Logitech Pro i Pro X gaming slušalice test

Logitech Pro i Pro X gaming slušalice test

Nove Logitech slušalice su priličan zaokret u odnosu na prethodne gaming modele, ali u pozitivnom smeru.

  Sadržaj

   Ivan Mančić
   Gejming slušalice mogu biti dobrog ili lošeg zvuka, loše ili kvalitetne izrade, šarenijeg ili ozbiljnijeg dizajna, klimave ili robustne, ali nekako u rukama skoro uvek odaju utisak gejming slušalica. I da, mislimo to u negativnom smislu. Prosto, ako ste nekada imali prilike da se družite sa nekim boljim studijskim modelima, razlika je jasna – slušalice namenjene igranju i one namenjene poslu i intenzivnom i ne baš pažljivom korišćenju ostavljaju drugačiji utisak.Logitech je jedan od proizvođača koji je u svojim gejming modelima, odnosno slušalicama iz njihove G serije, mahom i forsirao nesumnjivo “gejming” dizajn, koji je krasio sve modele, od onih najpovoljnijih do čak vrlo skupih poput perjanica u vidu G935 modela.Krajem prethodne godine, kompanija je izgleda rešila da napravi potpuni zaokret  i iznenadi nas nečime što od njih nismo očekivali. U gomili noviteta koji su nam pristigli na test, dva para slušalica su privlačila pažnju, jer je već po slikama na kutiji bilo jasno da to nisu Logitech gejming slušalice kakve smo do sada viđali. 
   logitechgpro25_resize.JPG 
   U pitanju su Logitech G Pro i G Pro X, modeli koji i dalje pripadaju gejming seriji, ali imaju potpuno drugačiji fokus od kompanijinih prethodnih modela. Treba napomenuti da su same slušalice u oba slučaja potpuno iste, a da je razlika između Pro i Pro X najpre u USB DAC (digitalno-analogni konverter) koji se dobija uz njih, kao i u dodatnoj opremi, pa ćemo kroz ovaj test u većini slučajeva govoriti o stvarima koje su zajedničke, uz osvrt na specifičnosti Pro X modela.Prethodne modele u G seriji Logitech slušalica je krasio asimetričan dizajn sa neobičnim oblikom , akcentima u boji, osvetljenjem i dodatnim tasterima namenjenim aktiviranju raznih prečica. Kao potpuni kontrast tome, G Pro i G Pro X izgledaju kao neki HiFi ili studijski model, potpuno ozbiljno, svedeno i bez delova koji “bodu oči”.
   logitechgpro12_resize.JPG
   Ovog puta, korpe slušalica su potpuno ovalne, izrađene od tvrde plastike, a prekrivene su materijalom koji ima daje gumirani osećaj na dodir, u mat crnoj boji. Na bočnim stranama se nalaze sive pločice sa koncentričnom teksturom i poliranim ivicama i G logotipom, što slušalicama daje zaista elegantan vizuelni utisak. Na levoj slušalici se nalaze dva 3.5mm konektora, jedan za kabl za povezivanje izvora zvuka, a drugi za povezivanje mikrofona koji je odvojiv, sa uobičajeno fleksibilnim telom radi lakšeg podešavanja.
   logitechgpro11_resize.JPG
   Prva razlika između Pro i Pro X modela se uočava kada su u pitanju jastučići. Naime, dok Pro model dolazi sa jastučićima od veštačke kože, uz Pro X se oni dobijaju u pakovanju, dok se na slušalicama nalaze jastučići presvučeni pamučnom tkaninom, koja donekle podseća na plišane jastučiće koji su relativno česta pojava na studijskim modelima.
   logitechgpro21_resize.JPG
   Obe varijante su ispunjene memorijskom penom, pa vrlo udobno naležu na glavu, a među njima naravno postoje razlike po pitanju zvuka. Veštačka koža nudi malo bolju izolaciju i bas odziv, dok je platno prijatnije za duže nošenje (naročito leti).
   logitechgpro10_resize.JPG
   Slušalice su opremljene Logitech Hybrid Mesh PRO-G 50 mm driver zvučnicima sa Neodymium magnetima koji po specifikaciji isporučuju frekventni opseg od 20Hz-20KHz i poseduju impendansu od 35 oma. Gornja strana obe slušalice poseduje izrez od oko 2cm koji služi za poboljšanje odziva niskih frekvencija.
   logitechgpro04_resize.JPG
   Okvir slušalica je izuzetno bitna stvar, kako za udobnost, tako i za dugotrajnost. On je u ovom slučaju izrađen od metala, sa rešenjem poput onog kakvo smo viđali na HyperX modelima ili u Pro Audio svetu na Beyerdynamic DT-770. Metal, kao i dizajn samog mehanizma garantuju robustnost i izdržljivost, dikazanu i na pomenutim modelima, pa je u tom smislu dobro što Logitech nije previše eksperimentisao. Sam okvir je presvučen veštačkom kožom, sa šavovima na stranama koji mu daju malo “handmade” šmeka, a popunjen je takođe memorijskom penom. Okvir je naravno podesiv za različite veličine glave, a pritisak koji vrši na glavu je umeren i nije neprijatan za nošenje. 
   logitechgpro14_resize.JPG
   Druga razlika između Pro i Pro X modela je u dodatnoj opremi koja uz slušalice dolazi. Uz oba modela se dobija odvojivi mikrofon, 3.5mm kabl sa tri prstena i inline kontrolom jačine i uključivanja mikrofona, kao i spliter sa odvojenim 3.5mm konektorima za mikrofon i slušalice i USB zvučna karta u koju povezujete 3.5mm kabl, a koja nudi i neke mogućnosti o kojima ćemo kasnije. Pored ovoga, uz Pro X dolaze i dodatni jastučići, još jedan 3.5mm kabl sa tasterom za kontrolu namenjen mobilnim telefonima, kao i torbica za nošenje.
   logitechgpro23_resize.JPGI pored činjenice da smo PRO-G 50 mm drivere viđali i na ranijim Logitech modelima, ne možemo reći da Pro i Pro X zvuče slično npr. G935 slušalicama. Razlika u konstrukciji i dizajnu je naravno uticala i na akustiku ovih slušalica, pa iako i pomenuti G935 zvuči dobro, mora se reći da Pro i Pro X ostavljaju dosta bolji utisak i zvuče rafiniranije i više nalik studijskim modelima, što opravdava “Pro” oznaku, iako se ona verovatno odnosi pre na pro gaming nego na pro audio. Ovo se pogotovo odnosi na Pro X sa platnenim jastučićima koji zaista pružaju zvuk i osećaj kakav smo sretali samo na pro audio slušalicama. 
   logitechgpro06_resize.JPG
   Zvučni odziv je prilično ravan i neutralan, sa dovoljno detalja, ali i bez preterivanja sa visokim ili niskim frekvencijama – sve je na svom mestu. Bas je prisutan i dovoljno ubedljiv, ali bez maskiranja srednjeg dela spektra, a proteže se do oko 16Hz uz izuzetno malo harmonskog izobličenja, što opet govori u prilog visokom kvalitetu izrade i dizajna. Interesantno je da, za razliku od nekih drugih modela, USB adapter koji dolazi uz slušalice ne menja zvučni potpis i ne utiče na smanjenje opsega i izobličenja, pa je jasno da se Logitech potrudio da uz slušalice ponudi i adapter odgovarajućeg kvaliteta. Slušalice su više nego dovoljno glasne, kako povezane na neki prosečan izlaz telefona ili laptopa, tako i putem USB adaptera, pa vam u tom smislu neće nedostajati još glasnoće. 
   logitechgpro08_resize.JPG
   Što se zvučne slike tiče, obzirom da su u pitanju slušalice zatvorenog tipa, ona nije onako široka kao na nekim otvorenim modelima, ali je za ovaj tip dizajna na sasvim zadovoljavajućem nivou.  Čini se da je Pro X po tom pitanju u blagoj prednosti obzirom na platnene jastučiće, dok oni od veštačke kože slušalicama daju malo zatvoreniji zvuk, ali i bolji fokus na detalje, što opet za gaming može biti pozitivna stvar. Takođe. usled boljeg prijanjanja uz glavu, bas frekvencije su nešto izraženije sa jastučićima od veštačke kože.
   logitechgpro20_resize.JPG
   Vlasnici Pro modela će naravno biti ograničeni na upotrebu samo kožnih jastučića, dok Pro X pruža fleksibilnost u tom pogledu, pa je moguće birati između malo rafiniranijeg zvuka za slušanje i onog malo prilagođenijeg gamingu. Ipak, ukupno se zvuk ne razlikuje baš toliko, pa su slušalice bez obzira na to koje jastučiće koristite veoma sličnog zvučnog potpisa koji nam se jako dopao.Ukoliko ste koristili neki od Logitech gaming uređaja novije generacije, verovatno vam je poznat Logitech G Hub softver koji se i u ovom slučaju koristi za kontrolu raznih mogućnosti ovih slušalica. Ovaj softver je naravno u funkciji samo ukoliko za povezivanje koristite USB vezu. Uz oba modela dolazi različiti USB DAC, istina identičnog izgleda, pa ih je spolja moguće razlikovati samo po oznakama na zadnjoj strani. Zavisno od toga koje slušalice, odnosno DAC posedujete, G Hub softver će vam pružati različite opcije. Uz Pro model se dobija Pro DAC uz koji vam softver pruža kontrolu grafičkog ekvilajzera sa 5 frekventnih opsega uz mogućnost snimanja podešavanja, kao i smeštanje jednog od njih u memoriju samog DAC-a. 
    
   logitechgprosoft02_resize.JPG
   Sekcija Acoustics nudi podešavanje jačine zvuka i mikrofona, kao i Sidetone podešavanje koje zapravo zvuk sa mikrofona pušta na slušalice dajući vam mogućnost da čujete ambijent ili sagovornika u prostoriji kada želite da zaobiđete izolaciju koju ovaj model nudi. Pored toga, tu je još i Noise Removal opcija za smanjivanje ambijentalne buke u mikrofonu. 
   logitechgprosoft03_resize.JPG
   Pored ovih podešavanja, Pro X DAC nudi i dodatne mogućnosti koje moramo priznati mogu biti i jako korisne. Najznačajnija je svakako opcija nazvana BLUE VO!CE, a koja pruža čitav spektar opcija za procesiranje zvuka koji dolazi sa mikrofona, a koje biste npr. sreli u obliku hardverskih uređaja ili VST efekata u prosečnom muzičkom studiju. Tako su vam na raspolaganju High Pass filter, tropojasni ekvilajzer, Noise Reduction, De-Esser, Compressor, Expander/Gate i Limiter. Uz pomoć ovih efekata možete detaljno kontrolisati frekventni sadržaj i dinamiku glasa, kao i eliminisati neke nepoželjne zvukove i buku.
   logitechgprosoft04_resize.JPG
   Klikom na tri tačkice pored svakog od efekata možete pristupiti i detaljnim podešavanjima za svaki od efekata u kom slučaju vam oni nude praktično pun set parametara kao i studijske verzije, poput npr. Attack/Release/Ratio kod kompresora, Q širine za svaki opseg ekvilajzera i sl.
   logitechgprosoft05_resize.JPG
   Ono što putem ovih efekata možete izvesti značajno menja zvuk koji se sa mikrofona dobija, pa je moguće postići konzistentniji i čistiji glas koji podseća na ono što čujete na radiju ili reklamama. Jedino što u tom smislu nedostaje je neki reverb/echo, ali ko zna, možda Logitech i to doda naknadno. Sam mikrofon je veoma dobar za klasu elektret mikrofona, pa je zvuk i bez efekata dovoljno jasan za in-game komunikaciju.
    
   Sva podešavanja je moguće snimiti u preset, a na listi fabričkih preseta se nalazi petnaestak predefinisanih profila koje su napravili pro esports igrači, kao i sam Logitech, a koji će vam, ukoliko niste vični podešavanju, omogućiti da odmah koristite prednosti BLUE VO!CE-a. Druga razlika u odnosu na Pro DAC je i prisustvo virtuelnog Surround Sound procesiranja čijim uključivanjem dobijate utisak veće prostornosti i okružujućeg zvuka putem psihoakustičnog procesiranja.
   logitechgprosoft01_resize.JPG
   Moguće je izabrati nekoliko “prostorija”, Entertainment, Gaming i Sports, kao i izabrati način na koji će stereo signal u tom slučaju biti reprodukovan. Ovom opcijom nismo jednako oduševljeni kao sa BLUE VO!CE, najpre zbog činjenice da dosta menja zvučni balans, mada ona svakako nudi nešto bolji utisak okružujućeg zvuka u igrama u odnosu na klasičan stereo.Čini se da je Logitech svojim Pro i Pro X modelima slušalica okrenuo novi list, favorizujući kvalitet zvuka i praktičnu upotrebljivost u odnosu na ekstravagantni dizajn. Smatramo da su u tom smislu pogodili pravo u centar, pa je ove slušalice lako preporučiti svim ljubiteljima dobrog zvuka, a pogotovo gamerima koji žele kvalitetne gejming slušalice. Oni kojima je fokus na kvalitetu zvuka će verovatno biti potpuno zadovoljni i Pro modelom, dok će oni koji žele više, ili im je kvalitet mikrofona jako bitna stavka, imati razloga da izdvoje nešto više za Pro X model. 
    
   Cena ovih slušalica na domaćem tržištu se kreće oko 14.999 dinara, odnosno 129€ za Pro i 19.499 dinara ili oko 168€ za Pro X model. U oba slučaja, u pitanju su slušalice koje su u samom vrhu gaming modela kada je u pitanju kvalitet zvuka, pa ih treba uzeti u razmatranje ukoliko ste u potrazi za novim parom.

   Prednosti:

   Odličan zvučni balans

   Visok kvalitet izrade

   BLUE VO!CE procesiranje (samo Pro X)

    
   Mane:

   Ništa posebno

   Možda vam se svidi