Vivax SP-7080H Soundbar test - Veliko unapređenje za malo para

Vivax SP-7080H Soundbar test - Veliko unapređenje za malo para

Vivax SP-7080H soundbar je način da za relativno malo para unapredite zvuk vašeg TV-a. Kako zvuči i šta ima da ponudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Vivax SP-7080H soundbar je način da kvalitet zvuka na televizorima, a naročito van više klase gde često ume biti njihova najslabija tačka, unapredite naknadno – dodavanjem eksternog audio rešenja.
   Soundbar predstavlja najelegantnije rešenje, a ovog puta nam se na testu našao praktično najpovoljniji model na tržištu koji dolazi sa subwooferom i koji za vrlo pristupačnu sumu novca predstavlja iznenađujuće dobar upgrade za prosečan TV.

   Vivax SP-7080H Soundbar test – Veliko unapređenje za malo para

   Pozitivne ocene

   • Dobar zvuk za svoj cenovni rang
   • Bogate opcije izvora zvuka
   • Povoljna cena

   Negativne ocene

   • Zahteva malo podešavanja za optimalan zvučni balans

   Uređaj koji za relativno malo novca predstavlja validno unapređenje zvuka za mnoge televizore van visoke klase.

   Proizvođači televizora, a naročito u iole povoljnijoj klasi imaju nezahvalan zadatak da balansiraju između kvaliteta slike i zvuka, dodatnih mogućnosti, softvera, kvaliteta izrade i još mnogih parametara kako bi baš njihov model kupcima delovao kao najbolja opcija u moru konkurencije. Kako bi se sve to uklopilo u određenu ciljanu cenu, negde se moraju napraviti kompromisi, a vrlo često je to upravo zvuk, iz prostog razloga što je to stvar koja se da tako kažemo najmanje vidi.

   Srećom, ako kupite TV i niste zadovoljni zvukom, to je problem koji se može lakše rešiti nego nezadovoljstvo bilo kojim drugim parametrom, iz prostog razloga što svi, čak i potpuno bazični modeli nude mogućnost korišćenja eksternih zvučnih rešenja.
   Na TV naravno možete povezati razne audio uređaje, od aktivnih stereo zvučnika, malih ili velikih prenosnih Bluetooth zvučnika, risivere, Home Theater i sve ostalo što proizvodi zvuk i ima neki audio ulaz, ali je svakako najelegantnije rešenje soundbar koji je tip uređaja upravo napravljen sa tom svrhom.

   U prosečnoj sobi, bilo da li TV držite na zidu ili polici, soundbar će najmanje remetiti izgled i najlakše se uklopiti u prostoriju, čak i ako možda postoje rešenja koja u istom rangu cene nude bolji zvuk. No, treba reći da soundbarova ima u raznim formatima i da njihov kvalitet zvuka može prilično varirati, ali da je generalno svakako viši od onoga koji nude televizori odgovarajuće klase, naročito kada su u pitanju rešenja sa dodatnim subwooferom koja svakako prevazilaze sve osim možda par modela više srednje klase i onih iz više koji su ipak druga priča.

   Ovih dana nam se na testu upravo našao jedan ovakav model i to zanimljivo najpovoljniji soundbar na tržištu koji dolazi sa subwooferom. U pitanju je Vivax SP-7080H, pa je bilo zanimljivo videti kakav zvuk i kakvo unapređenje mogu dobiti vlasnici televizora za 9999din, odnosno oko 85€ koliko ovaj model košta na domaćem tržištu.

   Vivax SP-7080H Soundbar – Dizajn

   Što se izgleda tiče, u pitanju je vrlo kompaktan uređaj, sa centralnim delom tek širim od babine oklagije – 6.5 i 6.8cm stranice i 80cm u dužinu. Njega je moguće staviti ili ispod donje ivice TV-a, između nožica postolja pri čemu sa donje strane ima gumene stopice protiv klizanja i vibracija, ili ga čak okačiti na zid, pomoću za to predviđenih nosača koji se već nalaze na uređaju, poput neke slike.

   Woofer je takođe razumnih dimenzija, 22 x 19 x 27 cm, pa ga relativno lako možete sakriti negde, bilo u policu ili negde na pod ispod TV-a. Što se izrade tiče, Woofer je napravljen od MDF-a, odnosno Medijapana kako se to kod nas (i jedino kod nas) zove, u crnoj varijanti sa blagom teksturom i relativno čistim izgledom.

   Osim Vivax logotipa, na wooferu se izdvaja samo prednji bass reflex otvor koji je od crne sjajne piano black plastike, kao i zvučnik prečnika 13.4cm t.j. 5.3” na boku koji je prekriven tkaninom. I naravno kabl na zadnjoj strani za povezivanje sa glavnom jedinicom. Što se nje tiče, ona je dominantno izrađena od crne sjajne plastike, sa metalnom mrežom na prednjoj strani kroz koju je moguće uočiti dva srednje/visokotonca od 5.1cm, kao i sedmosegmentni LED displej sa 4 cifre i indikator rada.

   Konektori i izvori zvuka, kontrole

   Na zadnjoj strani se pored pomenutih nosača nalaze i konektori i to iznenađujuće bogata selekcija za ovako povoljan uređaj. Očekivali bismo da se ponešto preskoči, ali su vam na raspolaganju HDMI sa ARC-om, koaksijalni i optički digitalni audio ulazi, analogni 3.5mm konektor za koji se u pakovanju dobija i kabl, pa čak i USB za čitanje fajlova direktno sa njega.

   Kada se uz to doda i Bluetooth veza, zaista je na raspolaganju kompletan arsenal, šta god da rešite da povežete. Najbolji kvalitet će naravno davati neka od tri digitalne veze kablom, sledi 3.5mm analogna veza, dok je Bluetooth očekivano najlošiji, a iako Vivax ne navodi tačnu verziju Bluetooth standarda, podržan je samo najosnovniji SBC kodek, pa ne treba očekivati previše.

   Poslednja dva konektora na poleđini su onaj za napajanje putem eksternog adaptera, kao i činč za povezivanje woofera. Recimo i da su svi kablovi relativno tanki, pa njihovo sprovođenje i sakrivanje ne bi trebalo predstavljati problem ukoliko želite da vam deo zida oko TV-a izgleda uredno, naročito ako sve montirate na zid.

   Nakon sve moderne tehnike sa kojom smo u kontaktu, kako na ovom soundbaru nema ekrana, već samo prikaza četiri slova ili cifre, u prvi mah smo pomislili da će njegovo korišćenje i podešavanje biti nezgodno, pogotovo s obzirom na mnoštvo izvora i funkcija, ali možemo reći da smo se prevarili i da je sumnja bila neosnovana.

   Najpre jer uz uređaj dolazi i jednostavan i lepo dizajniran daljinac na kome se nalazi sve što vam je potrebno – kontrola jačine i multimedije, izbor ulaza, podešavanje ekvilajzera i još ponešto. LED displej svetli belim svetlom i vrlo je jasno uočljiv kroz mrežu, a sve informacije su formatirane tako da budu jasne, najčešće sa jednim slovom, + ili – znakom i brojevima, što korišćenje zapravo čini potpuno jednostavnim i preglednim.

   Na desnom boku uređaja je nalazi i četiri tastera kojima takođe možete obaviti osnovne stvari poput uključivanja i podešavanja jačine i ulaza.

   Vivax SP-7080H Soundbar – Zvuk

   Što se tiče samog zvuka, on je vrlo korektnog kvaliteta s obzirom na cenu i priznaćemo bolji nego što smo očekivali. Da, naravno da postoje kvalitetnija zvučna rešenja i da soundbar ima određena ograničenja s obzirom na svoje dimenzije, ali posmatrano u kontekstu dodatka za prosečan TV, Vivax SP-7080H je zaista značajno unapređenje.

   Ovo se najpre odnosi na niske frekvencije koje većini televizora predstavljaju problem za reprodukovanje, ali se kod ovog modela bas odziv prostire relativno jednakom glasnoćom sve do 36Hz, nakon čega praktično i prestaje, što je svakako impresivno. Bas nije baš onako utegnut i sa udarcem kakav umeju da proizvedu neka HiFi i studijska rešenja, ali itekako doprinosi utisku pri gledanju filmova i serija ili slušanju muzike.

   Srednju deo spektra je očekivano malo povučen s obzirom na kombinaciju dva dela i relativno male dimenzije srednje/visokotonca, ali je zvuk ukupno sasvim korektan, bez nekih velikih neravnina u spektru koje bi činile da zvuči neprirodno. Na daljinskom upravljaču su korisnicima dostupna i tri moda predefinisanog ekvilajzera za koje pretpostavljamo da su različite frekventne krive, od kojih nam se prva najviše i dopala, a tu je i mogućnost dodavanja i oduzimanja basa i visokih frekvencija koji će omogućiti korisnicima da zvuk prilagode svom ukusu.

   Pri većoj glasnoći nam je recimo podrazumevani mod zvučao odlično, dok smo pri manjoj glasnoći preferirali da dodamo po +2 na bas i visoke – opseg je inače od -5 do +5. Zvučna slika je prosečna, što se i očekuje s obzirom na širinu uređaja i razmak levog i desnog zvučnika, ali je na daljinskom dostupan taster za aktivaciju 3D procesiranja koje je iznenađujuće efektno i značajno unapređuje utisak prostornosti, pa je odlična stvar kada gledate neki film npr.

   Što se glasnoće tiče, Vivax snagu ovog modela deklariše na 70W RMS i mogu reći da sam sklon da poverujem da je cifra zapravo tačna, jer zvučnici na maksimumu umeju biti vrlo glasni, svakako dovoljno za slušanje muzike u stanu ili gledanje filmova za uživanje sa recimo 5m razdaljine.

   Vivax SP-7080H Soundbar – Utisci i cena

   Kada se sve sabere, možemo reći da je Vivax SP-7080H soundbar za cenu od oko 85€ vredan dodatak prosečnom TV-u i način da dobijete značajno bolji zvuk za sumu novca koja ne predstavlja neku veliku investiciju. Naravno da postoje i rešenja koja zvuče bolje, ali to ima svoju cenu – u ovom slučaju se dobija više nego zadovoljavajuć zvuk, mnoštvo konekcija i generalno iznenađujuće upotrebljiv uređaj, pa mislimo da zaslužuje našu Value for Money nagradu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi