Samsung Galaxy Tab S8 Ultra test - Tablet

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra test - Tablet

Ovako to izgleda prvi put. Vauuuu bre šta je ovo? Oči širom otvorene kako bi obuhvatile njegove velike dimenzije, a prsti ga pažljivo preleću, inspektorišući svaki detalj da se slučajno ne radi o nekom “fejk” uređaju. Galaxy Tab S8 Ultra deluje gotovo nestvarno u svetu tablet uređaja, a ako želite da saznate naše utiske o ovom nesvakidašnjem uređaju...

  Sadržaj

   Izgleda da je Galaxy Tab S8 Ultra uređaj koji daje zapravo onima koji kažu – veličina je bitna. Ovaj tablet je ne veliki, nego ogroman, predimenzioniran sa svojim ekranom od 14,6 inča ili bolje reći dijagonalom od 37 cm.

   Samsung Galaxy Tab S8 Ultra test – Tablet

   Pozitivne ocene

   • Fantastičan AMOLED ekran velike efektivne površine
   • Performanse Snapdragon 8 Gen1 procesora
   • Odličan zvuk i zvučni efekti
   • Sistem kamera
   • Osećaj i upotrebljivost S Pen olovkice
   • Autonomija

   Negativne ocene

   • Predimenzioniran
   • Skup
   • Nema ispravljač u pakovanju

   Zapravo imate osećaj kao da ste iščupali ekran iz 15” laptop računara. Jednom rečju imaćete pune ruke posla jer Galaxy Tab S8 Ultra meri 21 cm u visinu, 33 cm u širinu, a debeo je samo 5.5 mm. Težak je skoro kao neki ultrabook računar – 730 grama.
    
   Prvi utisak o veličini nagoveštava pakovanje. Jedna pre svega tanka, ali povelika kutija jasno vam stavlja do znanja da se unutra nalazi nestandardno veliki tablet. Kada otvorite pakovanje, tek tada shvatite koliko je zapravo veliki ovaj Galaxy Tab S8 Ultra. U tom momentu postajete svesni da sva priča i skretanje pažnje na  činjenicu kako je u pitanju nešto što do sada niste imali prilke da vidite, zapravo sušta istina. Postavljate pitanje sebi da li je ovo tabla za crtanje ili zapravo, da li se uopšte radi o mobilnom prenosnom uređaju zbog vanserijskih gabarita?

   Dok su vam ruke pune ekrana, nadate se da je u pakovanju isporučen makar neki držač, ali avaj od toga ni traga ni glasa. Malo razočarenje postaje još veće kada shvatite da unutra nema ni pratećeg punjača za uređaj, već samo USB-C kabal. To je već ozbiljna zamerka jer s jedne strane što će vas ozbiljno ograničiti u nameri da nakon kupovine počnete istog momenta sa komfornim korišćenjem uređaja i sa druge strane to znači da ćete gotovo istog trenutka morati u kupovinu i potrošiti najmanje 100-ak evra za iole pristojan držač i USB-C punjač od 45-65W. Inače ovaj Galaxy Tab S8 Ultra košta oko 1200€ za verziju sa 128 GB memorije.

   Uprkos tome što je ogroman, ovaj Samsung tablet je prilično čvrst, a čitavo telo koje je zapravo ekran sa jedne i metal sa druge strane, uprkos tankom profilu – odlično je ukrućen tako da nema nikakvog sporednog efekta uvijanja ili slabosti konstrukcije u vidu krckanja i lufta na spoljnim ivicama.

   Ekran je priča za sebe, pravi “brutus” među tablet uređajima, jer čak i Ipad Pro izgleda poput klinca iz nižeg razreda. U pitanju je pomenutih 37 centimatara u dijagonali sa zaista tankim bočnim ivicama i velikim lameliranim staklastim filterom ispod koga se nalazi suština Samsungove Super AMOLED tehnologije. Ekran prikazuje 2960×1848 piksela. I to u 16:10 formatu slike. To znači da će vam dosta efektivne površine biti odsečeno dok gledate YT klipove i filmove. Maksimalno osvetljenje se kreće u rasponu od 630-850 nita, koliko smo izmerili u HDR Brightess testu gde se meri intezitet osvetljenja u zavisnosti od procenta upaljenih piksela. Boje na Vivid profilu su jednostavno rečeno fenomenalne, vidno izražene i uz nesvakidašnje osvetljenje i kontrast, ovaj Galaxy Tab S8 Ultra će vas opčiniti kvalitetom slike koju prikazuje. Uostalom svi mi i kupujemo Samusng mobilne uređaje najviše zbog vanserijski dobrih ekrana, a najbolja potvrda za tu tvrdnju je ovaj fenomenalni tablet. Inače frekvencija osvežavanja iznosi 12 0Hz, pa pored fantastičnog prikaza statičnih kadrova- animacije, filmovi, igre i prelazak iz aplikacije u aplikaciju, deluju savršeno fluidno i tečno.

   Na centralnom delu gornje, duže lajsne ekrana se nalazi “notch” sa sistemom dvostrukiih prednjih kamera rezolucioje 12 MP svaka, glavna kamera pozadi ima senzor od 13 + 6MP, funkciju autofokusa kao i obavezni blic. Mogu da snimaju u UltraHD 4K rezoluciji 30 frejmiva u sekundi. Poseban utisak je ostavio sistem prednjih kamera koji je naprosto savršen za video komunikaciju jer daje vidno fluidniji snimak u poređenju sa drugim sličnim modelima.Osim slike, Galaxy Tab S8 Ultra ima i odličan zvuk za koji je zadužen sistem četiri zvučnika postavljenih u paru po kraćoj ivici uređaja. Jedini problem je ako gledate film ili se igrate dok pridržavate veliko telo, gotovo obavezno ćete šakama preklopiti donji par zvučnika što svakako utiče na surround efekte. A, oni su zaista sjajni naročito u igrama i akcionim fimovima.

   Ovaj tablet pokreče Snapdragon 8 prve generacije sa osam jezgara i maksimalnom frekvencijom od skoro 3 GHz. Tablet ima 8GB memorije i 128GB za skladištenje podataka i instalaciju aplikacija. Možete ga prošioriti sa MicroSD karticom kapaciteta 1TB. Postoje i druge, jače konfiguracije poput one sa 12GB RAM-a i 256GB skladištenog prostora. Uglavnom i ova početna konfiguracija je dovoljna za brz i odzivan rad instaliranog Android 12 operativnog sistema.

   Ispod površine ekrana u delu prema poziciji USB-C porta se krije čitač otiska prsta, a dodatni sigurnosni element je i prisutnost funkcije prepoznavanja lica.

   Naša verzija Galaxy Tab S8 Ultra uređaja je stigla sa Wi-Fi 6E bežičnom mrežnom konekcijom sa 802.11ax i BT 5.2 specifikaicjama, a valja pomenuti da postoji i 5G LTE model. Tablet nema NFC, ali ima Wi-Fi Direct funkciju. Za punjenje i direktnu vezu sa računarom mu služi jedan USB-C 3.2 sa Gen1 specifikacijama.

   Ugrađena baterija je kapaciteta 11200 mAh koja je na našem testu reprodukcije sadržaja sa You Tube-a dogurala do 12 sati i 16 minuta autonomnog rada uz naravno, aktivnu bežičnu interent vezu. Potrebno je duže vremena od uobičajenog na koje ste se navikli kod većine mobilnih uređaja, da bi napunili bateriju do punog kapaciteta, a što zavisi i od upotrebljenog ispravljača. Nekim običnim, starijim, znate one koje nađete u fiokama za slučaj nužde zaostalih od starijih mobilnih telefona od 10 W, e njima će trebati i do četiri sata. Novijim od 45-65W  će za tu operaciju trebati sat i 40 minuta. Ponavljam da uz tablet ne dolazi punjač, što je svakako otežavajuća okolnost. Za one obične modele to mogu i da prihvatim, ali uz ovakve premijum modele sa velikim baterijama to baš nema puno smisla.

   Sa druge strane dobro je što u standardnom pakovanju stiže S-Pen olovkica koja je zaista korisna i zabavna, rekao bih čak i neophodna – kad već ne stiže futrola sa tastaturom. Osećaj korišćenja je odličan. Dok pišete po površini ekrana imate osećaj da koristite grafitnu olovku sa veoma mekim vrhom koji prevlačite po hartiji veće granulacije. Zbog toga je vrlo, vrlo precizna dok crtate linije ili pišete, pogotovo pisanim slovima. Pored toga ima mnogobrojne funkcije, poput Google Translate-a, ako zadržite vrh iznad reči koju želite da prevedete, a pisanje je olakšano toliko da ćete se začuditi kako lepo pišete poput nekog kaligrafa. Na kraju sav taj napisani tekst moći ćete konvertovati u tekstualni fajl i kopirati u neki dokument. Jednom rečju S-Pen je prirodni dodatak tablet uređaju. Puni se tako što se na predviđenu zonu na poleđini uređaja zalepi magnetnim mehanizmom, baš kao i na modelima prethodne generacije.

   Šteta je što nismo imali dodatak u vidu futrole sa tastaturom jer prvo što pomislite kod ovako nestandardno velikog tablet računara, jeste da bi on mogao da posluži kao zamena za laptop računar. Međutim, imajte na umu da dotični dodatak košta oko 400€ što u zbiru daje 1600€, a priznaćete za dotičnu sumu se može nabaviti Windows ultrabook itekako dobrih karakteristika.

   Ovako smo upotrebili generičku Bluetooth tastaturu sa funkcijom “touchpad-a” i u sledećem momentu joj pridružili BT miša, ne bili ga što više približili klasičnom računaru. Za tu svrhu služi Samsung Dex mod koji prebacuje uređaj u režim rada sa klasičnim desktop radnim okruženjem, meni lično odajući utisak nekog Cromebook-a.  Radi sve to pristojno, naročito u MS Office paketu aplikacija u kome je i najsličniji osećaj nekom Windows notebook računaru, ali je još uvek sve to nekako sirovo, daleko od onog osećaja komfora, za nekoga ko je navikao na klasični Windows laptop… previše odricanja i učenja da bi se dostigao samo neki bazni osećaj rada. Suviše skupa alternativa. Iskreno, ne očekujte da vam Galaxy Tab S8 Ultra zameni notebook. To pre svega nije moguće zbog samog Android OS-a i Android aplikacija koje apsolutno nisu optimizovane za ovako veliki ekran, a o korišćenju tastature i miša da ne govorimo. U svojoj suštini Andorid OS je prilagođen pre svega komandama dodira i to se oseća na svakom koraku. Blizu jeste, ali je potrebno još unapređenja i optimizacije.

   U klasičnom tablet modu je apsolutno dominatan i to kako god ga gledali..U smislu ekrana koji jednostavno morate da doživite da bi imali i delić predstave našeg oduševljenja i kada ga stavite pored nekog modela novije generacije poput Xiaomi Pad 5. U pitanju je neuporedivo bolji osećaj kada shvatite koliko ovaj tablet prikazuje sadržaja u profil modu. Prosto neverovatno, očima ga ne možete “pretrčati”. Međutim, to je skupo zadovoljstvo jer je tri puta biše od pomenutog Xiaomi-a i sličnih modela. Pri tome se uopšte ne drži kao klasični 10 inčni tablet, čak sam sklon tvrdnji da vam je potreban poseban držač za tablet i to ne bilo kakav.

   Isto tako je osetno brži jer Snapdragon 8 prve generacije demonstrira svoju sirovu moć. Uostalom, pogledajte grafikone performansi i to baterije testova koje simuliraju neke realne situacije, malo zahtevnijeg i ozbiljnijeg rada na tablet uređajima.Mobilexpret_performance_Graph.png 
    
    PCmarkPerformanceGraph.png
    
   WEBXPRT4PerformanceGraph.png
    
   Moram da pomenem i  iskustvo igranja. Gejming je zaista odličan ako imate na umu činjenicu visoke rezolucije. Pored Asfalta i klasičnih mobilnih igara nismo odoleli, a da ovde u redakciji ne isprobamo i neke PC portovane naslove poput čuvenih Battle Royal klasika: Fortnite i BattleGrounds. Osećaj je iznenađujuće dobar, a pored upravljanja  komandama dodira na izboru vam je upotreba Xbox, PSP ili običnog BT gejmpeda.

   Za one koji se igraju na konzolama i računarima je pravi spas, dok generacije koje su odrasle na mobilnim uređajima nemaju tih problema – čak sam za par dana prilično ovladao tehnikom “touch” komandi u Fortnite-u. Iako su performanse generalno dobre – u pojedinim momentima se oseti da Adreno 730 grafičkom jezgru nedostaje daha. Animacija je odlična za pojam mobilnog uređaja, ali u poređenju sa verzijom za PC, nije svaki pokret  fluidan i pomalo “statuje”, posebno u odlučujućim situacijama direktnog okršaja, a drugi problem jesu vidno nazubljene ivice objekata i likova. Navedeno je definitivno posledica velikog ekrana i visoke rezolucije. Međutim i to se da donekle rešiti dodatnim štelovanjem grafičkih detalja i FPS limita.

   Na kraju se zapitate – pa kome je namenjen? Šta raditi sa ovako velikim tablet uređajem? Čemu on zapravo služi? Siguran sam da oni koji žele tablet kao komforniju  mobilnu alternativu telefonima sa većim ekranom, sigurno neće kupi ovaj Galaxy Tab S8 Ultra – preskup je i preveliki  da bi samo služio za video pozive i gledanje filmova, mada ruku na srce je kao idealan za dotičnu svrhu zbog sjajnog ekrana i sistema kamera kojima raspolaže. Iz tog razloga sam ga pozajmio nekolicini običnih korisnika i onih malo naprednijih da ga malo “provrte” po rukama i smisle čemu bi mogao da posluži. Jednoglasno su zaključili da je za kreativce, umetnike i crtače. Oduševljeni su ekranom i olovkicom te načinom kako sve to super funkcioniše u praksi i tu pre svega vide specifičnu namenu ovog tableta. Zanimljivo je da su neki od njih videli da je idealan za online internet nastavu i “streaming” časova – ponovo u kombinaciji sa olovkicom i velikim ekranom. Dakle, sve se svodi na neki poslovni aspekt upotrebe koji bi isplatio investiciju.

   Uglavnom, zaključujemo da je Galaxy Tab S8 Ultra tablet kao nijedan drugi u ovom momentu, iako smo sigurni da je za većinu vas ovo klasični slučaj “overkill” uređaja. Ponovo ne mogu da se otmem utisku sjajnog ekrana koji me svaki put kada pogledam, neodoljivo privlači potrebom da ga još jednom dodirnem i pogledam u taj fantastični ekran. Iz bilo kog razloga – nebitno nam je da li gledamo film, radim u Google dokumentu ili igram neku igru, uz odličan zvuk sa prostornim efektima. Da li zaslužuje tako visoku cenu? Pa teško je reći iz jednog prostog razloga – trenutno nema konkurenciju i kada pruža nešto vanstandardno to jednostavno nema cenu!

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan