Moye Timbre ANC test

Moye Timbre ANC test

Moye Timbre bežične Bluetooth slušalice su nas impresionirale aktivnom redukcijom buke. Šta sve ovaj model ima da ponudi pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Moye je jedan od novih brendova na tržištu koji je u startu nastupio sa prilično širokim portfoliom, kome pripadaju i Moye Timbre ANC slušalice.

   Moye Timbre ANC test

   Pozitivne ocene

   • Izvanredan ANC
   • Bas se prostire vrlo nisko
   • Udobnost na visokom nivou
   • Opcija analogne veze

   Negativne ocene

   • Odsustvo aplikacije za kontrolu i podešavanje
   • Basa ima i previše za neke korisnike

   Interesantan model kome je izolacija najjača strana, ali ne i jedini adut.

   Tržište nosivih uređaja i gedžeta je godinama unazad u konstantnom porastu. U ove kategorije spadaju razni noviteti, ali i stvari koje su stalno potrebne većini korisnika, pa se sve veći broj brendova trudi da u ovom domenu uzme svoj deo kolača. Koliko je ovaj segment interesantan kompanijama, možda dobro ilustruje i činjenica da je jedna od njih koja je za čuveni Marshall proizvodila bluetooth slušalice i zvučnike, nedavno kupila i sam Marshall.

   Ipak, koliko god ogromno bilo ovo tržište, čini se da na njemu uvek ima mesta za nove igrače. Među njima je i Moye, novi brend koji svoj put kreće sa ovih prostora, a koji već ima prilično bogat i raznovrstan portfolio. U njemu se može pronaći svašta, od slušalica i zvučnika, akcionih kamera, pametnih satova i narukvica, tastatura i miševa, uređaja za tretiranje vazduha, muzičkih instrumenata i drugih stvari za najmlađe, pa čak i električni bicikl pod Yugo brendom.

   Dakle, puno toga u ponudi, a mi smo ovog puta bili u prilici da probamo jedne Bluetooth slušalice i vidimo šta Moye ima da ponudi u tom domenu. U pitanju je model koji pripada njihovoj Life seriji i dolazi pod imenom Moye Timbre. Ovo su bežične slušalice standardnog formata, takozvani “over ear”, a koje nude neke korisne funkcije i praktične mogućnosti za svakodnevnu upotrebu. Hajde da vidimo o čemu se radi i šta ovaj model ima da ponudi.

   MOYE Timbre – Dizajn

   U pogledu dizajna, Moye Timbre podsećaju na ono što radi JBL, ne baš identično, ali slično njihovom verovatno najlepšem Tour One M2 modelu. Na prvi pogled ostavljaju vrlo dobar utisak i deluju, da tako kažemo “ozbiljno”, odnosno blizu onoga što viđamo i od nekih poznatih imena. Sve na slušalicama je potpuno crno, sa vrlo diskretnim detaljima koji ne narušavaju izgled, već ga suptilno unapređuju.

   Tu mislimo na otvore za mikrofone na donjoj i prednjoj strani slušalica, kao i rupe za kontrolu bas odziva na bokovima. Pored toga, tu su i diskretni logotipi na spoljnim stranama obe slušalice, koji su poliraniji od ostatka površine, pa se naziru zavisno od ugla pod kojim pada svetlo. Telo slušalica i okvir su izrađeni od plastike, sa mehanizmom koji omogućuje promenu nagiba slučalica, kao i njihovu rotaciju za 90 stepeni radi pakovanja. Doduše, za razliku od pomenutog JBL modela, Moye Timbre nije moguće saviti više od toga.

   Sredina okvira gde on naleže na glavu je presvučena veštačkom kožom, a od istog materijala su i čini se neizmenjivi jastučići na slušalicama koji su malo deblji i vrlo mekani i udobni. Rezultat ovoga, uz pomenuti mehanizam, veličinu slušalica kako bi one obuhvatile čitavo uvo i blagi nagib radi bolje ergonomije je da one vrlo udobno leže na glavi i ne vrše nikakav pritisak, pa ih bez problema možete nositi i u dužim intervalima.

   Uz jednu ogradu doduše – veštačka koža odlično dihtuje uz glavu, pa će leti biti garantovano znojenje i zadržavanje toplote. S pozitivne strane, pasivna izolacija je zaista odlična, što će dobro doći i pored činjenice da slušalice poseduju i ANC odnosno aktivnu redukciju buke.

   Povezivanje, ANC, kontrole

   Na dnu leve slušalice je tu 3.5mm analogni konektor, pa je slušalice pored Bluetooth 5.2 veze moguće povezati i kablom ako ne želite da zavisite od baterije. Uz to, analogna konekcija ima i prednosti po pitanju kvaliteta, pogotovo ako imate dobar DAC ili zvučnu kartu, pa je svakako korisna opcija i dobro je da je ostavljena korisnicima.

   Primarni način povezivanja je naravno Bluetooth, a pored slobode koju pruža odsustvo kabla, dodatni razlog da koristite bežični mod je i pomenuta aktivna redukcija buke koja je izvanredna na ovom modelu, čak među najboljim koje smo do sada sreli na nekim slušalicama. Njenom aktivacijom dobra pasivna izolacija postaje još značajno bolja, pa je skoro kompletna ambijentalna buka eliminisana.

   Naglašavamo buka, jer ćete i dalje biti u prilici da čujete nekoga ko govori, samo dosta tiše, a rekli bismo da je algoritam namerno tako podešen kako ne biste propustili neko upozorenje npr, tim pre što za razliku od nekih bubica ovde nema ambijentalnog moda.

   Treba pomenuti da je redukcija buke podržana i na mikrofonima, takozvani ENC, odnosno “environment noise cancelation”, i da takođe radi veoma dobro i efikasno eliminiše buku iz okoline kako bi vas sagovornici bolje čuli. ENC je aktivan automatski tokom poziva, dok se ANC aktivira putem tastera koji se nalazi na zadnjem delu leve slušalice.

   Pored njega su tu još i dva tastera za kontrolu glasnoće, LED indikator i taster za uključivanje i isključivanje, kojim ćete birati da li želite žičani ili bežični mod rada. Tasteri ujedno služe i za kontrolu multimedije i poziva, pa ćete pomoću onih za kontrolu glasnoće moći i da preskačete pesme, dok se pritiskom tastera za glasnoću možete javljati i prekidati pozive, pauzirati i puštati muziku, odbiti poziv dugim pritiskom ili pozvati poslednji broj sa kojim ste razgovarali dvostrukim pritiskom.

   Odmah nakon uključivanja, slušalice automatski prelaze u mod za uparivanje, a povezivanje će najavljivati ženski glas sa akcentom koji je negde na pola puta između Hong Konga i Užica. Povezivanje je moguće samo sa jednim Bluetooth izvorom, a podržani su SBC i AAC kodeci, dakle bez nekih od naprednijih, što je verovatno bilo i očekivano.

   Domet i kvalitet veze su veoma dobri, a čak je i latencija sasvim korektna za gledanje videa, a da vam pritom ne smeta desinhronizacija zvuka i slike – praktično ako poželite da gledate nešto na TV-u, a da ne smetate ukućanima, pa naravno i za gaming.

   Moye Timbre – Zvuk, baterija

   A što se zvuka tiče, njega proizvode 40mm driver zvučnici od 32Ω, vrlo verovatno slični, ako ne i isti kakve smo viđali na mnogim slušalicama do sada, mislimo na one bazirane na Takstar platformi, poput nekih HyperX Cloud modela npr., a koji su se vrlo dobro pokazali u praksi. Ono što je razlika u odnosu na njih je da su Moye Timbre više prilagođene takozvanim “Basshead” korisnicima, t.j. onima koji vole dosta basa.

   Slušalice zatvorenog dizajna same po sebi ističu niske frekvencije, ali je na ovom modelu napravljen dodatni akcenat na oko 60Hz i niže, pri čemu je bas vrlo ubedljiv čak do 20Hz, pa i nešto ispod. Ovo rezultuje u moćnoj reprodukciji bas i sub-bas frekvencija, mada pomenuti akcenat na oko 60Hz čini da bas nije baš “utegnut”, iako pokriva impresivno širok spektar niskih frekvencija.

   Domet basa je jednak i i pri Bluetooth i analognoj vezi, mada je na analognoj kvalitet bolji usled još nižeg izobličenja u odnosu na korektno nisko kod Bluetooth-a, pogotovo ako izvor ima dobru DA konverziju. Kao nekome ko je navikao na studijski zvuk, na ovom modelu za moj ukus basa ima i previše, mada mislim da dobar deo korisnika i preferira ovakav zvuk, pa će njima ono što pružaju Moye Timbre biti sasvim ok. Količina basa doduše delimično maskira ostatak frekvencija, pa detalja u srednjem i višem delu spektra ima nešto manje.

   Slušalice smo probali i sa softverom za korekciju frekventnog odziva i kada se bas smanji na referentni nivo, Moye Timbre pokazuju svoj pun potencijal i za moj ukus zvuče značajno bolje, sa dosta detalja i u srednjem i višem delu spektra. Nažalost, same slušalice nemaju opciju promene ekvilajzera ili kontrole frekvencija, jer ne postoji prateća aplikacija za mobilni telefon u kojoj biste mogli da podesite odziv, ili promenite neki od drugih parametara.

   Prava šteta, jer bi to otvorilo više mogućnosti korisnicima da uživaju u zvuku kakav im odgovara. Ovako, to ćete moći ukoliko vaš izvorni uređaj poseduje neku vrstu globalnog ekvilajzera u svom softveru.

   Za kraj treba pomenuti i bateriju koja je deklarisana na 15-25 sati korišćenja, zavisno od toga da li je ili ne aktivan ANC. S obzirom da je tu i opcija analogne veze, sasvim korektno. Punjenje se vrši putem USB Type-C kabla koji dolazi u pakovanju.

   MOYE Timbre – Utisci i cena

   Sve u svemu, Moye Timbre slušalice imaju šta da ponude, od vrlo dobrog dizajna i izrade, solidnog zvuka i niske latencije, do zaista sjajne redukcije buke. Da je dostupna i aplikacija, ovaj model bi zaista bio više nego prijatno iznenađenje za jedan nov brend na tržištu.

   Sa cenom od 10.990 dinara, odnosno nešto preko 90€ Moye Timbre doduše imaju i solidnu konkurenciju nekih modela poznatijih kompanija kao što su Sennheiser, Audio Technica ili Razer čiji Opus X izgleda skoro identično, samo mnogo zelenije. Istina nijedan od njih ne nudi i opciju analogne veze, a da li će to biti dovoljno da prevagne u korist ovog modela, procenite sami.

   Pogledaj i druge Moye proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi