Hisense Infinity H40

Hisense Infinity H40

HiSense Infinity 40 je telefon sa velikim ekranom koji stvara osećaj dodatnog komfora u radu. Uz to ima odličnu kameru sa performansama koje su bolje od mnogih skupljih uređaja, a što je rezultat ugradnje jake hardverske platforme sa velikom količinom memorije. Sve u svemu dobar telefon klase budžetskih modela...

  Sadržaj

   Kineski konglomerat Hisense, nama pretežno poznat po tome što je 2017. godine kupio 95% akcija Toshiba TV divizije i celokupno poslovanje kompanije Gorenje godinu dana kasnije u svom bogatom portfoliju nudi i nekoliko interesantnih modela pametnih telefona. Do sada smo predstavili nekoliko modela, a pre neki dan na test je stiglo osveženje Infinity serije u vidu modela H40. Interesantno je da je Hisense zadržao cenovni rang prethodne perjanice, pa se i H40 prodaje za dinar ispod 30.000 (H30 je koštao 240 evra).
    
    
    
   Naslednik Infinity H30 zadržao je solidnu hardversku osnovu za ovaj cenovni rang u vidu MediaTek Helio P70 platforme, kao i većinu pratećih elemenata. Glavne izmene, kako to uvek biva kreću od dizajna i kamere.Manji ekran i plastično telo
   Nešto manji ekran – 6,3 naspram 6,53 inča kod H30 nije imao preveliki uticaj na dimenzije, koje su kod novog predstavnika skoro identične, a razlika je samo u jednom milimetru po dužini. Za razliku od H30 koji je imao aluminijumski okvir i kombinaciju stakla i plastike, H40 poseduje plastični okvir i plastičnu zadnju stranu. Ovo malo utiče na strukturni integritet uređaja što vam neće smetati pri korišćenju, ali može biti problem ako slučajno sednete na njega ili ga ispustite. U paketu dolazi i silikonska futrola koja će vam dobro doći da izbegnete neželjene ogrebotine na uglačanim plastičnim leđima. Napomenućemo i da je zbog sjajne završnice telefon jako klizav, pa je korišćenje isporučene futrole i više nego poželjno.
    
   Za današnje pojmove okviri ekrana su mogli biti nešto diskretniji, iako se Hisense svojski trudi da ih sakrije vizuelnim trikovima. Kako ekran ne premaz proziv grebanja, telefon se isporučuje sa debelim zaštitnim staklom koje će biti jako korisno u slučaju pada, udarca ili grebanja. Loša strana je što staklo prouzrokuje dodatnu refleksiju koja otežava korišćenje po sunčanom danu.
    Hisense_Infinity_H40_1s.jpg
    
   Ekran
   Rezolucija IPS ekrana je nešto što je neznatno poraslo, pa sada imamo 2340×1080 piksela naspram 2160×1080 koliko je imao H30, što rezultuje malo većom gustinom. Sam ekran je korektan, sa nešto mirnijim bojama nego što smo to navikli kod modernih telefona, ali vrlo dobrog prikaza i odličnih uglova gledanja, što je i najbitnije za svakodnevno korišćenje. Prednja kamera je ovog puta izvedena u “punch-hole” rupe u gornjem levom uglu i dovoljno je mala da ne smeta pri svakodnevnom radu.
    
   Kamere
   Zadnja strana poseduje ergonomski odlično pozicioniran senzor otiska prsta, četiri kamere smeštene jedna ispod druge uz gornju levu ivicu telefona, te LED blic, neposredno pored kamera. I tu dolazimo do najozbiljnijeg unapređenja. Dok se H30 dičio sa sistemom dve kamere – 20 + 2 MP, dotle H40 poseduje duplo više. Tu je glavni SONY IMX586 senzor zadužen za 48 MP Quad Bayer kameru, sledi širokougaoni 8 MP, kojeg prate 2 MP makro i 2 MP senzor dubine. Radi se o uveliko poznatom sistemu koga smo viđali kod mnogih telefona (Realme 5 Pro npr.) i koji je dovoljno dobar i dovoljno svestran da omogući prilično dobro iskustvo fotografisanja.
    Camera_app_s.jpg
    
   Iako sa softverske strane aplikacija kamere ne daje velike mogućnosti menjanja parametara rada, ima ih dovoljno da se snađu i oni zahtevni i oni manje iskusni korisnici. Slike su detaljne, imaju dobar balans bele, kao i dobru dinamiku kadra. Stiče se utisak da svaka fotografija prođe kroz loš Instagram filter koji učini da objekti deluju blago neprirodno, što pomalo kvari finalni rezultat.
    
   Korišćenje pune rezolucije senzora ima svoje prednosti u količini detalja, i može biti korisno kada na raspolaganju imate dosta svetla. U uslovima slabijeg svetla slaganje fotografija Quad Bayer tehnologije itekako dobro dođe, pa ćete na raspolaganju imati vrlo dobre noćne snimke.
    
   Širokougaoni i makro senzori su situacione kamere i treba ih posmatrati kao takve. Obe imaju fiksirani fokus i odlične su za specifične uslove – kada vas interesuje nešto što je jako blizu, odnosno nešto što ne može da obuhvati širina glavnog senzora. Naravno, kvalitet nije ni blizu glavnog senzora, ali će poslužiti kada za to bude potrebe.
    
    Hisense_Infinity_H40_2s.jpg
    
   Video je ograničen na 1080p snimanje u 30 fps, a na raspolaganju su vam i drugi režimi snimanja: Fast (timelapse) i HFR (slow motion) i Macro. Kvalitet će zbog nedostatka stabilizacije najviše zavisiti od vaše mirne ruke, i opadati srazmerno količini svetla koje je dostupno u kadru. Primetno je veštačko izoštravanje slike, koje realno nije previše potrebno s obzirom na to da glavni senzor zaista beleži dosta detalja. Snimanje se obavlja preko glavnog senzora, a moguće je odabrati i makro režim.
    
   Selfi kamera je dobila “bump” sa senzorom od 25 MP koji odlično radi svoj posao. Naravno u pitanju je fiksni fokus, ali je detekcija boja na visokom nivou, što je jako bitno kod pravilnog snimanja kože lica. Portretni režim koristi softversko zamućenje pozadine, i to radi osrednje, pa će vam se desiti da pramen kose ili ponekad uvo budu proglašeni pozadinom, i samim tim zamućeni, iako vi to niste želeli. U svakom slučaju vrlo dobra selfi kamera za telefon ovog cenovnog ranga.
    
    Hisense_Infinity_H40_3s.jpg
    
   Primeri slika:

   Dodatne prečice i konektori
   Levi bok telefona nosi tastere za kontrolu jačine zvuka i uključivanje/isključivanje, dok se na suprotnoj strani nalazi dodatno dugme koje omogućava brzo pozivanje do 10 aplikacija i dodatnih prečica kao što su brzo biranje, pisanje mejla, podešavanje alarma, YT pretraga, pokretanje selfi kamere i slično. Tik iznad je slot za dve SIM kartice odnosno kombinaciju SIM+microSD. Gornji deo telefona nosi samo sekundarni mikrofon, dok se pored USB C punjača, na donjoj strani nalaze 3,5 mm džek i rupice mono zvučnika.
    
   Shortcut_s.jpg
    Vanilla Android
   Sveža verzija Android 10 operativnog sistema dolazi u svojoj “vanila” verziji, neopterećena dodatnim aplikacijama, što uvek pozdravljamo. Čak i sam Android sistem detektuje ovaj telefon kao Pixel i nudi prilagođavanja karakteristična za Google telefone. Ovo ukratko znači vrlo brzi rad i navigaciju na koju smo svi navikli. Moguće je birati da li želite standardna tri tastera, dva tastera ili kretanje putem gestova.
    
    Vanilla_s_1.jpg
   Navigacija_s.jpg
    
   Hisense se potrudio da obogati pojedine sistemske funkcije, pa su tu AI asistent, pametna ušteda baterije i pojedine pogodnosti koje čist Android ne donosi sa sobom. Naravno, ostatak poput aplikacije za pozive, i imenik, popularni dialer su ostale iste, a slično je i sa porukama i ostalim sistemskim funkcijama i aplikacijama.
    
    Dialer_s.jpg
    
   Tu je i popularni dark režim rada, ali se njegovim aktiviranjem ne menjaju sve sistemske aplikacije već samo pojedine. Potamneće vam meniji, poruke, podešavanja, kalendar, pull-down obaveštenja i još poneki deo, ali ne i dialer, kontakti, Google pretraga, FM radio, kompas… Uglavnom deluje kao da je softverska ekipa kompanije Hisense krenula da implementira dark temu i stala na pola.
    
    Dark_s.jpg
    
   Pomenuta aplikacija kamere nije prebogata opcijama, već se išlo na jednostavnost funkcija i deskriptivna objašnjenja, gde god je to moguće. Potrebno je malo da se naviknete na logiku, ali kada ovladate istom, sve je nadohvat ruke.
    
    YouTube_s.jpg
    
   Interesantna poruka koju smo dobili kada smo prvi put pokrenuli YouTube aplikaciju je obaveštenje da možemo da dobijemo dva meseca besplatnog korišćenja YouTube Premijum servisa zahvaljujući saradnji Google i Samsung Galaxy. Da li je u pitanju greška kod YouTube aplikacije ili je Hisense uhvatio neku prečicu ne znamo, ali dva meseca YouTube bez reklama i slušanja u pozadini je tu!
    
    Settings_s.jpg
    
   Postoje neke prečice koje su nam zafalile poput settings zupčanika u pull-down meniju sa obaveštenjima, koji se otkriva tek nakon drugog pokreta za otkrivanje svih opcija, te podešavanja jačine vibracija koje su odvrnute na maksimum i koje umeju prilično da zasmetaju, posebno ako ste pre ovog telefona koristili Huawei, iPhone ili Samsung. Naravno, nedostajuće prečice je moguće nadomestiti dodavanjem ih u pomenuti Quick Apps koji se poziva bočnim tasterom, pa pretpostavljamo da će svaki korisnik pronaći ono što mu najviše odgovara.Stari, dobri Helio P70
   Ono što se definitivno nije promenilo kod H40 u odnosu na svog prethodnika je hardverska osnova. Mediatek Helio P70 čipset oslonjen na osmojezgarni CPU i trojezgarni Mali G72 GPU u sprezi sa 4 GB RAM i 128 GB skladišne memorije predstavlja solidnu osnovu koja je rame uz rame sa Snapdragon parnjacima srednje klase (SD710, Kirin 710). Osam jezgara je raspoređeno u 4+4 verziji, a u pitanju su Cortex A73 i A53 grupe sa frekvencijama 2,1 i 2 GHz respektivno. Helio P70 je izrađen u 12 nm FinFET (12FFC) proizvodnom procesu, pa je energetska efikasnost na visokom nivou, što je uvek dobra vest kod pametnih telefona.
    
    Helio_s.jpg
    
   Solidna hardverska osnova predstavlja dobar adut ovog telefona, posebno velika količina skladišne memorije. Ovo, u kombinaciji sa čistim Android OS-om znači dobre performanse, kako sistema i aplikacija, tako i igara. Naravno, nećete moći da uživate u vizuelnoj raskoši najzahtevnijih naslova, ali verujemo da nema igre koja neće raditi na Hisense Infinity H40. Radna memorija može biti jedini ograničavajući faktor, i to više na duže staze, jer nam je svima jasna Google politika (ne)optimizacije – bolje da vi stavite više RAM-a u telefon, nego da se mi smaramo sa optimizacijom sistema. Uostalom, postoji dobar razlog zbog čega je najjači iPhone i dalje munjevito brz sa samo 4 GB RAM-a – optimizacija sistema i memorijskog podsistema.
    
   Benchmark_s.jpgGeneralni utisak o radu ovog telefona je na visokom nivou. Naravno, Hisense Infinity H40 niko ne poredi sa S20 Plus i iPhone 11, već sa uređajima svoje klase. Mamutska baterija od preko 4500 mAh omogućava dan i po do dva opuštenog rada bez druženja sa punjačem. A i kada dođe do punjača, solidna jačina od 18W će napuniti vaš telefon za kratak vremenski period, pre svega zahvaljujući Mediatek Pump Express 2.0 tehnologiji brzog punjenja.
    
    
    
   I sa solidnim brojem aplikacija H40 nije pokazao znake štucanja, kočenja i onih stvari koje ne želite da vidite na pametnom telefonu. Dizajn je u potpunosti u skladu sa modernim telefonima, iako bi odnos ekrana i tela mogao biti nešto veći za pojmove 2020. godine. Ono gde se vidi klasa kojoj pripada ovaj telefon su trapavo izvedena silikonska futrola, zaštitno staklo koje ne naleže baš najbolje i koje nije isečeno “u milimetar” prema H40, već deluje kao da je pravljeno za nekoliko različitih telefona. Dodajte tu i nešto jači motor vibracija čiji rad ne možete kontrolisati u koracima i odmah je jasno da je Hisense morao da napravi nekoliko kompromisa da bi cena telefona ostala ispod 30.000 dinara i to moramo poštovati.
    
   Sa druge strane, tu su veliki ekran za udoban rad, odlična kamera, koja ima performanse bolje od mnogo skupljih telefona, ali i jaka hardverska osnova pojačana velikom skladišnom memorijom. Uvek smo govorili i stojimo iza toga da je mnogo teže napraviti dobar budžetski telefon nego flagship model, pa saosećamo sa inženjerima kompanije Hisense koji su morali da naprave koji rez tu i tamo kako bi cenu telefona zadržali u okvirima projektovanog budžeta. Ako nas pitate, žrtvovanje aluminijumskog okvira zarad mnogo bolje kamere je uvek dobar izbor, a verujemo i da će se većina korisnika složiti sa nama. Za one koji se ne slažu, tu je uvek prošlogodišnji H30.
    
    
   Prednosti:
   – Dobar odnos cena/performanse
   – Osmojezgarni Helio P70, 4 GB RAM 128 GB skladišta
   – Lepo dizajnirano kućište
   – Odlična glavna kamera
   – Brzi čisti Android 10
   – Dual SIM sa microSD slotom
   – Dva dana autonomije
   – Brzo punjenje 18 W, 30 minuta za 50%
   – Veoma brzo otključavanje otiskom prsta i licem
    
   Nedostaci:
   – Širokougaona kamera neupotrebljiva noću
   – Makro kamera slabog kvaliteta
   – Bez NFC čipa
   – Bez 4K Videa
   – Osrednja dodatna oprema
   – Softver zahteva malo navikavanja

   Možda vam se svidi