Saveti prilikom kupovine laptopa

Saveti prilikom kupovine laptopa

Prilikom kupovine laptopa, moguće je voditi se velikim brojem motiva i parametara. Dok će se neko rukovoditi parametrima kao što su performanse ili objektivne karakteristike uređaja, drugi korisnici će se voditi potpuno drugim motivima. Neko će kupovati laptop po izgledu ili boji, dok će neko birati isključivo po ceni.

  Sadržaj

   Prilikom kupovine laptopa, moguće je voditi se velikim brojem motiva i parametara. Dok će se neko rukovoditi parametrima kao što su performanse ili objektivne karakteristike uređaja, drugi korisnici će se voditi potpuno drugim motivima. Neko će kupovati laptop po izgledu ili boji, dok će neko birati isključivo po ceni. Ovde ćemo razvrstati najbitnije stavke prilikom kupovine laptopa.
   kojilaptop2.jpg
   Iako će mnogi na prvo mesto kriterijuma svrstati cenu, mi bismo rekli da je najvažniji odnos karakteristika, performansi, kvaliteta izrade i cene. Naravno, cena je bila i uvek će biti veoma važan kriterijum, i dobro je poznata stara izreka „koliko para, toliko i muzike“. Kada razmatrate cenovni opseg, stvari su veoma jasne ukoliko imate određena ograničenja koja su fiksna i striktna. Ipak, ukoliko ste to u mogućnosti, budite spremni da taj cenovni prag odredite tako da bude relativan, te da možete da ga povećate ili smanjite za par stotina ili hiljada dinara, jer je nekada zaista šteta ne izdvojiti dodatnih 1-5% novca kako biste sebi kupili primetno bolji uređaj. Drugi važan faktor prilikom postavljanja kriterijuma jeste forma laptopa, koja se najčešće izražava kroz veličinu ekrana. Da li vam je potreban 15,6-inčni, 14-inčni, 13,3-inčni, 12-inčni, 17,3-inčni laptop? Vaši kriterijumi su u ovom slučaju vezani za masu i dimenzije, vaše potrebe u smislu prenosivosti, uslove u kojima ćete koristiti laptop. Tu je potrebno pronaći pravi balans i stvar je potpuno individualna, drugačija od korisnika do korisnika, te kupac mora da odredi koja je njegova idealna forma.
   kojilaptop3.jpg
   Upućeniji korisnici će uvek dobro razmotriti koja im vrsta laptopa treba. Laptopove razvrstavamo na ekonomik, mejnstrim, multimedijalne, ultra-prenosive, desktop zamene, gejming i hibride. Korisnicima je često lakše da se odrede prema svojoj kupovini u zavisnosti od ovakve podele, koja im može pomoći ako ne da odaberu konkretan model, a onda svakako da dosta suze izbor i u mnoštvu različitih laptopova u ponudi pronađu odgovarajući fokus u okviru određene kategorije. Performanse računara su uvek veoma važne, ali nekada nisu presudne. Performanse određuju i njegove mogućnosti primene, pa čak i klasu ili način upotrebe. Ukoliko laptop raspolaže veoma snažnim procesorom i grafikom, to znači da je pogodan za multimediju ili gejming, ali se ne može očekivati dugo trajanje baterije, dok je potrebno da ti čipovi koji se dosta greju budu smešteni u prostranije kućište, koje će ograničavati mobilnost laptopa. Obrnuto, čipovi niske potrošnje mogu biti smešteni u tanka kućišta manjih formata, takvi laptopovi su veoma lagani, lako se prenose i njihova autonomija je dosta duga. Danas nije retkost da tanki i laki laptopovi imaju autonomiju u trajanju regularnog radnog vremena.
   kojilaptop4.jpg
   Kvalitet izrade je stavka na koju takođe treba obratiti pažnju. Po pravilu, jeftiniji računari su izrađeni od plastike, dok su skuplji izrađeni od metala – najčešće aluminijuma, ređe od magnezijuma ili neke specifične legure (duraluminijum). U modelima visoke klase viđamo i dodatni detalj poput ekrana prevučenog staklom i slično. Kvalitet izrade uglavnom, mada ne i uvek, prati cenovni rang laptopa. Treba obratiti pažnju i na kvalitet tastature i tačpeda. Ukoliko je to moguće u fizičkoj radnji, preporučujemo da isprobate ove elemente i obratite pažnju na odzivnost, eventualno ugibanje, potencijalno krckanje ivica i tome slično.
   kojilaptop5.jpg
   Baterija je još jedan veoma bitan parametar. Korisnicima je veoma bitno kolika je autonomija nekog laptopa. U tom smislu je kapacitet baterije veoma bitan. Nažalost, danas ne postoji jasno određena razlika po pitanju broja ćelija (dešavaće se da baterije sa manjim brojem ćelija nude dosta bolju autonomiju od onih sa većim brojem), a ni sam broj mAh (miliamper-časova) nije uvek pokazatelj da će baterija A biti bolja od baterije B. Pored toga, različiti čipovi i različiti načini upotrebe u praksi rezultuju različitim trajanjem baterije. Ono što može da se garantuje jeste koliko je trajanje baterije na našem testu u uslovima tog testa. Sve drugo – može da varira. No, treba reći da računari danas imaju dosta dužu autonomiju, te da je prava retkost videti laptop kome baterija traje manje od pet sati.
   kojilaptop6.jpg
   Dodatne mogućnosti – poslednji parametar koji bismo nabrojali, a koji je izuzetno varijabilan. Dodatne mogućnosti mogu biti hardverske prirode (veći broj portova, brža grafika, više memorije…), funkcionalne prirode (ekran osetljiv na dodir, tačped veće površine…), estetske prirode (druga boja, nesvakidašnji dizajn), ili pak može da se radi o nekom dodatku, poput torbe, bogatog sadržaja propratnog paketa i slično.
   kojilaptop7.jpg
   Na samom kraju, dobro izvagajte šta sve ulazi u cenu koju trebate da platite, jer stvari ne moraju biti tako jednostavne. Pojedini prodavci mogu nuditi neki dodadak, poput 3G modema ili nečeg sličnog, što može drastično podići upotrebnu vrednost vašeg uređaja. Ponovo se radi o individualnoj kategoriji – primera radi, nekom korisniku je sasvim svejedno da li će u paketu dobiti miša, a nekome to može puno značiti. U svakom slučaju, radi se o još jednoj stavci na koju preporučujemo da obratite pažnju!

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan