Tesla Tablet L8.1 (Video)

Tesla Tablet L8.1 (Video)

Domaći brend Tesla redovno osvežava svoju ponudu uređaja. Deo „prolećne kolekcije“ jeste i Tesla Tablet L8.1, koji vam ovom prilikom predstavljamo. Reč je o solidnom osmoinčnom tabletu, koji je osveženje dosadašnjeg L8 modela i koji donosi nekoliko interesantnih unapređenja. Istovremeno zadržava prisustvo unutar popularnog cenovnog opsega koji se kreće tik iznad nekih stotinak evra. To je sasvim dovoljno da objasni dobru prodaju ovih tableta, za koju verujemo da će se nastaviti i u dogledno vreme...

  Sadržaj

   Koliko je važno pravilno odabrati uređaj sasvim je jasno i ne treba potrebu za time puno objašnjavati. Kod tableta je to posebno bitno, budući da ovi uređaji nose sa sobom dozu fizičkog prisustva koja se ne može ignorisati. Naime, kao uređaj koji se puno nosi u ruci, a istovremeno naprava koja je tu negde na gornjoj granici po parametrima za nešto što nosimo – bilo po težini, bilo po dimenzijama – izuzetno je važno odabrati tablet na pravilan način. Jedan od najvažnijih parametara u tom smislu jesu dimenzije uređaja.
    
   Zbog čega to kažemo? Postoje tableti od 7, 8 i 10 inča (naravno, i još poneki, ali o njima nekom drugom prilikom – gro modela koji spadaju u ovu kategoriju su upravo ovako razdeljeni) i pokazalo se, naročito imajući u vidu odnos stranica ekrana koji je uglavnom 16:9, da je mnogim korisnicima „sedmica“ premala, a „desetka“ preglomazna. Rešenje se pokazalo u uvođenju kategorije osmoinčnih tableta, koji su se i dalje mogli držati u jednoj ruci i koji su po masi ipak bili bliži manjim modelima, ali koji su istovremeno nudili primetno više prostora na ekranu, daleko više od toga koliko sugeriše razlika od 1 inča – „osmice“ zapravo nude 30% više prostora na ekranu u odnosu na 7-inčne tablete, tako da su itekako zanimljivi kao naredni logičan iskorak, posebno kada, kao Tablet L8.1, ne koštaju više u odnosu na sedmoinčnog rođaka.
   Test: Tesla Tablet L8
   Da, kompletno dosadašnje izlaganje smo mogli zameniti sa „Veoma volimo 8-inčne tablete i mislimo da su odličan izbor“, ali biste mogli pomisliti da je to subjektivna ocena, nepotkrepljena konkretnim benefitima u odnosu na klasične modele od 7 i 10 inča koji jesu najčešći izbor. Danas nam je na test, pogađate, stigao upravo jedan 8-inčni tablet. Reč je o modelu Tesla Tablet L8.1.
   Naslednik i prethodnik
   Obzirom da smo testirali Tablet L8, možemo da vam na jednom mestu sažeto izložimo razlike između L8 i L8.1, a samim tim i da sagledamo gde su najveća unapređenja. Imajući u vidu da ovo nije L9, već L8.1, logično je da unapređenja u odnosu na L8 nisu revolucionarna. No, svakako da su prisutna i nekima će vrlo pogodovati. Najpre, uređaj je tanji i lakši. Debljina iznosi svega 7,9 milimetara, što je maltene u rangu nekog elegantnog telefona. Isto tako, težina je smanjena i sada iznosi 336 naspram 350 grama. Istina je da to ne deluje impozantno, ali verujte da svaki gram znači, posebno kada govorimo o uređaju koji je pogodno držati jednom rukom.
    
   Takođe, možemo reći da su dizajn i izrada unapređeni. Za razliku od prethodnika, koji je bio kombinacija metala i plastike, kod L8.1 je za izradu leđa korišćen metal u potpunosti. Novi tablet je crn i vrlo elegantno deluje u ruci, dok je prethodnik bio bele boje u kombinaciji sa sivom poleđinom. Jednostavno, L8.1 deluje bolje i jasnije kao celina.
    
   Značajnijih izmena u pogledu hardvera nema, ali o tome ćemo u daljem toku teksta. No, povećan je kapacitet microSD memorijske kartice koju tablet prepoznaje sa zaista skromnih 16 na 64 GB. Takođe, tablet je dobio i svežu softversku platformu u vidu Android 7.0 operativnog sistema, koji odmenjuje “šesticu” sa L8. Najzad, svakako treba spomenuti i microHDMI konektor, pomoću koga sliku možete prebaciti na eksterni displej. No, nije sve išlo uzlaznim tokom. Kapacitet baterije je, recimo, smanjen sa 4000 na 3600 mAh. Isto tako, broj megapiksela zadnje kamere je smanjen sa 5 na 2 megapiksela. Istina, ni prethodnik nije imao naročito dobru autonomiju, niti je kvalitet snimaka bio na nekom visokom nivou, ali svejedno treba istaći te stavke.
    
   Ipak, dobra stvar jeste što novi L8.1 ne izlazi iz cenovnih okvira koji su davno postavljeni. Očigledno je da su u matičnoj kompaniji ComTrade odlično svesni koje tržište treba gađati i gde ima smisla ponuditi tablet ovakvih karakteristika. Stoga je zadržana prilično povoljna cena – zapravo, L8.1 je i nešto jeftiniji od L8. Njegova cena iznosi 11.990 dinara, ili da kažemo oko 100 evra. Sasvim razumno i povoljno, ali nam to u startu ukazuje i to da očekivanja trebaju biti razumna, koliko je to već moguće. Stoga, da se upoznamo sa tabletom.Tesla Tablet L8.1 stiže u sada već karakterističnom pakovanju za ovaj brend. Naime, reč je o vrlo elegantnoj i dopadljivoj kutiji koja izgleda i otvara se poput knjige čije korice drže magneti. Kutija je čvrsta i lepo stilizovana. Takođe, sa nje možete da saznate sve ključne karakteristike tableta, obzirom da su specifikacije jasno izlistane na poleđini.
    
   No, mnogo je interesantnije ono što se krije u unutrašnjosti, zar ne? Pakovanje sadrži sam tablet, zatim USB kabl i punjač od 5 V / 1.5 A. Naravno, tu je i korisničko uputstvo za uređaj. Nažalost, u kutiji nema slušalica, niti microHDMI konektora, ali iskreni da budemo, tako nešto je teško očekivati u tako “utegnutom” cenovnom razredu.
    
   Sam tablet je vrlo jednostavan i, rekli bismo, dopadljiv. Uopšte, primećujemo uzlazni trend kada su Tesla uređaji u pitanju u smislu dizajna. Pre svega upada u oči koliko je uređaj tanak. Videćemo posle da li će to ostaviti traga na autonomiju i slično, ali u estetskom smislu – pun pogodak što se nas tiče.

   Generalno, izgled je vrlo jednostavan i funkcionalan. Bočne ivice tableta su vrlo uske, dok su gornja i donja ivica nešto šire, na šta smo uostalom i navikli. Na prednjoj strani se nalazi kamera od 2 megapiksela, baš kao i pozadi. Na levom boku je slot za memorijske kartice, koji nije došao sa nekim poklopcem što bismo ipak voleli. Desno se nalaze tasteri za paljenje ekrana i podešavanje zvuka. Na donjoj ivici zatičemo zvučnike, dok su na gornjoj strani microUSB i microHDMI konektori. Oni služe za komunikaciju sa drugim uređajima i punjenje, odnosno izbacivanje slike i zvuka na eksterni uređaj i pozdravljamo prisustvo microHDMI konektora.
    
   Ukupan utisak je dakle sasvim solidan. Nema ugibanja, krckanja, tablet čvrsto leži u ruci, a metalna izrada zaista ostavlja sasvim pozitivan osećaj pod prstima. Da li se može meriti sa višestruko skupljim tabletima? Verovatno ne može, ali za ovoliko koliko košta, dizajn i izrada su svakako plus kada je L8.1 u pitanju.
   Hardver
   Kako je u pitanju tablet iz niže cenovne kategorije, ne treba očekivati raskošne specifikacije. Opet, L8.1 nudi zadovoljavajuću platformu za svoj cenovni rang, jedino što, iskreno govoreći, praktično i nema pomaka u odnosu na prethodnika, Tablet L8. Tako novajliju pokreće dobro poznati MediaTek MT-8163 čipset, koji podrazumeva Quad Core Cortex A53 procesor na 1.3GHz i Mali-T720 MP2 grafiku.
   [modul]specifikacija=9371[/modul]
   Verovatno najdiskutabilnija stavka ovog tableta jeste količina radne memorije. ComTrade se odlučio da ponudi skladište od 16 GB, ali samo 1 GB RAMa, što je zadržano u odnosu na prethodnika – ali svakako da je jedna godina više na kalendaru i da to ostavlja traga. Naše mišljenje je da bi bilo bolje da se, ako je trebalo, išlo na 8 GB internog skladišta i 2 GB RAMa, makar uređaj bio i nešto skuplji, jer bi se dobio kvalitetniji i sveobuhvatniji uređaj.
   teslal81_cpuz_s.jpg
   To kažemo i zbog toga što je skladišni prostor uvek lako proširiti ukoliko postoji potreba za njim, ali radnu memoriju nije, posebno u tabletima. Tablet L8.1 ima microSD slot koji može da primi kartice kapaciteta do 64 GB (pomak sa prošlogodišnjih do 16 GB) i na taj način se relativno korektna količina prostora može višestruko unaprediti.
   teslal81_geekbench_s.jpg
   Na priloženim fotografijama možete videti neke od osnovnih informacija o tabletu, kao i rezultate koje on ostvaruje u Geekbench testu. Situacija nije idealna, ali jeste očekivana. Prosto, ovo nije tablet raskošnih performansi, već tablet koji će zadovoljiti osnovne potrebe korisnika i to se jasno pokazuje. Uređaj u Antutu benchmark testu ostvaruje oko 25 hiljada poena.
   Softver
   Tesla Tablet L8.1 stiže sa Android 7.0 Nougat operativnim sistemom. To u praksi znači da je softverski posmatrano relativno svež, jer iako u trenutku pojavljivanja postoji i Oreo 8.0 verzija, zaista nismo sigurni da bi se njome išta posebno dobilo, dok je Nougat sasvim dovoljan da ponudi korisnicima kvalitetan ugođaj u radu. Pozitivno je i to što nemaju svi tableti ovakvih specifikacija i ovakve cenovne kategorije Nougat verziju Androida, te Tesla u tom smislu nudi bezbrižniju eksploataciju na duže staze.
   teslal81_softver1_s.jpg
   Još jedna odlika, sada već tradicionalna za Teslu, jeste skoro čist Android. Pristup su zadržali i to se po našem mišljenju pokazuje uspešnim iz generacije u generaciju. Interfejs se minimalno razlikuje od čistog Androida u smislu da su ikonice promenjene, kao i da postoji svega par instaliranih aplikacija, tako da se može uživati u neopterećenom iskustvu u svakom pogledu.

   Što se tiče pomenutih aplikacija, radi se o nekim sada već tradicionalno prisutnim. Tu je Telegraf aplikacija, što je logično budući da je vlasnik ovog medija i Tesla brenda isti, a to je kompanija ComTrade. Zatim, imamo SwiftKey tastaturu i…to bi bilo to. Postoji jedna skoro-pa-duplirana aplikacija u vidu Photos i Gallery, što zatičemo i na mnogim drugim Androidima. Kao što rekosmo, svega par aplikacija. Korisniku je ostavljeno da sam podešava i bira ono što želi. Više o utiscima u nastavku…
    Već smo spomenuli da je tablet osmoinčni, što pozdravljamo. To znači da se i dalje može držati jednom rukom, ali da nudi dosta više površine u odnosu na sedmoinčne verzije. Ovo je po našem mišljenju idealan balans, posebno ukoliko tablet kupujete za dete za koje je desetoinčni uređaj koji se mora držati sa dve ruke prilično nezgrapno rešenje. Iskreno, deca će verovatno i ovaj tablet morati da drže sa dve ruke, ali su njegovi gabariti jednostavno dosta prilagođeniji njihovim rukama.
    
   Ekran je IPS tipa, što pozdravljamo imajući u vidu koji je cenovni razred u pitanju. Ipak, reč je o modelu za pristupačnije tablete, sa niskim stepenom osvetljenosti, što se vidi. Pride, postoji sjajan premaz preko njega. Sve to znači da ćete se pomučiti da vidite šta se na njemu dešava pod jarkom svetlošću, recimo tokom dana napolju. Ipak, sa rezolucijom od 1280 x 800 piksela i gustinom prikaza od 189 piksela po inču, okarakterisali bismo ga više nego adekvatnim rešenjem kada je ukupan utisak o prikazu u pitanju. Ne postoji senzor automatskog osvetljenja, nažalost.
   teslal81_ekran_s.jpg
   Što se tiče performansi, sasvim je jasno da slabašni četvorojezgarni procesor i, možda još krucijalnije, mala količina radne memorije neće doneti glatko iskustvo u korišćenju. Stvari još i dobro stoje kada tablet nije opterećen, i kada se koristi tako što se lagano konzumiraju određeni sadržaji, ali kada se pokrene dosta aplikacija, ili kada se pokrene nekoliko tabova u pregledaču, jasno će njegovi nedostaci doći do izražaja. Tim rečeno, u svakodnevnim operacijama MediaTek MT-8163 predstavlja korektno rešenje, premda je naša preporuka da se fokusirate na jednu aplikaciju, bez obzira što je jedna od najavljivanih mogućnosti opcija simultanog korišćenja dve aplikacije po split-screen sistemu.

   Kamere
   Iskreni da budemo, kamere su tu tek da posluže. Uopšte, pitanje je koliko ćete dolaziti u situaciju da fotografišete tabletom dijagonale 8 inča, a ruku na srce, danas praktično svaki telefon ima daleko bolju kameru. Zanimljivo je da je u modelu L8 zadnja kamera imala 5 megapiksela, dok ovde imamo kamere od 2 megapiksela i spreda i pozadi.   Sveukupan kvalitet fotografija nije naročit, ali rekosmo, spada u kategoriju “poslužiće” u najboljem slučaju. Prisutno je dosta šuma, a i boje naginju na crvenkaste nijanse. Podržan je HDR, kako na prednjoj, tako i na zadnjoj kameri, ali smo zapazili interesantnu stvar da softver neće dati da pređete sa prednje na zadnju kameru dok ne isključite HDR preko odgovarajućeg tastera na interfejsu.
    
   Sve u svemu, možete videti nekoliko primera koje smo snimili i prednjom i zadnjom kamerom, uz izvinjenje što je autor namrgođen, budući da se radilo o danu sa velikim snežnim nanosom u kome je prosto bilo nemoguće biti napolju i izdržati napadnu belinu koja bije sa svih strana.
   fotke_teslal81_1_s.jpg
   fotke_teslal81_4_s.jpgMultimedija
   Multimedijalni aspekti ovog uređaja su vrlo izraženi, ali upotrebljivost zavisi dosta od vaših navika i potreba. Pri svemu tome, treba imati u vidu da je reč o veoma pristupačnom tabletu, čija snaga zvučnika ipak ne može da se poredi sa Dolby Atmos stereo zvučnicima, niti je kvalitet ekrana merljiv sa iPad i sličnim modelima. Ipak, on itekako ima svojih privlačnosti.
    
   Jedna od njih je svakako taj odličan omer dimenzija, koji omogućava lako i udobno gledanje filmova, YouTube videa i slično. Ponavljamo, tablet se može držati u jednoj ruci relativno lako kada je odrasla osoba u pitanju, pa na taj način možete udobno da gledate nešto u fotelji, javnom prevozu i slično. Uopšte, ta osobina tableta da imate YouTube na dlanu, odnosno da možete da ga natrpate filmovima i muzikom i uživati u pokretu ma gde išli ili ma u koju se sobu svog stana povukli, je zaista odlična i na neki način oslobađa korisnika.
    
   Postoji i još jedna dobra strana tableta koja naglašava kvalitetno uživanje u multimedijalnim sadržajima. On ima pominjani micro HDMI izlaz, što znači da za tili čas možete da ga povežete sa televizorom ili monitorom. Na taj način vaš Tesla L8.1 može za tili čas biti pretvoren u pravi pravcati kućni multimedijalni centar koji će, da se ne lažemo, lako zadovoljiti veliki broj korisnika. Puštanje filmova nakon instaliranja par aplikacija postaje prava pesma. Šteta je samo što nema micro HDMI konektora u pakovanju, ali odgovarajući kabl možete vrlo lako dokupiti. Iskreno, teško je i bilo očekivati ga u pakovanju ovako pristupačnog uređaja.
    
   Najzad, treba naglasiti da tablet ima 3.5-milimetarski priključak za slušalice, kao i podršku za FM radio, što vam takođe može značiti u praksi. Potrebno je da povežete slušalice da bi radio proradio, jer se bananica koristi kao antena. U svakom slučaju, lepo je da i ta opcija stoji na raspolaganju, a aplikacija je preinstalirana na tablet.

   Kada su igre u pitanju…skeptični smo. Jednostavno, performanse nisu dovoljno dobre i samo će igranje nezahtevnih igara biti dovoljno udobno. Pokrenete li iole zahtevniji naslov, odmah se oseća nedostatak frejmova. Doduše, sa današnjim optimizacijama, preko 90 odsto igara će lepo raditi, ali samo želimo da kažemo da ne treba očekivati čuda, naročito obzirom na klasu tableta. Pokretanje, recimo, igre Asphalt 8 će to odmah staviti do znanja…
   teslal81_igra1_s.jpg
   Baterija
   Za kraj nam ostaju detalji oko baterije Tesla L8.1 tableta, čiji je kapacitet 3600 mAh. U odnosu na L8, beležimo smanjenje kapaciteta baterije od oko 10 procenata, budući da je ta baterija imala kapacitet od 4000 mAh. Iskreni da budemo, to je bilo neizbežno budući da je novi uređaj dosta tanji i elegantniji, tako da je negde moralo doći do kompromisa. Doduše, ni prethodna baterija nije imala neku dobru autonomiju, pa ne možemo reći da nešto manja autonomija narušava utisak. No, ne može se poreći – autonomija je slaba.
   teslal81_baterija_s.jpg
   Konkretno, imaćete nešto manje od 4 sata uključenosti ekrana tokom jedne obdanice. Koliko tačno, zavisiće od parametara poput zahtevnosti onoga što pokrećete, svetline ekrana i slično. Ukoliko se opredelite za maksimalnu štednju, možda i uspete da prebacite 4 sata, ali je to objektivno zaista teško jer bi narušilo neke druge aspekte rada tableta. Utisku ne pomaže ni činjenica da se baterija dosta dugo puni. Da zaključimo ovo razmatranje u pozitivnom tonu, možda to i ne mora biti toliko loše ukoliko, recimo, tablet kupujete za decu, pa im praktično na ovaj način ograničavate vreme koje provode za njim (naravno, ukoliko držite pod kontrolom punjač i kabl).Ostaje nam da sumiramo utiske o Tesla L8.1 tabletu. Ovo nije high end tablet, mi ga čak ne bismo posmatrali samo kao tablet već kao jedan višenamenski uređaj. Ukoliko ga tako posmatrate, on zaista ima puno smisla u svakom pogledu. Njega možete koristiti kao kućni plejer koji ćete preko microHDMI konektora povezati na televizor, možete ga dati deci da se igraju ili crtaju, čitati na njemu knjige i stripove, možete ga koristiti za lagano pretraživanje interneta ili vam može poslužiti kao GPS u kolima sa odgovarajućim držačem. Danas je, zahvaljujući ogromnom broju aplikacija, spektar primena gotovo neograničen, i bilo kakav tablet će se pokazati više nego dobrim za veliki broj situacija, često nadmašujući i namenski kreirane uređaje.
    
   Sve što tom prilikom treba da zapamtite jeste da ga ne treba opterećivati na više strana istovremeno. Jednostavno, hardver je primeren cenovnoj klasi, što će reći da nije baš najizdašniji, te bi upotrebu trebalo prilagoditi toj činjenici. Ponavljamo, sa cenom od svega 100-ak evra, ovaj tablet nudi zaista mnogo, ali ne treba imati nerealna očekivanja.
    teslal81_12_s.jpg
   Ukupno gledano, naše mišljenje o tabletu je pozitivno. Reč je o osmoinčnoj dijagonali, koju smatramo idealnom za svakodnevno korišćenje, koja u kombinaciji sa relativno korektnim ostatkom tableta donosi veoma ugodno iskustvo u svakodnevnom radu. Uz korektnu izradu i dizajn, koji su pokazali popriličan napredak, ovo je svakako tablet koji predstavlja jedan od najzanimljivijih izbora u svom cenovnom razredu. Dokle god imate realna očekivanja, naravno…
   Prednosti: – Odlično odmerena dijagonala od 8 inča – Odnos između prenosivosti i radne površine ekrana – Dobra izrada i dizajn za cenovni razred – Čista i relativno sveža Android 7.0 Nougat softverska platforma – Micro HDMI konekcija za multimedijalnu upotrebu
   Nedostaci: – Rudimentarne kamere – 1GB RAM-a i nejaki čipset – Bez senzora automatskog osvetljenja – Slaba baterija
   Cena: 11990 dinara Tablet na test ustupio ComTrade

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan