HyperX Cloud Flight test

HyperX Cloud Flight test

Nakon sjajnih klasičnih modela, HyperX nam donosi i prve bežične slušalice. Proverili smo da li i one opravdavaju reputaciju svojih prethodnika.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   HyperX se u svetu gejming periferija etablirao kao proizvođač koji pravi zaista kvalitetne stvari. Rekli bismo da ovo najpre važi za njihove audio proizvode, konkretno slušalice koje su još od prvih Cloud modela napravile sjajnu reputaciju. Cloud i Cloud II, kao i Cloud Alpha koji nam je prethodno bio na testu su redom pružali zvuk koji predstavlja vrh kada je ponuda gejming slušalica u pitanju, a koji se vrlo uspešno nosio i sa nekim HiFi i studijskim modelima, što uopšte nije lak zadatak.
   hyperxcloudflight21_resize.JPG 
   Ovog puta, na test nam je stigao model koji se nešto razlikuje od prethodno testiranih, najpre po tome što su u pitanju slušalice koje omogućuju rad bez kabla. Druga razlika je u tome što izgledom i konstrukcijom odstupaju od proverenog Cloud dizajna na koji smo navikli i koji je posedovao određeni zvučni “potpis” odličnog balansa, koji je krasio sve modele koje smo testirali. Kako je HyperX minulim radom svakako zaslužio poverenje, bili smo vrlo radoznali da probamo Cloud Flight slušalice i proverimo da li su na jednako visokom nivou kao njihovi prethodnici.hyperxcloudflight01_resize.jpg
   Crveno, crno, belo. Ako ste očekivali da HyperX slušalice budu u nekoj egzotičnoj mešavini boja, verovatno ste ih pomešali sa nekom drugom kompanijom. Ova proverena kombinacija dominira već na kutiji koja pored samih slušalica krije još i odvojivi mikrofon, microUSB kabl, kao i bežični adapter, 3.5mm kabl i kratko uputstvo koje ilustruje povezivanje sa različitim uređajima, poput PC-a i konzola.
   hyperxcloudflight10_resize.jpg
   Same slušalice su okvirno veličine prethodnih Cloud modela, što znači ni previše male ni veće nego što je potrebno. Konstrukcijski, Cloud Flight potpuno odudaraju od dizajna klasičnih Cloud, Cloud II i Cloud Alpha, pa i od Revolver modela. Kompletan ram i kućišta slušalica su izrađeni od plastike, pa je jedini metalni deo šina po kojoj klize slušalice radi podešavanja veličine.
   hyperxcloudflight09_resize.jpg
   Ovo doduše i nije neka zamerka, jer je upotrebljena plastika visoke čvrstine, a zahvaljujući finoj teksturi, slušalice svakako ne izgledaju jeftino, čak naprotiv. Deo rama koji naleže na glavu je obložen memorijskom penom prekrivenom veštačkom kožom koju praktično nećete ni osećati pri nošenju, delom zbog njene udobnosti, a delom zbog toga što deo njenog posla preuzimaju jastučići na samim slušalicama koji prilično čvrsto prijanjaju uz glavu.
   hyperxcloudflight05_resize.jpg
   Oni su takođe obloženi veštačkom kožom i napunjeni sunđerom i nude vrlo dobru izolaciju od spoljnih zvukova. Da li kako bi omogućili uvetu da “diše”, ili iz nekih akustičkih razloga, sa unutrašnje strane poseduju po šest proreza kroz koje je moguće videti crveni sunđer kojima su obložene iznutra. I pored solidnog pritiska, slušalice su sasvim udobne, pa bismo rekli da je odnos između udobnosti, čvrstine stajanja na glavi i izolacije dobro odmeren.
   hyperxcloudflight24_resize.JPG
   Obe slušalice je moguće rotirati za 90 stepeni, zahvaljujući čemu će se sunđeri oslanjati na vaše ključne kosti kada slušalice ne nosite na glavi već oko vrata. Ovo takođe omogućuje i lakše pakovanje radi nošenja. Za razliku od nekih prethodnih modela, uz Cloud Flight ne dolazi platnena torbica, koja bi bila lep detalj, naročito obzirom da je u pitanju bežični model.
   hyperxcloudflight23_resize.JPG
   Spoljni deo obe slušalice krije HyperX logo, koji je osvetljen u radu, a služi i za indikaciju punjenja baterije. Ugrađena baterija je Lithium-Polimer tipa i pruža do 30 sati slušanja sa jednim punjenjem, što će biti dovoljno čak i za maratonske sesije, ili višednevnu “normalnu” upotrebu. Ova cifra se odnosi na trajanje sa isključenim LED osvetljenjem sa strane, dok je sa trepćućim svetlom deklarisano na 18 sati, ili 13 sa konstantno uključenim. Slušalice se automatski isključuju nakon 30 minuta neaktivnosti kako bi produžile trajanje baterije.
   hyperxcloudflight03_resize.jpg
   Spoljna površina leve slušalice ispod sebe krije i prekidač koji služi za isključivanje i uključivanje mikrofona. Na njenoj donjoj strani se nalazi i prekidač za uključivanje samih slušalica, micro USB konektor za punjenje, kao i dva 3.5mm konektora za mikrofon i ulaz kada se slušalice koriste u žičanom modu. U ovom modu Cloud Flight radi kao najklasičnije slušalice i ne koristi se baterija niti osvetljenje, a on će svakako biti koristan ukoliko nekada zaboravite da dopunite bateriju, ili ih jednostavno želite povezati na neki izvor koji poseduje samo 3.5mm konektor. Treba napomenuti i da je konektor za 3.5mm konekciju klasični stereo, sa tri prstena, pa nažalost u ovom modu nećete moći da koristite mikrofon – pomalo čudna odluka koja nema neko racionalno opravdanje, a utiče na upotrebljivost. U ovom modu ne radi ni točkić za kontrolu jačine, a koji se nalazi na donjoj strani desne slušalice. Ovo doduše nije iznenađenje, jer nije u pitanju potenciometar, već digitalni rotacioni enkoder. Točkić podseća na one na miševima i poseduje taktilni odziv pri okretanju, doduše ne preterano precizan, pa je svaki korak oko 6-8% jačine, iako je laganim okretanjem moguće i preciznije podešavanje.
   hyperxcloudflight04_resize.jpg
   Standardni metod povezivanja, obzirom da su u pitanju bežične slušalice je naravno USB adapter. U pitanju je bežična veza specifična za ove slušalice, pa nije moguća konekcija putem npr. Bluetooth veze. Domet je odličan i omogućiće vam da npr. tokom odlaska u WC ili kuhinju u pauzama između PUBG partija, svoje saigrače na Discordu čujete svo vreme, a ako umesto push to talk koristite glasovnu aktivaciju, vodite računa da će čuti i oni vas 🙂hyperxcloudflight14_resize.jpg
   Iako znatno drugačijeg dizajna, zvuk koji Cloud Flight nudi vrlo podseća na onaj na koji smo navikli od prethodno testiranih Cloud modela. U pitanju je zvučni potpis koji je verovatno najbliži ozbiljnim studijskim slušalicama, makar kada su gejming modeli u pitanju i drago nam je da je prisutan i na ovom modelu. Ipak, postoji određena razlika u odnosu na prethodnike, a ogleda se u nešto većem prisustvu niskih frekvencija. Iako nismo od onih koji vole basshead slušalice, moramo priznati da kod Cloud Flight nije preterano sa basom, već on zvuči malo prisutnije i ubedljivije, ali taman toliko da ne ometa jasnoću i balans srednjeg spektra.
   hyperxcloudflight08_resize.jpg
   Najniža frekvencija koje se reprodukuje je oko 18Hz, dok od oko 30Hz kreće reprodukcija punom snagom, što pruža i prilično dobar odziv sub-bass sprekta. Za razliku od nekih drugih gejming modela sa jačim basom, Flight nije mutan, već solidne jasnoće sa dobrom reprodukcijom tranzijenata u niskom delu spektra, što pored punoće daje i dobar “udarac” instrumentima poput bas bubnja ili eksplozijama. Zahvaljujući tome, igre i filmovi će zvučati malo impresivnije nego na Cloud I, II ili Alpha modelima, što je verovatno i bio cilj. Verujemo da će ova razlika imati i priličan broj poklonika, naročito među onima koji vole snažniji bas.  
   hyperxcloudflight19_resize.JPG
   Stereo slika, iako ne preterano široka, što je i razumljivo za model zatvorenog dizajna, je vrlo dobra i pruža prilično dobru lokalizaciju izvora, što je naročito značajno za gejming i takmičarske FPS igre. Poput drugih Cloud modela, reprodukcija detalja je dobra, ali bez veštačkog poboljšanja pojačavanjem određenih dela visokog spektra, što rezultuje i prijatnim dugotrajnim slušanjem bez zamora.
   hyperxcloudflight22_resize.JPG
   U bežičnom modu slušalice koriste sopstveni DAC (digitalno analogni konverter), dok je pri korišćenju 3.5mm konekcije taj zadatak prepušten uređaju na koji ih povezujete. Obzirom na niskoomski dizajn, razlika u kvalitetu između dve konekcije nije naročito primetna, dok god su slušalice povezane na iole kvalitetniji izvor zvuka, poput pristojne integrisane zvučne karte ili mobilnog telefona.
   hyperxcloudflight16_resize.jpg
   Za razliku od konkurentnih modela drugih proizvođača, koji se često hvale Virtual Surround opcijama i raznim poboljšanjima, HyperX se odlučio za potpuno spartanski pristup. Naime, Cloud Flight ne zahtevaju nikakve drivere prilikom povezivanja USB adaptera, a samim tim ne nude ni bilo kakve dodatne softverske opcije, poput ekvilajzera i procesiranja zvuka. Ovo se možda neće dopasti nekim korisnicima, ali je po našem mišljenju čak i prednost jer dobijate čistu i neiskrivljenu sliku zvuka, upravo onako kako je on i predviđen da zvuči. Što se glasnoće tiče, Cloud Flight u bežičnom modu pružaju više nego dovoljno snage, čak po našem ukusu i na granici neprijatno jakog na maksimumu, pa će svakako biti dovoljno glasne i za one koji vole da se pojačaju do kraja.
   hyperxcloudflight18_resize.JPG
   Vredi pomenuti i mikrofon koji je u vremenu online igara neizbežna i bitna stavka. Kao što smo pomenuli, mikrofon je odvojiv i po potrebi ga možete povezati ili skinuti, što se vrši jednostavnim ubacivanjem u odgovarajući 3.5mm konektor koji je blago uvučen u kućište, kako bi mikrofon čvrsto stajao u poziciji. Najverovatnije je u pitanju mikrofon kondenzatorskog tipa (elektret) koji nudi solidnu jasnoću i odbijanje spoljnih zvukova, a kućište mikrofona je dizajnirano tako da praktično predstavlja Pop-filter koji rasipa pritisak uzrokovan P i B zvukovima. Kabl mikrofona je čvrst i savitljiv pa pruža lako pozicioniranje u željeni položaj. hyperxcloudflight12_resize.jpg
   HyperX nastavlja da potvrđuje da je inicijalni uspeh originalnog Cloud modela definitivno bio rezultat znanja i umeća. Njihovi inženjeri dobro znaju svoj posao, pa i najnovije slušalice ovog brenda prate jasan put koji su utabali prethodnici, sa prepoznatljivim zvučnim potpisom koji je ovog puta prilagođen gejmingu kao primarnoj svrsi. Sloboda kretanja omogućena bežičnom konekcijom, snažan i dobro odmeren bas i fleksibilni dizajn koji nudi udobnost i izolaciju čine Cloud Flight odlično zaokruženim gejming headsetom, koji kao takav ima našu pohvalu u vidu Benchmark Approved priznanja.
   hyperxcloudflight01_resize.jpg
   Sa cenom od oko 200€, ovaj model se svrstava u visoku klasu sličnih proizvoda i društvo nekih vrlo prestižnih modela drugih proizvođača, što ćemu svakako otežati borbu za poziciju na tržištu. Iako bismo u ovoj klasi možda očekivali i neke naprednije softverske funkcije, pa verovatno i nešto viši nivo izrade, njihov nedostatak svakako ne kvari dobar utisak koje ovaj model ostavlja, naročito kada je kvalitet zvuka u pitanju.
    
   Prednosti:– Visok kvalitet zvuka sa minimalno izraženim basom- Bežično ili 3.5mm povezivanje
   Mana (ili prednost):– Nedostatak softverskog procesiranja zvuka 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan