruža su brutalne i apsolutno sve što nam je palo napamet da probamo je radilo perfektno, programi, igre, čak i sa visokim nivoom detalja, pa je korišćenje tableta pravo uživanje. Na raspolaganju vam je i 8GB RAM-a, kao i 256GB brzog UFS 3.0 skladišnog prostora, a mogućnost proširenja skladišta microSD karticom do 1TB će nekim korisnicima biti od velikog značaja, jer na taj način postaje moguće obaviti i neke ozbiljnije zadatke, poput kompleksnijih video projekata npr., što Galaxy Tab S7+ čini vrlo unikatnim uređajem u tablet svetu.
    
   tab5s.jpg
    
   No, ono što je zaista unikatno je zapravo iskustvo svakodnevnog korišćenja ovog uređaja u realnoj upotrebi.
    
   Od jednog uređaja sa ekranom osetljivim na dodir koji pokreće Android 10 ne bismo očekivali da nas iznenadi, ali Tab S7+ definitivno nije običan Android tablet. Ako ga koristite kao tablet, bez ikakvih dodataka, dočekaće vas prepoznatljivi Samsung One UI 2.5 korisnički interfejs, za koji i u svetu telefona tvrdimo da je da za klasu ispred ostalih, a koji jednako dobar utisak ostavlja i na tabletu. Veličina je odlično odmerena za držanje i vodoravno i uspravno, pa u prvom položaju možete npr. gledati filmove i video sadržaje, a u drugom čitati knjige, vesti i pregledati web sadržaje. Kako se unutar ekrana, baš kao i na aktuelnim Samsung telefonima, nalazi i čitač otiska prsta, otključavanje tableta je izuzetno zgodno, zbog položaja rekli bismo čak i zgodnije nego na telefonima, a čini se da je i sam čitač znatno brži od onoga što smo navikli na modelima sa in-screen readerima i radi zaista brzo i pouzdano.
    
   tab6s.jpg
    
   Olovka koja dolazi uz tablet pruža vrlo udobnu navigaciju, možda još bolju od one dodirom prsta, a onima koji imaju umetničkih afiniteta i mogućnost crtanja ili obrade fotografija sa visokom preciznošću, dok će je ostali verovatno više koristiti za označavanje teksta i pisanje beleški u nekoj od aplikacija koje dolaze za tu svrhu.
    
   Ono što nam se posebno dopalo je Book Cover koji ovaj tablet pretvara u pravi mali 12.4” laptop, sa podesivim uglom ekrana, mestom za olovku i odličnom tastaturom kratkog, ali precizno definisanog hoda, koja ukoliko je postavite na ravnu površinu pruža odličan odziv pri kucanju. U okviru tastature se nalazi i touchpad, a ako se pitate šta će vam touchpad na Androidu, odgovor je Samsung DeX.
    
   tab7s.jpg
    
   Iako smo i do sada viđali Android 2-u-1 tablete, Samsung se nije odlučio za prosto dodavanje tastature na standardni Android korisnički interfejs, već će vam Tab S7+ pri povezivanju tastature ponuditi da se prebacite u DeX mod, koji apsolutno podseća na Desktop korisnički interfejs i daleko je praktičniji za korišćenje poput klasičnog laptopa. Ne samo da je pohvalno što je ovaj mod tu, već je on zaista dobro osmišljen i omogućuje ovom tabletu da vrlo uspešno služi kao zamena za laptop.
    
   Neočekivani bonus je i mogućnost da putem USB TypeC konektora povežete i dodatni monitor, što već zaista ulazi na Desktop teritoriju kada je udobnost u radu u pitanju. Interesantno je da,kada povežete dodatni monitor osetljiv na dodir, za razliku od npr. Windows laptopa, Android omogućuje i potpuno nezavistan rad na oba ekrana, kao da imate dva zasebna tableta, pa npr. na jednom ekranu možete raditi ili gledati nešto na netu, dok se dete na drugom ekranu igra. Potpuno fenomenalna implementacija kakvu nismo videli niti na jednom drugom uređaju do sada.Za kraj, pomenućemo i kamere koje su možda i jedina stavka koja nije baš na nivou flagship telefona, ali su opet korektne za jedan tablet.
    
   tab8s.jpg
    
   Sa zadnje strane tu je širokougaona kamera od 13MP sa f/2 otvorom blende i uglom snimanja od 26mm, kao i ultraširoka kamera od 5MP, f/2.2 sa širinom od 12mm. Ove kamere ne pružaju nivo detalja na kakav smo sada već navikli od modernih senzora sa 48 ili više megapiksela, ali su u dnevnim uslovima u stanju da naprave sasvim korektne fotografije. Pri nešto slabijem svetlu postaje primetan veći nivo šuma, koji je posledica manjeg otvora blende i zbog koga od ovog tableta ne možete očekivati performanse poput onih na mobilnim telefonima.
    
   tab9s.jpg
    
   tab10s.jpg
    
   Prednja kamera, koju ćete na tabletu verovatno i više koristiti, najpre za video komunikaciju, je od 8MP i takođe ne oduševljava nivoom detalja i šuma, ali je upotrebljiva.
    
   tab11s.jpg
    
   Glavne kamere omogućuju i 4K video snimanje sa do 30 slika u sekundi, dok je prednja ograničena na 1080p sa istim frejm rejtom.  Sve u svemu, zaista smo veoma impresionirani onime što Galaxy Tab S7+ ima da ponudi. Ovo je daleko najbolji i najkompletniji 2-u-1 uređaj koji smo do sada imali prilike da vidimo u Android domenu, a koji se po upotrebljivosti bez problema nosi i sa sličnim Windows uređajima, osim u baš specifičnim slučajevima kada vam je neophodna konkretna Windows aplikacija.
    

    
   Sjajne performanse, jedini 120Hz ekran na ovom tipu uređaja, olovka i tastatura, kao i softver koji sve ovo koristi na najbolji mogući način, čine Galaxy Tab S7+ vrlo unikatnim uređajem koji je i pored tek prosečnih kamera apsolutno zaslužio našu Editor’s Choice nagradu.
    
   Upravo iz tog razloga smatramo da cena od oko 910€ nije previsoka, obzirom na sve ono što ovaj sjajni uređaj ima da ponudi. Kad mogu telefoni toliko da koštaju, ne vidimo razlog da ovakav uređaj koji sledi sve ono najbolje kao kod mobilnih telefona današnjice a uz to donosi jedan fenomenalan ugođaj u radu – ne vredi makar toliko. Tab S7+ je fantastična sprava, dileme nema!
    
    
   Prednosti:
   – Fantastičan 120Hz ekran
   – Snapdragon 865+ performanse
   – Book Cover
   – DeX implementacija
    
   Mane:
   – Kamere koje nisu na vrhunskom nivou kao ostatak uređaja

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi